Pewna niejasność odnośnie fabuły (SPOILER)

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Pewna niejasność odnośnie fabuły (SPOILER)

Postprzez Codename19 » Pn gru 29, 08 22:46

Witam.Otóż mam problem z pojęciem ostatniego aktu, a dokładniej kiedy Big Boss zaczyna tłumaczyć Snake'owi "właściwości" Nowego Foxdie.Czym jest Foxdie i co konkretnie miał uczynić Snake'owi.Proszę o szybką odpowiedź, gdyż nurtuje mnie to od tygodni.Z góry dziękuje :)
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez oranjefan » Pn gru 29, 08 23:44

Hmm z tego co pamietam nowy Foxdie miał posłużyc do wyeliminowania czlonkow patriotow tj. Ocelota, BB i Eva'e.
Obrazek
oranjefan
Arnold

Postprzez Codename19 » Pn gru 29, 08 23:46

Tzn. w jaki sposób ? Poprzez kontakt ? Na czym to bazuje ? Jestem fanem serii ale tylko informacje apropo Foxdie mi umknęły...niestety ;/
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez oranjefan » Wt gru 30, 08 00:02

Grałeś w pierwszą czesc? Tam pojawia sie to po raz pierwszy i aktywowal sie w momencie kiedy Snake mial bezposredni kontakt z osobami o konkretym kodzie genetycznym, w taki sposob zginal Liquid. Jezeli napisalem zle, niech ktos mnie poprawi.
Obrazek
oranjefan
Arnold

Postprzez Codename19 » Wt gru 30, 08 03:20

Po przeczytaniu pewnego artykułu wiem, że:

-FoxDie powoduje szybszy proces starzenia u Snake'a.
-Dostał go w "prezencie" od Naomi.
-Snake jest roznosicielem i jego obecność wśród specyficznych osób z danym kodem dna powoduje u nich rzekomy atak serca.
-Po mutacji byłby zdolny do zabicia przypadkowych osób (broń biologiczna).

Jeśli coś mi umknęło lub coś przekręciłem...
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez uci » Wt gru 30, 08 06:10

skad ty wyciagles takie rzeczy??

-Snake starzeje się szybciej bo został tak zaprogramowany przy narodzinach, taki element zabezpieczajacy
- Naomi nie zarazila go FoxDie2 - zrobił to Drebin kiedy wstrzykiwal mu nanomaszyny które miały mu pozwolić uzywać broni
- Naomi odkryła że stary - orginalny foxdie który wstrzyknela mu jeszcze za czasów Shadow Moses zmutował i po pół roku zmieni Snake'a w bron biologiczną
- FoxDie2 miał zabic wszystkich członków Patriotów którzy staneli przeciwko Majorowi Zero: Ocelota, Eve, naomi i BB
- Na końcu okazuje sie że FoXDie2 zniszczył wszystkie zmutowane komórki wirusa FoxDie1 sprawiając że Snake nie zmieni się w broń biologiczną
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Askel » Wt gru 30, 08 06:20

Swoją drogą, dzięki za wytłumaczenie, bo trochę tego nie ogarniałem.

No, ale all in all, mocno się nie pomyliłem.

W ogóle, ktoś tu chyba spać nie może...
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Codename19 » Wt gru 30, 08 06:23

Ale data śmierci Snake'a została już wyznaczona na amen ? Pohamowało to w końcu tylko mutację.A jaką role spełnia FOXALIVE ? Wiem, że zainfekował tylko GW i jest dziełem Sunny i Naomi.Trochę was katuje, ale muszę wiedzieć wszystko xD
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » Wt gru 30, 08 12:28

Codename19 napisał(a):Wiem, że zainfekował tylko GW i jest dziełem Sunny i Naomi.Trochę was katuje, ale muszę wiedzieć wszystko xD

Codename, a nie łatwiej przeczytać scenariusze poprzednich MGS'ów na Zanzibarze?
Albo najlepiej - In the Darkness of Shadow Moses (znajdziesz w dziale z MGS2:SoL).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez uci » Wt gru 30, 08 14:04

Bizon ale mu chyba chodzi o GW z 4ki, a nie z dwójki...

FoXAlive jest wirusem komputerowym który zaczeła robić Naomi a skończyła go dzięki Sunny - wirus ten zniszczył patriotów dokłądniej Patriotów AI, cały ich system kontroli (SOP etc) jednocześnie nie niszcząc nic ważnego i nie dając nikomu absolutnej władzy.

Natomiast data śmierci Old Snake'a nie została z góry wyznaczona - Naomi mówi mu że ma pół roku - po tym czasie FoXDie 1 miał zacząć zabijać, ale zneutralizował go FoXDie2 który nim zmutuje to też pewnie będzie potrzebował z 15 lat.
Snake teoretycznie jednak umrze wcześniej - ze starości - dokłądnie kiedy nie jest powiedziane
uci
Uber Big Boss

Postprzez oranjefan » Wt gru 30, 08 14:27

Co do FoxAlive, to dodam jeszcze, ze stworzony zostal dzieki EE, ktora stworzyla wczesniejszego robaka, a ktory to posluzyl Sunny do ulepszenia wirusa Naomi.
Obrazek
oranjefan
Arnold

Postprzez SALADYN » Wt gru 30, 08 15:25

Przydałby sie artykuł o FoxDie i FoxAlive na stronie.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Codename19 » Wt gru 30, 08 19:15

Tak też przetrząsnąłem cały internet, ale trudno było znaleźć konkretne wiadomosci na ten temat.Dzięki wielkie za pomoc, wiem wszystko co chciałem wiedzieć.Jak wiadomo MGS posiada dość krętą fabułę, można by zrobić "Słownik znaczeń" dla nowicjuszy.Mnie składanie wszystkich części chronologicznie zajęło trochę czasu.Więc jeszcze raz dziękuje za uzupełnienie moich wiadomości.
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez Słonio » Wt gru 30, 08 21:28

Codename, dopóki nie mamy polskiego "słowniczka znaczeń" polecam ci ściągnąć Database z PS Store - bardzo pomocna rzecz w analizowaniu i porządkowaniu informacji w głowie.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez uci » Wt gru 30, 08 21:32

Saladyn - jak czujesz się na siłach, to przecież możesz napisać ;)

Codename19 - polecam tez bacznie czekać i czytać streszczenie scenariusza do 4ki, to co ja pisałem to tylko uogólnienie tematów, w skrypcie będziesz miał wszystko ładnie rozpisane.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Codename19 » Wt gru 30, 08 23:21

Sporo informacji znalazłem też na MGS wikia.Fabuła sagi jest mi już znana, chciałem się po prostu dowiedzieć czegoś więcej o FoxDie niż tylko to iż jest wirusem :P
Codename19
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Śr gru 31, 08 10:57

Saladyn - jak czujesz się na siłach, to przecież możesz napisać ;)

Ludzie by później koszmary po tym mieli , kiedyś jakiś użytkownik strony czy forum pytał mnie dokładnie o to samo co w tym temacie więc może się przydać taki artykuł.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez greyfox » Śr gru 31, 08 17:57

Snake teoretycznie jednak umrze wcześniej - ze starości - dokłądnie kiedy nie jest powiedziane

Może dokładnie nie, jednak w trakcie akcji na cmentarzu na początku, gdy Otacon przedstawia Snake'owi wyniki testów, Snake pyta ile czasu mu zostało i odrazu odpowiada " a year at best" (czy jakoś tak) a Otacon delikatnie przytakuje.
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Cz sty 01, 09 12:37

racja, około roku według badań
uci
Uber Big Boss

Postprzez Codename19 » Pt sty 02, 09 03:30

Wnioskując z końcowej pogadanki "Otacon...I'm gonna be dead soon" Snake'owi wielę życia niezostało.
Codename19
Inkarnacja VR

Powrót do Metal Gear Solid 4