Problem z rebeliantami w Akcie 2

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Problem z rebeliantami w Akcie 2

Postprzez RafalKa » So sie 18, 12 17:38

Witam,
jestem właśnie na etapie przechodzenia MGS4 na poziomie Extreme i całe szczęście doszedłem w akcie 2 do sava :P , jednak ile krwi napsuli mi rebelianci to się w głowie nie mieści, stąd moje pytanie:
będąc w Cove Valley Village wchodząc po skalnych półkach (przynajmniej tak mi się to kojarzy) w pewnym momencie włączamy się do walki z rebeliantami - to jest ten moment, którego nie mogę skapować: czasami któryś z rebelii mówi " ooo its you again" i walczymy razem, a czasami jestem traktowany jako wróg i włącza się alert
Wie ktoś z forumowiczów jaki jest "klucz" do tego???
Act 2 mam za sobą jednak to nie daje mi spokoju (tzn. nie wiem od czego to zależy)
To samo dotyczyło dalszej części kiedy przeszliśmy te półki skalne, po przerywniku z rozmową z pułkownikiem gdzie rebelianci przygotowywali się do ataku na PMC tam również 50/50% byłem albo "swój" albo alert, -
Chociaż po wgraniu patcha zawsze jestem "swój"
Ufff chyba zbytnio nie zamieszałem :) i wiadomo będzie z czym mam problem.
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Re: Problem z rebeliantami w Akcie 2

Postprzez SALADYN » So sie 18, 12 18:01

Grasz na no kill czy dajesz ile fabryka dała ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez RafalKa » So sie 18, 12 18:37

SALADYN napisał(a):Grasz na no kill czy dajesz ile fabryka dała ?

NO KILL :angryfire:
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez SALADYN » So sie 18, 12 18:49

Więc w tym problem, rebelianci nie atakują swoich sojuszników więc musiałbyś w ich pobliżu ustrzelić kilku PMC, nie pamiętam żeby usypianie wroga cokolwiek w tej kwestii dawało.
SALADYN

Postprzez RafalKa » So sie 18, 12 19:01

Tak sobie myślę że chyba wystarczy usypiać PMC stojąc troszkę z tyłu aby nas rebeianci nie zauważyli a po chwili pokapują że jesteśmy po ich stronie.
Jak odpalę konsolę to sprawdzę dla pewności.
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez uci » So sie 18, 12 21:13

a rationki? znaczy jak ich poczęstować troche to zaczynaja nas lubieć.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » So sie 18, 12 22:30

uci napisał(a):a rationki? znaczy jak ich poczęstować troche to zaczynaja nas lubieć.

Ano właśnie spróbuj ich częstować o ile dobrze pamiętam to Regain i Noodles tez można im dawać a tak w ogóle to najlepiej byłoby biegać w stroju rebelianta i po sprawie.
SALADYN

Postprzez uci » N sie 19, 12 08:13

tylko że to zmniejsza nam camo-rate i sprawia że łatwiej nas wypatrzeć
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » N sie 19, 12 10:17

No tak ale podczas większych potyczek (kto by tam zwrócił uwagę na jeszcze jednego więcej w tle) lub sytuacji gdy to rebelianci patrolują teren strój jest wręcz nieodzowny.
SALADYN

Postprzez RafalKa » N sie 19, 12 13:00

uci napisał(a):a rationki? znaczy jak ich poczęstować troche to zaczynaja nas lubieć.

Zauważyłam taką zależność iż jeśli zaczniemy usypiać PMC zanim nas zauważą jeszcze rebelianci to z dużym prawdopodobieństwem zostaniemy ich sojusznikiem - dzisiaj to "testowałem", jednak nie jest to sposób 100%
No i ciekawa sugestia Ubera - jak przetestuję dam znać
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez RafalKa » N sie 19, 12 13:51

Rationki lub noodles nie wchodzą w grę - zanim podejdzie się do gościa ten już podniesie alarm :(
Optymalnym rozwiązaniem wydaje się sposób, który zaproponowałem, chociaż nie idealnym bo to jakieś 80% że nie będzie allertu.
Można też zaczekać aż PMC wszystkich wytłucze - chociaż to zabiera zbyt dużo cennego czasu...
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez SALADYN » N sie 19, 12 23:49

To może spróbuj dać rebeliantowi przedmiot samemu będąc w stroju rebelianta po czym go zdejmij, można by też najpierw uśpić kilku PMC a zaraz potem dać rationka jakiemuś rebeliantowi, ostatnia możliwość jaka przychodzi mi do głowy to zniszczenie Strykera z tego co pamiętam to nie zalicza się to jako zgon przeciwnika a po rozwaleniu jednego będą cię uwielbiać jednak głowy w tym wypadku nie dam.
SALADYN

Postprzez Konsola » Pn sie 20, 12 17:01

Mnie się wydaje, że rebelianci Cię chyba "nie polubili" (jakkolwiek to brzmi). Jeśli celujesz w BigBoss Emblem, to zakładam, że robisz dużo zapisów i ich nie nadpisujesz. Odpal ten, kiedy wbijasz do tej piwnicy w pierwszym akcie i tam podaj dwóm rebeliantom po rationie. Ja tak zrobiłem i na początku drugiego aktu (i przez cały akt) nie atakowali mnie.
PS. Jak dla mnie pierwsza lokacja w drugim akcie to po sekwencji w motorem najbardziej hardkorowy moment w robieniu BigBoss Emblem.
Obrazek
Konsola
Ultra Box

Postprzez RafalKa » Pn sie 20, 12 19:16

Konsola napisał(a):Mnie się wydaje, że rebelianci Cię chyba "nie polubili" (jakkolwiek to brzmi). Jeśli celujesz w BigBoss Emblem, to zakładam, że robisz dużo zapisów i ich nie nadpisujesz. Odpal ten, kiedy wbijasz do tej piwnicy w pierwszym akcie i tam podaj dwóm rebeliantom po rationie. Ja tak zrobiłem i na początku drugiego aktu (i przez cały akt) nie atakowali mnie.
PS. Jak dla mnie pierwsza lokacja w drugim akcie to po sekwencji w motorem najbardziej hardkorowy moment w robieniu BigBoss Emblem.

Wcale nie robię zapisów, no allert, no kill, no save - no tylko te które sama gra proponuje,
Mnie też rebelianci z reguł nie atakują, jednak jak za szybko "wchodzę" do akcji to podnoszą alarm, i nie wiem od czego to zależy :scratch:
Na szczęście mam ten etap do zapisu z frogami za sobą - ot taka zagwostka dla mnie w MGS4 :O
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez Konsola » Pn sie 20, 12 19:21

Wcale nie robię zapisów, no allert, no kill, no save - no tylko te które sama gra proponuje

Szacun. Ja na moim BigBoss Emblem Run'ie robiłem zapis dosłownie co lokację. W przypadku boss'ów nawet jak Bestie pozbywały się kombinezonu, tak na wszelki wypadek, heh.
Jeszcze jedna opcja jaka mi przychodzi do głowy to po prostu nie biegać tam koło nich. Lokacji gdzie zaczynamy obok rebeliantów jest chyba z 3 i za każdym razem w tych miejscach wcale nie musiałem biec.
Obrazek
Konsola
Ultra Box

Postprzez RafalKa » Pn sie 20, 12 19:28

Konsola napisał(a):
Wcale nie robię zapisów, no allert, no kill, no save - no tylko te które sama gra proponuje

Szacun. Ja na moim BigBoss Emblem Run'ie robiłem zapis dosłownie co lokację.....

Taa i przy okazji ile razy zapomina się o dobrych manierach :D
Coraz bardziej zastanawiam się nad smyczą do pada :D
RafalKa
Pyro Bison

Powrót do Metal Gear Solid 4