MGS 3 = VR? Zarzucony koncept gry?

Posty dotyczące MGS 3 i Subsistence

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez uci » N lip 06, 08 01:59

chyba nie załapałeś klimatu...

chodzi nam o to że przed powstaniem, lub w czasie tworzenia mógł byc pomysł żeby MGS3 był VR treningiem , ale w końcu porzucono ten pomysł, zostawiono kilka ester eggów i zrobiono z tego realna historię BB. dlatego mówimy że to Może porzucony koncept, a gdyby MGS3 był zrobiony na wirtualne wspomnienia BB to na pewno fabuła MGS4 była by inna.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » N lip 06, 08 12:03

Ale się Lalilulelo podjarał, ale widać, że tematu w ogóle nie czytał.

A po polsku to jest PARADOKS, nie Paradox.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez lonek_rwl » N lip 06, 08 12:26

Ja bym się zgodził z tą teorią, że to porzucony koncept, z tym, że mam jedną uwagę (uwaga: jeszcze nie ukończyłęm GotP więc mogę czegoś nie wiedzieć) Twierdzicie, że to VR trenig Snakea, ja sądzę, że to VR Raidena, w końcu to on został nauczony tego fachu, nie miał genów Big Bossa, nauczył go Solidus, który twierdził, że każdego można tego nauczyć, trzeba mu tylko swtorzyć odpowiednie warunki, no i z tego co pamiętam to Raiden nauczył się wszystkiego właśnie w VR. No i maska Raidena i Raikovich (czy jak to się piszę). Raiden w SoL na początku miał kryptonim "Snake" (ukończyłeś VR trening Naked Snakea, jesteś Snake?)
lonek_rwl
Inkarnacja VR

Postprzez uci » N lip 06, 08 12:32

ale z drugiej strony po co Raidenowi cała ta wiedza o BB?
Bo to mógłbyć VR trening, ale tak jak w Assassins Creed, tu nie chodzilo o to żeby kogoś wytrenować na kolejnego BB tylko poznac prawde o jego osobie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez lonek_rwl » N lip 06, 08 12:34

Może wiedza o dziejach BB nie ma tu znaczenia? A po co by była ona potrzebna Solidowi? Chyba znał go dobrze...
lonek_rwl
Inkarnacja VR

Postprzez uci » N lip 06, 08 12:39

no wlasnie nie znał, znał BB tylko jako szefa FoxHound i zdrajce swojego oddziału i kraju, wszytsko co działo się podczas operacji Snake Eater było tajne i nikt o tym nie wiedział, dlatego by był VR trening, snake poznałby prawde o Boss, naked snake'u i całej reszcie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lip 06, 08 12:59

To t eż mógł być Raiden, w końcu ten Campbell mógł być AI z MGS 2. Wiedza mogła się Raidenowi przydać ale nie musiała, nie musiał być to trening specjalnie po to by go poznać. Mógł to być trening przetrwania by Raiden mógł sobie poradzić w takiej dżungli, a to że się dowiadujemy o BB więcej to głównie po to by gracz się nie zanudził nie ;) ?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » N lip 06, 08 13:07

Raiden w SE odpada, bo sam powiedział w MGS2, że przebrnął przez VR'ki z "Special Missions". No i w MGS: GB po skończonych VR są gratulacje dla Jack'a (chyba, że się mylę...)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez lonek_rwl » N lip 06, 08 13:09

Bizon napisał(a):No i w MGS: GB po skończonych VR'ka są gratulacje dla Jack'a (chyba, że się mylę...)

O tym nie wiedziałem, to może Snake Eater był swoistym egzaminem umioejętności dla Raidena ;]
lonek_rwl
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » N lip 06, 08 13:26

Bizon napisał(a):Raiden w SE odpada, bo sam powiedział w MGS2, że przebrnął przez VR'ki z "Special Missions". No i w MGS: GB po skończonych VR są gratulacje dla Jack'a (chyba, że się mylę...)

Ale ile razy Kojima nagiął już fakty i zmienił fabułę?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N lip 06, 08 13:49

uci napisał(a):chodzi nam o to że przed powstaniem, lub w czasie tworzenia mógł byc pomysł żeby MGS3 był VR treningiem , ale w końcu porzucono ten pomysł, zostawiono kilka ester eggów i zrobiono z tego realna historię BB. dlatego mówimy że to Może porzucony koncept, a gdyby MGS3 był zrobiony na wirtualne wspomnienia BB to na pewno fabuła MGS4 była by inna.

Co całkowicie zmienia postać rzeczy. Fakt, przeczytałem tylko tytuł i niektóre posty w tym temacie. Sorry nie doczytałem i trochę mnie poniosło. :homework:
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Johny Sasaki » N lip 06, 08 15:12

MPO (kontynuacja MGS3) w ktorym Big Boss [spoiler] dostaje pomysl na OH, poznaje Campbella, pokazane jest kto stoi za smiercia The Boss [/spoiler] i kilka innych faktow to tez VR?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Bizon » N lip 06, 08 15:20

MPO (kontynuacja MGS3) w ktorym Big Boss dostaje pomysl na OH, poznaje Campbella, pokazane jest kto stoi za smiercia The Boss i kilka innych faktow to tez VR?

Przecież my tutaj mówimy o zarzuconym koncepcie Johny. Wiadomo, że MGS3 NIE JEST symulacją wydarzeń z operacji Snake Eater....
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Johny Sasaki » N lip 06, 08 22:35

Czy Kojima nie mowil, ze chcialby pokazac dlaczego BB stal sie zly przed zrobieniem MGS3?

- jednym z haseł gry w pierwszych zwiastunach było "Przeżyj wspomnienia"

to wg mnie byl zabieg marketingowy majacy na celu spekulacje fanow w stylu 'a moze BB zagramy?'

- podczas odprawy Big Boss myli słowo "Virtuous" na "Virtual". Dalej podczas rozgrywki dowiadujemy się że Naked Snake boi się wampirów i tak na prawdę obydwa przypadki można podciągnąć tylko pod doświadczenia Solida który miał świadomość znaczenia słowa "Virtual" jak też spotkał się z wampirem, w przeciwieństwie do Big Bossa

w 64 roku Virtual moglo niezle szokowac, poza tym nawiazanie do MGS1, oczywisty uklon w strone fanow, ktorych dosc malo w tej czesci poza tym przypadkiem, a wampiry to dobry pretekst do wrzucenia mini-gry w wiezieniu

- hasło "Who are The Patriots? i odpowiedź "La-li-lu-le-lo" czyli podpowiedzi co do przyszłych wydarzeń w serii

to haslo wymyslil Zero, ktory wiadomo co zrobil

- po zabiciu na przykład Ocelota, mamy Time Paradox z głosem Campbella "Nie możesz zmienić przyszłości" Ja kto w ogóle możliwe?

to zapewne mialo oddzialywac na graczy - stary znajomy opieprzajacy gracza, za probe usmiercenia postaci, ktora zyla 40 lat pozniej. ktos kto siadzie do gry i ustrzeli Ocelota i mu game over wyskoczy nie bedzie kumal o co chodzi

- w bazie danych MGS Saga pojawia się sugestia iż w świecie serii istnieje technologia pozwalająca na odbudowę czyjejś pamięci: w interfejsie użytkownika mamy napisane "Memory Rebuilding Process"

to bardziej pasuje do Raidena oraz tego co zrobili z Jaegerem po incydencie na Polwyspie Sw. Hieronima

Nie zapominajce, ze to gra, ktora ma sie sprzedac, a jesli w grze sa ciekawostki w stylu aluzje do Logana i Fishera, to to jest pozytywnie odbierane przez fanow co procentuje dobrymi notami a dobre noty do znak dla gracza brzmiacy mniej wiecej 'kup mnie, bedziesz mial mnostwo zabawy'. I prosze nie pisac, ze ja bym sprzedal matke za odpowiednia ilosc dolarow na koncie...
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr lip 23, 08 14:28

Po przeczytaniu uważnie tego tematu doszedłem do wniosku, że faktycznie autorzy mogli na początku planować że MGS3 będzie VR'em.

Zobaczcie to Tech Demo z MGS3.
http://youtube.com/watch?v=oGNpU1tKlxI
Na tej wczesnej pokazówce wyraźnie widzimy model Snake'a z MGS2 (w tym wypadku Pliskina).

...
Wychodzi na to, że MGS3 miał być na początku VR'em, ale potem autorzy po prostu zmienili koncepcję gry na tą co mamy teraz, czyli przedstawili w MGS3 historię B.B.

Fascynujące.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Gac666xx » Śr lip 23, 08 17:30

Nic nie wskazuje tutaj, że miał być to VR niestety.

Tak się często tworzy tech dema, kontynuacji serii.

Na tym samym enginie wykorzystuje się nowe rzeczy, stąd model Pliskina i np. brak przycelowania z M4.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Pabian01 » N lip 27, 08 14:03

Tak sobie pomyślałem teraz i wymyśliłem, że motyw z VR byłby genialnym pomysłem na film. Autorzy nie byliby zmuszeni do umiejscowienia akcji w jednym czasie. Mogliby dać coś w czasie po MGS2 + właśnie coś z okresu MGS3.

Gdyby 3 miała być VR to jakaś informacja nakierowywująca na to pojawiła by się już.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pn lip 28, 08 00:58

Pabian napisał(a):Gdyby 3 miała być VR to jakaś informacja nakierowywująca na to pojawiła by się już.

Hmm... faktycznie.

> Ale ta cała teoria jest nawet ciekawa ;)
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez SaladinAI » Pn paź 13, 08 17:31

Z komentarzy Kojimy:

- Virtuous Mission to tak jak wskazuje nazwa - VR, wirtualna misja. W końcu to pierwsze zadanie w grze, swoisty trening.

Bardziej nawiązanie niż dowód potwierdzający omawianą sprawę.

Teraz tekst który wyciekł do internetu przed wydaniem gry, opisujący jej postacie:

Male, 50's, British accent. Real name is David Oh. In "FOX" he's known as Major Zero. He will be referred to as Major Tom in the VR Missions, but his code name, Major Zero, will be used during the main story.

Rozumiem to tak że misje VR miały być użyte w grze. Z tekstu wynika że główny tryb miał być oddzielny od owych zadań VR. Chyba że jak wynika z komentarzy nasza pierwsza misja faktycznie odbywała by się w wirtualnej rzeczywistości.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Wt paź 14, 08 14:02

HA!

Świetny pomysł. David Oh, a jak wiadomo OH to słowo często używane zamiast słowa ZERO. :)

Życiowa ksywa normalnie :).
Gac666xx
Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid 3 i Subsistence