Sen Siginta

Posty dotyczące MGS 3 i Subsistence

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Sen Siginta

Postprzez SaladinAI » Cz mar 05, 09 15:40

Post inspirowany wywodami TheCodefindera, znanego skądinąd. A więc wszyscy znamy sen Siginta, ci którzy go nie pamiętają lub w ogóle o nim nie słyszeli zapraszam do tekstu poniżej:

Sigint: Snake wszystko w porządku?
Snake: Ta, miałem paskudny sen.
Sigint: Naprawdę. O czym?
Snake: Nawet nie chcę o tym myśleć. Byłem zaatakowany przez grupkę ludzkopodobnych stworów...Nawet nie wiem czy ja byłem tam sobą.
Sigint: Przynajmniej to tylko sen. Gdy sie budzisz zawsze się kończy.
Snake: Racja.
Sigint: Co więcej, fakt że możesz wyobrazić sobie sytuacje gorszą niż ta w której jesteś obecnie znaczy że życie może nie być takie złe.
Snake: Mam nadzieję
Sigint: Opowiem ci o moim najgorszym i najbardziej chorym śnie jaki miałem. Uwaga, to nie dla dzieci.. A więc, była tam wielka kupa gówna w kształcie czołgu i chodziła na dwóch nogach, robiąc zadymę wokoło. I ta gigantyczna kupa dzierżyła najbardziej paskudne pociski jakie można sobie wyobrazić. Gdy strzela jednym z tych pocisków-gówien...w cokolwiek by nie trafiło - ludzie, drzewa, budynki - wszystko to zmienia sie w gówno!
Moje miasto, stara szkoła, moja rodzina, dziewczyna, stary John...Wszystko co stanie na drodze tej kupie zamienia się w łajno.

Snake: To chore człowieku.
Sigint: Dobrze że to tylko sen, nie?
Snake: Tak, bardzo dobrze
Sigint: Lepiej się poczułeś
Snake: Tak.

Sigint: Dobrze. A teraz przejdźmy do rzeczy. Widzisz, Snake, ludzie to
po prostu worki pełne gówna i pełne dziur. Nalej wody i w końcu gdzieś to wyjdzie...
Dobra, to nie był dobry przykład. Chce powiedzieć, że bez względu na sytuacje, zawsze jest jakieś wyjście
Przemyśl to. Znajdziesz drogę do ucieczki.

Snake: W porządku.
Sigint: Nie pozwól by mój koszmar się spełnił
Snake: Dobrze

Nie licząc morału jaki Sigint wyciąga ze swego snu możemy znaleźć w nim pewne ciekawostki. Otóż wydaje się jasne że owa wielka kupa łajna krocząca na dwóch nogach to metafora Meta Geara. Staje się poniekąd jasne że sam Sigint to tutaj Donald Anderson. Ale w śnie pojawia się także niejaki stary John. Zostają dwie opcje:

a) chodzi o Big Bossa
b) to zapowiedź starego Solida

To drugie nie wydaje się prawdopodobne ale w końcu nie wiadomo co Kojimie chodziło po głowie. Zauważmy natomiast że wszystko co owa krocząca kupa łajna dotykała za pomocą swoich rakiet, zamieniało się w kupy. Może więc sen Siginta to taka metafora mająca na celu zobrazowanie tego co działo się z każdym kto zabierał się za projekt Metal Geara - z Sigintem wiemy co się stało, lecz nawet więcej: zarówno Big Boss jaki stary Solid doznali pewnego rodzaju rozkładu w którym stali się...po prostu kupą gówna (dosłownie i w przenośni).
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz mar 05, 09 16:45

Podziwiam cię Sal , ty zawsze znajdziesz jeszcze jakiś temat do dyskusji z uniwersum MGS które zarówno na stronie jak i forum została przemaglowana na wszystkie już chyba możliwe sposoby.

Może więc sen Siginta to taka metafora mająca na celu zobrazowanie tego co działo się z każdym kto zabierał się za projekt Metal Geara - z Sigintem wiemy co się stało, lecz nawet więcej: zarówno Big Boss jaki stary Solid doznali pewnego rodzaju rozkładu w którym stali się...po prostu kupą gówna (dosłownie i w przenośni).

Dobra interpretacja ale uważam że Koji nie miał zamiaru porównywać Big Bossa czy szefa DARPA'y do gówna to już raczej twoje skojarzenie.

Otóż wydaje się jasne że owa wielka kupa łajna krocząca na dwóch nogach to metafora Meta Geara.

Tu natomiast się zgodzę w końcu Naked Snake wspominał wcześniej Sigintowi o czołgu z nogami który chciał stworzyć Granin więc sen mógł mieć swoje źródło w tej rozmowie , inna sprawa kiedy Sigint śnił o tym czołgu bo zdaje się o tym nie wspomina ale mógł go mieć w czasie trwania misji Snake Eater a po spotkaniu Snake'a z Graninem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Kazuun » Cz mar 05, 09 17:04

Moim zdaniem wielka krocząca kupa gówna to nic innego jak Graninowy Rex. Ale nie rozumiem jednego. Czemu "stary John" ma odnosić się do Solida? Solid miał na imię David, o czym dowiadujemy się w zakończeniu MGS1 już. Także w tym przypadku skłaniał bym się w stronę Big Bossa.

Ale tez mam i inną teorie. "Stary John" pojawia się w trakcie wyliczanki tego co Sigintowi bliskie. Być może , więc chodzi mu o jakiegoś kumpla z przeszłości, albo kogoś z rodziny. Brzmi to tak jak by Sigintowi miało brakowac tego co przestanie istnieć: szkoły, rodzinnego domu, starego przyjaciela... A imię "John" może być użyte przypadkiem, albo i nie... lecz niekoniecznie musi się odnosić stricte do BB.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez MrPayne » Cz mar 05, 09 20:20

Tekst strasznie mocny.

Stary John... brzmi typowo dla kogoś znanego przez wszystkich w małym miasteczku, moim zdaniem.

A może z tą zamianą w... hm, fekalia chodzi o to, że moc, jaką był Metal Gear, przeciągała wszystkich na swoją stronę? Big Boss, który walczył z MG, sam groził nim potem całemu światu - odłóżmy na bok jego motywy. Sigint bał się czegoś takiego, ale w końcu się wciągnął w jego tworzenie... (Ba, nawet Solid używa w czwórce miniaturkowego Metal Geara! ^^)
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Cz mar 05, 09 20:53

Podziwiam cię Sal , ty zawsze znajdziesz jeszcze jakiś temat do dyskusji z uniwersum MGS które zarówno na stronie jak i forum została przemaglowana na wszystkie już chyba możliwe sposoby.

Dzięki.

Co do starego Johna - zgadzam się że chodzi tutaj o kogoś bliskiego dla Siginta ale tutaj właśnie chodzi o to że ta osoba ma być metaforą np. Big Bossa który tak właśnie ma na imię.

inna sprawa kiedy Sigint śnił o tym czołgu bo zdaje się o tym nie wspomina ale mógł go mieć w czasie trwania misji Snake Eater a po spotkaniu Snake'a z Graninem.

To raczej nie ma znaczenia wszak to taki easter egg.

Czemu "stary John" ma odnosić się do Solida?

Ależ John to Snake, nieprawdaż ;) Pewnie chodzi o Big Bossa lecz zważ że zapowiedź czwórki nastąpiła miesiąc po premierze trójki.

Dobra interpretacja ale uważam że Koji nie miał zamiaru porównywać Big Bossa czy szefa DARPA'y do gówna to już raczej twoje skojarzenie.

Tak, tylko po tym co Big Bossowi robili z ciałem....tylko wiesz, tutaj może chodzić o zmiany w psychice. Co do Siginta/szefa DARPY - przypominam o robalach które zżerały jego martwe ciało. Fundamentalny argument.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz mar 05, 09 21:08

przypominam o robalach które zżerały jego martwe ciało. Fundamentalny argument.

Taki argument trudno podważyć :)

np. Big Bossa który tak właśnie ma na imię.

Skoro tak ma na imię to czemu Zero i The Boss zwracają się do niego Jack ???
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz mar 05, 09 21:12

Skoro tak ma na imię to czemu Zero i The Boss zwracają się do niego Jack ???

Jack/John to to samo. Te imiona są zamienne. Przykład skądinąd:

Jack Ryan, właściwie Sir John Patrick Ryan, Sr. - postać fikcyjna, stworzona przez Toma Clancy'ego, która jest bohaterem wielu jego powieści sensacyjnych i nakręconych na ich podstawie filmów
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Kazuun » Cz mar 05, 09 21:35

Saladin01 napisał(a):
Czemu "stary John" ma odnosić się do Solida?

Ależ John to Snake, nieprawdaż ;)

Nie, nieprawdaż :) Zależy który Snake. Bo Big Boss to John, tak. Ale Solid to już David.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez SaladinAI » Cz mar 05, 09 22:06

Zależy który Snake. Bo Big Boss to John, tak. Ale Solid to już David.

Owszem, chodziło mi o to że stary Snake musiał już siedzieć w głowie Hideo skoro zaraz po trójce otrzymaliśmy zapowiedź o czwórki. Naciągane więc trzymać się tego nie będę.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » So mar 07, 09 11:03

Saladin01 napisał(a):Naciągane więc trzymać się tego nie będę.
I dobrze bo za cholere Stary John ze Snake`iem mi się nie nie kojarzy :)
Poza stwierdzeniem Stary John intrygujące jest także :"Nie pozwól by mój koszmar się spełnił". Zmieszało mnie to na maxa.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » So mar 07, 09 16:12

No, jego koszmar spełnił się.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Wt cze 23, 09 13:16

Sen Siginta to jest tylko kolejny motyw zapowiedzi tego co będzie w przyszłości, w tym przypadku w kolejnych Metalach. Moim zdaniem to jest po prostu kolejny zabieg pokroju rozmów Nakeda z Para-Medic: o tym, że kiedyś będzie można pójść do kina i obejrzeć np Godzillę kiedy się chcę i dowolną ilość razy; o tym, że filmy będziemy mogli posiadać i odtwarzać w domu; o tym, że Instant Noodles zawojują świat i tak dalej. Kolejny, super przemyślany krok Kojimy. Czytając te konwersacje w grze po prostu nie da się nie skinąć głową i nie uśmiechnąć do samego siebie:)
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » Pn lis 14, 11 19:02

No i Gówno - konwersacja o sraniu została wycięta z wersji HD (bo i gierka GS trafiła do sracza).
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666 » Pn lis 14, 11 23:50

Ale lipa O_o.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lis 16, 11 02:22

Nie uważacie że to zaczyna przypominać cenzurę ?
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr lis 16, 11 09:44

Mysle ze to raczej kwestia lenistwa/pospiechu/ograniczonych srodkow. Wyciac elementy, ktore nie sa tak istotne, a wiekszosc nie zauwazy ich braku.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lis 16, 11 11:43

I w ramach lenistwa/pospiechu/ograniczonych środków wycinają mało istotną rozmowę i smaczek w postaci tego demka Guy Savage ?
Toż to w takim wypadku wszystko powinno zostać
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr lis 16, 11 12:38

Teraz mam na półce edycję limitowaną;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr lis 16, 11 16:38

SALADYN, ta grę trzeba przede wszystkim przekonwertować na obie konsole. Niby jest krótka, ale mechanika jest taka sama czy gierka krótka czy długa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lis 16, 11 22:11

No OK ale po co cokolwiek wywalać ?
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr lis 16, 11 23:20

To nie jest wywalanie, tylko nie zrobienie. Nie że było i wycięli, tylko nie było i nie zrobili. Bo konwersję trzeba najpierw napisać. Kod Guy Savage był napisany na PS2 - trzeba by przekonwertować to na PS3 i X360. Strata pieniędzy dla tych kilku minut.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez maciej1- » Śr lis 16, 11 23:31

O ile wywalenie tego interaktywnego snu mogę zrozumieć, to - jeżeli tak faktycznie jest - usunięcie rozmowy Snake'a z Sigintem która odbywała się po śnie jest smutne. Sama rozmowa była bardzo humorystyczna i mogłaby śmiało istnieć bez kontekstu jaki nadawała jej ta minigierka.
maciej1-
Predator

Postprzez Gillian » Śr lis 16, 11 23:33

maciej1- napisał(a):Sama rozmowa była bardzo humorystyczna i mogłaby śmiało istnieć bez kontekstu jaki nadawała jej ta minigierka.
No właśnie - czy ja wiem? Średnio tak...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz lis 17, 11 07:31

Jeśli już to żeby ta rozmowa miała sens, mogli by dać po prostu filmik z GS i już, ale oczywiście nikt na to nie wpadł.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz lis 17, 11 13:22

Mogli dać nowy materiał. Z Rising :)
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Metal Gear Solid 3 i Subsistence