Dlaczego "Filozofowie"?

Posty dotyczące MGS 3 i Subsistence

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Dlaczego "Filozofowie"?

Postprzez SaladinAI » Pt lut 12, 10 13:44

Powstanie Filozofów jest owiane aurą tajemnicy, w mrokach historii skryte są ich motywy. Sama nazwa organizacji jest nie mniej zagadkowa. Co oznacza? Dlaczego grupa wpływowych ludzi z trzech największych państw świata określiła siebie mianem filozofów? Najprościej byłoby zasięgnąć do samej filozofii by odpowiedzieć na to pytanie. W wizji państwa u Platona, władzę sprawują rządy arystokratyczne, czyli jednostki szlachetnie urodzone, strażnicy-władcy miłujący mądrość a więc filozofowie którzy poznali ideę Dobra którą winni wprowadzić do ludzkiej społeczności. Mamy tutaj do czynienia z systemem kasowym, w którym dobrze urodzeni są dobierani w pary tak aby uzyskać najlepszy ludzki materiał dla państwa które samo podporządkowane jest celom moralnym.

Czy możemy przyjąć taką wersję założeń? W pewnym sensie tak, zwłaszcza biorąc pod uwagę filozoficzne korzenie poglądów jakie reprezentują Patrioci w drugiej odsłonie serii. Patrioci nie kierują się mniemaniami gdyż poznali właściwe dobro któremu zamierzają podporządkować świat.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Wt kwi 27, 10 12:23

zzzz
Ostatnio edytowano Wt lis 15, 11 00:06 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » N cze 06, 10 12:28

Z tego co sobie dobrze zapamiętałem z nauki do Doktryn politycznych i prawnych to lwia część filozofów, niezależnie od poglądów, ma wysokie mniemanie o sobie, a raczej jest przekonana do swojego prawa do "tworzenia" rzeczywistości dla innych. To całkiem ludzkie i normalne, dotyczy nie tylko ludzi z olbrzymim potencjałem intelektualnym, ale także tych z tylko finansowym. MGS-owi "Filozofowie" posiadali jedno i drugie. Stąd prawdopodobnie ich nazwa. Jeśli jednak w swojej nazwie nawiązali by np. to bardzo rzadko używanego terminu czy też słów w łacinie, była by to wówczas nazwa jedynie bardziej "wysublimowana intelektualnie". W istocie chodziło im o to samo.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez Snake_VR5 » N paź 10, 10 22:01

Dochodzimy więc do zasadniczej kwestii Filozofowie, despoci czy kreatorzy nowego ładu ? Choć przekonani do swojego prawa "tworzenia" rzeczywistości dla innych, to jednak przyczyną ich rozpadu i upadku był wewnętrzny konflikt. Powód prosty, wszystkie trzy narody walczą o majątek ponieważ zapewni on jednej dominacje w czasie zimnej wojny. Napięcie i być może chciwość oraz żądza władzy absolutnej.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » N paź 10, 10 22:22

Co cali Filozofowie, czym by nie byli, są samozwańczy. A to dlatego, że nikt ich do pełnienia jakiejkolwiek funkcji nie upoważnił (a choćby plebiscyty były już znane, hehehe). Jeśli w jakieś ciało wchodzą z definicji frakcje w liczbie mnogiej, spięcia są naturalne. I zdaje się, że wiemy to my, a nie wiedziała taka grupa wielkich mózgów. Haha, filozofami to oni mogli być, jak powiedział do mnie twilite, "w swoim baśniowym świecie" :P
Coldman
banan

Postprzez Gillian » N paź 10, 10 23:44

magicznym, nie przekręcaj :>
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman » N paź 10, 10 23:49

Najmocniej przepraszam, magicznym oczywiście ;)

A tak w ogóle, w tamtym czasie powinni chyba włączyć także Francuzów do tej zabawy.
Coldman
banan

Postprzez Helerek » Pn paź 11, 10 16:20

Może jeszcze Polskę ;D? Ciekawe czy Kojima zrobi coś z Polską kiedykolwiek w MGS'ie :D?
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Simon » Pn paź 11, 10 19:01

Helerek napisał(a):Może jeszcze Polskę ;D? Ciekawe czy Kojima zrobi coś z Polską kiedykolwiek w MGS'ie :D?

No jasne. Patrioci robią pranie mózgu Hitlerowi a ten na ich życzenie morduje miliony Żydów a część z nich umieszcza w warszawskim getcie. Osią fabuły będą oczywiście sabotaże i inne misje The Boss, jako że gra będzie sandboxem. No i wiadomo - na samym końcu zabijemy Hitlera a po napisach, Major Zero (ewentualnie Adamska) odbierze telefon od wuja Stalina...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pn paź 11, 10 22:17

Helerek napisał(a):Może jeszcze Polskę ;D? Ciekawe czy Kojima zrobi coś z Polską kiedykolwiek w MGS'ie ?

Odniesienie do Katynia nie wystarczy?
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Simon » Wt paź 12, 10 01:11

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):
Helerek napisał(a):Może jeszcze Polskę ;D? Ciekawe czy Kojima zrobi coś z Polską kiedykolwiek w MGS'ie ?

Odniesienie do Katynia nie wystarczy?

Helerkowi widocznie mało.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Helerek » Wt paź 12, 10 18:34

To się działo w rosji a katyniu a mi chodzi o Polskę np: 1 mała misja w warszawie :D.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Wt paź 12, 10 20:22

A w Katyniu nie chodziło o Polskę?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Helerek » Wt paź 12, 10 21:21

Mi chodzi ogólnie o lokację Polski ;P, po za tym katyń był czymś jak sekretem, bo niewiele osób o nim wiedziało jak go zobaczyć w MGS'ie.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Snake_VR5 » So paź 16, 10 13:59

Czemu od razu w sferę serii MGS mieszać jakiś wątek Polski ?

Coldman napisał(a):A tak w ogóle, w tamtym czasie powinni chyba włączyć także Francuzów do tej zabawy.

Trzy mocarstwa Ameryka , Rosja i Chiny
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez WhiteDeath » Pt mar 18, 11 12:42

Sam jestem studentem filozofii więc MGS 3 jest dla mnie czymś mocno osobistym, czymś z czym się identyfikuję, (czyli w sensie pełnego rycia bani) albo raczej zacząłem - bo przeszedłem MGS'a 3 po raz pierwszy(na hardzie). Teoria o państwie Platona jest jak najbardziej na miejscu. Chociaż jeśli być dociekliwym, nauczycielem Platona był Sokrates, w którego usta wkłada wiele konceptów. Co więcej, można by zrobić mały downgrade, i spojrzeć na Arystotelesa który był z zamiłowania Biologiem i podał podstawy biologii. Serio Koji wybrał właśnie w taki sposób charakterystykę gry poprzez lasy, puszcza? Celem Arystotelesa były dokładnie te same klimaty. Ba, a Arystoteles był w młodości zagorzałym Platonikiem, dopiero później zyskiwał własne intelektualnie indywiduum w rozumieniu odrzucenia teorii o platońskich ideach. Tak czy siak, takie mam myśli po pierwszym przejściu gry. Jeśli mam rację, i faktycznie Koji poprzez teorię o państwie Platona, spojrzał także na Arystotelesa, to jest to kolejny majstersztyk pod każdym względem.
WhiteDeath
Black Color

Powrót do Metal Gear Solid 3 i Subsistence