Faja, nie pitol jak sie nie znasz. Czy kupujesz plyte beosredio od artysty, czy w Empiku, to do artysty leci tyle samo kasy, % wg tego co w ZAiKSie (w przypadku PL) zapisano.
A, ze kupujac plytke Sebka Piekarka np od niego zaplacilem 25, a w Empiku taka sama 37 to inna bajka.
Z dystrybuacja cyfrowa jest tak samo. To, ze Ci wrzuce swoj singiel do sciagniecia za 2zl, to nie znaczy, ze 2zl pojdzie do mnie (tzn w tym wypadku akurat znaczy, bo poki co zadnych umow z wydawca i sponsorami sie nie dorobilem, a produkcje mam po znajomosci). I oczywiscie jak bede chcial kase za singiel, to mi pokaz faka, bo to powinno byc darmowe, dopoki nie placisz za wytloczenie itd

Anyway, nawet jesli dajmy na to cale 2 zl do mnie by trafilo w takim wypadku, to musisz sobie kupic 350 singli, zeby nagranie i produkcja sie zwrocila, a jak juz wspominalem, tanio zaplacilem. Jakmprzejrzysz cenniki, to wynajecia studia na 8h kosztuje np 200zl. To od chooya kasy, jak policzysz ile trwa nagranie plytki, a potem musisz za mix i master dorzucic.
Generalnie na plytach sie nie zarabia (chyba, ze grasz w The Rolling Stones albo innym U2), czy placisz kapeli, czy sklepowi, band dostaje tyle samo kwestia czy ktos poza Toba bedzie mial za co inwestycje splacac (np prezes empiku czy na rate w banku dostanie dzieki Tobie, bo pusci np caly naklad, 10.000 plytek) i Ci sie inwestycja zwroci - jak w dowcipie o 2 muzykach jazzowych:
- wydalem plyte
- serio? I ile sprzedales?
- niewiele, dom, samochod