Mały pierdolnik Gac'a.

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez kotlet_schabowy » Pt sty 18, 08 19:46

Cóż, dla mnie podejście typowe dla maniaka serii, który uczepi się rzeczy, na które 90 % widzów nie zwróci uwagi. Oczywiście nie chodzi mi o to, że tworząc taki film powinno się pomijać maniaków jako target, ale bez przesady w żadną stronę. Jaką realną wartość mają takie fakty, jak "dziwna" katastrofa statku Predatora ? Dla większosci : żadną. Nie mówiąc o jakichś niuansach z "mitologii" Predatora. Według mnie tematy historii, zasad, klanów itp są megaciekawe, ale gdybym nie czytał fanowskich stron, to bym dużo na ten temat nie wiedział (oglądałem Predatora, Predatora 2 i AvP więcej niż raz, przeczytałem kilka ważniejszych komiksów). Film powstał dla mas, dla fanów są "smaczki", nie oszukujmy się. Sam bardzo lubię temat Aliens i Predator, zresztą takie strony jak ta Ciacha czy predator.prv.pl (co się z nią dzieje ? widziałem, że adres się zmienił, ale ostatnia aktualizacja jest z 2003 roku Oo) pozwoliły mi poznać wiele ciekawych szczegółów, jednak film odebrałem głównie jako okazję do zobaczenia lubianych stworów ponownie na ekranie, bo do stworzenia Predatora 3 czy Aliens 5 nikt się narazie chyba nie "pali".
Temat postaci ludzkich w AvP2 : niektózy widzą plus w tym, że nie rozbudowano ich, bo skupiamy się bardziej na całej reszcie, a nie liczyłbym na jakieś wciągające rozterki, gdyby ktoś zdecydował się tak to rozegrać.
Nie chcę się robić na wielkiego obrońcę, bo sam nie miałem jakichś super pozytywnych odczuć po tym filmie (jednak niedługo po seansie poczułem chęć jego ponownego oglądnięcia, tym razem na spokojnie i z możliwością skupienia się na scenach), jednak chciałem się ustosunkować do tej opinii. Rozumiem, że taki a nie inny charakter wypowiedzi wynika też z miejsca, w którym się pierwotnie ukazała, ale skoro wklejasz link również tu, to znaczy, że chcesz się podzielić nią również z ludźmi spoza grona "maniaków". To samo jest z MGSem : my tu sobie siedzimy na forum, widzimy na jednym trailerze tysiąc rzeczy więcej, niż "zwykli" Gracze i nie czujemy tego, że dla niektóych liczy się głównie gameplay (według mnie sprawa z recenzją Hiva najlepiej to pokazuje), fabułę, nawet jak poznali, to nie wywołała w nich jakichś ponadprzeciętnych przemyśleń.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » Pt sty 18, 08 21:10

dzis tak swoja drogą na onecie bylo na jaką gre najbardziej czekasz: m.in. MGS4, GTA4 fallout3, SW:FU, i pare innych tytułów. Wyniki głosowania chybaświetnie pokazują czego ludzie najbardziej chcą (51% GTA4, 30% F3 reszta miedzy 3 a 5 %). Wiec przyznaje maniaków MGS4 jest w polsce mało (albo mało ich widziało te ankiete)
Ale racja dla wielu MGS4 to tylko gameplay, który wysiada przy GTA4 czy F3.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » Pt sty 18, 08 22:38

Hmm Kotlet masz trochę racji, że może czepiamy się zbyt wielu szczegółów, jednakże w tym wszystkim zaznaczałem, że głównie nawalił w tym filmie scenariusz, który jest po prostu do dupy no.

Strona jest:

http://ifsk.net/the-predator/

Jednak nie mam ani haseł do prv.pl ani Alien_dwa nie ma i nie mozemy nic z tym zrobic jak nie założyc nowej domeny, tylko jej udostępnić nie chcą =='.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn sty 21, 08 21:30

Pochwalić się muszę.

Otóż od grudnia mniej więcej zacząłem zbierać sobie Space Marinesów z Warhammera 40K.
Zacząłem od Bitwy o Macragge, dzięki czemu w łapy wpadł mi Tactical squad, czyli 10 dzielnych Marines (1 sierżant, 1 z miotaczem ognia, 1 z wyrzutnią rakiet, reszta z karabinami "Bolter"). Do zestawu dostajemy również armię Tyranidów, którą oddałem kumplowi w zamian za jego Marines (równie z bitwy o macragge). Dzięki temu miałem już 20 dzielnych marines ;). Na gwiazdkę zaś dostałem Commandera, combat squad (pół tactical squadu) oraz oddział Devastatorów (5 marines + 8 ciężkich broni do wyboru).
Dodatkowo do tego dokupiłem na spółkę z kumplem TRZECIĄ Bitwę o Macragge (zestaw z farbkami, poprzednie tego nie miały) i także się tym podzieliliśmy.

Tak więc w tym momencie mam 3 razy Tactical + 2 razy devastator + commander.

Co prawda figurki z Macragge'a nie są tak zróżnicowani jak marines kupowani osobno ale mi to nie przeszkadza.

Dodatkowo do tego jako bonus do zestawu dołączają dzielnych już nie marines lecz Imperial Guard, a mianowicie poruczników Varrasów. Tak więc mam ich trzech ;).

Ostatnio zaś zabrałem się za ćwiczenie malowania. Na ochotnika niedobrowolnie zgłosił się Porucznik Varras, a oto wynik pierwszego w życiu malowania figurki by me.

Obrazek

Jeszcze myślę, ze to nie koniec, mam zamiar dodać to i owo, ale jestem zadowolony z rezultatu. Wyszło trochę chropowato, ale to też wina światła, w dziennym tego tak nie widać, dodatkowo nie ma jeszcze lakieru zabezpieczającego.

Jako, że jestem dopiero początkującym w tego typu rzeczach to konwersje figurkowe także postanowiłem poćwiczyć na poruczniku Varrasie, tym razem jego ewidentnym klonie (nawet w nazwie) ale mówią, że się nie znają, co za przypadek. Oto wynik:

Obrazek

Ogólnie tylko nuda i kupa zapasowych części jakie mi pozostały po Commanderze i innych pudełkach (bo w Bitwach wszystkiego jest na styk) spowodowały, że dokonałem takiej abominacji, ale chyba nie jest tak źle :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pn sty 21, 08 22:13

jak na pierwszą figurkę - nice work, troche sie błyszczy, ale to kwestia wprawy, dry brush itp.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt sty 22, 08 13:29

Jeśli chodzi o błyszczenie to mnie osobiscie podoba sie blyszczacy plaszcz. W końcu to 40 millenium, może to rodzaj materiału z metaloplastyku czy coś ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Wt sty 22, 08 17:38

no niby tak, ale plaszcz sie swieci jak kable w glowie :P

Ale jak ci sie podoba to spoko;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt sty 22, 08 20:36

No kurde to fakt, lecz jak zrobie drybrush to sie cholera strasznie chropowato zrobi :/.

No ale może jak lakierem pieprzne to sie polepszy.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Wt sty 22, 08 23:05

no zabawy przy malowaniu jest zawsze sporo, a drybrush robi właśnie tą chropowatość, dobrze dodac jakis szary i mamy łądny efekt brudu i zurzycia płaszczyka :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Śr sty 23, 08 10:26

Chryste Gacu jak ty ładnie malujesz! W życiu nie pokazałbym tu moich skaveniaków, jeżeli to twój pierwszy raz to jak dla mnie geniusz :P. Uci, jak ty też malujesz to byłbym dźwięczny za podrzucenie jakichś fotek na mailika :).
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez uci » Śr sty 23, 08 11:07

malowałem ale nie figurki tylko Budynki - jak nie zapomne wrzuce foto
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr sty 23, 08 11:52

Wrzucajcie tutaj :) chętnie zobaczę.

A właśnie grabczas. Używam tych farbek z zestawu Macragge'a, bo kupiłem drugi na spółke z kumplem. Było tam 12 farbek, a zestaw kupiliśmy za 150zł :). On bierze tyranidów, ja może wezme tych tacticali, a reszte sprzedajemy. Jak na 12 farbek po 5ml każda to moim zdaniem opłacało się.

Hehe wczoraj byłem w Cytadeli i uczestniczyłem w pokazowych rozgrywkach 40tki, nauczyłem się wreszcie podstaw (tzn. znałem je, ale nie byłem pewien wielu kwestii ;P) fajna zabawa.
Dodatkowo wreszcie kupiłem sobie podkład w sprayu (bo pedzlem robic podkład to mordęga:/) i lakier :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr sty 23, 08 18:29

farby z GW to zdzierstwo delikatnie mówiąc, ale cóz można począć :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co prawda winorośl z ostatniego zdjecia to nie moja robota, ale reszte domku malowałem sam:]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr sty 23, 08 18:59

Moim zdaniem świetnie :). Jedynie czego mi brakuje to brudu i cieniowania przy podłodze. Przydałoby się walnąć zieleń, bo to zwykle mech rośnie no i zabrudzenia, bo wiadomo błotko itp :). No i troszkę bym drewno postarzał, jakiejś szarości dał czy co. Ale ogólnie jest bomba.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr sty 23, 08 22:12

domek mial byc do makiety do wioski do figurek fantasy - bitwy o wioche itp. Ostatecznie jeden znajomy wymyslił że zrobi lepsze okna i drzwi, rozwali wiekszoc i tak zostalo, a my porzucilismy projekt dla animacji.
Wiec chodzi ze domki maja byc w miare nowe, bo to jednak nowa wiocha, a brudi i blotko mialo dojsc z podlozem :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr sty 23, 08 23:04

A spoko ^^.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 19:23

Zacząłem malować Space Marines'a, ale w pewnym momencie postanowiłem na innym modelu wpierw nauczyć się malować orzełki na klacie, bo to ważne, a nie chciałem go tak spieprzyć jak Varras'a wyżej.

Space Marines WIP (narazie sam podkład i niebieski):

Obrazek

No i sam orzełek. Jeszcze nie wyczyszczony wokół ale widać, jestem zadowolony z rezultatu.

Obrazek
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz sty 24, 08 22:20

no postepy z figurki na figurkę.
gac możesz zrobić sobie foto z figurką, bo wszyscy mi mówią jakie to jest małe, ale nigdy nie miałem skali porównawczej...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 23:14

Mówisz masz :)

Space Marines Commander i Brother Marine eskortują baterię AA:

Obrazek
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Infernal Warrior » Cz sty 24, 08 23:17

O matko, nie myslalem ze to az takie małe O_o

To ja tym bardziej chylę czoła za precyzyjne malowanie.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez ColonelAI » Cz sty 24, 08 23:36

Tak do tej pasji potrzeba stalowych nerwów, zręcznych rączek, cierpliwości i trochę pieniędzy. W moim mieście (New Sącz) jest taki sklep Hobbit. Prowadzą go pasjonaci fantasy, karcianek, strategii i tych klimatów. Widziałem tam czasami makiety i rozgrywające się na nich bitwy. Szacunek dla Ciebie i tych ludzi. Fajne hobby. Szkoda, że nie mało to kosztuje. :( Kiedyś zbierałem Magic the Gathering, ale to zauroczenie ulotniło się.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Pt sty 25, 08 00:13

Ale to draństwo małe...
Ale za to ten detal:]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt sty 25, 08 09:31

O.o to prawie tak jakbys malowal zolnierzyki ;) A moglbys pokazac jakim to pedzelkiem sie takie rzeczy maluje? zaloze sie ze co chwilke musisz go "maczac" ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666xx » Pt sty 25, 08 11:31

Szacunek dla Ciebie i tych ludzi. Fajne hobby. Szkoda, że nie mało to kosztuje.

tam szacunek od razu, niczego heroicznego przecież nie robię. W sumie hobby jak hobby. Jak na razie wydałem jakieś 300zł i pewnie przez pół roku nic więcej nie kupię ^^. Widzicie, jakbyście kupowali gry na PC za 89zł zamiast na konsole za 250zł to też mielibyście więcej kasy ;P.

Używam pędzelków 00 1 i 3, czyli praktycznie najmniejsze dostępne. Zdjęcie zrobie potem.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pt sty 25, 08 11:45

Do każdych ludzi którzy mają jakieś swoje hobby mam szacuneczek.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Pt sty 25, 08 12:08

Ok chyba, że ;).

Ja osobiście zawsze miałem hobby, jeszcze w podstawówce kleiłem samoloty, a hoobby warhammera ciągnie się za mną jakieś 11 lat, odkąd ujrzałem Space Hulk: Vengeance of the Blood Angels. Nigdy nie miałem na to pieniędzy, a z dostepnością figurek u mnie w mieście było marnie (nic dokładnie mówiąc). Jakieś 6 lat temu udało mi sie kupić 1 edycję Space Hulka i byłem w siódmym niebie. Jakieś 2 temu dorwałem oryginał gry Space Hulk: Vengeance of the Blood Angels, w między czasie planszówkę Doom'a z dodatkiem i postanowiłem w tamtym listopadzie, że może w końcu kupię sobie chociaż tego Battle for Macragge. Kupiłem, zakochałem się, wymieniłem z kumplem Tyranidów na jego Space Marines z Macragge'a. Przed gwiazdką z tym samym kumplem postanowilismy kupic kolejną bitwę. W prezencie na gwiazdke dostałem Devastatorów, Combat squad i Commandera. Na początku stycznia doszedł macragge, ale postanowiłem, że jednak nie bede go używał tylko odsprzedam, dla samych farbek było warto wydać 80zł :) (+rule book po angielsku i dodatkowe markery i kostki). Pewnie sprzedam ich za 30-40zł tak o by jakaś cena była, bo niestety nie są najlepsi (składają się z 3 części w porównaniu do normalnych marines z pudełka, którzy mają 10 części i są bardziej zróżnicowani). Ale licząc z nimi to w tym momencie moja armia ma 43 figurki. Jak obliczyłem jakies 800 pkt. nie licząc terminatorów ze space hulka ;), jak ich dołączę (ale są brzydcy więc wstyd się pokazać) to będzie 1200pkt armia.

A nawet czołgów nie mam O_o.

Heh a jak miałbym zamiar użyć figurek z Doom'a to mam ich 166 xD. Mogę wymyślić jakąś własną armię normalnie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt sty 25, 08 13:14

jak chcesz rulebookie w PDFach to pisz :]
Mam chyba do wszytskiego:]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt sty 25, 08 14:07

Mam wszystkie, więc nie trzeba ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt sty 25, 08 15:05

chodzilo mi o te dtyczace wszytskich ras i jednostek, chyba ze to to samo?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt sty 25, 08 16:25

Codexów jest sporo:

Masz Rule Book z zasadami 4Edycja (na wakacje piąta)

Masz poszczególne Codexy ras jest ich chyba z 20 (do samych Space marines masz 5 jak nie więcej, wiec zależnie co chcesz zbierac, Ultramarines, Blood angels itp)\
Masz Index Astartes czyli ogólne informacje o świecie.
Insignium astartes czyli księga poświęcona samym odznaczeniom marines... (i chyba nie tylko, nie wiem nie przeglądałem)
Masz różne dodatki w stylu nowe zasady czy coś.
Do tego dochodzi White Dwarf, miesięcznik Warhammera i nie tylko.
Kupa kupa i jeszcze raz kupa rzeczy do czytania.

Ja na razie mam Rule Book w wersji skróconej (bez rozpisanych ras i świata na końcu, bo to wersja z macragge) oraz Codex Space Marines. I MI STARCZY XD.
Gac666xx
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik