Sense - czy zrozumiałeś przesłanie gry?

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Sense - czy zrozumiałeś przesłanie gry?

Postprzez SaladinAI » Wt sie 25, 09 15:14

Każda z części wyróżnia się pod względem przesłania przy czym dominuje zasada by omawiany temat dotyczył tego co czyni nas ludźmi. Pod tym względem seria ma charakter wybitnie socjologiczny, poruszając kwestię determinujące nasze życia począwszy od genów, poprzez memy, czas i środowisko aż do wolnej woli. Powstaje pytanie, na ile zrozumiałem przesłanie gry? Czym jest dla mnie i jak je potrafię zdefiniować? A może cała koncepcja Gene-Meme-Scene-Sense jest tylko sztuczną próba zaszufladkowania treści gry, o wiele bogatszych od tej koncepcji?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Crusher » Śr sie 26, 09 09:31

Nanomaszyny są tak niewielkie a potrafią narobić tyle szkód. Są tak potężne że potrafią kontrolować człowieka, a następnie zamienić go w najlepszą maszynę do zabijania. Wolna wola człowieka zostaję zniszczona przez te właśnie nanomaszyny. Krótko mówiąc: "Nie możemy zostać niewolnikami własnych tworów...". Właśnie w taki prosty sposób to zrozumiałem, może potem więcej o tym napiszę.
Crusher
Vamp

Postprzez luklasz » Cz sie 27, 09 20:43

Przesłanie tej gry jest dużo głębsze niż może się wydawać.

Solidus - dawny prezydent USA, rządził USA a w ukrytym kontekście światem (cała ta sytuacja ma odzwierciedlenie w realnym świecie, był prezydent USA wybrany nie przez społeczeństwo, a przez grupę ludzi kontrolującą świat (nie będę się rozpisywał co, jak, dlatego bo za dużo tego, ale co niektórzy mogą wiedzieć co jest grane)).

Obecna sytuacja w MGS4 pokazuje jak grupa ludzi rządzi światem (Liquid i zgraja). Takie coś ma odzwierciedlenie w realnym świecie! Może wydaje się Wam to dziwne i niezrozumiałe, ale jest grupa osób na tym świecie która nim rządzi! Garstka ludzi wraz z paroma bankami ma świat u swych stóp.

Moim zdanie Hideo odkrył prawdę i wpompował ją w grę tylko, że z szczęśliwym zakończeniem.
luklasz
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Cz sie 27, 09 21:14

A UFO też dzisiaj widziałeś ???

To zdaje sie nie jest temat o teoriach spiskowych realnego świata a o przesłaniu jakie niesie ze sobą MGS4.
Trochę dystansu ci się przyda.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez luklasz » Cz sie 27, 09 21:35

SALADYN napisał(a):A UFO też dzisiaj widziałeś ???

To zdaje sie nie jest temat o teoriach spiskowych realnego świata a o przesłaniu jakie niesie ze sobą MGS4.
Trochę dystansu ci się przyda.

Dlatego właśnie dla takich jak Ty napisałem, że nie każdy może zrozumieć to co napisałem. Także napisałem na końcu "moim zdaniem", moim zdaniem takie jest "przesłanie" proste.
luklasz
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Cz sie 27, 09 21:50

A moim zdaniem Koji w tej grze chciał nam przedstawić problem wojny która stała się interesem , ludzie walczyli kiedyś o ideały , wolność lub choćby o zdobycze terenowe ale walka dla samej walki ???
Każda kolejna część podważała sens wojny jako takiej jednak konflikt zbrojny wywołany tylko dla zysku to już przegięcie na całego i to Kojima chce nam uzmysłowić zwłaszcza że ta historia może sie rozegrać na naszych oczach.
Takie mam zdanie o przesłaniu tej gry mimo że jeszcze jej nie ukończyłem.

Moim zdanie Hideo odkrył prawdę i wpompował ją w grę tylko, że z szczęśliwym zakończeniem.

Nie obraź się ale to zdanie brzmi jak stwierdzenie nawiedzonego fana z Archiwum X.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez luklasz » Cz sie 27, 09 22:06

SALADYN napisał(a):Nie obraź się ale to zdanie brzmi jak stwierdzenie nawiedzonego fana z Archiwum X.

Jak na razie to Ty nawijasz o "UFO", Archiwum X itp. i dziwne, że się tym bronisz w moją stronę chociaż ani razu nie napomniałem o żadnych z wyżej wymienionych rzeczy (i nie interesuję się tematyką "ufo"). Wiedziałem, że moja wypowiedź wzbudzi przynajmniej u jednej osoby chęć udowodnienia "wyższości". Niech będzie, wygrałeś.
luklasz
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 23:44

Zgodzę się z Saladynem... bez przesady, to jest science fiction.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ColonelAI » So sie 29, 09 16:50

Moim zdaniem głównym przesłaniem gry jest pokazanie do czego może doprowadzić komputeryzacja i kontrolowanie życia każdego z nas, które w coraz szybszym tempie następuje. Pokazuje także, że wojna to czysty interes i będą one zawsze, bo to one nakręcają gospodarkę co biedniejszych krajów.Po trzecie MGS4 przestawia człowieka jako istotę, którą można łatwo kontrolować za pomocą odpowiednich środków i intencji.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Wt paź 06, 09 22:55

Mieliśmy już geny, memy, otoczenie. W końcu dostaliśmy coś, co łączy właśnie wnętrze człowieka, ze światem zewnętrznym - zmysły. To taka klamra spinająca wszystko, o czym ta seria do tej pory mówiła. Poruszony został właśnie problem chyba najniebezpieczniejszej kontroli nad ludźmi - kontroli zmysłów. Ponieważ to przez zmysły poznajemy świat, poznajemy nasze otoczenie, środowisko, historię, kulturę (meme, scene). Zdrowe zmysły, zmysły których kontrola należy do człowieka pozwalają właśnie na (relatywnie) poprawny sposób poznania, percepcji. Kiedy ktoś przejmie nad nimi kontrolę, jest w stanie kontrolować to, jak ludzie będą odbierali otoczenie - jednocześnie kreując jego ułudę.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid 4