MGS:GB

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

MGS:GB

Postprzez Snake_VR4 » So wrz 08, 07 16:55

Czyli temat ogolny w ktorym dzielimy sie swoimi wrazeniami , przemysleniami i opiniami na temat MGS:GB. Mysle ze czes z was miała okazje pograc w tą gre czy to na opularnej konsoli Game Boy Color czy tez dzieki emulatorowi. Zapraszam do dyskusji
Snake_VR4
banan

Postprzez ColonelAI » So wrz 08, 07 17:54

Nie grałem dużo w GB. Wygląda jak MGS 1 w 2D. Snake ma podobne ruchy, te same bronie, podobne taktyki (czołganie się po wodzie, aby przeciwnicy nie mogli cię usłyszeć). Bardzo fajni byli bossowie. Najlepszy moim zdaniem to Marionette Owl. Był tam także protoplasta The Fury, Pyro Bison. Niestety nie mogłem sprawdzić trybu VS. O fabule się nie wypowiem, ponieważ za mało grałem. Ogólnie byłem pozytywnie zaskoczony Metal Gear Ghost Babel.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So wrz 08, 07 18:11

Ha! Jak dla mnie była to pozycja mega klimatyczna! Właśnie tym klimatem niewiele odstępowała od MGSa z dużej konsoli! Przynajmniej miała klimat na poziomie, jakiego nie udało się osiągnąć np MGS3. Strasznie GB lubie, ale skończyłem raptem 2 razy. Fabularnie może nie była jakaś świetna. Krótkie, zdawkowe wypowiedzi, prostota, etc. No ale to nie miała być gra jakoś barzdiej rozwinięta fabularnie [wiadomo jak to było jeszcze niedawno z kieszonsolkami - nic skomplikowanego, szybkiego, by jadąc w autobusie zdążyć przejść misję...].
Ale najbardzi urzekł mnie - jak już wspomniałem - klimat! Taka to, jakby to powiedzieć - protoplasta MGS3. Też dżungla, też dużo zieleni...
Świetna gra : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR4 » So wrz 08, 07 18:37

Ja powiem ze grając w nią miałem uczucie jakbym grał znow w MGS1 (duzo podobienstw np Black Chamber to tak jakby Fox-Hound znany z MGS1 , juz wspomniane te same bronie , Hind i walka z nim , ponownie walka z MG pod koniec gry czy VR Training). Moim ulubionym przecinkiem był Viper z uwagi na jego szybkosc nie był łatwy. Gre rowniez ukonczyłem dwa razy i przyznam ze miło wspominam ją patrząc z perspektywy lat. Nie skomplikowana i klimatyczna gra z ciekawa muzyką
Snake_VR4
banan

Postprzez Sage » So wrz 08, 07 22:01

Mój pierwszy mgs, mam bardzo miłe z niego wspomnienia. Potężna kalka mgs1, ale faktycznie, zachowała jego klimat. Grafika jak na gameboya byłą też całkiem niesamowita, było widać nawet taki szczegół jak powiewającą bandanę snejka!
Fabuła trzymała poziom - nie był to mgs1, ale i tak trzymała przy sobie. Bez wahania jedna z najlepszych gier na gbc.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez boggoo » N wrz 09, 07 22:52

Ta część spodobała mi się temu, że właśnie bardzo mi przypominała MGS1 z PSX(a później na PC), dużo było główkowania, chyba o wiele więcej niż w MGS1(np. kolejność wciskania przycisków by otworzyć sobie przejście). Snake nawet chyba miał ten sam kombinezon co w MGS1(tak to wyglądało), broń trochę inna, chodzi mi mianowicie o pistolet i karabin(oraz miny) bo pozostałe były takie same. No i jak tak patrząc, to był naprawdę protoplasta MGS3, chowanie się w zbożu(tak to wyglądało), w wodzie. Ciekawi byli bossowie, najwięcej chyba kłopotów przyprawiła mi Marionette Owl. To co mi się też w tej gierce spodobało to VR, a mianowicie o misje, lokacje, większość była identyczna do tych z MGS1. Fabuła gry może nie była aż tak wciągająca co w MGS1, ale i tak spoko. Smutno mi było jak Snake uratował James Harks(projektanta Metal Geara), który i tak jakiś czas później zginął po przez eksplozję ładunku zamontowanego w jego kajdankach, od razu mi się przypomniało jak Snake zaczął rozmawiać po walce z Grey Foxem, z Otaconem, jak się mu przyglądał czy się z nim nic nie dzieje(bo może mu się przypomniał właśnie James Harks). W grze mi się spodobała Chris Jenner, przypominała mi trochę Meryl, też pomagała, chodziła w przebraniu. W MGS:GB ciekawa była walka z samym Metal Gearem. Gierka posiadała jak na taką konsolkę bardzo ładną grafikę, miło i przyjemnie się grało.
boggoo
Black Color

Postprzez Dracu » So sty 26, 08 23:22

moim zdaniem GB bylo lekkim powtorzeniem tego co moglismy spotkac w MGSI, wiele motywow ale ogolem mozna sobie pograc ciekawe byly misje wybierane w opcji special np, z zalatwieniem duchow, czy z wszczespiana bomba ktora wybucha po 1 sekundzie stania i nie ruszania sie :)

ogolem jesli MGSI ma dla mnie 10/10 tak GB ma 8/10 :]
gry-info.pl < - najwiekszy Polski portal o emulacji, zapraszamy!!
Dracu
Black Viper

Postprzez SALADYN » Cz maja 29, 08 19:32

Specjalnie dla Ghost Babel kupiłem Game Boya i muszę przyznać że gra dała radę. Gra przypomina MGS 1 tylko w wydaniu dwuwymiarowym z inną fabułą , trochę jak dla mnie wymyśloną na siłe. Najlepszy patent to jeżdżenie w kartonie na taśmach co znalazło swoje odzwierciedlenie w MGS 2 , walki z bossami i ucieczka przed ostrzałem artylerii , no i oczywiście vr training. Spodobał mi się również temat końcowy , szkoda tylko że trochę zepsuto sterowanie ale czego się można było spodziewać po Game Boyu i jego czterech przyciskach z krzyżakiem (wykorzystano nawet start do kładzenia się na ziemi), Ogólne wrażenia dobre i polecam sprawdzić ten tytuł reszcie.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666xx » Cz maja 29, 08 19:39

A nie przypomina ci Metal Gear 1 lub 2 po prostu ;) ?
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz maja 29, 08 20:16

Gac666 napisał(a):A nie przypomina ci Metal Gear 1 lub 2 po prostu ;) ?

Nie, nie Gac...
Moim zadaniem, ta gra nie przypomina w ogóle MG1, ani 2.
To bardziej MGS1 w 2D.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666xx » Cz maja 29, 08 20:33

Mój błąd, kurcze no. Tak to jest jak w ogóle nie grało się w żadną część serii tylko tą w 4D.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SzymonS » Cz maja 29, 08 23:47

A ja mam pytanko:

czy GB można nazwać pełnoprawnym MGS'em ?? Tzn. czy jego fabuła jest istotna dla całej serii ?
SzymonS
Fire Trooper

Postprzez uci » Pt maja 30, 08 06:49

jest on pełno prawny MGSem jako całować, ale fabułowo nie wbija się w kanon, jest raczej spin-offem
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Pt maja 30, 08 08:33

Aczkolwiek warto zauwazyc ze po ukonczeniu misji VR gra kieruje gratulacje dla Jacka.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SALADYN » Wt cze 03, 08 00:06

Bizon napisał(a):
Gac666 napisał(a):A nie przypomina ci Metal Gear 1 lub 2 po prostu ;) ?

Nie, nie Gac...
Moim zadaniem, ta gra nie przypomina w ogóle MG1, ani 2.
To bardziej MGS1 w 2D.
Dokładnie nic dodać nic ująć.
SALADYN

Postprzez Gac666xx » Wt cze 03, 08 00:17

<sciana>

A grałeś w Metal Gear?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt cze 03, 08 17:17

Gac666 napisał(a):<sciana>

A grałeś w Metal Gear?
Nie śmiał bym się nazywać fanem gdybym nie zagrał w poprzednie części , niegrałem jedynie w Snake Revenge , Acid-y i Portable Ops ale staram się to nadrobić. :icon_smile:
SALADYN

Postprzez Gac666xx » Wt cze 03, 08 17:36

No to powiedz mi coś:

Metal Gear 1 i 2 były 2D tak jak Ghost Babel. Dlaczego gra 2D przypomina Ci grę 3D bardziej niż prekursor 2D?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Dracu » Cz cze 05, 08 23:54

SzymonS napisał(a):A ja mam pytanko:

czy GB można nazwać pełnoprawnym MGS'em ?? Tzn. czy jego fabuła jest istotna dla całej serii ?

jest on pełno prawny MGSem jako całować, ale fabułowo nie wbija się w kanon, jest raczej spin-offem

Musze sie zgodzic ze jest pelnoprawnym MGSem. Przykladem jest np to ze w MGS2 w momencie w ktorym Campbell zaczyna wariowac, podawany jest bodajze jeden czy dwa cytaty z tej gry
gry-info.pl < - najwiekszy Polski portal o emulacji, zapraszamy!!
Dracu
Black Viper

Postprzez uci » Pt cze 06, 08 00:43

no sie wtrące, ale MG:GB też mi przypomina bardziej MGS1 w 2D niz MG1/2
Może ten cały desing ghost babela tak sie kojarzy (ubranie snake'a, codec, MG nawet bossowie)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez MrPayne » Pn cze 09, 08 17:56

Ghost Babel nie jest według mnie pełnoprawnym MGSem - jest to raczej alternatywna wersja tego, co mogło wydarzyć się w timeline'ie zamiast pierwszej części sagi. Świadczy o tym wprowadzenie Snake'a do misji podobne temu właśnie w niej i umiejscowienie akcji po MG2 (Zanzibar). Cytaty AI zaś były majakami przebijającymi czwartą ścianę, więc nie przywiązywałbym do nich wielkiej wagi
Wspomnienia z GB mam bardzo przyjemne, VR Training niemal ten sam, a fabuła i gameplay przykuwały do ekranika. Możliwości w grze jak na Game Boya mnie zaskakiwały - to samo, co w "dorosłej siostrze", tylko w 2D! Jednak mimo, że fabuła również mi się podobała, to czułem rękę reżysera AC!DA - piekielnie mocno inspiruje się jedynką, co wielokrotnie pozwala nam na przewidzenie pewnych motywów... Ogólnie jednak byłem więcej niż zadowolony.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 23, 10 15:52

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:37 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt kwi 23, 10 19:38

Raiden napisał(a):Według mnie (przynajmniej takie odniosłem wrażenie) MGS:GB to jakby swoiste odbicie MGS na PSX.
Nie tylko wg Ciebie. Taki był ogólnie zamysł i to nam powstało.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pn kwi 26, 10 15:35

zzzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:33 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 2 razy
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pn kwi 26, 10 16:11

Ja do dziś nie mogę wyjść z podziwu jakim cudem Konami wycisnęło taka oprawę dźwiękową z leciwego juz w owych latach procesora GBC.
Departure to jeden z najlepszych utworów w całej tej grze.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 30, 10 16:26

Patrząc na oprawę dźwiękową Metal Gear 2: Solid Snake w stosunku do Metal Gear Solid : Ghost Babel, można powiedzieć że Konami miało do spraw technicznych smykałkę. I muzyka w obu tych grach stoi nadal na wysokim poziomie, może się zestarzała ale to nieważne liczy się przecież efekt.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz lip 15, 10 11:41

This nigga is still alive:

http://www.flickr.com/photos/gameboyone/
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Cz lip 15, 10 19:18

Fajne grafity, szkoda że w Polsce takich nie ma :(
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Cz lip 15, 10 22:10

Super się prezentuje ten Snake.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Pt lip 16, 10 11:41

Raiden napisał(a):szkoda że w Polsce takich nie ma :(

Bierzesz spray i idziesz pod dom kula...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid