Aliens vs Predator

Moderator: GM

Postprzez Gac666xx » Pn maja 25, 09 15:12

Ja osobiście czekam na to:

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/S4VzFE9rHJQ&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/S4VzFE9rHJQ&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Pamiętam jak 10 lat temu poszedłem do kiosku kupić kolejny wytęskniony Secret Service (long live the Emperor!), patrzę... a tu w numerze 65 bodajże na okładce Predator... Myślę sobie co jest? Zaglądam, a tu zapowiedź Aliens vs Predator! Bodajże 6 stron wydziergane, które czytałem dzień w dzień pochłaniając to jak maniak. Zawsze marzyłem o takiej grze odkąd oglądnąłem Predatora 1 i 2 oraz pierwsze 3 części Obcego. Ta grafika, design, cód miód i orzeszki. Musiałem jeszcze czekać miesiąc, aż w numerze 67 patrzę na okładce Obcy. Yes! Kolejne wieści... jakim szokiem był fakt, że to już recenzja. Znów czytam, patrzę ocena 10/10, praktycznie flawless, best game ever i w ogóle. Tym razem czytałem już zapowiedź i recenzje na zmianę przez kolejne 3 miesiące, aż w końcu doczekałem się gry, którą mi załatwił brat. Ale pojawił się problem, nie miałem wtedy CD-romu. Ale jakoś Ojciec chciał i tak kupić, więc się dobrze złożyło. Okazało się, że mój komp jest za słaby i gra kiepsko chodzi, ale od czego ma się kolegów.

Jak tylko odpaliłem grę to zaniemówiłem. Muzyka, dźwięki, grafika, wszystko cód, miód i orzeszki! Odpaliłem pierwszą misję Colonial Marines i muszę przyznać, że mogłem założyć wtedy brązowe spodnie. Tak strasznej gry w życiu w rękach nie miałem i do dziś ciężko tę grę pobić, jest jedną z niewielu tytułów, które potrafią mnie do dziś mocno jak w ogóle wystraszyć.

Cały szpas polegał na tym, że mieliśmy grę losową, bardzo mało skryptów przez co każde kolejne podejście było inne. Różna ilość przeciwników w różnych miejscach, nie dało się przewidzieć gdzie będzie kolejny Obcy czy Marines. Przykładem doskonałym jest pierwsza misja dla ludzi. Raz jak zaczynałem to w kilku pierwszych korytarzach nie spotkałem nikogo, dopiero pod sam koniec planszy natrafiłem na Obcego, kilka rozgrywek później w pierwszym korytarzu spotkałem aż trzech... i to jest bomba!

Niestety gra się postarzała przez te 10 lat, graficznie daje cały czas radę, ale technicznie już nie. Najnowsze sprzęty mają z nią problemy i trzeba ostro kombinować by w ogóle ją odpalić, a z tego co pamiętam to mnie się udało ale np. nie miałem filmików w grze (dostajemy np. rozkazy przez monitor w bazie itp itd).

No ale wróćmy do sedna. Grą zajęło się świetne studio Rebellion, którzy wydali między innymi Rogue Trooper i Sniper Elite (oraz kilka mniej lub bardziej sławnych tytułów).
Druga część AvP została stworzona przez Monolith (ci od Blood, FEAR). Zmieniony silnik, zmieniony design (w ogóle praktycznie nie trzymał się designu z filmów, gdzie AvP robił to co do joty), ładna grafika i niezły gameplay. Pomimo zmian grało się bardzo dobrze, zresztą AvP2 zostało okrzyknięte Game of the year, a multiplayer do dziś jest popularny, a jak na swe czasy to bardzo innowacyjny (na palcach mozna policzyc grę multiplayer z więcej niż jedną rasą, a tu mamy 3 różne, a każda w trzech lub więcej odmianach).

Zaś teraz? AvP3 (roboczy tytul) ZNÓW jest tworzony przez studio Rebellion. Nawet nie wiecie ile orgazmów przeżyłem jak się o tym dowiedziałem i przeczytałem zapowiedź w CD action. Ta grafika, znów mocno nawiązująca do filmów (mniej komiksowa niż AvP2), zapowiadana mega brutalność (wyrywanie kręgosłupów chociażby) jakiś system walki w zwarciu (coś pomiędzy quick time events). Znów trzy rasy do wyboru, znów nieliniowa i nieoskryptowana jak większość FPSów grywalność (zapowiadają rózne możliwości przejscia danego etapu co mnie od razu banan na twarzy się pojawia).

Gra ma się ukazać w okolicach 2010 roku więc dużo jeszcze przed nami. Ale z tego co widzieli redaktorzy CDA możemy być pewni, że gra będzie odbijała się mocnym echem.

Garść screenów i recka:

http://www.avpgalaxy.net/gallery/index.php?cat=40

Najlepsze jest to, że ma wyjść też Alien: Colonial Marines, czyli taktyczny shooter w tym samym świecie tylko, że bez Predatora. Czekam na oba tytuły z niecierpliwością.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Wt maja 26, 09 07:16

tylko że jak dobrze pamiętam ten AvP "3" to ma być bardziej reamke 1dynki, a dokłądniej z fabułą z jedynki - piramidka na zapomnianej planecie, jak to gdzies wyczytałem wśród plotek.
Najgorsze się jednak potwierdziło to że nie będzie wyboru bohatera na początku - będzie jedna liniowa fabuła w której co level mamy przeskakiwać między bohaterami:(
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez uci » Wt maja 26, 09 17:46

i cały temat AvP poszedł się...

swoją drogą napalałem się na AvP, ale z każdym newsem zaczynam się obawiać - liniowy scenariusz z wymuszoną zmiana bohaterów, a teraz predator któremu regeneruje się energia w sprzęcie od wykonywania fatalitów...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt maja 26, 09 23:40

i cały temat AvP poszedł się...

swoją drogą napalałem się na AvP, ale z każdym newsem zaczynam się obawiać - liniowy scenariusz z wymuszoną zmiana bohaterów, a teraz predator któremu regeneruje się energia w sprzęcie od wykonywania fatalitów...

Well scenariusz bedzie liniowy, niestety jak to w każdej tego typu produkcji, ale za to będzie się przeplatał pomiędzy trzema uczestnikami. Dla mnie scenariusz w FPSie raczej zwykle wystarcza jak jest liniowy, oby tylko same poszczególne "plansze" nie były jak po sznurku. Zaś obiecują, że bedzie kilka możliwości drogi, a to już mnie cieszy.

uci napisał(a):tylko że jak dobrze pamiętam ten AvP "3" to ma być bardziej reamke 1dynki, a dokłądniej z fabułą z jedynki - piramidka na zapomnianej planecie, jak to gdzies wyczytałem wśród plotek.
Najgorsze się jednak potwierdziło to że nie będzie wyboru bohatera na początku - będzie jedna liniowa fabuła w której co level mamy przeskakiwać między bohaterami:(

Z tego co ja czytałem to mają być 3 dostępne kampanie i tyle, tak jak w poprzednich częściach. Skad masz to info?

Co do regeneracji energii Predatora po wykonaniu Fatality, hmmm... mnie to nie przeszkadza, a wręcz myśle, że to fajny pomysł, bo będzie można częściej mieć pełną energię i/lub będzie zachęcało do wykonywania częstych fatality. W AvP upierdliwe było troche to, że energię Predatora się podnosiło i wolno się regenerowała. W AvP2 dali generator, który trzeba bylo uzyc, co moim zdaniem było dobrym pomysłem.

Innym sposobem jaki mogliby zastosować to jakies miejsca, gdzie mozna sie naładować, np. rozdzielnia gdzie Predek sie podłacza lub po prostu łapie za kable i sie ładuje (patrz Predator 2, dach budynku i piorun hueheuuhe).

Ale co jak co, jeśli gra będzie choć w połowie tak dobra jak AvP2 to ja jestem sprzedany i prze szczęśliwy... a nóż może założe ponownie stronę z Predatorem i wskrzeszę stare forum?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr maja 27, 09 07:18

na wszystkich portalach o tym piszą, a głownie z IGNa po recenzji demka predatora, podczas grania/oglądania było powiedziane że fabuła nie da 3 osobnych scenariuszów, tylko jeden w którym co plansze będzie nam sie zmieniał bohater, to miałem na mysli mówiąc o liniowości - liniowość fabuły która będzie nas zmuszała do zmiany bohatera, to mnie też irytuje bo ledwo przywykniemy do gry np. obcym a tu już zmiana w marinsa;/

Co do ładowania, będą właśnie takie regeneration pointy do ładowania energi, a ładowanie energi z fatalów etc. ma być dodatkowym źródłem energi, jak dla mnie troche dziwnym.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr maja 27, 09 13:31

Ech do przeżycia jeszcze, oby reszta sie kupy trzymała.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » Cz maja 28, 09 01:21

Jedna z niewielu serii PCtowych, które naprawdę mnie jarają. Trójkę z chęcią obczaję, jaka by ona nie była (a poniżej pewnego, dobrego poziomu, na pewno nie spadnie).

Czy dwójka miała słabe połączenie z filmami ? Miejsca akcji może designem nie nawiązywały, ale bronie ludzi (Pulse Rifle, Smartgun), sprzęt i bronie Predatora, to wszystko było świetnie odwzorowane.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Cz maja 28, 09 02:33

kotlet_schabowy napisał(a):Czy dwójka miała słabe połączenie z filmami ? Miejsca akcji może designem nie nawiązywały, ale bronie ludzi (Pulse Rifle, Smartgun), sprzęt i bronie Predatora, to wszystko było świetnie odwzorowane.

Wiesz jak się uprzeć to wszystko dobrze nawiązywało do filmów.

Chodziło głównie o tekstury, które były mocno komiksowe w porównaniu do AvP. Wolałem jednak te z jedynki, po prostu łatwiej się było wczuć w film.

Co nie zmienia faktu, że gra Predatorem była lepsza w AvP 2 z racji tego, że mieliśmy dodatkową broń białą, a mianowicie naginatę. W AvP był Combistick, ale używać go mogli tylko Predatorzy sterowani przez komputer (co było niesamowicie dziwne zresztą, dlaczego nie dali nam tej możliwości?).

Co nie zmienia faktu, ze starcie Predator vs Królowa Obcych przymusowo nie używając broni energetycznych w celu odzyskania honoru jest jedną z bardziej ekscytujących walk w FPSach przynajmniej z okolic tamtych czasów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz maja 28, 09 08:37

poczekajmy, ja osobiście z każdym nowym newsem zaczynam obawiać się o AvP3
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt cze 02, 09 17:08

http://gry.polter.pl/Aliens-vs-Predator-n21167#film91

Zrobiło na mnie wrażenie. Szkoda, że taki pourywany, ale można już się domyśleć czego się spodziewać.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Śr cze 03, 09 07:16

jak miałem jakieś obawy co do tej gry znów się rozwiały...:D
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr cze 03, 09 07:44

Wersja HD i niepocięta niestety tez bardzo krótkie:

http://www.gametrailers.com/gametrailer ... &ch=2&sd=0

FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAPFAP FAPAFPFAFPAFPAFPAFPAFPAFPAFPAFPAFPAFPAPF *puffff*
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr cze 03, 09 19:10

Jeszcze inny gameplay:

http://www.gametrailers.com/video/e3-09 ... 9?type=flv

i teaser:

http://www.gametrailers.com/user-movie/ ... t=featured

Muszę przyznać, że troche tak sztywno to wygląda. Ale domyslam się, że to wszystko dlatego, że to Xbox i sterowanie padem, widać po ruchach jakie wykonuje kamera, że to nie był a gra na myszce.

Co nie zmienia faktu, że jednak mogłoby być lepiej z animacjami i mam nadzieje, że poprawią niektóre elementy jeszcze. Jednakże ogólnie prezentuje się to ciekawie, podoba mi się fakt, że ciała zostają, więc będzie się można nimi bawić ^^.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt lip 31, 09 23:26

http://www.youtube.com/v/GljJpco0VZI&hl=pl&fs=1&

Nowy Trailer.

Mój cytat z innego forum:

Wow, trailer robi wrażenie. Przypominają się bardzo czasy AvP 1, bo praktycznie te same klimaty.

Faktycznie zrzucanie obcych z siebie może nie jest najbardziej trafnym pomysłem, ale trzeba wziąć pod uwagę gameplay. Pamiętajmy jak szybko kończyła się gra gdy dopadł nas obcy w AvP1. Dodajmy też fakt, że kończyła się tym, że nas zadrapywał obcy na śmierć stojąc obok nas, a tu jest jakaś interakcja między postaciami. Prawdopodobnie możemy się spodziewać quick time eventu, czyli potrzeby wklepania jakiejs odpowiedniej kombinacji by móc obcego zrzucić, jak nam się nie uda to game over.
Ostatnio edytowano Pt paź 16, 09 21:04 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt paź 16, 09 21:04

Nowy trailer...

http://www.youtube.com/watch?v=jy5WpqETl7o

Ja sram pod siebie :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt lut 19, 10 20:56

Moje wrażenia spisane na Forum Aliena:

Grałem właśnie pierwszą misję Marines i Obcym. Marines gra się spoko, nic wypasionego w sumie, ale mnie się podoba. Trochę szkoda, że kamera z oczu bardziej nie trzęsie, no ale konsolowce by się pożygali pewnie. Gra się jednak miło, klimat jest zachowany, scenerie są świetne, widać dużo inspiracji filmami.
Głupim faktem jest brak kucania oraz to, że możemy tylko rzucić jedną flarę na raz, która też trwa baaaardzo krótko (30 sekund?), no ale da się do tego przyzwyczaić. Obcy pojawiają się skryptowo, ale są momenty kiedy się nie kończą i można sobie postrzelać ile dusza zapragnie (i amunicji starczy) więc moim zdaniem jest miło. Zobaczymy jak dalej :). Osobiście mam nadzieję, że przebiją finałową walkę z Królową z AvP1.

Zaś co do obcego? WOW... jestem bardzo mile zaskoczony. W Avp 1 mieliśmy od takie bieganie po korytarzach, w sumie niewiadomo jak się tam znaleźlismy i jaki jest nasz główny cel. W AvP 2 było lepiej ale też jakoś w sumie nic specjalnego. Zaś tutaj? No moim zdaniem początek genialny! Przypomina mi się komiks "Alien: Labirynt". Obcym steruje się idealnie (w porównaniu do konsoli... tam to jest faktycznie porażka), wręcz naturalnie przyszło mi bieganie po ścianach, sufitach i tym podobne.

Predatorem grałem na konsoli, zaraz zagram na PC. Wrażenia były spoko aczkolwiek pierwsza plansza była dużo za krótka, bo skończył się tutorial i tyle z tego było.

Ogólnie mnie gra się podoba, wizualnie, grywalność też, a demo multi mi tylko smaka zaostrzyło by spotkać się z innymi online. Dajcie tej grze trochę czasu na pewno poprawią co większe błędy. Takie są czasy dzisiaj, że developerów poganiają producenci by pieniądze jak najszybciej szły. Ale nie przesadzajmy aż tak. Wiadomo każdy oczekiwał hitu roku i standardów wysokich no ale co poradzić. AVP w 2000 zrobiło furorę, bo była to perełka wśród fpsów, ale na tle dzisiejszych gier wypada już niestety bardzo przestarzale. AVP 2 jest ok, ale poszedł w zupełnie innym kierunku, przez co wiele rozwiązań wcale nie musiało się podobać.

Tryb Survivor jest niesamowity, co prawda nie miałem okazji grać jeszcze z kimś, ale coop do 4ech osób, który wygląda praktycznie jak skirmish w AVP, a który nawet samemu daje dużo frajdy moim zdaniem będzie często przez graczy odwiedzany. Osobiście będę w to rżnął równo jak tylko dziewczynie kompa nowego sprawię :D, bo sama się napaliła na ten tryb. Szkoda tylko, że są dostępne tylko 2 mapy... ale mam nadzieje, że będą systematycznie dodawane nowe.

Deathmatch, który był w demie jest ok, ale Obcy jadący obcych w kolejarza trochę był przerażający ;), za to species deathmatch, predator hunt i infestation to wiadomo przedstawiać nie trzeba.

Jest sporo rzeczy, które chciałbym by poprawili w tej grze, no ale moim zdaniem gra wypadła spokojnie na 8/10.

Niestety nie obadam sobie gry w DX 11, ponieważ moja grafika jest DX10. Ale widziałem opcje jakie są. Lepszy Antyaliasing, teselacja (to musi wyglądać bosko... wszystkie tekstury wypukłe oraz zwiększona gładkość modeli) oraz lepsze cieniowanie (które już w DX 9 jest spoko).

AVP na DX11:

http://www.youtube.com/watch?v=nru4mhPF ... r_embedded

Osobiście nie żałuję wydanych pieniędzy na wersję kolekcjonerską. Po tekstach, które tutaj napisaliście miałem już wielkie obawy, ale na szczęście wyszło inaczej :).

Idę dalej grać i zarywać nocke muehehehehehehe.

Dwa screeny z mojej gry:

Obrazek

Obrazek

Dzięki takim momentom ta gra tryumfuje. Predatorem gra się bosko, choć waham się czy Alienem nie jest lepiej. Najsłabiej z trójki o dziwo gra się marinesem, ale może im dalej w las tym lepiej.
Gac666
Big Boss

Postprzez wredny » N lut 21, 10 21:52

Kurde... HELP

Mam gre od dzis i nie wiem co jest, ale gra chodzi MASAKRYCZNIE, takie lagi ze szok! A demko chodzilo plynnie z wszystkim na maxa, wtf? Czytam na necie ze sa z tym problemy...ale juz zaczynam miec tego dosc i ochota zeby przyjebac w cos rosnie z minuty na minute. Do polowy pierwszej misji preda jest ok, ale pozniej? W bazie marinsow to przeciez smiech na sali, a nie mowie juz o bagnach... Jestem juz wkurwiony na maxa. Pomoze ktos?
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Gac666 » N lut 21, 10 22:03

Demo AVP nie bardzo umożliwiało ustawianie grafiki na maksa. W pełnej wersji jest ona trochę bardziej podkręcona. Osobiście gram na ustawieniach High z filtrem Anizotropic x 4. Podaj specyfikacje sprzętu to Ci pomogę bardziej.

Zainstaluj najnowsze stery do grafiki, jak masz Nvidię to polecam 196.21.
Wyłącz sprzętowe wymuszanie AA (bo gra się kaszani przez to).
Gac666
Big Boss

Postprzez wredny » N lut 21, 10 22:34

Procek: Core Quad Q6600 2.4ghz
karta: GeForce 8800 GT
Ram: 2gb(niestety..)

Jak narazie nie mialem problemu z grami, dopiero te avp tak... sie kaszani. Zobacz, dzieje sie dokladnie to samo co u tego kolesia... Sprobuje sciagnac te stery ale watpie ze cos pomoze... eh wkurzony jestem na maxa. Wydaje mi sie ze trzeba czekac na patcha bo dupa z tym...

http://www.youtube.com/watch?v=7Rgy0T6FwLM
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Gac666 » N lut 21, 10 22:48

Chłopie, podaj cos wiecej bo nawet mi systemu nie dałeś.

Sprzęt masz wystarczająco dobry. Problemem jest ponoć intelowski procesor i błąd w rozpoznawaniu dwurdzeniowców.

Wyłącz V-synch w grze, ustaw detale na Średnie i zobacz jak wtedy działa. Jeśli będzie poprawa to podnieś cienie na High i tekstury na High i obadaj. Na very high zapomnij, masz za mało ramu a i grafika nie pociągnie (minimum GTX 8800 jak mój).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez wredny » N lut 21, 10 23:03

Operuje na w7

Cos ty, probowalem nawet wszystko na LOW i jest tak samo. Rozumiesz? Na LOW. Dla mnie to jest kompletne nieporozumienie. Wydaje mi sie ze fpsy sa dobre, a laguje cos innego... tylko cholera wie co. Nie wiem, bede musial sie z tym pobawic jakos, albo naprawde czekac na patcha, bo z tego co czytalem dosc duzo ludzi ma z tym problem.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Gac666 » N lut 21, 10 23:20

Nie miałem z tą grą żadnych problemów no ale to szczegół.

Na steamie piszą byś w trakcie gry zrobił Ctrl-alt-del i ustawił processor affinity z low na normal (prawy przycisk na aplikacji w menedżerze zadań). Po polsku to bodajże "ustaw priorytet".

Wyłącz też opcję Mouse Lag.
Gac666
Big Boss

Re: Aliens vs Predator

Postprzez DejaVu » Cz cze 19, 14 00:53

Chyba nie napiszę nic odkrywczego jeśli powiem że AvP2 to była, jest i pewnie będzie moja ulubiona gra z tej serii. Tam poziom trudności wyznaczał wybór pomiędzy Colonial Marines, Alienem i Predatorem. Granie tym pierwszym to używanie flar i walenie do wszystkiego co się rusza. Wszelkie dygoty serca, czy coś zaraz nie wyskoczy z ukrycia i ten ciągły odgłos skanera. Granie tym drugim to raczej ataki z zaskoczenia, świetny pomysł z formą startu twarzołapa. Najwięcej frajdy sprawiało mi jednak granie Predatorem, teoretycznie było to najłatwiejsze ale kamuflaż, wizja czy zbieranie trofeów 8) Oczywiście potem zagrałem w dodatek Primal Hunt z sentymentu do podstawki i nie żałuje, choć było nieco sknocony. Po latach zagrałem w AvP, było dość topornie ale ciekawie. Ostatnia część z 2010 roku była dla mnie dużym rozczarowaniem, ok obcy fajnie wychodzili z różnych miejsc. Był klimat, fabuła niezła ale niestety kampania była zbyt krótka. Nie wciągnęło mnie to do takiego stopnia jak w przypadku wspomnianego na początku AvP2
Obrazek
DejaVu
Running Man

Gram: Carmageddon: Reincarnation
Czytam: Uncanny X-Men: Second Genesis

Re: Aliens vs Predator

Postprzez Gac666 » Cz cze 19, 14 10:00

Mi AVP2010 podpadł na tyle, że przechodzę go regularnie :), jest krótka kampania to fakt, ale sumarycznie na 3 postaci wychodzi jakoś 10-12h, więc w normie. Poza tym nawet fajnie jest powtarzać całą kampanię, szczególnie predatorem i xenomorphem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Gry i Konsole