Moje wrażenia spisane na Forum Aliena:
Grałem właśnie pierwszą misję Marines i Obcym. Marines gra się spoko, nic wypasionego w sumie, ale mnie się podoba. Trochę szkoda, że kamera z oczu bardziej nie trzęsie, no ale konsolowce by się pożygali pewnie. Gra się jednak miło, klimat jest zachowany, scenerie są świetne, widać dużo inspiracji filmami.
Głupim faktem jest brak kucania oraz to, że możemy tylko rzucić jedną flarę na raz, która też trwa baaaardzo krótko (30 sekund?), no ale da się do tego przyzwyczaić. Obcy pojawiają się skryptowo, ale są momenty kiedy się nie kończą i można sobie postrzelać ile dusza zapragnie (i amunicji starczy) więc moim zdaniem jest miło. Zobaczymy jak dalej

. Osobiście mam nadzieję, że przebiją finałową walkę z Królową z AvP1.
Zaś co do obcego? WOW... jestem bardzo mile zaskoczony. W Avp 1 mieliśmy od takie bieganie po korytarzach, w sumie niewiadomo jak się tam znaleźlismy i jaki jest nasz główny cel. W AvP 2 było lepiej ale też jakoś w sumie nic specjalnego. Zaś tutaj? No moim zdaniem początek genialny! Przypomina mi się komiks "Alien: Labirynt". Obcym steruje się idealnie (w porównaniu do konsoli... tam to jest faktycznie porażka), wręcz naturalnie przyszło mi bieganie po ścianach, sufitach i tym podobne.
Predatorem grałem na konsoli, zaraz zagram na PC. Wrażenia były spoko aczkolwiek pierwsza plansza była dużo za krótka, bo skończył się tutorial i tyle z tego było.
Ogólnie mnie gra się podoba, wizualnie, grywalność też, a demo multi mi tylko smaka zaostrzyło by spotkać się z innymi online. Dajcie tej grze trochę czasu na pewno poprawią co większe błędy. Takie są czasy dzisiaj, że developerów poganiają producenci by pieniądze jak najszybciej szły. Ale nie przesadzajmy aż tak. Wiadomo każdy oczekiwał hitu roku i standardów wysokich no ale co poradzić. AVP w 2000 zrobiło furorę, bo była to perełka wśród fpsów, ale na tle dzisiejszych gier wypada już niestety bardzo przestarzale. AVP 2 jest ok, ale poszedł w zupełnie innym kierunku, przez co wiele rozwiązań wcale nie musiało się podobać.
Tryb Survivor jest niesamowity, co prawda nie miałem okazji grać jeszcze z kimś, ale coop do 4ech osób, który wygląda praktycznie jak skirmish w AVP, a który nawet samemu daje dużo frajdy moim zdaniem będzie często przez graczy odwiedzany. Osobiście będę w to rżnął równo jak tylko dziewczynie kompa nowego sprawię

, bo sama się napaliła na ten tryb. Szkoda tylko, że są dostępne tylko 2 mapy... ale mam nadzieje, że będą systematycznie dodawane nowe.
Deathmatch, który był w demie jest ok, ale Obcy jadący obcych w kolejarza trochę był przerażający

, za to species deathmatch, predator hunt i infestation to wiadomo przedstawiać nie trzeba.
Jest sporo rzeczy, które chciałbym by poprawili w tej grze, no ale moim zdaniem gra wypadła spokojnie na 8/10.
Niestety nie obadam sobie gry w DX 11, ponieważ moja grafika jest DX10. Ale widziałem opcje jakie są. Lepszy Antyaliasing, teselacja (to musi wyglądać bosko... wszystkie tekstury wypukłe oraz zwiększona gładkość modeli) oraz lepsze cieniowanie (które już w DX 9 jest spoko).
AVP na DX11:
http://www.youtube.com/watch?v=nru4mhPF ... r_embedded
Osobiście nie żałuję wydanych pieniędzy na wersję kolekcjonerską. Po tekstach, które tutaj napisaliście miałem już wielkie obawy, ale na szczęście wyszło inaczej

.
Idę dalej grać i zarywać nocke muehehehehehehe.
Dwa screeny z mojej gry:
Dzięki takim momentom ta gra tryumfuje. Predatorem gra się bosko, choć waham się czy Alienem nie jest lepiej. Najsłabiej z trójki o dziwo gra się marinesem, ale może im dalej w las tym lepiej.