Xbox 360...ale który?!

Moderator: GM

Postprzez Sylvan Wielki » Śr paź 29, 08 22:01

x360 arcade obecnie - 699zł.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez SaladinAI » Śr paź 29, 08 22:20

629 zł w Ultimie i 579 zł w sklepie PE. Nie liczę zestawów z grami.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr paź 29, 08 22:56

W ultimie jeszcze do niedawna 599zł z kurierem gratis. W Empiku 609zł. Ogólnie Empik zaszalał - Mass Effect to 109zł. A przecież w Empiku ogólnie gry droższe.

A o cenie w sklepie PE nie wiedziałem. To już są żarty, poniżej 600zł : ). Chyba najszybciej taniejąca konsola na rynku. No w sumie nie licze Dreamcasta, bo on taniał z powodu śmierci. Jakkolwiek dopiero po ok 2,5 roku od premiery cena spadła do 699zł, właśnie z tej przyczyny.

[ Dodano: Sro Paź 29, 08 23:49 ]
Zastanawiam się nad tym modelem Arcade jednak ze względu na problem z kasą ostatnio. To ok 250zł taniej od Premium. Ale z drugiej strony oprócz tego, że nie ma dysku, nie ma headsetu, przyzwoitego kabla AV (przecież kompozyt do takiej konsoli to kpina... PSX już paskudnie na takim kablu wyglądał...). A że swojego HDTV nie mam, trzeba kupić kabel RGB i wypadało by mieć komponent/HDMI, gdybym chciał gdzieś pograć w HD. Także te 250zł różnicy to nie tylko dysk :/.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz paź 30, 08 17:44

To może chłopaki, zróbmy takie ogólne podsumowanie cenowe konsol dla mniej zorientowanych.
Na prawdę warto przedstawić kilka ofert innym - ultima, empik - bowiem ostatnio w sieci Avans widziałem x360 Premium za .... 1.4k. Mało tego Halo3 kosztowało ponad dwieście zł.

....

Natomiast bunle pack PS3 z GTA SA w Saturnie widziałem o aż 160zł tańszy niz w podobno tanim sklepie pe.
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » So lis 01, 08 17:08

Mam pytanie do posiadaczy X360 w wersji Arcade/Core oraz tych, którzy grają jeszcze na SD.

Ogólnie rzecz biorąc, pisałem, że decudyję się jednak na tańszą alternatywę. Jutro jest dzień bez VATu w MM, więc całkiem możliwe, że wyjdę ze sklepu z Xem pod pachą, o ile pojawi się coś w okolicy 500zł. Ale może się okazać, że równie kusząca będzie opcja kupna Xa z dyskiem za jakieś 200-250 więcej.

Dlatego krótka piłka. Jakie rzeczywiście są plusy posiadania dysku w Xboxie. A raczej jakie są poważne minusy nie posiadania dysku. Bo że dema, że dodatki, że kompatybilność z pierwszym Xem, że nowy dashboard to wiem. Bez tego przeżyję (przynajmniej do czasu, kiedy dokupię sobie HDD). Ale czy rzeczywiście są jakieś poważne problemy z jakimiś tytułami, że trzeba ściągać ciężkie patche, by móc sensownie pograć? Czy oprócz tych kilku wyjątków (jakieś Burnouty w multi, etc), można się w pełni cieszyć grą? Poza tym czy karta 256MB wystarcza na kilka sejwów, firmware czy tam dashboard i na parę jakichś małych aktualizacji?

A jak wygląda gra na SD? Na wstępie i tak kupie RGB, więc odpadają poszarpane krawędzie, rozmyte kolory, brak ostrości, rozłażąca się czerwień. Bardziej interesuje mnie to, czy wszystko widać w niskiej rozdzielczości (literki nie za małe, itp?), czy można grać w 16:9 na tv z kineskopem 4:3, który nie oferuje opcji zwężenia obrazu do panoramy i takie tam bzdety.

Jeśli dobrze kojarzę, to Saladin gra na Arcade podpiętym do SD. Prosiłbym o odpowiedź : ). Innych również. PS3 podpięte pod kineskop również mnie interesuje, bo wiąże się z tym podobny zakres problemów.

bump bump bump
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lis 01, 08 17:13

Patche do gier czasem nie potrzebują HDD?
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So lis 01, 08 18:47

Służę pomocą. Jeżeli chodzi o brak dysku to nic Ci w graniu nie przeszkodzi. No chyba że kupujesz Obliviona Game of the Year Edition, wtedy dodatki musisz instalować na dysku - zaznaczam że nie wiem jak jest wtedy z grą właściwą. W kwestii innych tytułów nie ma przeszkody.

Co do karty pamięci to waga sejwów jest różna. Na przykład takie GTA IV zajmuje...1 MB. Więc mało, lecz replaye w Skate zajmują już kilkadziesiąt mega, ale do rozgrywki to nie jest potrzebne więc się nie martw.

W kwestii grania na zwykłym kablu to i tak kupisz sobie lepszy ;) Zresztą ja na innym nie grałem więc ciężko powiedzieć. Na pewno nie miałem wrażenia grania na rozmytym tv - w takim GTA spokojnie widziałem kropki kurzu na samochodzie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N lis 30, 08 21:55

http://www.gram.pl/sklep_karta.asp?e=8A7qHO8

Ostatnią sztukę dorwałem. Wydaje mi się, że taniej nie kupię (kurier już w cenie 699zł). W tych sprawach allegro już tak nie ufam wolę ze sprawdzonego sklepu ; ). Choć i tak na allegro względna drożyzna panuje (uwzględniając koszt wysyłki). Kiedy w dużych sieciach elektroniką w Krk Arcade kosztuje najmniej 619 zł (Saturn w zeszłym tygodniu), dokładam 80zł i mam dysk (co prawda 20GB, ale w porównaniu z kartą 256MB to jest pewien skok), normalny kabel (choć RGB do SDTV i tak trzeba kupić) i miesięczny Live Gold. Deal chyba dobry. Czekać na nowy model Jasper już nie mam zamiaru, bo czekając, nigdy nie kupię...

Jeszcze nie zapłaciłem. Orientuje się ktoś, czy nie ma czegoś taniej? : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 00:00

Ja na zakupy do galerii krk wybieram się niebawem , to poinformuję, choć nie ma co czekać i sępić kilkudziesięciu zł.

Choć może coś na święta potanieje. Sony dla PS3 przedstawiło kilka nowych ciekawych ofert, to i x0 się może załapać, choć jak już wspominałem. Kosztuje mniej więcej tyle co PSP, stąd nie ma co marudzić.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Śr gru 03, 08 00:39

[ Wysłany: Nie Lis 30, 08 23:05 ]
No do galerii jakiejkolwiek krakowskiej mogę sobie podskoczyć tramwajkiem w każdej chwili, chodzi mi o jakieś internetowe promocje i oferty ; ). Ale chyba biore ten zamówiony egzemplarz, na Jaspera nie czekam, choć pojawił się już w sklepach chyba za oceanem... Zresztą i tak cenowo wątpię, żeby zszedł niżej 700zł (wersja z HDD).

[ Dodano: Wto Gru 02, 08 23:31 ]
Łojezu jak to wyje! Miałem zostawić na noc na wpół wyłączonego, żeby ściągnąć kilka dem, ale nie wiem, czy zasnę. Chociaż, kiedy już się ochłodzi (pewnie GPU się wyłącza i nie wymaga dmuchania) to wydaje mi się, że wyje ciszej.

Dobrze, że chociaż ta instalacja jest w NXE to już to mega wycie można ograniczyć (btw, normalny dashboard ładniejszy, a ten avatarek to nie wiem po co, stoi tylko w jednym miejscu taki cieć i tyle z niego pożytku...).

Jak na razie cały dzień spędziłem na oswajaniu się z dashboardem, przeglądnięciu XBL (w sumie żadna fascynacja), ściągnięciu dem Dead Space i Mirrors Edge oraz na odpaleniu Mass Effect. Ściągnęło by się może jeszcze jakieś demo, gdyby mi neta nie odcięli popołudniu :/.

Ogólnie wrażenie pozytywne, pad okazuje się jednak nie do końca wygodny po całym dniu testów (jakoś nie odczuwalne po pierwszej godzinie kontaktu), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Bo skoro uważam, że dreamcastowy padzior był całkiem znośny i nie narzekałem, to chyba do wszystkiego jestem się w stanie przyzwyczaić ; ). No i wszystko to takie wielgachne, zasilacz to już przesada - większej krowy nie mogli wrzucić.

Zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie. Pewnie pełną wersję swych spostrzeżeń wrzucę na gram-peelowy blog. Na razie stwierdzam, że zabawka fajna ; ). A i bez dysku chyba byłoby ciężko ; ). To 20GB (praktycznie ok 14) to już mało.
Ostatnio edytowano Pt gru 05, 08 02:46 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr gru 03, 08 00:44

jak to wyje!

Włączam konsole i GTA IV - biegnę od razu do okna patrzeć co się dzieje na ulicy...moment, to tylko ów biały sprzęt! Byłem w szoku, przecież Czarnula pracuje tak jakby miała tłumik na wyposażeniu :D

pad okazuje się jednak nie do końca wygodny po całym dniu testów

Imho idealny. Cięższy i większy od Dual Shocka, lecz dla mnie to zaleta ponieważ lepiej leży w dłoni.

A i bez dysku chyba byłoby ciężko ; ). To 20GB (praktycznie ok 14) to już mało.

Dlatego mi niepotrzebny ;)

odpaleniu Mass Effect.

Działa? Działa?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr gru 03, 08 00:53

Saladin01 napisał(a):Imho idealny. Cięższy i większy od Dual Shocka, lecz dla mnie to zaleta ponieważ lepiej leży w dłoni.
Zawsze byłem przyzwyczajony do trzymania tylko palców wskazujących na przyciskach L/R. Teraz chyba się musze przyzwyczaić do grania z czterema palcami na każdej eLce i eRce.

Saladin01 napisał(a):Dlatego mi niepotrzebny ;)
Oj, miło sobie ściągnąć i zagrać w demo. Ja spędziłem dłuższą chwilę z Faith i było przyjemnie bez zobowiązań ; ).

Saladin01 napisał(a):Działa? Działa?
Działa, kupuj ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Śr gru 03, 08 19:33

twilite kid napisał(a):Ja spędziłem dłuższą chwilę z Faith
A czy porównywałeś to demo jakościowo z wersją PS3?
Jeżeli nie to bardzo bym o to prosił ;).
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SaladinAI » Śr gru 03, 08 20:41

Zawsze byłem przyzwyczajony do trzymania tylko palców wskazujących na przyciskach L/R. Teraz chyba się musze przyzwyczaić do grania z czterema palcami na każdej eLce i eRce.

Tu jest pewien problem bo na przykład w FPSach na PS 2 strzelało się palcem wskazującym na przycisku R1, na iksie jest tak że strzelasz prawym triggerem czyli R2 w DS 2. W tym mam głównie problem.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Operator » Śr gru 03, 08 22:41

Saladin01 napisał(a):strzelasz prawym triggerem

Jak będziesz grał w Halo 3 to to tak bardzo nie przeszkadza, bo broń typu machinegun itp. mają mały rozrzut, gorzej ze snajperką.
Operator
Laughing Octopus

Postprzez Gillian » Śr gru 03, 08 23:58

Operator napisał(a):A czy porównywałeś to demo jakościowo z wersją PS3?
Nie mam dostępu do PS3, więc nie sprawdzę ; ).
Na Xie ogólnie mi się bardzo podobało. Przyczepię się jedynie do cieni, których renderowanie przypomina czasy dreamcasta. Takich rzeczy być nie powinno.

Saladin01 napisał(a):Tu jest pewien problem bo na przykład w FPSach na PS 2 strzelało się palcem wskazującym na przycisku R1, na iksie jest tak że strzelasz prawym triggerem czyli R2 w DS 2. W tym mam głównie problem.

Akurat z tym nie mam problemu, bo z reguły w FPSach na PS2, o ile się dało, strzał ustawiałem pod R2, czyli w miejsce RT ; ). Większy przycisk, bardziej pod ręką.

Wkurza mnie to, że trzymając wygodnie x'owego pada, z palcami wskazującymi na triggerach mam problem z sięgnięciem po LB/RB. Za wysoko są. Muszę inaczej dłonie kłaść. Poza tym lewy analog, kiedy popchniety do przodu ląduje mi za daleko i ześlizguje się. Na DC tak nie miałem, choć analog też był na miejscu DSowego krzyżaka.
Ale to chyba kwestia obycia się z padem i zmiany "stylu" trzymania ; ).

PS. Zagrałem dziś w demo Bioshock. M I A Z G A. Wcześniej nie miałem okazji. Ląduje na pierwszym miejscu listy tych do kupienia ; ). A miałem kupić Orange Boxa. Chociaż ledwo co wylądowało demo HL2:Ep2, więc kto wie ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz gru 18, 08 21:36

SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666xx » Cz gru 18, 08 21:59

Aw yeah ;]
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Wt gru 23, 08 14:44

twilite kid napisał(a):Łojezu jak to wyje!

No cóż, PS3 to nie jest .
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Operator » Wt gru 23, 08 17:28

twilite kid napisał(a):Łojezu jak to wyje!

Ale pewnego starego PC przy bootowaniu z dwoma aktywnymi napędami płyt pewnie nie przebije. Jedynym na niego dobrym sposobem jest potraktowanie kapciem ;)
Operator
Laughing Octopus

Postprzez Gac666xx » Wt gru 23, 08 21:28

No ale stary PC to stary PC, nowy stary PC jest cichszy :P.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt sty 16, 09 20:58

Takie pytanko , czy mikromięccy nadal wymieniają porysowane przez konsole płytki z grą i gdzie trzeba się z tym zgłosić bo jakoś nie umiem tego znaleźć w sieci ???
Znajomego spotkało to nieszczęście po ledwie tygodniu używania nowego Xkloca.
SALADYN

Postprzez Gac666xx » So sty 17, 09 01:18

Z tego co kojarzę to wymieniali, do któregoś tam roku i miesiąca, ale chyba już nie wymieniają.

Kolega niech nie rusza konsoli w czasie jej działania, to nie będzie tego typu problemów. Jedyna rzecz jaka mu pozostaje to regeneracja płyty.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » So sty 17, 09 11:17

Też mu to tłumaczyłem ale nie posłuchał.

Dobra dzięki za info.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz mar 05, 09 21:59

[ Wysłany: Sob Sty 17, 09 14:52 ]

No to jest żenujące... Przecież mogli w nowych modelach już poprawić te napędy. To podobno kwestia zbyt słabego "ścisku" płyty tak, że łatwo sobie tam lata w środku przy przechyleniach. Ja ze swoją konsolą obchodzę się jak z niemowlęciem, bo nie wiadomo, co jej może odwalić. Jak sobie pomyśle ile mój Dreamcast przeżył, ile znajomych odwiedził, ile imprez zaliczył. Nawet wino się na niego trochę wylało kiedyś. I żyje bez problemu, raz miałem problem z resetowaniem się konsoli - przeczyszczenie styków od zasilacza naprawiło sprawę. Poza tych chodzi jak burza do dzisiaj...

[ Dodano: Czw Mar 05, 09 20:54 ]
http://www.valhalla.pl/news14122-Kazdy- ... atara.html

Żenada. No to teraz posiadacze Arcade muszą sobie chyba kupić drugą karte pamięci 256MB specjalnie dla NXE.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz mar 05, 09 22:09

Moment ale skoro mam Arcade to co mnie NXE obchodzi?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Cz mar 05, 09 23:39

To, że w przyszłości gry będą WYMAGAŁY zainstalowanego NXE. Bez NXE gra się nie uruchomi. Choćby HAWX.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt mar 06, 09 14:24

Przecież to jest pozbawione sensu....
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 09 15:58

No jest. Ale kojarząc mniej więcej, jak działa polityka MS, to w sumie nie ma się co dziwić...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt mar 06, 09 18:48

Masz te NXE u siebie? Ile to zajmuje miejsca na dysku?
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole