Dark Souls.

Moderator: GM

Re: Dark Souls.

Postprzez Faja » Wt lis 27, 12 17:32

ale w tym przypadku równie dobrze mogli to dorobić później przecież, skąd ta pewność? DLC jest ładnie wkomponowane w całość
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt lis 27, 12 17:47

mam w artbooku do DS arty potworów z dodatku, więc były spokojnie zaplanowane przed premierą gry, więc czy wycięto bossów/potwory czy jednak cały poziom to już pewnie nie wyjdzie, ale jednak coś jest.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Sylvan Wielki » Cz gru 13, 12 23:50

W rzeczy samej. Ale przynajmniej nie są tak bezczelni, jak Capcom :D
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez uci » Pt gru 14, 12 10:54

poczekajmy na DS2
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz kwi 10, 14 09:07

Zacząłem grać w tę nienormalną grę :D. Jestem w Undead Parish u kowala. Jak na razie idzie całkiem spoko, choć to nie jest gra na posiedzenie po męczącym dniu, kiedy już ciężko się skoncentrować, a cierpliwości brakuje. No i przyznam - siada na mózg. Od rana myślę, gdzie mam dalej iść ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz kwi 10, 14 09:16

Też się wezmę za jakiś czas za DkS bo na PS3 jeszcze nie grałem, a kumpel ode mnie sobie weźmie DkS2. Podobno ciężko teraz jest jeśli chodzi o coop, bo mało już ludzi w to gra, a Ci co grają robią najazdy pod postacią Giant Daddy. Do odważnych świat należy
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz kwi 10, 14 09:19

Hmm... nie miałem problemu ani z przyzywaniem kogoś. Nawet z ciekawości dwóch kolesi ściągnąłem, bo ze 3 znaki leżały obok siebie :). Poszli i wiele nie pytając załatwili mi gargulców na dachu tam obok kowala, chyba ze dwa razy dotknąłem jedno latadło, a 10k dusz wpadło ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz kwi 10, 14 16:49

Ja jestem właśnie tuż po gargulcach. Gra jest zacna :).

Jednakże nie obywa się bez wkurzających momentów. Na PC niestety zdarza się dużo cheaterów i jak dochodzi do PVP i nie da się ich zabić to robi się słabo. Dlatego walczę z nimi ich własną bronią i sam włączam trainer, który mi daje nieśmiertelność ;) (bo już mi sie kilka razy zdarzyło, że walcze z gościem i widze, że mu zadaje 65k damage, a jemu ani drgie pasek...). Ogólnie PVP nie lubię, a przez to że ta gra wymusza (jak nie chce się być hollow) to niestety jestem zmuszony oszukiwać.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lip 24, 14 23:25

Wróciłem wczoraj do DkS. Ta gra jest nienormalna. Odpaliłem na chwilkę, skończyło się chyba na dwóch godzinach. I cały dzień myślałem, żeby odpalić ponownie. Dzisiaj to samo. O ile wczoraj zrobiłem spory progress, bo przeszedłem Darkroot Garden (w tym połowę w coopie, masakra jakie teraz madafaki grają). Dzisiaj łaziłem i szukałem miejsca, gdzie mogę iść dalej trafiwszy w końcu do dolnej części miasteczka nieumarłych. Poszedłem przed siebie, przelazłem przez mgłę ośmielony brakiem wiadomości na ziemi, że po drugiej stronie czycha boss. I dostałem strzała od bossa, o którym wcześniej nieco czytałem na forach, że jest trudny - Capra Demon! Niesamowite uczucie, kiedy nie grało się jeszcze w grę, ale słyszało się to i owo gdzieś od kogoś, coś się przeczytało. Tak tworzy się legenda i kiedy staje się z nią niespodziewanie twarzą w twarz, człowiekowi szybciej bije serce :). Między innymi dlatego ta gra jest genialna. Wkręciłem się już chyba na dobre.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Cz lip 24, 14 23:56

Kurde, u mnie czeka zaisntalowana na dysku, no nie wytrzymie :D
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez uci » Pt lip 25, 14 03:52

Nikt mi chyba w tej grze nie podpadł tak bardzo jak Capra Demon, jedyny do walki z którym przy pierwszym podejściu potrzebowałem pomocy 2 graczy z zewnątrz.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt lip 25, 14 07:14

Jak grałem pierwszy raz to raczej szedłem jak nóż przez masło, pierwszy poważny i zacięcie to gruby i chudy w Anor Londo. W zasadzie po 20 nieudanych próbach, stwierdziłem, że mam to w dupie i przestałem. Rok później robiłem drugie podejście od początku nową postacią i pokonałem ich z pomocą Solaire'a za 3 razem :], ale i tak gra poleciała w odmęty twardziela, bo nastał DkS2.
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt lip 25, 14 11:06

Chyba jestem jedyną osobą tutaj, która nie wie o co w tej serii chodzi. Wprowadzicie mnie? To horror, erpeg, slasher? Serio jestem taki zielony.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pt lip 25, 14 11:08

Wszystko po trochu. Erpeg akcji z nieco slasherowym systemem walki w klasycznych klimatach średniowiecznego fantasy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Pt lip 25, 14 11:17

To w sumie erpeg z jednym z najlepszych systemów walki bronią białą odchodzącej generacji.
Posiada szczątkową fabułę i bardzo mroczny, depresyjny klimat, który wylewa się z ekranu hektolitrami. Pod względem tajemniczości przypomina mi ciut ICO.
Genialnie wpleciony w singiel tryb multiplayer, który w tej generacji wszyscy będą chcieli naśladować - podobnie działa to np w Journey.

Generalnie must play, którakolwiek część, Demon's Souls, Dark Souls I i II. Tylko w dwóch pierwszych może być już zbyt samotnie ze względu na ich wiek.

Jeśli to pomoże, to słyszałem też porównania do Castlevania: Symphony of the Night, chociaż nie grałem, więc nie potwierdzam :)
Ostatnio edytowano Pt lip 25, 14 11:30 przez Solidny, łącznie edytowano 1 raz
Solidny
Zanzibar

Postprzez Faja » Pt lip 25, 14 11:25

Solidny napisał(a):Znane są również z tego, że nie ma do nich oficjalnych poradników.

faktycznie nie ma:
Kod: Zaznacz cały
http://www.amazon.com/Dark-Souls-The-Official-Guide/dp/3869930527
http://www.amazon.com/Souls-Collectors-Edition-Strategy-Guide/dp/0744015472
Faja
Big Boss

Postprzez Solidny » Pt lip 25, 14 11:35

Ok, musiałem się gdzieś przesłyszeć, mój błąd że się nie upewniłem :). Możliwe że coś pomieszałem i chodziło o to, że bez poradników i wiki gra jest bardzo oszczędna w tłumaczeniu "co dalej i co do czego", co dodaje jej staroszkolnego klimatu.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Pt lip 25, 14 11:38

No więc sadystyczna, pokręcona i mroczna otoczka podsycana przez rozmyślania nad bezsensowną egzystencją? To mam na co dzień :P Może się skuszę, chociaż niedobór słońca mnie drażni ostatnio (już w grach, nie życiu).
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt lip 25, 14 11:49

Akurat o słońce nie musisz się w DkS martwić :)

Myślę Sal, że to mogłaby być idealna gra dla Ciebie. Pewnie utonąłbyś w interpretacji jej oszczędnej narracji, symboliki itd. Ale i tak przede wszystkim siła gry tkwi w głębokiej mechanice i eksploracji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt lip 25, 14 13:29

tam jest dość spora i głęboka fabuła, nawet jest kilka dobrych wątków pobocznych, jedynie że trzeba ze wszystkimi gadac, co jakis czas, albo doprowadzic do odpowiednich sytuacji zeby powiedzieli cos nowego.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt lip 25, 14 13:39

To w sumie erpeg z jednym z najlepszych systemów walki bronią białą odchodzącej generacji.

Ke? Nie zgodzę się. System walki "jest", masz 2-3 ataki tak na prawdę + kopnięcie. System walki tutaj lśni tylko dlatego, że jest realistyczny (aczkolwiek nie pod względem samej walki 1 na 1) i np. żeby kogoś zabić wystarczy 1-3 ciosy. Nie dużo więcej tyczy się bossów jak i samego gracza. Owszem ataki są ładnie animowane, ale jako system walki bronią białą to ssie niemiłosiernie :).

Tylko, że w tej grze nie o to chodzi.

Cały sens gry polega na tym by dojść do przeszkody i nauczyć się jak ją ominąć. Dużo biegania, zwiedzania, umierania tylko dlatego, że popełniliśmy błąd. Od taka podróż w głąb swojej własnej wytrzymałości i cierpliwości.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » Pt lip 25, 14 17:25

czy ja wiem? 2 na jedną rękę (+ chyba z wyskoku i z biegu) 2 kolejne są w drugiej ręce (z tym że jedno idzie w parowanie/blokowanie) i jeszcze z 2-3 jak trzymasz broń oburącz. Do tego chyba jeszcze stabowanie w plecy i kontra po udanym parowaniu.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt lip 25, 14 17:39

No ale policz sobie ile na raz możesz mieć ;). Takiemu Dark Messiah of might and magic czy skyrimowi do pięt nie dorasta w ilości ataków.
Ale mówie, to nie o to tu chodzi :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » Pt lip 25, 14 17:56

System walki nie musi być skomplikowany żeby był dobry.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Pt lip 25, 14 18:15

Co? Niby w czym Skyrim mial bardziej skomplikowany system?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt lip 25, 14 20:27

Że jak? Skyrim? Gdzie niby? Chyba że darcie ryja w to wliczasz
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt lip 25, 14 22:38

Są kierunkowe ataki, do tego charged attack oraz kilka unikatowych ataków jak masz odpowiednie perki. Do tego wiadomo dual wield, two handed oraz bloki jak masz tarczę/dwuraka. A i jak dobrze pamiętam to finishery. Tak więc jest trochę więcej ataków per broń niz w DS :). Dark soulsowi własnie niestety tego brakuje, kierunkowych ataków.

Oczywiście, że system walki nie musi być skomplikowany by był dobry, ale nie przesadzajmy DS dupy nie urywa. Jest satysfakcjonujący ale "jeden z najlepszych"? Proszę was :)
DS dupe urywa w innych aspektach i za to go trzeba chwalić.

Anyway kłócić się nie ma co, gra jest zajebista i zamierzam do niej wrócić za niedługo.

Obrazek
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » Pt lip 25, 14 23:25

Faktycznie trochę już nie grałem to mogłem podkolorować rzeczywistość :D. Czytałem jednak sporo podobnych opinii, ale też i zupełnie odwrotnych. Może broń broni nierówna (ja miałem włócznię i tarczę większość gry), może na padzie lepiej, nie wiem. Tak czy siak, walki dostarczały sporych emocji i system walki na pewno w tym nie przeszkadzał.
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » So lip 26, 14 07:20

Ja się jeszcze troche pokłóce :P

Ataków kierunkowych w DkS nie ma, finisherów także, ale każda broń ma 9 rodzajów ataków + kilka z nich pozwala na kontynuowanie ataków i robienie combosów - w zależności od broni 2-4, niektóre też mają ataki unikatowe. jedyne czego nie ma w DkS a o czym wspominał Gac to ataki kierunkowe i finishery, wiec system walki w Dark nie jest tak ubogi, szczególnie ze do wszystkiego musimy jeszcze doliczyć zużycie staminy i lagi w ataku. No i nie wiem czy w skyrimie da się ubrać dwie tarcze i lać przeciwników po mordach?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So lip 26, 14 07:47

No i nie wiem czy w skyrimie da się ubrać dwie tarcze i lać przeciwników po mordach?

Nie da sie ;).

Zreszta co to w ogole za glupia dyskusja. Glebie systemu walki przeliczac na ilosc atakow...
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole