Kącik SALADYNA

A właściwie to bardziej blogi ;) Jeden temat na użytkownika.

Moderatorzy: Operator, Wilczyca, GM

Postprzez Simon » Wt sie 31, 10 20:49

Gac666 napisał(a):Z drugiej strony. Czy ty też jak idziesz do kina i jak ci się film nie podoba to rządasz zwrotu pieniędzy? Albo próbujesz odsprzedać bilet w połowie seansu ;] ?

To jest trochę inna sytuacja bo bilet to swoiste pozwolenie na to by RAZ się napawać tą usługą.
Natomiast kupno gry to zupełnie co innego bo stajesz się, jak sam to napisałeś właścicielem nośnika. Stajesz się właścicielem a nie użytkownikiem biletu, który traci ważność.
Gac666 napisał(a):To, że komuś gra się nei podoba to już jego problem, trzeba było o tytule poczytać, sprawdzić co to jest czy też zagrać w demo.

True, ale powiedzmy sobie szczerze, nigdy nie rozczarowała cię żadna gra pomimo grania w demo i czytania milionów recenzji?
Poza tym, niektórzy na pieniądzach nie śpią i gier nie kolekcjonują - ot kupują, kończą je i sprzedają.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gac666 » Wt sie 31, 10 21:01

Natomiast kupno gry to zupełnie co innego bo stajesz się, jak sam to napisałeś właścicielem nośnika. Stajesz się właścicielem a nie użytkownikiem biletu, który traci ważność.

Owszem i dlatego uważam, że wykupywanie kluczy do gier używanych to bardzo trafny pomysł :). Kupujesz od kogoś tani nośnik i dopłacasz jakąś tam sumę i masz pełnoprawną grę. To tak jakbyś kupił od kogoś samochód ale jeszcze nie masz prawa jazdy.

True, ale powiedzmy sobie szczerze, nigdy nie rozczarowała cię żadna gra pomimo grania w demo i czytania milionów recenzji?
Poza tym, niektórzy na pieniądzach nie śpią i gier nie kolekcjonują - ot kupują, kończą je i sprzedają.

Oczywiście, że były nie raz rozczarowania, ale jestem na tyle sprytny by nie naciąć się na kasę jeśli tytuł mi się nie podoba, a jak mi się nie podoba to go nie przejdę. Zupełnie jak trailery filmów.

Ja też nie śpię na pieniądzach i były to ciężko zarobione pieniądze też, ale kolekcjonuję te gry, które uwielbiam i do których często wracam. W inne gry nie gram, nie kończę i ich nie kupuję, proste.

Poza tym uważam, że jeśli gra była warta przejścia przeze mnie to pozostawienie jej na półce nawet jak już do niej nie wrócę (lub wróce za XX lat) jest takim swoistym trofeum, coś co będę wspominał jak tylko spojrzę na to pudełko.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Simon » Wt sie 31, 10 22:13

Gac666 napisał(a):Owszem i dlatego uważam, że wykupywanie kluczy do gier używanych to bardzo trafny pomysł . Kupujesz od kogoś tani nośnik i dopłacasz jakąś tam sumę i masz pełnoprawną grę. To tak jakbyś kupił od kogoś samochód ale jeszcze nie masz prawa jazdy.

Nie mam nic przeciwko. Natomiast cały czas chodzi mi o to, że nie zgadzam się ze swtierdzeniem, że używki to piractwo.
Ja też nie śpię na pieniądzach i były to ciężko zarobione pieniądze też, ale kolekcjonuję te gry, które uwielbiam i do których często wracam. W inne gry nie gram, nie kończę i ich nie kupuję, proste.

Poza tym uważam, że jeśli gra była warta przejścia przeze mnie to pozostawienie jej na półce nawet jak już do niej nie wrócę (lub wróce za XX lat) jest takim swoistym trofeum, coś co będę wspominał jak tylko spojrzę na to pudełko.

Witaj w klubie:). Aczkolwiek jest gro graczy, które ma zupełnie odmienne podejście.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez maciej1- » Wt sie 31, 10 22:26

Simon napisał(a):Natomiast cały czas chodzi mi o to, że nie zgadzam się ze swtierdzeniem, że używki to piractwo.

Z perspektywy producenta tak to wygląda.

Pomysł z kluczami dostępu do danej gry to moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Może nastąpi dzięki temu małe poruszenie w branży i cyfrowa dystrybucja - vide Steam - stanie się bardziej popularna. Chyba zgodzicie się ze mną, że producentowi gry zależy na tym, aby dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców i do tego zatrzymać jak największą część dochodu ze sprzedaży dla siebie ? Można to właśnie uczynić za pośrednictwem cyfrowej dystrybucji, płacisz za dostęp do gry/oprogramowania które pobierasz sobie przez Internet z serwerów dystrybutora. Nie trzeba płacić pośrednikom takim jak firmy zajmujące się tłoczeniem płyt.

Zresztą co tu dużo pisać cyfrowa dystrybucja już zaczyna się coraz bardziej upowszechniać, szczególnie w muzyce - bo uważam za chamstwo wciskanie mi płytki CD z muzyką za wyższą cenę tylko po to abym później zrzucił sobie utwory na PCeta/MP3 i nie używał już rzeczonej płytki.

Trzeba po prostu zrozumieć, że w tej branży nie handluję się fizycznym towarem tylko dostępem do usługi. Wystarczy zmienić kanał dystrybucyjny żeby to uwydatnić.
maciej1-
Predator

Postprzez SALADYN » Wt sie 31, 10 22:41

maciej1- napisał(a):Nie trzeba płacić pośrednikom takim jak firmy zajmujące się tłoczeniem płyt.

Pytanie czy to oznacza dla nas obniżki czy dla wydawcy większy zysk , bo póki co jakoś nie ma większej różnicy cenowej między fizycznym nośnikiem a cyfrowym tak więc na razie na cyfrowej dystrybucji zyskują tylko wydawcy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez maciej1- » Śr wrz 01, 10 16:23

Myślę, że to się z czasem zmieni. Gry takie jak "World of Goo" czy "Torchlight" były w miarę tanie i sprzedawały się zaskakująco dobrze, chociaż są to raczej "gierki" i nie mają podlotu pod kątem wpompowanych w nie pieniędzy do powiedzmy to "dużych" produkcji.

Jedno z tej dyskusji można wywnioskować, cała sprawa piractwa/używek to błędne koło. Dopóki ktoś nie zrobi czegoś rewolucyjnego, czegoś co przełamie branże to sytuacja się nie zmieni. Producenci będą kombinować jak tu by nie dać się "okraść" a odbiorcy szukać oszczędności. Dostawcy powinni pomyśleć jak tu zachęcić ludzi do kupowania oryginałów, a nie kombinować jak ich ZMUSIĆ do zrobienia tego. Człowiek jest przewrotną bestią i nie toleruje jak się go do czegoś zmusza.
maciej1-
Predator

Postprzez Gillian » Śr wrz 01, 10 16:38

Apropo cyfrowej dystrybucji to też się da oszukać. Np motywy z kupowaniem jednej gry na PSN przez 5 osób.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr wrz 01, 10 19:06

twilite kid napisał(a):Apropo cyfrowej dystrybucji to też się da oszukać. Np motywy z kupowaniem jednej gry na PSN przez 5 osób.

Ano to jest strzał w stopę Sony kiedy umożliwiła taką opcje jak rejestracja gry na kilku sprzętach.
SALADYN

Postprzez Pabian01 » Śr wrz 01, 10 21:34

Wydajesz setki złotych na psn. Konsola pada i co wtedy ? Tak spokojnie sobie raz jeszcze ściągasz. Powinni to jakoś inaczej rozwiązać, ale tak jak jest teraz nie jest najgorzej.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr wrz 01, 10 22:55

No podobno można przenieść prosto licencję przepisując jakieś numery seryjne konsol.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 02, 10 15:44

Pocztowe przygody #1

Zamówiłem całkiem niedawno pewien przedmiot z pewnego amerykańskiego sklepu którego przesyłką miało się zająć USPS czyli amerykańska poczta , jest to najtańsza forma przesyłki i raczej ekspresu się nie spodziewałem ale w opcji zakupu była możliwość śledzenia przesyłki.
O to co do tej pory mogłem zobaczyć na specjalnej stronie , co z tego można się dowiedzieć ???

-Attempted Delivery Abroad, August 26, 2010, 12:00 am, POLAND
-Out of Foreign Customs, August 23, 2010, 8:29 am, POLAND
-Into Foreign Customs, August 17, 2010, 9:46 am, POLAND
-Arrived Abroad, August 16, 2010, 12:52 pm, POLAND
-International Dispatch, August 11, 2010, 9:52 pm, ISC CHICAGO IL (USPS)
-Arrival
-Electronic Shipping Info Received, August 09, 2010

Ano że 9 Sierpnia zamówiłem i zapłaciłem za przedmiot i wysyłkę , dwa dni zajęły sklepowi przygotowanie przesyłki i jej nadanie czyli standard.
Dalej widać że po pięciu dniach przesyłka dotarła do granicy naszego pięknego kraju , następnego dnia trafiła do rąk celników i tu kończy się sielanka bo urząd przez następne sześć dni zastanawiał się czy nałożyć cło , VAT itp.
Kolejne trzy dni zajęło im przekazanie paczki poczcie polskiej , dziś mija już tydzień kiedy paczka dawno powinna do mnie trafić a ja wciąż czekam.
Oczywiście mógłbym iść na oddział pocztowy albo nawet do lokalnego urzędu celnego skoro nie mam daleko ale w takim wypadku czułbym że pieniądze które zapłaciłem za wysyłkę zwyczajnie poszły w błoto.

Jakiś wniosek by się przydał , hmm ???
No tak jeden znajdę , dziękować bogu za Gamescanner'a/NintentoPassion bo jego identyczna paczka dotarła do mnie w niecałe dwa tygodnie.
SALADYN

Postprzez kul » Cz wrz 02, 10 16:06

Ruszaj w trymiga na swoja poczte. Przesylka tam musi lezec, a listonosz mogl nie zostawic awizo. W zadnym wypadku nie czekaj na drugie. A najlepiej to wez numer wysylki, wydrukuj informacje ze strony USPS i zrob na poczcie porzadek.
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Postprzez SALADYN » Cz wrz 02, 10 16:19

Już raz byłem kul przy okazji innej przesyłki pytałem o tą i nic nie mieli w rejestrze więc kazali czekać a ja nie po to płacę żeby sobie sam paczki nosić i po nie chodzić dziennie.
SALADYN

Postprzez kul » Cz wrz 02, 10 16:25

Ja Ci tego nie zycze, ale inaczej zaspiewasz gdy przesylka wroci do USA. Wystarczy zadzwonic i sie zapytac. Ich obowiazkiem jest ja dostarczyc, ale mam zle doswiadczenia jezeli chodzi o listonoszy i naprawde lepiej o paczke powalczyc, bo potem nic nie zrobisz.
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Cz wrz 02, 10 17:56

-Out of Foreign Customs, August 23, 2010, 8:29 am, POLAND
-Into Foreign Customs, August 17, 2010, 9:46 am, POLAND
Ale mają tempo...

Mi tak książki szły z thehut (jak sie pozniej okazało z Belgii) chyba z miesiąc. Nie miałem trackingu żadnego i już pisałem do nich że zawalili. Na poczcie też nikt nic nie słyszał (panie mnie juz potem pamietaly :p). Ale w koncu doszło. Nie wiem tylko kto zawalil.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 02, 10 18:15

U mnie już ok , akurat musiałem wyjść do brata a po drodze mam dwa oddziały poczty i moja paczka czeka na mnie ...

Pocztowe przygody #2

... w tej drugiej placówce , czemu pojęcia nie mam skoro ta pierwsza jest ulicę dalej ode mnie.
Druga sprawa paczka była w ciągu tego tygodnia już dwa razy awizowana , mieszkam z rodziną więc w domu praktycznie zawsze ktoś jest żeby odebrać przesyłkę lub awizo , skrzynki na klatce schodowej są nowe a ja już instynktownie do nich zaglądam jak wychodzę z domu.
Na plus należy zaliczyć panią przy okienku która przeprosiła i powiedziała że postara się wyjaśnić dlaczego mnie nie powiadomiono bo jak się okazuje listonosze mają sezon urlopowy i zastępują ich pracownicy sezonowi czyli głównie studenci , słabe wytłumaczenie bo studenci chyba potrafią wypisać druczek i wrzucić do ponumerowanej skrzynki.
SALADYN

Postprzez kul » Cz wrz 02, 10 18:22

Mowilem!
Z poczta nie ma co ryzykowac.
kul
Niewidzialna Armia

Postprzez SALADYN » Cz wrz 02, 10 18:24

kul napisał(a):Mowilem!
Z poczta nie ma co ryzykowac.

Ano na przyszłość będę raczej korzystał z kurierów , w ich przypadku wiem za co płacę.
SALADYN

Postprzez Gac666 » So wrz 04, 10 00:47

Ta mi tak kilka miesięcy temu zajebali karte pamieci, którą wysyłałem listem, o dziwo nic przez koperte nie było widać i wyglądało jakbym pustą koperte wysyłał, ale jakiś idiota sobie zajumał :/.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kul » So wrz 04, 10 07:40

Jak wysylac w Polsce to tylko poleconym. Nauczka po tym jak gwizdneli jedna z nagrod w naszym konkursie.

A skoro o poczcie - http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... tniku.html
kul
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » So wrz 04, 10 10:16

Postraszyliscie mnie:/ mam nadzieje ze mi teraz paczka z anglii bezpiecznie dotrze...

Btw SAL, moze Tobie sie amerykance z kodem pocztowym machneli? Albo forma przesylki jakas specyficzna? Do mnie w okolicy nie przychodza np paczki tylko musze biegac prawie na Zabiniec 20min z buta gdzie sa wiecznie kolejki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 04, 10 12:08

kul napisał(a):A skoro o poczcie - http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... tniku.html

A w urzędach wiszą plakaty jak to Poczta Polska się zmienia i jak im zależy na kliencie , o i że chcą utrzymać każde miejsce pracy a ja bym najchętniej powywalał leni listonoszy i większość okienkowych herbaciarek.

twilite kid napisał(a):Btw SAL, moze Tobie sie amerykance z kodem pocztowym machneli? Albo forma przesylki jakas specyficzna?

Przesyłka jak przesyłka ot kilogramowy karton 30x15x10 cm , no i jak by się machneli to by paczka do miasta nie dotarła , problem był w tym że nie zostawiono mi awizo , sprawę zawalił miejscowy oddział.
SALADYN

Postprzez SALADYN » So wrz 04, 10 21:29

Problemik mały mam natury informatycznej , przy włączonym firefoxie cały czas wyskakuje mi błąd "530 Login Incorrect" , nie wiem czemu i przez co a póki co wujek google nie pomaga , jakaś rada ???
SALADYN

Postprzez Gillian » So wrz 04, 10 22:11

Na Zanzibarze/forum? Z reguły czyszczenie ciastek i cache na różne rzeczy pomaga więc próbuj, jeśli juz tego nie robiłeś.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr wrz 08, 10 17:17

Ogólnie w firefoxie i czyszczenie nie daje rady.

Problem sam ustąpił.

Edit

Mam do was wszystkich prośbę , otóż prosiłbym abyście przy okazji zakupów np. zajrzeli do większych księgarń w waszym mieście z szczególnym naciskiem na Empiki i sprawdzili czy można tam dostać zbiorcze wydanie komiksu Osiedle Swoboda.

Obrazek

Tak wygląda okładka , nakład wyczerpał się już w sklepach internetowych i teraz cwaniaki z allegro chcą za to wydanie dobrze ponad 100żł (cena okładkowa to 69zł) , co prawda jest planowany dodruk jednak ma w nim brakować sporo bonusów z tego wydania.
Za pomoc z góry dziękuje.
SALADYN

Postprzez Operator » Śr wrz 08, 10 17:32

W Olsztynie chyba jeszcze jest. Miałem sam zamiar kupić, ale miałem dziurę budżetową.
W tej wersji genialnym dodatkiem są te komentarze Śledzia pod panelami komiksu. Można wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SALADYN » Śr wrz 08, 10 17:34

Byłbym wdzięczny za pomoc w zakupie , tylko najpierw sam sprawdzę katowicki Empik.
SALADYN

Postprzez kul » Śr wrz 08, 10 22:09

Katowickie Empiki, bo mamy ich trzy. W Silesii, w Supersamie i na Trzech Stawach. Sie naszukasz ;)
kul
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Śr wrz 08, 10 22:27

Jak będę gdzieś to zerknę. Mi się ostatnio udało w jakimś inmedio czy relaxie kupić zeszłoroczne wydanie Play z poradnikiem do GTAIV, a tego też już nigdzie nie ma. Więc może w tych mniejszych sieciach się znajdzie? Bo one często są nie na czasie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 09, 10 16:29

twilite kid napisał(a):Więc może w tych mniejszych sieciach się znajdzie? Bo one często są nie na czasie.

Na to właśnie liczę , swego czasu gdy w Chorzowie był jeszcze Empik to przez spory kawał czasu można tam było kupić stare numery Neo i Neo Plus choć ten pierwszy już nie istniał a ten drugi miał już wydanych kilkadziesiąt nowych numerów.

kul napisał(a):Katowickie Empiki, bo mamy ich trzy. W Silesii, w Supersamie i na Trzech Stawach. Sie naszukasz ;)

Ano wiem ale co poradzić lepiej trochę pochodzić niż płacić 160zł.
SALADYN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia użytkowników