Big Boss - Patriota czy jednak nie

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 17:39

Hmm...A kto powiedzia?, ?e Big Boss by? postaci? negatywn?! Tak jak trójka ca?kowicie odmieni?a nasz pogl?d na temat Naked Snake(z negatywnego na pozytywny), tak samo mo?e si? okaza?, ?e nie znamy ca?ej prawdy o Solidzie. Nawet co? Kojima kiedy? co? o tym napomkn??.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 17:44

Biorac pod uwage tylko MGS3 to byl zly, niekompletnie zly, ale troche tak, przynajmniej dla mnie, powstanie Outer Heaven i walka z Patriotami jest moim zdaniem nieuzasadniona. The Boss przezyla o wiele wiecej, a mimo to pozostala wierna krajowi, to ona jest prawdziwa bohaterka.
Ja naprawde nie wierze, ze Kojima posunalby sie do przesuniecia Solida na zla strone.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 17:50

Mam zupe?nie odmienne zdanie. Big Boss okaza? si? prawdziwym patriot?, chocia? nie wiedzia?, ?e jest jedynie pionkiem filozofów. Po tym jak dowiedzia? si?, ?e ?mier? The Boss by?a ich planem, zrozumia? jak nie warto by? wiernym swej ojczy?nie, która po?wi?ca jednostki dla swych niecnych celów.

A widzicie, co? w tym jest. Kojima swego czasu powiedzia?, ?e pod koniec MGS4 polubimy bardziej Raidena, na niekorzy?? Snake'a. Czyli...nic nie jest pewne :)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 18:06

No i wlasnie dlatego BB jest slabiutki i nie jest prawdziwym patriota, bo nie potrafil wytrzymac. The Boss zabila ojca swojego dziecka, by byc wierna ojczyznie, stracila dziecko i jakos potrafila nie rzucic sie w szal zabijania i walki z Patriotami.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez solidus grabczas » Pn wrz 18, 06 18:10

to skoro jest to ostatnia cz??? i jest baardzo du?a szansa ?e SS zginie to niech Kojima nie odwali checki ze SS zrobi? tak a nie inaczej i zginie z r?ki Raidena takie co? to niech se wsadzi
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 18:17

A widzisz Kul, piszesz, ?e The Boss jest prawdziw? Patrotk? bo by?a w stanie zabi? The Sorrow, bo tak jej kazali zwierzchnicy. Tak samo wi?c mo?na powiedzie?, ?e BB jest prawdziwym patrot? bo z polecenia tego samego rz?du zabija swego mentora, kobiet? która wiele dla niego znaczy?a. Wszystko to robi dla swojego kraju.
Hal
Zanzibar

Postprzez Solidny » Pn wrz 18, 06 18:19

BB jest s?abiutki, bo stwierdzi?, ?e nie warto by? patriot?? Gin?? za kraj który dba tylko o w?asne interesy? Przypomina si? kwestia z trailera PO:

"Look at how much you've lost already! What kind of country deserves this much loyalty, Sanke?"

Moim zdaniem on nie jest s?abszy, raczej ma inn? hierarchi? warto?ci. Uzna?, ?e w ?yciu jest co? wa?niejszego ni? s?uchanie rozkazów polityków.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 18:21

Nie zrozumiales.
Oboje wykonali zadanie, ale on potem z tym sobie nie poradzil.
A ktory kraj nie dba tylko o wlasne interesy? Przepraszam bardzo, ale patrioci potrafia poswiecic wszystko dla dobra ojczyzny, a BB zamiast poswiecac wypowiedzial jej wojne. Patriota? Nie dla mnie. The Boss wytrzymala o wiele wiecej.
Oczywiscie ze maja inna hierarchie wartosci, ale jego hierarchia to nie patriotyzm, to walka z systemem ktory mu nie odpowiada.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 18:29

Hmm...a mi si? wydaj?, ?e to w?a?nie BB cechowa? najwi?kszy heroizm. Z ca?ym szacunkiem dla The Boss, ale ona zachowa?a si? biernie, bez mrugni?cia okiem wykonywa?a wszystkie rozkazy filozofów. BB chcia? przerwa? t? p?tle, dlatego zdecydowa? si? wyst?pi? przeciw nim. To jest dopiero odwaga.
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 18:39

Zbuntowac to sie mozna zawsze, tylko to nie jest patriotyczna postawa.
Dla mnie czlowiek, ktory kradnie technologie i chce rozpetac wojne ze swoim krajem nie jest patriota. Sa ludzie, ktorzy walcza o prawa dla swojego regionu, ktory zostal podbity i zaleznie od strony ktora ich opisuje nazywani sa patriotami badz terrorystami. A BB chcial po prostu obalic Patriotow, nie umial pogodzic sie z tym z czym powinien jako prawdziwy patriota, ze system tak wlasnie dziala.
Owszem nie byl kolejna owieczka w szeregu i za to szacunek, ale patriota tej postaci nazwac nie potrafie.
On chcial stworzyc miejsce w ktorym zolnierze beda mogli walczyc, czyli ciagla wojna - ladne podejscie ;) Co wiecej, nie wierze ze po obaleniu Patriotow odszedlby, sam zaczalby wszystkim kierowac.
SS pod tym wzgledem przypomina The Boss, znosi wszystko w co kraj go wrobi ;)
A czy The Boss tak wszystko bez mrugniecia okiem robila, no raczej nie. Z zabiciem The Sorrow miala problemy, no i bylo nie bylo Evie wszystko powiedziala, ale potrafila wytrwac do konca, bo ponad wszystko kochala swoj kraj. Jaki by nie byl, byla to jej ojczyzna i taka ja kochala - to jest wlasnie patriotyzm, przynajmniej dla mnie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 18:57

Czyli wed?ug Ciebie patriota MUSI koniecznie podporz?dkowa? si? systemowi, nawet takiemu, który dla dobra masy jest w stanie po?wi?ci? kilka jednostek(The Boss). Inna kwestia, co by by?o gdyby BB faktycznie uda?o by si? obali? Patriotów. Jacy s?, tacy s? ale z pewno?ci? naruszy?oby to pewien porz?dek, wprowadzi?oby chaos. No, ale tak to ju? jest gdy ma si? zamiar obali? dawny ?ad. Dobra, to tyle o BB:)
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 19:00

Tak, moim zdaniem musi. A jezeli nie potrafi to niech zmienia system od wewnatrz a nie poprzez wojne, ktora zamiast naprawiac czyni jeszcze wiecej zla.

[Rany ale z Was narzekadla, powiedzialem ze wydziele to wydziele]
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Teddy » Pn wrz 18, 06 19:34

Gdybym by? na miejscu BB to zrobi?bym to samo co On. Dla mnie w momencie gdybym dowiedzia? si? ca?ej prawdy to patriotyzm momentalnie przesta? by istnie?.. co to za kraj, który ca?y czas funkcjonuje na k?amstwie i manipulacji? Przeciez to nie ta Ameryka któr? znam, to nie ta polityka, nie ten rz?d i nie Ci ludzie, na których g?osuje i którzy rz?dz? tym krajem. A skoro to nie mój kraj to nie mam po co go broni?..
Obrazek
Wiem jak pasować do siebie mają części..
Teddy
Half Empty

Postprzez Hal » Pn wrz 18, 06 19:41

Dok?adnie! Mam podobne zdanie, takie jak BB. Z tym, ?e On poprzez swoj? dzia?alno?? nie przesta? by? patriot?, pragn?? jedynie diametralnej zmiany systemu, który wg. niego kraj pogr??a?.
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn wrz 18, 06 20:55

Patriotyzm (?ac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umi?owania i oddania w?asnej ojczy?nie oraz ch?? ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje si? te? przedk?adaniem celów wa?nych dla ojczyzny nad osobistymi, a cz?sto tak?e gotowo?ci? do po?wi?cenia w?asnego zdrowia lub ?ycia.

Dla mnie BB nie pasuje do tej definicji. Bo mimo wszystko wystapil przeciwko swojej ojczyznie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Pn wrz 18, 06 21:45

Wed?ug mnie Big Boss po wydarzeniach z MGS 3 i MGS : PO nie by? patriot?, co nie zmienia faktu, ?e nie uwa?am go za z?oczy?c?. Cho? patrz?c na to z drugiej strony : co niby by?oby bardziej w porz?dku : narazi? ?wiat na wojn? nuklearn? czy uratowa? kobiet? legend?, ale jednak tylko jednostk? ? Niestety. Trzeba jednak przyzna?, ?e wybór Naked Snake'a do tej misji to troch? lipa dla niego, cho? to zapewne z powodu jego umiej?tno?ci (jednak uwa?am, ?e znalaz?by si? kto?, kto by sobie z tym poradzi?, a nie by?oby ryzyka, ?e b?dzie mia? rozterki). Prawda jest taka, ?e Big Boss inaczej by patrzy? na t? spraw?, gdyby nie zna? prawdziwej misji The Boss. Dlatego te? nie porównywa?bym postwy The Boss i Naked Snake'a w przypadku zabijaniu bliskich osób : cho? nie znamy praktycznie ?adnych szczegó?ów, to jednak mo?na si? spodziewa?, ?e za misj? zabicia The Sorrow nie "sta?a" jaka? ?adna wi?ksza tajemnica, która pó?niej mia?aby zszokowa? i zmieni? postaw? The Boss, jak by?o w przypadku Big Boss'a.
Ca?a to historia jest nie?le zagmatwana, bo patrz?c na to inaczej, Big Boss nadal zatacza? ko?o, o którym wspomina?a The Boss przed walk? z nim, wi?c tworz?c rewolucj? jakby nie by?o dzia?a po my?li Patriotów.
Patriota : The Boss tak, Big Boss po 1964 i 1970 : ju? nie
Pionek : The Boss do ko?ca, Big Boss po 1964 i 1970 ju? nie, cho? poniek?d nadal w jakim? stopniu.
Postawy obu bohaterów s? w sumie skrajne : po licznych tragediach jedna osoba (The Boss) nadal wiernie s?u?y krajowi (dziwne), natomiast po "ci??kich" prze?yciach druga osoba (Big Boss) robi rewolucj?. Nie potrafili wybra?najwygodniejszej postawy : biernej. Trudno mi ich oceni?. Jednak Big Boss pierdzieli? system i zacz?? co?z tym robi?, i to mi si? pod pewnymi wzgl?dami podoba, ale akcja ze ?wiatem pe?nym wojen wcale mi nie "podchodzi".
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Solidny » Pn wrz 18, 06 22:06

kul napisał(a):Patriotyzm (?ac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umi?owania i oddania w?asnej ojczy?nie oraz ch?? ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje si? te? przedk?adaniem celów wa?nych dla ojczyzny nad osobistymi, a cz?sto tak?e gotowo?ci? do po?wi?cenia w?asnego zdrowia lub ?ycia.

Dla mnie BB nie pasuje do tej definicji. Bo mimo wszystko wystapil przeciwko swojej ojczyznie.

Tak, wszystko si? zgadza. Te? uwa?am, ?e BB nie jest ?adnym patriot?. Nie zmienia to jednak faktu, ?e w?a?nie taka postawa mi odpowiada. Patriotyzm to moim zdaniem skrajno??. Nie uwa?am za zalet? stania po jednej stronie bez zastanowienia czy to s?uszne, czy nie. Inna sprawa, ?e BB chcia? to zrobi? za pomoc? walki, od której si? uzale?ni?, je?li si? nie myl? (co jest mo?liwe, bo mam s?ab? wiedz? o serii MG). Znów przypomina mi Dartha Vadera. Anakin chcia? zaprowadzi? pokój w galaktyce i ostatecznie razem z imperatorem wprowadzili dyktatur?.

Vader, Big Boss, Solidus - ??czy ich zasada "cel u?wi?ca ?rodki"
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Hal » Wt wrz 19, 06 00:51

Dla mnie i The Boss i BB s? doskona?ymi przyk?adami patriotów, aczkolwiek o odrobin? skrajnej specyfice. Nie ulega w?tpliwo?ci, ?e BB chcia? widzie? Stany takimi jakie wymarzy?a sobie The Boss. Kraj w którym panowa?aby równo??, wolno?? obywatelska. The Boss NIGDY nie powiedzia?a tego, ?e popiera to co robi? filozofowie. Ona jedynie z pokor? wykonywa?a swoje ?o?nierskie obowi?zki. Big Boss, pomimo oczywistego szacunku wzgl?dem mentorki, nie jest w stanie z za?o?onymi r?koma obserwowa? jak jego ojczyzna zamienia si? w bagno. Dzia?a. I to jest dla mnie patriotyzm.
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Wt wrz 19, 06 08:22

Dobrze, teraz juz wiemy ze Twoja definicja patriotyzmu jest inna niz ta uznawana za oficjalna.
Co do skrajnosci, skrajnoscia do jest nacjonalizm, a patriotyzm to milosc do kraju, a ta jak kazda milosc wymaga poswiecen.
Jak juz mowilem, skoro BB tak bardzo nie lubil tego systemu, to czemu nie walczyl z nim od srodka? Czemu rozpetal konflikt, przez ktory zginelo wiele osob?
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Wt wrz 19, 06 10:07

B?d? co b?d? BB by? ?o?nierzem. Stworzenie OH przysz?o mu zapewne szybciej, wszystkiego dowiemy si? w PO...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Hal » Wt wrz 19, 06 14:51

kul ma najwyra?niej racj?, moje postrzeganie patriotyzmu jest najwyra?niej inne. Ale dla mnie wogóle definicja patriotyzmu jest rzecz? "p?ynn?", trudn? do zobrazowania w kilku s?owach. Trudno mi te? sobie wyobrazi? jak mia?oby wygl?da? takie zmienianie systemu od ?rodka. Wymaga?oby to przecie? bezpo?redniego kontaktu z Patriotami, co jest najprawdopodobniej niemo?liwe.
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Wt wrz 19, 06 14:55

Wiadomo, kazdy ma inne podejscie do ojczyzny i kazdy inaczej pojmuje patriotyzm. Wlasnie co do kontaktu z Patriotami, musialby pojsc na jakis uklad z nimi, przeniknac w ich szeregi? Przeciez jest bohaterem narodowym, na pewno znalazlby kilku podobnych sobie, ktorzy chca cos zmienic, owszem kosztowaloby to sporo zobowiazan i trwaloby wiele lat, ale byloby bardziej przyjazne niz wojna. Cos musialo nim w MGS:PO wstrzasnac, ze sie zmienil tak do konca.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Hal » Wt wrz 19, 06 23:14

Wed?ug mnie fizyczny kontakt(bez skojarze?) z Patriotami jest niemo?liwy. Co? co nie ma fizycznej pow?oki nie mog?o by pertraktowa? z Big Bossem. Kiedy? spotka?em si? z opini?, ?e jedynie dzi?ki nanomaszynom mo?na ich "dostrzec", a jak wiadomo za czasów BB o takie wynalazki by?o trudno:) Dlatego nie dziwi mnie to, ?e Naked postanowi? wywo?a? zbrojn? rewolucj?, nie zwa?aj?c niestety na przykre tego skutki.
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Śr wrz 20, 06 07:29

zwa?aj?c niestety na przykre tego skutki.

Wlasnie. Czy prawdziwy patriota rozpetalby wojne przeciwko wlasnej ojczyznie, narazajac na utrate zycia setki, tysiecy ludzi? W tym z pewnoscia wielu niewinnych?
Oczywiscie ze fizyczny kontakt jest niemozliwy, ale skoro oni kontaktuja sie z innymi, to z nimi tez mozna.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez solidus grabczas » Śr wrz 20, 06 10:40

czekaj czekaj czekaj...
BB wywo?a? wojn? PATRIOTOM a ta przerodzi?a si? w wojn? z krajem bo kraj si? wtr?ci? albo zosta? wci?gni?ty.....?
solidus grabczas
Fatman

Postprzez kul2 » Śr wrz 20, 06 12:33

Nie. Wywolal wojne przeciwko kraju, swojemu kraju, swojej ojczyznie, ziemi ktora go wydala, przeciwko swojej rodzinie, przyjaciolom, wszystkiemu w co wierzyl, tylko dlatego ze kierowali tym Patrioci.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Hal » Śr wrz 20, 06 14:40

Czyli uwa?asz, ?e powinnien cicho siedzie?? Bardziej serdecznie u?cin?? wtedy w Galena Base, r?k? prezydenta Johnsona i w ten oto sposób uhonorowa? pami?? o The Boss? Ona wyra?nie w czasie swego monologu powiedzia?a przecie? "Dzisiejsi Filozofowie nie maj? poczucia co jest dobre, a co z?e, bezmy?lnie pragn? jedynie nakr?ca? nieustann? spiral? wojen, która dostarcza im profitów". I wed?ug Ciebie kto? taki powinien kierowa? ukochan? ojczyzn??
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Śr wrz 20, 06 14:49

Mam to tlumaczyc jeszcze raz? Podalem definicje patriotyzmu, powiedzialem co o tym mysle, dlaczego ciagle wracasz z tym samym watkiem, w ktorym na dodatek sam doszedles do wniosku ze masz inne podejscie do patriotyzmu? Ty swojego zdania nie zmienisz, ja swojego tymbardziej, dajmy sie innym wypowiedziec.
[juz naprawde ostatni raz] A co takiego chcial zrobic BB? Czy Outer Heaven nie mialo byc przypadkiem kraju w ktorym zolnierze beda mogli ciagle walczyc? O rany, tak mialo byc.
Dla mnie na chwile obecna ten temat jest wyczerpany, niech sie ktos inny zacznie wypowiadac.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Śr wrz 20, 06 15:01

Jak dal mnie BB walczy? se swoim krajem dla jego dobra.

Wiem ?e to g?upio brzmi, ale tam to postrzegam.

Ale czy jest patriot??
Nie ma poj?cia :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Hal » Śr wrz 20, 06 15:57

Ciekawe okre?lenie Bizon Snake. "Walczy? ze swoim krajem dla jego dobra". Brzmi to paradoksalnie, ale taka w?a?nie jest prawda. A czy by? patriot?? Dla mnie tak, dla kula nie. Z ch?ci? poznam zdanie innych forumowiczów, bo dyskusja jest niezwykle ciekawa.
Hal
Zanzibar

Następna strona

Powrót do Wszystko o serii