Taktyki na bossów

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Taktyki na bossów

Postprzez mrgs » Pt cze 20, 08 21:42

Myślę, że oddzielny temat się przyda. Na początek napisze ja (opierając się na doświadczeniu po Big Boss hard).

Laughing Octopus

Szukanie, odkrycie, seria z M4 i granatnik, czasem można i 2 serie pod rząd. Podczas gdy się kryje nic ci nie zrobi, a znalezienie jej nie jest takie trudne (po dźwiękach, np. za półkami, na modelu ciała, pod sufitem, przed obrazem, czasem nabiera cię,
że jest MK. II). Jedynym problemem był jej atak, kiedy zwijała się i kręcila po planszy. Wtedy starałem się wskoczyć przez okno/stanąć na czymś wysokim).

Raging Raven

Przy drugiej grze pobiłem ją jej własną bronią - granatnikiem. Najlepiej wejść na samą górę, trzymać w miarę blisko do klatki schodowej, w której cię nie trafi pociskami. NV pomoże ją namierzyć wśród innych skrzydlatych przeciwników i seria z karabinu. Czasem sama się zatrzyma w powietrzu, żeby cię zaatakować, również jest to świetna okazja do ataku.

Crying Wolf

Próbowałem kampić się na nią schowny gdzieś na górze, ale FROGSy często się mną intresowały, a bossa trudno było znaleźć. Tym gorzej, że tutaj Psyche szybko Snejowi spada. Za to bardzo spodobała mi się taktyka położenia na śniegu, usypiania FROGS i szukania Wolf. NV z łatwoscią wskaże kilka dyndających pasków z jej zbroi, a gdy jest zmęczona to kiwający się tułów. Kamera zwrócona w stronę, w którą wieje wiatr, Wolf potrafi cię wyczuć.

Metal Gear Ray

Kiedy jest na średnim dystanie najlepsze będzie Machine Gun, kiedy się trochę oddala rakiety, kiedy nie jest w stanie cię tak łatwo zaatakować to laserek. z bliska ataki nogami, ciągle duzo uników. po unikach jest dobry moment na atakowanie go.

Praying Mantis

Żeby się odciąć od jej wpływu używa sie syringe, kiedy bawi się Meryl trzeba ją kilka razy powalić na ziemię, nie ma co się bawić strzałkami usypiającymi. Na normalu na Mantis zadziałały jakoś stun granade'sy, jednak wydaję mi się, że trzeba po prostu strzelać w jej lale, unik, kiedy robi atak z bliska, a kiedy lala odpadnie to zebrać ją i celować w Mantiskę.

Liquid/Liquid Ocelot/Ocelot

Na BB hard męczyłem się z godzinę, ale kiedy go w końcu pokonałem miałem ponad połowę życia, i po raz pierwszy położył mnie dopiero w drugiej formie.
Trzeba korzystać ze wszystkich ruchów - najbardziej przydatne - atak R1, unik (skok w bok) - X + kierunek. Najlepsza taktyka to defensywna, ja go prowokowałem podchodząc i robiąc szybkie uniki, a kiedy robił swój mega atak piąchą unik i szybka kontra.
Przy kominach można przytrzymać R1 i wcisnąć trójkąt, potem kilka (różnie,3-6) razy R1, by na koniec zakończyć trójkątem.
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez Shinigami » Pt cze 20, 08 21:49

Skupie się tylko na Liquidzie, bo panienki można szybko rozwalić Rail Gunem (Wolf skosiłem ponad pół energii jednym strzałem n Extreme).

Jego się rozwala tak:
Pierwsza faza - wywalić go kombem i stać nad nim. Jak wstaje to najlepiej na przemian kombo, wstaje mocny cios (blok + atak), wstaje, kombo i tak dalej. Od czasu do czasu blokować jego ataki. Można spokojnie przejść bez dostania.

Druga faza - uskakiwać przed silną piąchą i kontra chwytem. Wtedy nawalać ciągle trójkąt by na nim się położyć i dla pewności na az naciskać trójkąt i R1, by nie było szansy na jego kontratak. Trudne, ale da się przeżyć.

Trzecia - połączenie jednej i drugiej taktyki, choć najlepiej szybko atakować kombem i walnięciem z bani (czyli znów naraz R1 i trójkąt by zrobić chwyt).
Tak się go da rozwalić spokojnie ;)

A Raya dobrze taranować z bliska.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Nosorozec » So cze 21, 08 18:36

A mozecie mi powiedziec jak moge pokonac VAMPa w Act4.
Dzieki,
pozdrawiam
Nosorozec
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » So cze 21, 08 18:40

Jak juz go ubijesz, bo to akurat problemem nie jest, wybierasz Syringe, chwytasz skubanca gdy sie podnosi i mu wstrzykujesz.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez KowalPL » So cze 21, 08 21:25

UU nie bylo mnie tu pare miesiecy.
Chce tylko powiedziec ze na Raging Raven jest dosc latwy sposob. Na normalu dzialalo a na The Boss Extreme uzywalem tej najmocniejszej snipery wiec nie wiem czy sie da tk jak wczesniej. OK:
idziemy sobie na najwyzsze pietro na zewnatrz. Najlepiej stoimy sobie z P90 lub innym czyms co ma duzo naboi w magazynku. Dajemy sie zauwazyc ravenowi, przehcodzimy w FPV i stajemy w ten sposob zeby kamienny slupek byl centarlnie miedzy wami zaslaniajac ja. I teraz sobie chodzimy na boki i walimy serie a jak widzimy ze bedzie strzela to wlazimy za slupek. Slupek sie rozwali wiec idziemy do nastepnego i tak w kolko.
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez Relict » N cze 22, 08 18:21

Pierwszych dwóch przeciwników można ubić spokojnie sposobem na rambo xD.
Crying Wolf 'ke xD łatwo załatwić karabinem snajperskim strzelając w głowę chyba najwięcej energii jej spada(moment kiedy chowa się za drzewami lub kontenerami).
Na Vampa używamy zwyczajnej broni lub usypiającej do momentu aż jego life lub stress spadnie do zera. Wtedy podbiegamy od tyłu czekamy aż wstanie łapiemy gnojka i wstrzykujemy surowice.
W przypadku Mantis'a musimy zlikwidować wpierw lalki które latają nieopodal niej . Dalsza walka nie będzie trudna.
Ostatnio edytowano Pn cze 23, 08 12:55 przez Relict, łącznie edytowano 2 razy
Relict
Red Blaster

Postprzez kul2 » N cze 22, 08 18:39

Raven'a łatwo załatwić karabinem snajperskim strzelając w głowę chyba najwięcej energii mu spada(moment kiedy chowa się za drzewami lub kontenerami).

Raven nie jest mezczyzna.

W przypadku Mantis'a musimy zlikwidować wpierw lalki które latają nieopodal niego. Dalsza walka nie będzie trudna.

Mantis tez nie.

Taka ciekawostka.

Z informacji na temat.
Raven albo tropimy uzywajac NV, albo siedzimy pod ciezarowka i strzelamy gdy sie pojawi. Wiecej w najblizsza sobote.

Ah dziekuje wredny.
Ostatnio edytowano Pn cze 23, 08 12:41 przez kul2, łącznie edytowano 2 razy
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Relict » N cze 22, 08 18:51

Buhehe ale się wkopałem wiem że nie no ale cóż pomyłka co do Beastów.
Tak więc "one". Ogólnie "Kobietki" na normalnym poziomie dosyć łatwo się zabija, teraz przechodzę na Boss Extreme i jestem w drugim akcie więc... zobaczymy.
Relict
Red Blaster

Postprzez wredny » Pn cze 23, 08 10:39

Z informacji na temat.
Raven albo tropimy uzywajac NV, albo siedzimy pod ciezarowka i strzelamy gdy sie pojawi. Wiecej w najblizsza sobote.

Raven? Chyba chodzi ci o Wolf.

Na Liquida jest tez bardzo latwy sposob, na Hardzie wystarcza tylko 2 ciosy piescia, unik, 2 ciosy piescia i tak w kolko. Przynajmniej na 1 etapie. W ogole walka z nim jest bardzo latwa, wystarczy uzywac duzo X (unikow) i R1 (bloku) to wszystko. Nawet te combo z uzywaniem trojkata jest niepotrzebne poniewaz malo odbiera, jest bardzo efektowne ale efektywne juz nie. Dlatego nie oplaca sie tego uzywac.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Shinigami » Pn cze 23, 08 14:59

wredny napisał(a):
Z informacji na temat.

Raven? Chyba chodzi ci o Wolf.

Na Liquida jest tez bardzo latwy sposob, na Hardzie wystarcza tylko 2 ciosy piescia, unik, 2 ciosy piescia i tak w kolko. Przynajmniej na 1 etapie. W ogole walka z nim jest bardzo latwa, wystarczy uzywac duzo X (unikow) i R1 (bloku) to wszystko. Nawet te combo z uzywaniem trojkata jest niepotrzebne poniewaz malo odbiera, jest bardzo efektowne ale efektywne juz nie. Dlatego nie oplaca sie tego uzywac.

O kurcze, a ja zawsze blokowałem L1 :P
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez wredny » Pn cze 23, 08 17:40

Pomylka, oczywiscie L1 to blok a R1 to atak.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez uci » Pn cze 23, 08 17:43

jeżeli chodzi o stamina kill jest kilka ciekawych trików.

Granatnik z stunami nie działa (przynajmniej u mnie nic on nie robił bestiom)

na Raven i octopus najlepiej działa Sigma12 z nabojami ogłuszającymi, w przypadku raven kiedy się chłodzi też dobrze jest użyć Mosin nagat.
Na wolf tylko Mosin, dobrze tez jest uspić wszytskie żabki, sprawiają mniej kłopotów.

Na Piękne tylko Sigma12 + ogluszająca amunicja - kilka strzałów i po sprawie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez OnizukaPM » Śr cze 25, 08 11:28

Jak wstrzyknac ta surowice dla Vampa?^^
Musze Ja miec pod R2 czy jak on wstaje to samo mi sie pokaze co mam robic?
OnizukaPM
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » Śr cze 25, 08 11:52

Musisz ja miec wybrana z menu przedmiotow. Gdy bedzie wstawal chwytasz go i wstrzykujesz.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez OnizukaPM » Śr cze 25, 08 13:46

No to mam kolejne pytanie^^

Jestem aktualnie podczas walki z Mantis
zestrzelilem i zebralem 2 lalki i walę w nia z karabina i nic jej nie zabieram ocb?

uzylem na niej jej wlasnej lalki i cale hp stracila lol ^^
Ostatnio edytowano Śr cze 25, 08 14:54 przez OnizukaPM, łącznie edytowano 1 raz
OnizukaPM
Inkarnacja VR

Postprzez Pabian01 » Śr cze 25, 08 15:15

kul napisał(a):Gdy bedzie wstawal chwytasz go i wstrzykujesz.

Choc wydaje sie to niemozliwe zlapalem go gdy mial z polowe zyc
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Snake 0001 » Śr cze 25, 08 15:22

Pabian napisał(a):Choc wydaje sie to niemozliwe zlapalem go gdy mial z polowe zyc

To możliwe - mnie raz udało się go złapać jak miał całe (serio) - było to chyba przy trzeciej próbie pokonania go (jeszcze nie wiedziałem, że Syringe trzeba wstrzyknąć).
Złapałem go i poderżnąłem mu gardło - spadło mu całe życie od razu (no ale z wiadomych powodów się podniósł).
"Name means nothing on the battlefield."
Snake 0001
Ultra Box

Postprzez Marciniak » N lip 06, 08 22:14

a ja dzis strzelilem w Raging Raven z railgun'a i dosc duzo jest odlecialo hp;] gram obecnie na hardzie...
Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Postprzez Nevar » N lip 06, 08 23:11

Marciniak napisał(a):a ja dzis strzelilem w Raging Raven z railgun'a i dosc duzo jest odlecialo hp;] gram obecnie na hardzie...

Z w pełni naładowanego railuna wystarczy 1 strzał.
Nevar
banan

Postprzez phsx » N lip 06, 08 23:14

Dokładnie, bardzo szybka metoda, szkoda że raila nie można stunami załadować :)
phsx
Sniper Wolf

Postprzez uci » N lip 06, 08 23:33

ale oczywiście tylko jak się studzi?

bo wtedy jednym strzałem nawet na extremie ja sciągamy
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » N lip 06, 08 23:46

Nie tylko wtedy.

Wystarczy chyba tylko 1 strzał granatem ogłuszającym z MGL-140, by pozbawić staminy B&B w drugiej formie.
Nevar
banan

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 00:13

sam nie wiem, mi stuny malo zabierały batbu Staminy w drugiej formie, lepsze były v.ring
uci
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Pn lip 07, 08 02:10

Pytanie: Czy Mantisowe laleczki są tak twarde na Hard jak to ma miejsce u mnie, czy coś przeoczyłem ? Wywaliłem w lalkę 500 nabojów z M4 i nie spadła...

Chyba zę tu jest co innego. Kilka razy krzyczała "My doll" Ale laleczka jej nie upadała. O co kaman ? ;p
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez phsx » Pn lip 07, 08 09:43

uci - ja najpierw pieprznąłem w nią granatnikiem i wzięło pół cm paska, a potem trafiłem ją w locie z raila (hard) i padła.
Kazuun - ja też na hardzie w Mantisa wpakowałem dość dużo naboi - w końcu spadł.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Kazuun » Pn lip 07, 08 14:46

Hmm, to jeszcze jedno. Jeśli chce się przejść grę na "0 killsów" to czy pierwszą fazę bossa (w kombinezonie) też trzeba zjechać staminę ? Czy można zabić właśnie np z Rail guna a tylko tylko drugą fazę zbić staminę ? BO tak gadacie, zę raz brzmi tak, a raz tak... :P
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez phsx » Pn lip 07, 08 14:53

Z tego co ja zrozumiałem to trzeba staminę cały czas, ale mogę się mylić, niech ktoś to potwierdzi.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 14:58

forme bestii można normalnie np. railgunem, piekną trzeba ogluszyc.

Pokonanie Bestii na stamine daje nam te figurki do solar guna
uci
Uber Big Boss

Postprzez phsx » Pn lip 07, 08 16:40

Aha czyli przechodzenie na 0 kill wcale nie takie trudne skoro można strzelić najpierw z raila i bardzo szybko zakończyć walkę.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 16:45

no bo nie zabijamy pięknej tylko w 1wszej fazie niszczymy egzoszkielet, ale z tego co pamietam to tylko na Raven railgun jest taki skuteczny (chodzi mi o najwyższe poziomy trudności)
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4