Na tę chwilę jest to dla mnie najlepsza gra na świecie, a przeto i najlepsza w tej generacji. Fabuła, która stanowi wielką i "epiczną" zabawę w tym uniwersum, to jedna z najlepszych historii o Batmanie, biorąc pod uwagę wszystkie media. Strange jest genialny, Joker podobnie, a dwaj "ukryci" główni krętacze rozwalają system (szczególnie niemal metafizyczna walka z tym pierwszym mniej więcej w środku gry). Główny wątek jest bardzo zróżnicowany gameplayowo, klimatycznie i świetnie zazębiony ze scenariuszem. Side-questy zaliczam do najciekawszych, z jakimi się spotkałem - może szukanie beczek z Tytanem dla Bane'a nie jest szczytem pomysłowości, tak konkluzja tej misji zapewnia machę radochy. A to i tak przystawka przed polowaniem na Złodzieja Tożsamości ściągającego twarz z ofiar, wieloetapowe śledztwo w sprawie Deadshota czy poszukiwania Azraela. A to i tak ledwie 1/3 dodatkowych atrakcji! Po prostu moc! Przemieszczanie się po dopracowanym do szaleństwa Arkham City jest mega przyjemne, walka wręcz bardzo rajcująca i niepozbawiona głębi, natomiast satysfakcja ze stealthu (mnóstwo możliwości) jest bezcenna. Dystrykt Arkham City po prostu żyje - dialogi popaprańców na ulicach, kamery, helikoptery z raportami, efekt naszych działań widoczny wśród społeczności AC, audycje prof. Strange'a - głowa mała. Starcia z bossami to jedyny chyba słabszy element poprzedniego Batmana, tutaj zaś Rocksteady dowalili do pieca - nie mogę za dużo zdradzić, wolno mi jednak wspomnieć o wiadomej z trailerów konfrontacji z Mr Freezem - gość uczy się naszych ruchów po każdym ciosie, w dodatku musimy grać z zaskoczenia - klimat przepotężny. Grafa to ostatnie soki z silnika Unreal Engine 3, która w połączeniu z KILLERSKIM art-designem (miasto, postaci) usadawia pod względem oprawy nowego Gacka na 1. miejscu wśród gier multiplatformowych. Na koniec o muzie - posłuchajcie Main Theme i wyobraźcie sobie zmasowany atak rakietami na AC liczony w czasie rzeczywistym - znów mnie ciary przeszły.
10 / 10Niezainteresowani... muszą zagrać. Choćby po to, by dowiedzieć się czym jest i jak wygląda przyszykowana przez Hugo Strange'a Procedura 10