Big Boss - Patriota czy jednak nie

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Postprzez solidus grabczas » Śr wrz 20, 06 19:05

hal we mnie masz ca?kowite poparcie bo dla mnie patriot? jest ten który chce doprowadzi? swój kraj na szczyt chce dla niego jak najlepiej
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Hal » Śr wrz 20, 06 19:24

Dzi?ki Grabczas, nie jestem sam :D Te? uwa?am, ?e patriota musi zwa?a? na ko?cowy efekt tego co robi, cho? ?rodki poprzez które d??y do celu wyda? si? mog? kontrowersyjne. Ko?cowe dobro ZAWSZE wymaga po?wi?ce?.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez SaladinAI » Śr wrz 20, 06 20:08

No i dosz?o do tego ?e cel u?wi?ca ?rodki, ehhhh!
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Hal » Śr wrz 20, 06 20:11

Z ch?ci? poznam Twoje zdanie na ten temat, Saladin01.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Śr wrz 20, 06 20:27

A co tu jest do gadania?
e? uwa?am, ?e patriota musi zwa?a? na ko?cowy efekt tego co robi, cho? ?rodki poprzez które d??y do celu wyda? si? mog? kontrowersyjne. Ko?cowe dobro ZAWSZE wymaga po?wi?ce?.

Tzn co, mo?na mordowa? bo dobro kraju tego wymaga? Jak wogóle okre?lisz dobro? A czy Patrioci s? ?li? Zastanówcie si?.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Śr wrz 20, 06 20:51

Prawd? mówi?c Patrioci nie s? ?li, oni tylko (jak w ko?cu wszyscy ludzie) staraj? sie ?yc tak ?eby by?o im najlepiej.

A ?e maj? do tego ?rodki to dogadzaj? sobie w ten, czy inny (nie zawsze korzystny dla wszystkich ludiz) sposób...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kotlet_schabowy » Śr wrz 20, 06 22:04

Saladin01 napisał(a):Tzn co, mo?na mordowa? bo dobro kraju tego wymaga?

Wygl?da na to, ?e tak? zasad? wyznaje rz?d : skaza? The Boss na ?mier?, bo, jak to stwierdzi?e?, "dobro kraju tego wymaga". Dlaczego Big Boss mia?by si? nie kierowa? tak? dewiz? ? reszt?zdania wyrazi?em w poprzednich postach, na które chyba i tak nie zwrócono zbytniej uwagi :D.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 00:17

Bardzo s?usznie to kotlet schabowy zauwa?y?. Stale traktujecie Big Bossa jako tyrana i zabijak?, jakby nie wiadomo co on z lud?mi wyprawia?, a jak przypatrze? si? temu bli?ej to analogicznie post?powa? rz?d stanów. Powiem wi?cej, rz?d pod tym wzgl?dem przebija dzia?ania Naked Snake'a bo wszystkie swoje brudne uczynki chytrze maskuj? i ukrywa przed opini? publiczn?. Ludzie ?yj? w k?amstwie i nie?wiadomo?ci, zatracaj? prawdziwe poj?cie dobra. Historia uczy, ?e do osi?gni?cia wolno?ci jest niestety konieczny konflikt. Big Boss chcia? da? ludziom upragnion? wolno??, a co oferowa? swojemu spo?ecze?stwu rz?d Stanów Zjednoczonych?
Hal
Zanzibar

Postprzez Solidny » Cz wrz 21, 06 00:29

Hal Emmerich napisał(a):Bardzo s?usznie to kotlet schabowy zauwa?y?. Stale traktujecie Big Bossa jako tyrana i zabijak?, jakby nie wiadomo co on z lud?mi wyprawia?, a jak przypatrze? si? temu bli?ej to analogicznie post?powa? rz?d stanów. Powiem wi?cej, rz?d pod tym wzgl?dem przebija dzia?ania Naked Snake'a bo wszystkie swoje brudne uczynki chytrze maskuj? i ukrywa przed opini? publiczn?. Ludzie ?yj? w k?amstwie i nie?wiadomo?ci, zatracaj? prawdziwe poj?cie dobra. Historia uczy, ?e do osi?gni?cia wolno?ci jest niestety konieczny konflikt. Big Boss chcia? da? ludziom upragnion? wolno??, a co oferowa? swojemu spo?ecze?stwu rz?d Stanów Zjednoczonych?

No... oferowa? pokój kosztem The Boss, a Big Boss oferowa? wono?? kosztem setek ludzi. Wiecie co? To lubi? w MGS'ach. Czasem kompletnie nie wiem kto jest tym dobrym, a kto z?ym. Dochodz? do s?usznego moim zdaniem wniosku, ?e nie ma dobrych i z?ych, s? tylko ró?ne strony barykady. Sami mo?emy wybra? kto ma racj?, lub pozosta? bierni.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 00:39

Dok?adnie, mo?e dlatego b?dzie mo?na wybra? w "czwórce" stron? konfliktu. To do gracza b?dzie nale?a?a decyzja z któr? stron? b?dzie trzyma? itd. Wracaj?c do tematu, to na jakiej podstawie twierdzisz Solidny, ?e rz?d ofiarowa? pokój kosztem jedynie The Boss? My?lisz, ?e ona by?a jedyn? marionetk? w ich r?kach? A to, ?e dostarczy?a Volginowi dwie g?owice nuklearne, a przez jedn? z nich zgine?o kilkaset, a mo?e wi?cej, niewinnych Rosjan? Pomy?l o tym. Ale masz racj?, w MGSie nie ma, i nieskazitelnie dobrych, i sko?czenie z?ych. Dlatego te? ta dyskusja.
Hal
Zanzibar

Postprzez Solidny » Cz wrz 21, 06 00:57

To akurat by?o nieprzewidziane, z powodu tego w?a?nie wybuchu trzeba by?o u?mierci? The Boss. Mimo wszystko rz?d zachowa? pokój do czasów "panowania" Big Bossa.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 01:03

Tak, ?mier? Rosjan i wystrzelenie pocisku nie by?o przewidziane. Popatrz jednak do czego Stany by?y zdolne si? posun??! Po?wi?caj? swojego najlepszego ?o?nierza i oddaj? dwie eksperymentalne g?owice nuklearne wrogiemu sobie pa?stwu nie zwa?aj?c co z tego wyniknie. A wszystko po to by zdoby? pieni?dze filozofów.
Hal
Zanzibar

Postprzez Solidny » Cz wrz 21, 06 01:13

Zgadza si?, ja ich nie broni?, tylko staram si? by? obiektywny :). Chcieli sporo kasy i wys?ali najlepszego ?o?nierza z g?owicami. The Boss mia?a wnikn?? w szeregi Volgina, a ?e jest megakozakiem, to mog?a w pewien sposób "sterowa?" Volginem. Rz?d uzna?, ?e b?dzie ok... shit happens. Ruscy kazali USA pozby? si? The Boss, a Ci unikaj?c konfliktu zrobili swoje.
Solidny
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz wrz 21, 06 08:26

1. Bylo wiadomo ze Volgin nie uzyje tych rakiet przeciwko USA, bo ktos kto chce zdobyc wladze we wlasnym kraju, nie atakuje innego
2. 'Smierc jednego czlowieka to tragedia, smierc milionow to statystyka' - mam wrazenie ze Wy sie to mysla kierujecie. Zalamujecie rece nad jedna The Boss, ktora w dodatku nie musiala sie poswiecac, bo mogla spokojnie olac to zadanie i przylaczyc sie do Rosjan, a nie myslicie o tym co sie stalo potem. BB pokojowy OH nie stworzyl, pozniaj wladzy w Zanzibarze tez w demokratycznych wyborach nie wygral.

a co oferowa? swojemu spo?ecze?stwu rz?d Stanów Zjednoczonych?

Pokoj i zycie, owszem kosztem swoich obywateli, ale z pewnoscia mniejszym niz gdyby BB nie zostal powstrzymany przez SS.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Solidny » Cz wrz 21, 06 09:39

Przecie? napisa?em, ?e rz?d tym jest lepszy, ?e zachowa? pokój. Nie broni? Big Bossa, bo ?mier? milinów nie jest dla mnie statystyk?.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 15:20

Czego ja si? tu dowiaduj?! Big Boss jest winiem ?mierci miliona ludzi?! "News to me" :D
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz wrz 21, 06 15:34

Hal Emmerich napisał(a):Czego ja si? tu dowiaduj?! Big Boss jest winiem ?mierci miliona ludzi?! "News to me" :D

Czy ja gdziekolwiek napisalem ze jest winny? Przeczytaj jeszcze raz co napisalem, a nie dopisuj sobie czegos czego tam nie ma.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Cz wrz 21, 06 15:57

?mierc jednego czlowieka to tragedia, ?mierc milionów to statystyka

To jeden z moich ulubinych cytatów, je?eli kogo? ciekawi to wypowiedzia? je towarzysz Stalin.

A wracaj?c do tematu, s?dze ?e nie znajdziemy odpowiedzi która usatysfakcjonuje wszystkich.
Jedni s?dz? ?e by? patriot?, a inni nie.

I tak do usranej ?mierci :D
Bizon

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 16:23

Nie chodzi?o mi o Twoj? wypowied? kul, tylko o sformu?owanie jakiego u?y? Solidny. Zabrzmia?o to tak, jakby Big Boss by? faktycznie winnien ?mierci tak wielu ludzi. Nie pouczaj mnie bo dobrze wiem co napisa?e? :wink:
Hal
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz wrz 21, 06 18:14

IMO strasznie naciagasz slowa Solidnego, ale ja sie wcinac nie bede, ostatni moj post w tym temacie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Cz wrz 21, 06 20:02

JA ju? te? si? nie wypowiadam, bo jak napisa?em wcze?niej, nie ma po co...
Bizon

Postprzez Hal » Cz wrz 21, 06 22:35

Moja zdanie ju? znacie, temat uwa?am z mojej strony za wyczerpany. By?o by fajnie gdyby znacznie wi?cej osób zechcia?o si? wypowiedzie? na ten temat. Czekamy!
Hal
Zanzibar

Postprzez Frank_Hunter » Wt wrz 26, 06 08:12

Ci??ko jest cokolwiek stwierdzi? po MGS3. The Boss by?a bardziej do?wiadczona od Snake'a. Po wydarzeniach ze Snake Eatera Big Boss musia? wpoi? sobie prawd?. Kulminacyjny moment nast?pi jak wiadomo w Portable Ops.

Tak sobie ostatnio my?la?em... Jestem przewra?liwiony na punkcie Patriotów. Czy my?licie, ?e mo?liwe by?oby, aby kierowali oni zyciem Solida tak aby przypomina?o ?ycie ojca? (co? jak Raiden i Solidus). No bo:

- Big Boss zaczyna? jako ma?o do?wiadczony ?o?nierz, jego misja nie powinna si? uda?, ale uda?a si?, podobnie jak Snake w OH
- Oboje s? zmuszeni do podj?cia walki z by?ym oddzia?em (BBz Foxem, Snake z FoxHoundem)

Zapewne si? myle, ale mo?liwe, ?e celem Patriotów b?dzie doprowadzenie do walki mi?dzy starym Snake'em a jakim? m?odym rekrutem
Frank_Hunter
Machinegun Kid

Postprzez kul2 » Wt wrz 26, 06 08:30

Ja bardziej obstawiam brak pomyslu Kojimy na zupelnie nowy scenariusz ;) Jednakze opcja z Patriotami bedzie raczej ta oficjalna, do ktorej przyzna sie HK.
BB w 3 taki niedoswiadczony raczej nie bylo, mial w koncu te swoje 30 latek, a SS w OH mial raptem 23.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Snake » Śr paź 11, 06 14:02

SS pod tym wzgledem przypomina The Boss, znosi wszystko w co kraj go wrobi

Tylko ?e Solid Snake od pocz?tku twierdzi, i? patriot? nie jest.... w czasie breafingu przed misja na shadow moses...
The world need only one Big Boss and one Snake...
Snake
Inkarnacja VR

Postprzez Old Snake » Śr paź 11, 06 17:50

Nie ma czego? takiego jak podzia? na czarne i bia?e, s? tylko ró?ne odcienie szaro?ci. Nie da si? rozró?ni? kto by? dobry, a kto z?y bo wszystko zale?y od punktu widzenia. Snake i Otacon niszcz?cy Metal Geary po incydencie na Shadow Moses byli uznani za terorrystów ?ciganych listem go?czym. My gracze patrz?c zbyt subiektywnie na ich dzia?ania nie widzimy nic z?ego w ich akcjach.

Sorry ale musze troche si? odnie?? do polityki USA. Jak wiadomo Ameryka szuka?a pretekstu do zaatakowania Iraku. Oskar?y?a wi?c Irak o posiadanie ukrytej broni ABC. Znale?li jakie? gazy lub bro? biologiczn?? Nie! Ale by?o ju? za pó?no, zachowali si? niewporz?dku ale przecierz cel u?wi?ca ?rodki. Z jednej strony po?o?yli ?ape na ropie ale z drugiej wyzwolili irakijczyków spod w?adzy tyrana.
To pokazuje jak bardzo zmienia si? opinnia w zale?no?ci od punktu widzenia.

My?l?, ?e Big Boss by? patriot? ale z w?asnym znaczeniem tego s?owa. Nie b?de tu pisa? o tym jak to zabi? The Boss itd. On po prostu chcia? dobra dla USA i nie by?o dla niego wa?ne jakimi ?rodkami, wa?ne aby by?y one skuteczne. Czy cz?onkowie Solidarno?ci nie byli patriotami tylko dlatego, ?e walczyli z rz?dem? Patriota nie jest wierny politykom czy rz?dowi bo to si? zmienia co pare lat, on jest wierny ojczy?nie, wierny zasadom o które walczyli jego przodkowie, wierny wolno?ci. Taka jest moja wizja patrioty i my?l?, ?e BB te? tak? wyznawa?.
Zastanawiam si? jeszcze czy patriotyzm jest zakodowany w genach, czy to po prostu efekt odpowiedniego wychowania. Mo?e jedno i drugie po trochu.

Big Boss mia? swoje powody do zbudowania Outer Heaven i Zanzibaru i my?le, ?e móg? by? to azyl dla najemników z ca?ego ?wiata, którzy jak Big Boss czy Solid Snake nie mogli znale?? miejsca na ?wiecie gdy nasta?y czasy wolne od konfliktów.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Re: Big Boss - Patriota czy jednak nie

Postprzez One man army » Śr kwi 10, 13 05:27

Witam wszystkich serdecznie jako świeżak na pokładzie! :) i od razu przejdę do rzeczy.

Moim zdaniem Big Boss'a nie sposób zamknąć w ramach suchej(czyt.uogólnionej) definicji Patriotyzmu,albowiem okoliczności,w jakich tenże został w jego życiu wystawiony na próbę miały wysoce niepowtarzalny charakter co w mojej ocenie,zwalnia Big Boss'a z tego typu zarzutów.Po za tym uważam,że patriotyzm ma również związek z miłością do ojczystej ziemi,a tą najwyraźniej utracił wraz z poznaniem prawdy.Myślę również,że najzwyczajniej w świecie ma to związek z rozmową między Snake'em a The Boss na samym początku operacji Snake Eater.Pozwolę sobie przytoczyć fragment tej rozmowy.!!!SPOJLER!!!

The Boss "a jak się mają te sprawy u Ciebie Jack?Jak to będzie?Lojalność do swego kraju,czy lojalność do mnie?Twój kraj czyteż stara mentorka?Misja czy twoje przekonania?służba jednostce czy Twoje osobiste uczucia?
Nie znasz jeszcze prawdy,ale wcześniej czy później będziesz musiał wybrać"
Reasumując,sądzę,iż Snake poznawszy całą prawdę o roli jaką odegrała The Boss(być może ma to również związek z jej ideą pozostawiania świata takim jakim jest,a nie zmieniania go wedle własnej woli)zdecydował pozostać wiernym własnym przekonaniom,osobistym uczuciom,wreszcie The Boss,jednocześnie nie godząc się na odgrywanie roli marionetki(pozostałby sobie takim ślepym patriotą,aż tu nagle ktoś uznałby,że jest niewygodny i kazałby go sprzątnąć,co zresztą obwieszcza nam trailer z "V" chociaż wiadomo,że chodzi o inne pobudki),w związku z czym zajął się tworzeniem własnego "spektaklu"
Kraj/rząd,który morduje "dzieci swojej ziemi" nie jest krajem patriotycznym,tak uważam.
One man army
Arnold

Poprzednia strona

Powrót do Wszystko o serii