[Pytanie] Ocelot/Liquid

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

[Pytanie] Ocelot/Liquid

Postprzez GaroK » So mar 01, 14 23:44

Mam pytania dotyczące Liquida i jego ręki.
1. Czemu Ocelotowi przyszyto ręke Liquida? Miał przecież swoją którą ze sobą zabrał.

2. W jaki sposób Liquid przejął ciało Ocelota poprzez przyszycie mu jego ręki?

3. Gdy Liquid na stałe przejął jego ciało, to co się stało z Ocelotem?
GaroK
Machinegun Kid

Re: [Pytanie] Ocelot/Liquid

Postprzez Gillian » N mar 02, 14 00:05

Widzę, że nie grałeś w MGS4. Ograj jeszcze raz dwójkę, a później uważnie czwórkę, to sprawa się rozjaśni.

Nie ma sensu odpowiadać na te pytania bez spoilowania czwórki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez GaroK » N mar 02, 14 00:18

Nie będę tego mieć bo kasy nima na PS'a 3 i MGS4 bo bida xD
Zresztą moja znajomosć angielskiego i tak mi tego nie pozwoli się tego dowiedzieć, średnio mi wychodzi to udało mi się tylko zrozumieć w dwójcę o tej ręce, że Ocelot nigdy już nie zaufa Francuzom xD

To wrzuć tekst na spoilerze i git :) nie będę miał prędko raczej czwórki to mi nie szkodzi. Nawet jak już mieć będę, to fabuła mnie nie za bardzo interesuje, ciekawią mnie tylko niektóre rzeczy.
GaroK
Machinegun Kid

Postprzez SALADYN » N mar 02, 14 00:42

To może ja odpowiem.

1. Na czas trwania MGS2 Kojima wymyślił sobie że to Liquid wybrał Ocelota a nie na odwrót, jakim cudem niewiadomo. W każdym razie Liquidowi chodziło o informacje jakie Ocelot posiadał na temat patriotów. Nigdy nie podano w MGS2 czym Ocelot miałby się kierować przyszywając sobie rękę Liquda. Cały ten koncept poszedł na grzyby wraz z konkluzją MGS4 według której Ocelot tylko udawał że jest opanowany przez złego brata bliźniaka Solida.

2. Pamięć komórkowa, czyli fantastyczno naukowe wyjaśnienie jak w jednym ciele mogą się znajdować świadomości dwóch różnych osób. Czyste Science Fiction nad którym nie warto się zastanawiać.

3. W sumie nic, siedzi sobie gdzieś w umyśle tej postaci i czeka na lepsze czasy. W MGS4 jasno nam jednak dano do zrozumienia że cały ten motyw z ręką Liquida to była szopka Ocelota żeby oszukać patriotów.

Masz pecha, na rozkmine wziąłeś jeden z najgłupszych motywów jaki seria dorobiła się wraz z MGS2, jego wyjaśnienie w MGS4 jest oczywiście sensowne i trzyma się kupy ale też ten sens uzyskano szyciem wątków grubymi nićmi i wycofywaniem się z poprzednich pomysłów na fabule Sons of Liberty na czym kanon serii tylko ucierpiał.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Powrót do Wszystko o serii