To byłoby warte uwagi coś takiego:
- Takstar TS-671 - Chińczyki, sporo poniżej budżetu, ale i tak bym je sprawdził, bo mają charakterystykę właśnie pod twoje wymagania z grubsza, grają dużo lepiej niż sugeruje cena i nie powinno być przed zakupem problemu z odsłuchem w MP3Store (w ogóle polecam sprawdzić zarówno sklep, jak i ich forum internetowe jeśli rozglądasz się za słuchawkami).
- Philips SHP9500 - podobno niszczą wszystko do ok. 500zł, a do tego są dobrze wykonane i wygodne. Niestety, jest jeden haczyk - nie są oficjalnie dostępne w Polsce. Można je kupić w Conradzie bodaj, ale doliczają sobie duża marżę. Poza tym w grę wchodzi import z Amazon.de albo polowanie na używki (często w dobrym stanie i poniżej 300zł można upolować tutaj:
http://forum.mp3store.pl/forum/185-sprzedam/ ).
- Grado SR60e/SR80e - a w zasadzie dowolny inny model z serii SR**e, bo grają dość podobnie pod względem charakteru. Jak pisałem wyżej, to słuchawki dość specyficzne, więc nawet jeżeli nie odsłuchać, to musiałbyś je pomacać wcześniej żeby zobaczyć, czy taka konstrukcja ci pasuje. Moje SR60i gubią się co prawda trochę ze sceną i nie eksponują mocno szczegółów, ale za to grają bardzo naturalnie. Uwielbiają zwłaszcza dobrej jakości analogowe nagrania z "prawdziwymi" instrumentami, a takich w klasyce i jazzie akurat nie brakuje. Seria "e" jest następcą serii "i" i ponoć poprawia każdy aspekt brzmienia.
- AKG K612 Pro - generalnie AKG najlepiej czują się w takiej właśnie muzyce, więc warto sprawdzić. Tym bardziej, że jeżeli w Krakowie jest choć trochę podobnie jak w Katowicach, to salonów audio specjalizujących się w sprzęcie AKG jest zatrzęsienie i nie powino być problemu z odsłuchem. Jest jeszcze w tym budżecie model K242 MKII, który gra V-ką, ale ponoć ma rewelacyją scenę, więc warto spróbować.
- Beyerdynamic DT880 - wykraczają poza budżet, ale używane może uda się znaleźć za takie pieniądze. Granie równe jak stół i świetny design.

Kiedyś mówiłeś, że podobają ci się DT990. Generalnie też możesz je ogarnąć, ale DT990 grają jednak V-ką, więc trochę się rozmijają z oczekiwaniami, ale za to masz szanse upolować je w budżecie.
To taka mocno orientacyjna lista, ponieważ niestety to nie jest mój budżet i większości tych modeli na uszach nie miałem. Na szczęście w większości to modele dość popularne, więc nie powinno być problemu z ich sprawdzeniem przed zakupem. Jakby coś jeszcze przyszło mi do głowy, to najwyżej napiszę ci na PW.