Pierdzielenie glupot o PAL i NTSC

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Cz gru 14, 06 18:29

Wersja NTSC od PAL rózni się wyłacznie regionem wydania i językiem. :roll:

Edit: w MGS jest tylko wyjątek z tym dodatkowym poziomem trudności Europan Extreme czy jakoś tak ;)
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez PiotrB » Cz gru 14, 06 19:56

Psycho_Mantis napisał(a):Wersja NTSC od PAL rózni się wyłacznie regionem wydania i językiem. :roll:

Edit: w MGS jest tylko wyjątek z tym dodatkowym poziomem trudności Europan Extreme czy jakoś tak ;)

1. Nie tylko, często gry w wersji PAL są bardziej dopracowane (ze względu na późniejszy termin wydania w wielu przypadkach), wzbogacone o dodatkowe tryby gry względem NTSC (MGS3: SE) no i oczywiście samym obrazem i ilością wyświetlanych klatek na sekundę.

W obojętnie jakim MGS1 nie ma poziomu European Extreme. MGS3:SE nie miał poziomu EE w wersji NTSC.
PiotrB
The Fear

Postprzez kul2 » Cz gru 14, 06 20:00

Psycho_Mantis napisał(a):Wersja NTSC od PAL rózni się wyłacznie regionem wydania i językiem. :roll:

Juz Ci PiotrB odpowiedzial, ja od siebie dodam tylko, ze sa poprawiane takze pewne bledy i niektore sztuczki nie dzialaja.
Co wiecej nalezaloby rozroznic pomiedzy NTSC-J a NTSC-U, bo w koncu Japonczycy dostaja produkt na o wiele nizszym poziomie trudnosci.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Cz gru 14, 06 21:03

PiotrB napisał(a):

1. Nie tylko, często gry w wersji PAL są bardziej dopracowane (ze względu na późniejszy termin wydania w wielu przypadkach), wzbogacone o dodatkowe tryby gry względem NTSC (MGS3: SE) no i oczywiście samym obrazem i ilością wyświetlanych klatek na sekundę.

W obojętnie jakim MGS1 nie ma poziomu European Extreme. MGS3:SE nie miał poziomu EE w wersji NTSC.

Nie dziwne, że na telewizorze PAL widzisz róznice obrazu. Gry bardziej dopracowane ? z max 5-10 takich przypadków w historii. A to, że trafiają do sprzedaży pierw w USA jest chyba dość jasne ;)

Edit: No ale nie o tym tu mowa.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez Johny Sasaki » Pt gru 15, 06 01:37

Mantis, nie gadaj herezji, bo z gier w ktore ja gram, to kazda jest poprawiona w wersji PAL w stosunku do NTSC a raczej malo prawdopodobne zeym gral akurat w te 5-10 przelomowych gier. Krotko mowiac - Marian, nie pierdziel;P

proponuje EoOT:P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Old Snake » Pt gru 15, 06 02:26

Mantis, nie gadaj herezji, bo z gier w ktore ja gram, to kazda jest poprawiona w wersji PAL w stosunku do NTSC a raczej malo prawdopodobne zeym gral akurat w te 5-10 przelomowych gier. Krotko mowiac - Marian, nie pierdziel;P

Z tego wynika, że kazdą grę kupujesz w dwóch sztukach (w NTSC i PAL), a prawda i tak zawsze leży po środku. Faktem jest, że często gry PAL są bardziej dopracowane względem NTSC ale nie jest to reguła. Co powiesz na gry, które mają swoją premierę najpierw w europie (bodajże The Getaway) albo gry wypuszczane jednocześnie. Jednak producenci najczęściej leją na to i nic nie dopracowują w wersji PAL.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 08:15

Johny Sasaki napisał(a):Mantis, nie gadaj herezji, bo z gier w ktore ja gram, to kazda jest poprawiona w wersji PAL w stosunku do NTSC a raczej malo prawdopodobne zeym gral akurat w te 5-10 przelomowych gier. Krotko mowiac - Marian, nie pierdziel;P

proponuje EoOT:P

Gdyby kazda PAL była dopracowana, nikt by nie kupował NTSC bo po co ? wszyscy by kupowali bardziej dorpacowany produkt, to chyba jasne ;]
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez solidus grabczas » Pt gru 15, 06 10:12

Ale licz się z tym mantis że USA ma własne kodowanie i nie ma aż tak rozwiniętego piractwa (dwa miechy zapierdzielam jak wół będąc 16-latkiem i mam PS3 jakby nie było) stąd przeróbek też nie robią i nie kupują gier w wersji PAL i mają wszystko wcześniej niż UE więc co za problem ;P ja wolę osobiście poczekać aż ukarze się gra w polsce poza tym na PS3 można spodziewać się wielu gier po polsku jak na PS2 było pare ;)
ja proponuję przenieść część tych postów na oddzielny temat w pierdolnik co wy na to?
solidus grabczas
Fatman

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 10:33

1. MGSy sa zmieniane pod wzgledem regionu w ktorym sie ukazuja i nie pierdzielcie ze tak nie jest, bo sa zmieniane zarowno poziomy trudnosci, jak i poprawiane glupie bledy przykladowo pozwalajace rozwalic vampa w 3 sekundy
2. Ludzie mieszkajacy w NA maja telewizory/konsole/zrycie w trybie NTSC, z wiazku z wprowadzniem przez Nintendo, a potem przez wszystkich producentow blokad regionalnych, konsola z systemu NTSC nie odpali gry PAL. Dlatego ludzie kupuja gry NTSC. Owszem, wystarczy jakis program do zniesienia blokady, ale i tak malo kto z tego korzysta, juz pomijajac fakt ze na takie cos niechetnie patrza producenci konsol.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 15:32

kul napisał(a):1. MGSy sa zmieniane pod wzgledem regionu w ktorym sie ukazuja i nie pierdzielcie ze tak nie jest, bo sa zmieniane zarowno poziomy trudnosci, jak i poprawiane glupie bledy przykladowo pozwalajace rozwalic vampa w 3 sekundy
2. Ludzie mieszkajacy w NA maja telewizory/konsole/zrycie w trybie NTSC, z wiazku z wprowadzniem przez Nintendo, a potem przez wszystkich producentow blokad regionalnych, konsola z systemu NTSC nie odpali gry PAL. Dlatego ludzie kupuja gry NTSC. Owszem, wystarczy jakis program do zniesienia blokady, ale i tak malo kto z tego korzysta, juz pomijajac fakt ze na takie cos niechetnie patrza producenci konsol.

Zdziwił byś się jak wielu ludzi korzysta z czipów, żeby odpalać gry PAL na regionach z obowiązującym NTSC i na odwrót. PAL mają też wyższe rozdzielczosci co wpływa na rozgrywke. Jednak poprawianie czegokolwiek jest najrzadszym zjawiskiem podczas przenoszenia z ntsc na pal. Choć przesadziłem z tymi 5-10 przypadkami, jest ich trochę, przyznaje.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 16:07

To moze wyjasnisz mi dlaczego sprzedaz gier z innych regionow jest taka slaba? Przeciez tyle ludzi korzysta z tych czipow.

Ebay wyrzuca niecala 100 wynikow po wpisaniu PAL [a gdy wybierzemy ze towar ma znajdowac sie w USA, liczba ta zmneijsza sie do 50]
Allegro troche ponad 50 po wpisaniu NTSC

Kategoria gry.

Oczywiscie mozna to wpisac w tresci aukcji, ale wtedy wyszukiwarki wyrzuca nam tez konsole i rozne inne ciekawostki. Ebay wyrzuci kazda aukcje pozwalajaca na zaplate przez Pay Pal.

Inna sprawa sa sklepy, ktore takze nie sprzedaja takich rzeczy. Bo trudnic sie czyms takim nie powinny.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 16:56

Myślisz, że wszyscy grają wyłącznie na oryginałach ? rynek piracki PS2 jest dużo większy niż można to sobie na pierwszy rzut oka wyobrazić.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 17:02

Wybacz, ale piracki rynek mnie kompletnie nie interesuje. Poza tym sam mowiles o czipach sluzacych do odpalania gier z innych regionow, a nie pirackich kopii.
Jak tylko ustalisz o czym tak naprawde chcesz mowic zapraszam do ponownej dyskusji, bo na chwile obecna to mieszasz strasznie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 17:15

Nie ja mieszam, lecz Ty sam widać mało wiesz o PS2. Czipy służą do odpalania piratów, oraz gier z innych regionów, nieraz potrzebny jest kabel RGB do uzyskania obrazu. SM ma te same własciwosci, ale jest najbezpieczniejszy i nie potrzeba kabla. Więc gracze kupujący oryginały mogą posiadać czipa by odpalać gry z NTSC/PAL, inni i do tego i do odpalania kopii.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 17:26

Czipy służą do odpalania piratów, oraz gier z innych regionów, nieraz potrzebny jest kabel RGB do uzyskania obrazu

Naprawde? No patrz, nie wiedzialbym. Dziekuje ze mi wyjasniles.

Więc gracze kupujący oryginały mogą posiadać czipa by odpalać gry z NTSC/PAL, inni i do tego i do odpalania kopii.

Powtorze sie, zdajesz sobie sprawe ze ludzi kupujacych oryginaly z innego regionu jest gora 10%?

Prosze Cie zdecyduj sie czy chcesz rozmawiac o rynku pirackim, czy legalnym.
No i wyjasnij mi w koncu dlaczego sprzedaz gier z innych regionow jest taka slaba, bo chyba o tym zapomniales.
kul2
Niewidzialna Armia

konieczny OT

Postprzez solidus grabczas » Pt gru 15, 06 18:54

bez urazy mantis ale kogoś mi przypominasz kogoś straaasznie wirtualnego....................... podobny styla pisania..........................

jakby uważaj żeby nie skończyć jak on... jesteś na baaardzo dobrej drodze....
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 18:56

A co sam nie możesz pomyśleć ? to chyba jasne że skoro w USA obowiązuje NTSC, to mało ludu kupi PAL lub NTS-J :| choćby dlatego, że im się to NIE OPŁACA. Musieli by zamawiać gry z dodatkowymi kosztami i kupić czip lub sm, a do tego dostali by ten sam produkt . To tak jakby Polak miał koło siebie sklep z grami na PS2, a zamawiał je z Ameryki. I jaki w tym sens ?

@UP : oczywiście, wolność słowa na tym forum jest zabroniona, bo lord kul ma zawsze rację. A sprzeciw oznacza porównanie do wirualnego i nagrodę w postaci bana.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez solidus grabczas » Pt gru 15, 06 19:01

ej bez urazy ale walnąłeś łudzą podobnego posta(że niby kul na PS2 się nie zna) to raz a dwa teraz napisałem dosłownie masło maślane...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 19:04

To sie do cholery zdecyduj czy duzo ludzi kupuje te gry czy malo, bo najpierw piszesz jedno, a potem drugie :/

@UP : oczywiście, wolność słowa na tym forum jest zabroniona, bo lord kul ma zawsze rację. A sprzeciw oznacza porównanie do wirualnego i nagrodę w postaci bana.

W skrocie i za przeproszeniem - pierdolisz.
Nikt Ci nie zabronil wyglaszania opinii, tylko sam sobie przeczysz. Dwa, nie zawsze mam racje i naprawde potrafie sie do tego przyznac. Trzy nikt Ci nie grozi banem, wiec zbastuj bo wyciagasz zbyt daleko idace wnioski.
Cztery nie jestem lordem, a jezeli masz jakis problem w stosunku do mnie to zapraszam na pw/gg/tlena.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 19:06

Tak wywnioskowałem z pierwszego zdania posta nad tym o którym teraz piszesz. Zresztą niewiem do czego chce dojść ? widać próbuje mi coś udowodnić zadając dziwne pytania...poczekamy, zobaczymy. (albo nie, bo ban jest blisko skoro tak twierdzisz:)

Kul, ja nigdzie nie napisałem, ze dużo ludzi kupuje PAL. Napisałem, że gdyby wszystkie były bardziej dopracowane, zapewne by tak było :(
Jeśli porównują Cię do wirtualnego, ban się zbliża:D
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez solidus grabczas » Pt gru 15, 06 19:35

Mantis pierwsza i najważniejsza uwaga: TYLKO JA STWIERDZIŁEM ŻE PISZESZ PDOBNIE DO VRa :!: :!: :!: :!: :!: :!:
druga: Kul stwierdził tylko że pierdolisz bo faktycznie ciężko zrozumieć o co ci chodzi
TRZY: i to jest ultra najważniejsze jeżeli wyjdzie na to że nie jesteś VRem to Admin moze mi wpisać pod avaterm TOTALNIE POJEBANY OSZCZERCA bo wolę być ukaranym za swoje czyny aniżeli się głupio wykręcać

o ostatecznie przepraszam że odrazu naskoczyłem na ciebie więc bądź tak uprzejmy i usuń swój podpis...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 19:47

Zdziwił byś się jak wielu ludzi korzysta z czipów, żeby odpalać gry PAL na regionach z obowiązującym NTSC i na odwrót

To brzmi dosc jednoznacznie.
Ja nie powiedzialem ze dostaniesz bana, wiec o co chodzi tak jakby?
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 19:50

kul napisał(a):
Zdziwił byś się jak wielu ludzi korzysta z czipów, żeby odpalać gry PAL na regionach z obowiązującym NTSC i na odwrót

To brzmi dosc jednoznacznie.
Ja nie powiedzialem ze dostaniesz bana, wiec o co chodzi tak jakby?

Reczywiście dośc nie jasno się wyraziłem - miałem na myśli pirackie wersje ściągnięte z neta - europejczyk ściągnie NTSC, i na odwrót.
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez kul2 » Pt gru 15, 06 20:43

No to w takim razie caly moj wywod jest nieaktualny.
Z mojej strony EOT
PS I skoncz z tym banem, bo robisz z siebie czlowieka niewiadomo jak szkalowanego, co nie jest prawda.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » Pt gru 15, 06 21:16

Ja mam gierke na playstation 2 w wersji NTSC bo mi szwagier ze Stanow przywiozl zeby sprawdzic i nie chodzi za cholere.
Uzion
The Fury

Postprzez Johny Sasaki » Pt gru 15, 06 21:17

Old Snake - z tym kupowaniem to nie koniecznie tak, ze kazda gre kupuje (uprzedzam pytanie - nie kupuje to nie znaczy ze sciagam z sieci), aczkolwiek wszystkie gry jakie posiadam skonczylem zarowno w wersji PAL i NTSC.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez wredny » Pt gru 15, 06 21:39

Pierdolicie tu i pierdolicie ze nie da sie tego czytac , ehhh... Te wasze wymiany zdan sa zalosne.Skonczcie z tym plz . Bez urazy ludki.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Psycho_Mantis_3 » Pt gru 15, 06 21:42

Uzion - bez czipa lub swap magica niestety jej nie uruchomisz:(

Solid Snake 7 - już skończyliśmy :P
Psycho_Mantis_3
Machinegun Kid

Postprzez Gac666x » Pt gru 15, 06 22:41

No a ja ten temat zamknę.

*Click*