MGS z kartami pamięci na PSX na PS2- nie działa

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS z kartami pamięci na PSX na PS2- nie działa

Postprzez Andreew » Pt sty 05, 07 16:18

Nie posiadam konsoli PSX, tylko PS2. Grałem w MGS:3 po czym naszła mnie ochota na poznanie całej historii. Kupiłem na Allegro MGS, ale nie mogłem zapisać. Pożyczyłem od kolegi kartę pamięci na PSX, mogłem zapisać podczas gry. Jednak gdy właczyłem konsole ponownie, patrzę, że nie mam żadnego zapisu na PS2 (mając podłączoną karte na PSX ). Szlag mnie trafia bo grałem jakieś 1,5 godziny i nie chce tego powtarzać. Co mam robić? Mogę pożyczyć konsole PSX ale obawiam się, że nie będzie zapisu na karcie. Jak jest możliwe to, że moge na karte zapisać, a nie mogę z niej grać?!?
P O M O C Y !
Obrazek
Andreew
Arnold

Postprzez Johny Sasaki » Pt sty 05, 07 16:42

Niektore memorki (zwlaszcza 8mb i 1mb nieoryginalne) niby zapisuja gre ale w rzeczywistosci nie ma stanu gry. Mialem tak kiedys, po kazdym zapisie sproboj zapisac jeszcze raz i sprawdzaj czy rzeczywiscie sie zapisalo/czy stan gry sie nadpisal. Jesli nic to nie da, wyjmij karte i wloz jeszcze raz powinno pomoc. Przynajmniej mi pomagalo. A 1.5h to prawie cala gra na speedrunie;]
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Andreew » Pt sty 05, 07 17:39

Zrobiłem to co mówiłeś - nic nie pomogło. Faktycznie karta może być piracka, bo zauważyłem, że gdy zapiszę stan gry, a potem wróce do głównego menu, to zapis jest. Jednak gdy wyłączę konsole i włączę ponownie to po zapisie ani śladu. Całkowicie czyści to co przeszedłem, na dal jest tyle wolnego miejsca co na początku, block (czy jak mu tam) zostaje odzyskany. No nic porzycze PSX może na tym pójdzie, bo koledze karta szła. Raczej wątpie, żeby problem był w grze...
Obrazek
Andreew
Arnold

Postprzez Johny Sasaki » Pt sty 05, 07 17:47

A nie wylaczyles przypadkiem nigdy konsoli podczas sejwowania? Bo takie akcje jak ta opisana przez Ciebie to dzieje sie raczej tylko w wypadku zwarcia/wylaczenia/zresetowania konsoli podczas zapisywania gry. A tak swoja droga - nowa karta pamieci kosztuje 9zl (15 blokowa), wiec to jakis kolosalny wydatek nie jest a miec swojego MGSa a miec pozyczonego, to kolosalne roznica;]
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Powrót do Problemy Techniczne