Raiden MGS4.
Po obejrzeniu dobrze ju? znanego trailera MGS4, rzecz?, która najbardziej mnie ruszy?a by? nowy image Raidena. Co tu du?o mówi? - spodziewali?my si? Snejka, od którego b?dzie czup wapno, podejrzewano niejako wyst?pienie Meryl, Vamp musia? si? pojawi?, etc, etc...ale Raiden mia? by? Raidenem. Na pewo innym, na pewno bardziej do?wiadczonym, nie tak zagubionym, ale...czy ktokolwiek spodziewa? si? po?o?enia 13 Metal Gearów w nieco ponad minut?, podczas gdy Snejk nie daje sobie rady z jednym?

Raiden MGS2
M?ody Raiden, zagubiony '?ó?todziób' (chocia?, po tym, jak wyjawia swoj? przesz?o?? ci??ko nazywa? go w ten sposób). Wiele osób znienawidza go za niewystarczaj?co m?ski wygl?d (no jak to?! jak kto?, komu testosteron nie wylewa si? spod pach mo?e ratowa? ?wiat?!). Fanowie go odrzucaj?, dziewczyny, którym mia? si? spodoba? i nak?oni? do poznanai historii, te? zbyt wiele nie robi?. Po pierwszym szoku, czyli jaki? rok pó?niej, sprawa nieco cichnie, ludzie zaczynaj? patrz?c na Raidena *nieco* inaczej, chocia? wci?? dobrze pami?tam, jakie to komentarze lecia?y na forum. Co ciekawe, je?li kto? ju? si? do niego czepie?, to si?? argumentów po prostu zwla?a z nóg (z takim ryjem to on nie ma czego szuka? w mgs!). omg. eny?ej, nie odnosi takiego sukcesu, jak by?o to zaplanowane, jednak koniec ko?ców, jest w jaki? sposób akceptowany.

Raiden MGS4.
Kojima, jak na razie si? wydaje, idzie po najmniejszej lini oporu i tworzy z Raidena cyborga kilkakrotnie przewy?szaj?cego Gray Foxa. Ninj? wszyscy kochali, wi?c heja, zrobiono z Raidena kogo? podobnego. Absolutnego wymiatacza, tak ?e teraz ci, którzy go nie znosili piej? z zachwytu. A co z tymi, którzy lubili go za to jaki by?? Có?, to sprawa ma si? inaczej, mo?na czu? si? nieco oszukanym, gdy? Raiden znów pos?uzy? jako element maj?cy zwi?kszo?? sprzeda? gry. Powoli ludzie zaczynaja narzeka? na Snejka, bo stary, bo capi wapnem, etc etc. Tymczasem Raidena kreuje si? niepokonanego woja, wszyscy zadowoleni.
Dla mnie jest to niema?e oszustwo, wykorzystanie Raidena po raz drugi. Podoba? mi si? taki jaki by?, cho? nie powiem, nowy image te? kopie ty?ek. Mimo to b?dzie mi brakowa? starego Raidena. Bardziej b?dzie mi brakowa? go starszego, bardziej do?wiadczonego, ni? gdyby Kojima zdecydowa? si? zrezygnowa? z Raidena cyborga..ech.