Zanzibar...

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Zanzibar...

Postprzez solidus grabczas » So mar 24, 07 11:58

dzisiaj nudząc się pomyślałem że poszukam se informacji o wojnie w somali i wpisałem se w wikipedii Somalia wszystko niby pięknie ładnie patrzę historię o tu nagle wytrzeszcz jak jasna cholera
czemu?
XVII–XVIII wiek Portugalczycy wyparci przez Arabów z Omanu (ze stolicą w Zanzibarze).

co o tym sądzicie?
myślicie że to przypadek czy Kojima tworząc MG szukał natchnienia w encyklopedii historii ;) było już podobnie z innymi "patentami" gdzie Kojima mógł się wzorować :)

dla niedowiarków polecam zajrzeć tu
solidus grabczas
Fatman

Postprzez kul2 » So mar 24, 07 12:08

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zanzibar

To jest wysepka na ocenia indyjskim, czesc Tanzanii. Tam urodzil sie Freddie Mercury z Queen [a jak].

Oczywiscie, ze nazwa ZL pochodzi od tej wysepki, mozliwe ze z powodu jej duzej autonomii, albo po prostu nazwa mu sie podobala.
Ostatnio edytowano So mar 24, 07 15:03 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr. X » So mar 24, 07 14:55

Ja osobiscie uwazam ze to nie przypadek iz Kojima tworząc swoją gre szukał natchnienia w encyklopedii histori , widac uznał ze Zanzibar ze swoją autonomią bedzie pasowac do fabuły i nada to w jakis sposob realizmu grze.Mi ow wysepka zawsze bedzie sie kojazyc nie tylko z grą Hideo ale tez własnie z tym ze urodził sie tam Freddie Mercury z Queen

EDIT by JS:
Taka ciekawostka - Freddie nazywal sie naprawde Bulsara nie Mercury:)
Ostatnio edytowano Wt mar 27, 07 02:08 przez Mr. X, łącznie edytowano 1 raz
Mr. X

Postprzez Kazek » So mar 24, 07 15:55

Wow nie wiedzialem ze urodzil sie tam Freddie Mercury, ale gdy pierwszy raz uslyszalem nazwe Zanzibar (nie pamietam juz kiedy i gdzie) to od razu wiedzialem ze Kojima musial sie na niej wzorowac. Pewnie jak powiedzial MR.X to przez autonomicznosc tej wyspy Kojima nadal jej nazwe panstwu stworzonego przez BB.
Kazek
Running Man

Powrót do Pierdolnik