Recesywnosc genow, po raz kolejny

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Recesywnosc genow, po raz kolejny

Postprzez barth » Pn cze 25, 07 00:22

Wydzielone z http://www.metalgearsolid.us/forum/view ... hp?p=24871

według zakończenia MGS1 Snake na bank nie był najsilniejszym z klonów, wręcz przeciwnie, ale to może wyjaśniać dlaczego FoxDie zabił Liquida a jego nie, Solid w końcu dostał wszystkie geny recesywne, Liquid dostał geny dominujące, ich DNA było jednak inne
Ostatnio edytowano Pn cze 25, 07 11:42 przez barth, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez uci » Pn cze 25, 07 01:50

no ale nie zapomnijcie o tym co tez mówila na końcu naomi i tym że wirusa trzeba aktywować...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez boggoo » Pn cze 25, 07 09:20

barth chyba na odwrót, Solid dostał wszystkie dominujące, a Liquid recesywne.

O tym wiem, że wirus musi być aktywowany, a nie wiem czy dobrze zrozumiałem w grze, ale coś było mówione, że FoxDie, działa na konkretnie zaprogramowane DNA, więc, jeśli ktoś miałby inne niż to co jest zaprogramowane to by nie zadziałało?? Bo chcę mieć pewność czy dobrze zrozumiałem z gry.

Jestem co raz bliżej wersji też bardziej prawdopodobnej z wyglądem Snake'a w MGS4 tym że dochodzi w jego ciele do degeneracji jego komórek ciała(spowodowane tym że jest klonem), ale dalej uważem że narazie nie można wykluczyć też działania(w inny sposób na niego- inny szczep może) FoxDie na organizm Snake'a.
boggoo
Black Color

Postprzez kul2 » Pn cze 25, 07 09:43

barth chyba na odwrót, Solid dostał wszystkie dominujące, a Liquid recesywne.

Jak to mowil Ocelot 'The inferior one was the winner after all', barth ma racje i nie ma tu nawet o czym dyskutowac. Polecam ten temat:
http://www.metalgearsolid.us/forum/viewtopic.php?t=798

jeśli ktoś miałby inne niż to co jest zaprogramowane to by nie zadziałało

Owszem nie zadzialaloby. W koncu Meryl, Otacon i Sasaki przezyli.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Pn cze 25, 07 10:00

Na podstawie tego topicu barth również nie miał racji, bo wnioskowac można, że wszyscy Snejowie dostali te same geny...

A co do FoxDIE - jak już było o tym niejednokrotnie mówione, wirus sobie mógł spokojnie bez szwanku dla organizmu "egzystować". Powodował śmierć dopiero w momencie uaktywnienia się. Nie wyniszczał organizmu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn cze 25, 07 10:05

TK, ma racje bo wg. gry Solid dostal recesywne.
To, ze Kojima potem sie gesto tlumaczyl z kilku pomylek i wyszedl z tym co przedstawilem w innym temacie to inna sprawa ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez barth » Pn cze 25, 07 10:12

Hehe, Sasaki jest rzeczywiście jedną z ważniejszych postaci w fabule, może ta jego przypadłość żołądkowa to efekt uboczny FoxDie ;)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Pn cze 25, 07 10:12

Liquid powiedział, że on dostał wszystkie recesywne. Gdzieś się pogubiłem :>
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn cze 25, 07 10:36

Ocelot na koncu MGS1 mowi, ze wygral ten gorszy, czyli ten z gorszym zestawem genow, ergo Liquid dostal dominujace, Solid recesywne.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Pn cze 25, 07 11:24

Nie nadinterpretujesz może tego zdania? Gorszy niekoniecznie pod względem genetycznym może?

Nie pamiętam zbytnio tej sytuacji, kiedy to mówił, także nie potrafię się do tego odnieść jakoś dokładniej.

[poza tym sugeruję żeby ten wątek dot. genów przenieść do topicu o recesywności]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn cze 25, 07 11:37

Nie przeniose bo sie opcja polacz usunela, za to wydziele.

Co do mojej nadinterpretacji. Coz... Cala, kumata, MGSowa spolecznosc internetowa, interpretuje to tak jak ja. Moze cytat wyklaruje Ci sytuacje:

Yes. The inferior one was the winner after all. ...That's right. Until the very end, Liquid thought he was the inferior one. Yes, sir. I agree completely. It takes a well-balanced individual... such as yourself to rule the world. No, sir. No one knows that you were the third one... Solidus
Ostatnio edytowano Pn cze 25, 07 12:38 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Pn cze 25, 07 12:32

Ahh, już pamiętam. W sumie nigdy na to nie zwróciłem szczególnej uwagi. Przynajmniej nie skojarzyłem, że "gorszy" pod względem genetycznym. Ale to 'well balanced individual' daje do myślenia.

Cóż, pozostaje znów dopaść MGSa 1 i go skończyć po raz kolejny... Odsprzeda ktoś? ; )
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid