Patch

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Patch

Postprzez Uzion » Śr sty 02, 08 21:17

Czy jest mozliwe stworzenie Patcha czy czegokolwiek innego co pozwoliloby na odpalenie MGSa 1 na nowszych kartach graficznych?

Wtedy projekt spolszczenia zyskalby na sensie swojej idei...
Uzion
The Fury

Postprzez raven_raven » Śr sty 02, 08 22:19

Możliwe jest na pewno. Ale komuś musi się chcieć i trzeba do tego nie małych umiejętności jak sądze. Jesteś pewien, że nic takiego nie ma na necie?
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » Śr sty 02, 08 22:49

Ja pewien nie jestem, dlatego ten temat. Jesli da sie cos takiego zrobic to jak juz mowiles potrzeba by kogos kto moglby to wykonac (ciekawe czy byloby to prawnie dozwolone).
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » Śr sty 02, 08 23:58

Uzion napisał(a):(ciekawe czy byloby to prawnie dozwolone).

A ja sie zastanawiam czy samo tlumaczenie jest prawnie dozwolone? Albo rozprowadzanie takiego tlumaczenia.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 03, 08 01:35

Patcha nie.

Instalatora tak.

Nie mylmy pojęć. Patch może wyjść jedynie z rąk developerów ew. z rąk programistów mających dostęp do narzędzi (np. toolset czy cuś).

Gre można jedynie zhackować podmieniając pliki. Brutalny sposób, jednak bardzo trudno zrealizować porządany efekt.

Zaś jeśli chodzi o prawo. Nie jest to nic poważnego by ktokolwiek chciał kogokolwiek o to sądzić.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Cz sty 03, 08 18:11

Ciekawe czy Konami zgodziloby sie zrobic i umiescic takiego patcha na swojej stronie po wyslaniu do nich petycji albo noty... Ewentualnie moze ktos z zewnatrz moglby wykonac instalator, jak jest on dozwolony? To naprawde nie jest glupi pomysl. Na pewno uszczesliwilby niemalo graczy. Mnie samemu brakuje poczciwej jedynki. Co wy na to?
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Cz sty 03, 08 18:28

No to szukaj ludzi. Ruszaj na fora specjalistyczne. Oni sami tu nie przyjda, sciagaj ich. Przekladaj swoj pomysl, zabiegaj o wsprcie, zrob cos!
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Cz sty 03, 08 19:13

Nie zgodzą się, bo im sie nie bedzie chciało.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Cz sty 03, 08 19:17

Nie niszcz w nim wiary.
Niech probuje, niech sie stara, pokaze ze nie jest jednym z tych ktorzy tylko na forum krzycza ze ktos musi cos zrobic, pora wziac odpowiedzialnosc za swoje pomysly.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Cz sty 03, 08 19:22

Chodzi mi o konami w tym momencie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Cz sty 03, 08 19:43

Alez niech probuje. Nie mozna mowic ze im sie nie bedzie chcialo dopoki sie tego nie sprawdzi.
Jezeli tak bardzo mu na tym zalezy, niech tym zapalem zaraza innych. Do boju Uzion!
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez raven_raven » Cz sty 03, 08 23:14

Nie taki zły pomysł, w końcu coś takiego na pewno im nie zaszkodzi, ale kto wie, czy to jest w ogóle zgodne z prawem i czy KONAMI zechce przyjąć i promować coś, co nie pochodzi od nich.
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » So sty 05, 08 00:20

MGS 1 nie pochodzi od Konami? Oczywiscie, nie mam zamiaru z tego zrezygnowac. Sprobowac zawsze mozna. Co do patcha trzeba walic prosto w Konami (petycja, list?), a co do instalatora mam juz z gory upatrzone pozycje, tylko musze sporzadzic tekst, ktory moj kumpel umiesci na danym forum(ach). Na razie skrobie sobie szkielet tego wszystkiego. Jak sie za to wezme powazniej to zapewne zaleje pytaniami niektorych z redakcji, bo niezbyt wiele posiadam wiedzy w niektorych sprawach. Niech tylko znajde czas, bo jak na razie na poniedzialek mam do zaliczenia geografie, konkurs z polskiego, we wtorek zalegly sprawdzian z fizyki i religii, a w srode i czwartek egzaminy probne i troche jestem zawalony... Dlaczego doba trwa tylko 24h...
Uzion
The Fury

Postprzez Mantis » So sty 05, 08 01:02

Uzion napisał(a):Co do patcha trzeba walic prosto w Konami (petycja, list?).

Z tym może być mały problem. Gdzieś wyczytałem, że ktoś napisał do suportu technicznego Konami własnie w tej sprawie...zero odzewu. Postaram sie ruszyć kumpla bo siedzi w tych "sprawach" i może wspólnymi siłami uda się stworzyć takiego patcha bo na pewno każdemu sie przyda. Równie dobrze można zalewać support techniczny konai tego typu zapytaniami, może stworzą patch'a bo uznają, że wielu ludzi ma z tym problem.
Kneel down...and pray. Here comes your judgment day!
Mantis
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » So sty 05, 08 01:43

Ja na prawde nie chce niszczyć nikomu marzeń, ale nie ma co liczyc na oficjalny patch od konami. Zwykle gry mające rok, góra dwa lata przestają być patchowane (są wyjątki) i są to tylko i wyłącznie gry PCtowe. MGS to port konsolowy i na niego patch po prostu nie wyjdzie i tyle.

Prędzej walcie drugą opcję czyli szukanie ekipy do zrobienia nieoficjalnego.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » So sty 05, 08 11:07

Jaki Ty jestes na nie to az glowa mala.

Uzion - http://www.konami-data.com/forum/ubbthr ... =17&page=1 tu masz oficjalne forum Konami zwiazane z seria Metal Gear. Uderzaj tam, przedstaw problem, potem pozostaje czekac.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » So sty 05, 08 16:15

Oj jestem w takich sprawach realistą no, przykro mi ;]. Sam bym chciał by powstawały patche do tego typu gier, ale znam troche takich historii i po prostu się to nie zdarza.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn sty 14, 08 17:46

Tak na marginesie, zeby nie bylo, ze pomysl padl ;-) : Tydzien temu napisalem niezaadresowany list, ktory mialby zostac przetlumaczony na angielski i wyslany do jakiejs kompetentnej osoby z Konami. Pokazalem go panom redaktorom i niestety, ku mojemu niezadowoleniu, nie przeszedl on "drugiego etapu". Text OK, ale "zbyt ideowy i zbyt za wysoki styl jak na pismo oficjalne" Poza tym nie trafi do "wazniejszych ludzi, poniewaz sa nieczuli, dlatego sa wazniejsi" i nie wygra on z "chlodnym aparatem wladzy". Krotko mowiac za malo oficjalnosci, a za duzo ekspresji/ideii. Niestety na razie mam za malo czasu, zeby sie tym zajac. (przed feriami, nauczyciele strasznie nas dociskaja i do tego koniec semestru sie zbliza).
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pn sty 14, 08 17:51

Najlepszym i najłatwiejszym sposobem będzie zrobić samemu patcha, a wysłać maila do konami by go tylko zatwierdzili i nie było plucia :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn sty 14, 08 17:53

A znasz kogos kto moglby to zrobic?
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pn sty 14, 08 18:12

No to to co mieliscie wy robić. Zrobićtłumaczenie, potem wrzucić to do gry podmieniając pliki. Zrobić jako łatwy instalator i wysłać kwiecisty mail do Konami.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez raven_raven » Pn sty 14, 08 18:33

Powodzenia. Nic takiego nie przejdzie... nie dość, że nie macie oficjalnego namaszczenia KONAMI, to nie ma oficjalnych narzędzi do przerabiania plików gry, a ingerowanie w kod źródłowy gry bez uprzedniej zgody producenta nie jest legalne.

Równie dobrze możecie im wysłać piracką płytę z MGS i swoim adresem ;).
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » Pn sty 14, 08 21:11

Gac666 napisał(a):No to to co mieliscie wy robić. Zrobićtłumaczenie, potem wrzucić to do gry podmieniając pliki. Zrobić jako łatwy instalator i wysłać kwiecisty mail do Konami.

My sie dobrze zrozumielismy? Przecie to nic nie pomoze w kwestii poprawienia wydajnosci gry na nowszych kartach graficznych. Chyba ze cos zle zrozumialem.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pn sty 14, 08 21:16

HAHA.

My bad cały czas myślałem o tłumaczeniu xD. Przepraszać.

Nie no to nie ma mowy, zapomnij.

Jedyne co można zrobić to pisać do NVidii i kłócić się z rok o to by poprawili sterowniki by działała gra lepiej na danym sprzęcie.
Tak kłócili się gracze Aliens vs Predator Gold Edition i paru innych gierek (Thief np) i wywalczyli. LECZ wszystkie te gry to nie były konwersje, z konwersją może być gorzej.

Hmmm... czekaj, ale MGS 1 nie jest nawet supportowany przez Nvidię (znaczy nie ma znaczka) to nawet nie ma mowy o kłótni z nimi. Lipa.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn sty 14, 08 21:42

No ale nie kazda karta graficzna jest produkowana przez NVidie. Zreszta i tak od poczatku zakladalem aby atakowac w Konami, aby wypuscili cos co pozwoliloby na odtworzenie MGSa na tych nowoczesniejszych kartach. Moglibysmy jeszcze utworzyc petycje internetowa skierowana do K o zrobienie tego, ale za cholipe nie wiem jak to sie robi...
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pn sty 14, 08 21:51

Ale mówie w tym momencie nie masz co liczyć na cud przykro mi.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez raven_raven » Pn sty 14, 08 21:55

Nie uda się. Pomyśl jaki ma w tym korzyść KONAMI. Zrobienie takiego patcha pochłonęło by kupę siana a korzyści zerowe. Zdajesz sobie sprawę, że dzisiaj już teorytycznie nie kupisz nowego MGSa? Jedynie używanego bądź pirata. Więc nawet nie ma w tym krzty sensu z punktu widzenia KONAMI. Ale zawsze można próbować ;).
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » Pn sty 14, 08 22:09

Ku woli sumienia panowie. Rycerz zawsze stawal do walki, nawet jak byla z gory przegrana.

[ Dodano: Sob Sty 19, 08 16:12 ]
Z pomoca kula w tlumaczeniu listu, wyslalem go wczoraj do Konami Global i konami-data.com/support.
Czekam na odpowiedz.

Jak/jesli odpowiedza to dam wszystko tutaj.

[ Dodano: Pon Sty 21, 08 19:37 ]
Czy mialoby sens zrobienie petycji w internecie?

[ Dodano: Czw Sty 24, 08 16:25 ]
Dear Mr

Thank you very much for contacting the Konami customer support team.

Thank you for taking the time sending us your feedback. Feedback from our
players is very important to us in continuing to provide a positive gaming
experience, so we will forward your feedback to the proper team.

Your Konami Support Team

Konami Digital Entertainment GmbH
Berner Str. 103-105
60437 Frankfurt am Main
Germany

Local Court of Frankfurt am Main: HRB Nr. 24990
Managing Director: Kunio Neo, Kazumi Kitaue
Ostatnio edytowano Pn maja 06, 13 13:27 przez Uzion, łącznie edytowano 1 raz
Uzion
The Fury

Postprzez gambit88 » Śr paź 15, 08 01:24

Pewnie już to wiecie ale dla nowych użytkowników którzy szukają rozwiązania: jest crack do MGS-a który rozwiązuje ten problem. Nawet jak się ma oryginalną grę to i tak trzeba ściągnąć cracka i podmienić go. Do ściągnięcia tutaj: crack . Trzeba ściągnąć plik: "Metal Gear Solid v1.0 [ENGLISH] No-CD/WinXP+Vista+ GeForce+ATi Fixed EXE". Potem dodać do jego nazwy parametr ".rar" , rozpakować no i podmienić oryginalne pliki w folderze gry nowymi. No i cieszyć się grą :D. Jak sama nazwa wskazuje crack pewnie pozwala też grać na Windows Vista ale nie testowałem bo nie mam :D
gambit88
Black Color

Postprzez Gac666xx » Śr paź 15, 08 09:46

Jaką masz karte graficzną?
Gac666xx
Big Boss

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid