Mantis scream in India

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Ktorym bozkiem wg Was byla inspirowana Mantis?

Kali
1
7%
Shiva
5
33%
Durga
9
60%

Liczba głosów : 15

Mantis scream in India

Postprzez Johny Sasaki » N lut 17, 08 00:46

Na czacie wyrosl nam ciekawy temat: ktorym bozkiem indyjskim inspiraowana byla Mantis? Padlo kilka propozycji, niestety nie mozemy dojsc do porozumienia, podam Wam argumenty, powiedzcie co Wy o tym sadzicie.

Kali - kobieta, 4 rece (Mantis ma 6+2), 3 oko (ktore widzi przyszlosc wg wierzen hindusow, co troche by pasowalo do mocy Mantis)

Shiva - ma 3 formy (meska lub zenska), 3 oko (tak samo jak u Kali), w zaleznosci od formy ma 4,6,8 ramion, jego symbolem jest waz, przedstawiany jest czesto podczas medytacji (jako facet chyba jedynie, ale pamietajmy, ze to tylko forma tego samego bytu, tutaj mozna jeszcze troche kamuflaz podciagnac wynikajacy z tych 3 form, ale to bardzo naciagane). Jeszcze co do 3 form - Mantis pod szkieletem ma laske, Shiva pod meska powloka (mezyczna - wojownik, barabczynca, kult sily, morderca - pasuje do cyborga) jest jednoczesnie kobieta, pan zycia, symbolizuje przemijanie, w jednej z form ma 3 twarze (w formie w ktorej ma 8 rak... Mantis - twarz swoja + 2 marionetek)

Durga - piekna bogini, wojowniczka, 8 ramion, 3 oko, jezdzi na tygrysie (?!), stworzona (podkreslam, a raczej kul podkresla;) STWORZONA by walczyc, uosobienie kobiecosci mimo tego iz walczy, uzywa weza jako broni (w sumie moze kontrolowac Snake'a), zabila blizniacze demony (Twin Snakes?:)

Osobiscie oddaje glos na Shive biorac za glowny punkt odniesienia manie symboli u Kojimy i zalozenie, ze Kojima pomyslal "Shiva > waz, Snake > waz...Yoji, zrob bossa wzorowanego na Shivie";d )
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez kul2 » N lut 17, 08 00:49

Snake od poczatku serii walczy z drugim wezem, po co mu kolejny w postaci Shivy?
Durga.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » N lut 17, 08 00:50

jak to juz mówilem na czacie, też stawiam na durge.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Infernal Warrior » N lut 17, 08 09:25

Do Kali jest zbyt mało podobieństw.
Shiva - nie pasuje mi to ze ma 'zmienna płeć'. Więcej jest opisu Shivy mężczyzny niż kobiety, tak więc też nie podchodzi mi to, no chyba ze okaze sie ze Screaming Mantis to meżczyzna(a raczej sie nie okaze ;) ).
Zostaje Durga. Tylko ta jazda na tygrysie niepokoi ;)

Z tych trzech wybieram Durgę.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Johny Sasaki » N lut 17, 08 10:33

Infek - co do tych opisow, to tak srednio mnie to przekonuje, bo to jest jeden byt niewazne w jakiej formie. Gdybym ja mogl stac sie kobieta po pstryknieciu palcem a po dwoch znowu facetem to i tak bym byl Johnym:)

Ciekawe czy wydadza jakies 'making of', bo ciezko raczej bedzie nam napisac maila do Hideo i go spytac osobiscie:)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez kul2 » N lut 17, 08 11:50

Plec Shivy to jednak powazny problem, tylko jedna z kilku form jest kobieca i to tez nie do konca bo jest to pol kobieta laczaca cechy meskie i zenskie. No i nawet w tej formie nie ma 8 lapek i nie jest wojownikiem.

Aczkolwiek jest to bog pelen dwuznacznosci - http://en.wikipedia.org/wiki/Shiva#Forms_and_depictions co tez mozna jakos podciagnac pod piekna i bestie, ale bardziej przekonuje mnie Durga.

Zawsze zostaje nam ta opcja z Anansim ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » N lut 17, 08 17:27

Kod: Zaznacz cały
kul
kieruj mna

Wysłany: Dzisiaj 9:50   
   Obecnie gram w: [Czytam] Chłopaki Anansiego

Tym Anansim?;d

8 lapek ma w tej 3ciej formie, ale jaka jest plec tej 3 formy nie pamietam. Moze jakos do Paytona maila wyslemy z zapytaniem albo cos?;d
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gierwol Ninja » Pn lut 18, 08 02:43

Durga mnie najbardziej przekonuje.
Ale jak była ta zagorzała dyskusja na czacie, to w goole znalazłem takie coś
Często na gemmach (rzeźbionych kamieniach szlachetnych) spotyka się tę dziwną sześcioramienną boginię, otoczoną wężami, zgoła niepodobną do bogów greckich, a przypominającą raczej bóstwa indyjskie.

Chodzi o Artemidę.
Mocno mnie to zasugerowało wiec obstawiam tez ją;p
Gierwol Ninja
Fire Trooper

Postprzez uci » Pn lut 18, 08 11:03

ale juz z góry obstawilismy że chodzi o mitologie Indyjską a nie grecką
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Drax » Wt lut 19, 08 20:00

Ja głosuje na Druga. Nie wiem dlaczgo, ale chyba jest najbardziej przekonująca .
I'm no hero. Never was. Never will be.

http://ja.gram.pl/draxo0s
Drax
Vamp

Postprzez Old Snake » Śr lut 20, 08 18:45

Durga bardziej przypomina Praying Mantis, która jest stworzona do walki i od początku wiemy, że to kobieta. Shiva może i umie zmieniać formę ale to by wprowadzało w niepewność, może i PM jest cyborgiem, a może to tylko eksoszkielet ale jest pewne że to kobieta. Ja stawiam na Durge.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Johny Sasaki » Śr lut 20, 08 22:58

Chyba screaming mantis nie praying mantis;d
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Śr lut 20, 08 23:17

"Praying Mantis"

To po naszemu Modliszka, która przydomek "modląca się" odziedziczyła dlatego, że wygląda jakby miała ręce złożone do modlitwy. Ot taka ciekawostka.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Pt lut 29, 08 21:02

Nie będę oryginalny jeśli powiem że Durga ale już na chacie najbardziej pasował mi jej opis.
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Bushiken » Pn mar 03, 08 22:05

Cóż nie mam konkretnego powodu ale od początku czułem że mam zagłosować na Shivę.
To był taki odruchowy impuls, heh dziwne.

Abayo!
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez barth » Wt mar 04, 08 01:18

zabila blizniacze demony

marionetki Sorrowa i Mantisa? Wiem, że nie są spokrewnieni i pewnie bardziej chodzi o węże w odmiennych stanach skupienia, ale popatrzcie na to tak: i Sorrow i Mantis mieli moce i mogli zmuszać ludzi do różnych rzeczy (Sorrow mniej, ale to i tak taka mocno naciągana teoria ;) )
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Powrót do Metal Gear Solid 4