MGO, a polityka Sony

Tutaj rozmawiamy o MGO i MGO2

Moderator: GM

MGO, a polityka Sony

Postprzez kingOFspirit » Pn cze 16, 08 23:01

Post wycięty z tematu: Wrażenia z MGS4 (Spoilery)

Ale każdy (kto ma możliwość) doceni Online gameing. Jest genialnie pomyślane.
Ostatnio edytowano Wt cze 17, 08 14:06 przez kingOFspirit, łącznie edytowano 1 raz
kingOFspirit
Arnold

Postprzez Gac666xx » Pn cze 16, 08 23:40

kingOFspirit napisał(a):Ale każdy (kto ma możliwość) doceni Online gameing. Jest genialnie pomyślane.

Jeśli umożliwią tworzenie własnych serverów i będą non stop dodawać/poprawiać gameplay, bo jak nie to szybko zginie śmiercią naturalną, bo Konami po roku postanowi np. odciąć ludzi od serverów BO wychodzi MGO 3...
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » Pn cze 16, 08 23:53

Gac666 napisał(a):
kingOFspirit napisał(a):Ale każdy (kto ma możliwość) doceni Online gameing. Jest genialnie pomyślane.

Jeśli umożliwią tworzenie własnych serverów i będą non stop dodawać/poprawiać gameplay, bo jak nie to szybko zginie śmiercią naturalną, bo Konami po roku postanowi np. odciąć ludzi od serverów BO wychodzi MGO 3...

Ej, nawet tak nie mów :P Myślę, że wyczaili potencjał. Widzieli jak ludzie pchali się na betę i rejestrację id. Serwery muszą długo wytrzymać.

Niech tylko uruchomią Combat Trainingi, bo chce zostać instruktorem.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 00:06

Sorry Shini, ale to może nie wyjść z samego konami jak od samego sony... Jeśli chodzi o online gaming to jedyne co to Xbox jest na dobrej drodze rozwoju, reszta dalej kuleje.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » Wt cze 17, 08 00:08

Owszem, ale może właśnie dlatego Sony będzie chciało to podtrzymać. Ludzie bawią się w CoD4, teraz MGO na serwach Konami, nawet Lost Planet bywa oblegane. Wątpie by to wszystko tak nagle olali.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez kingOFspirit » Wt cze 17, 08 08:52

Gac666 napisał(a):

Przecież można tworzyć własny serwer...?!?!
kingOFspirit
Arnold

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 12:23

kingOFspirit napisał(a):
Gac666 napisał(a):

Tak? Masz możliwość postawienia PCta jako servera działającego 24/7 by ludzie mogli na niego wchodzić i grać w MGS 4?

Masz możliwość zakładania własnych gier PRZEZ servery konami. Czyli jak padną servery Konami to kaput.

Na takiej samej zasadzie działa Diablo 2 i Battle.net. Gdyby padły servery Battle.net to pozostałaby Ci tylko gra LAN z kumplem w bloku. Tyle, że po zmianie kilku plików jest możliwość postawienia Battle.net prywatnie, więc pół biedy.

Zaś MGS 4 tego nie ma niestety. A pamiętajcie, że prędzej czy później servery oficjalne padną, bo taka kolej rzeczy.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kingOFspirit » Wt cze 17, 08 13:36

Gac666 napisał(a):
kingOFspirit napisał(a):
Gac666 napisał(a):

Tak? Masz możliwość postawienia PCta jako servera działającego 24/7 by ludzie mogli na niego wchodzić i grać w MGS 4?

Masz możliwość zakładania własnych gier PRZEZ servery konami. Czyli jak padną servery Konami to kaput.

Na takiej samej zasadzie działa Diablo 2 i Battle.net. Gdyby padły servery Battle.net to pozostałaby Ci tylko gra LAN z kumplem w bloku. Tyle, że po zmianie kilku plików jest możliwość postawienia Battle.net prywatnie, więc pół biedy.

Zaś MGS 4 tego nie ma niestety. A pamiętajcie, że prędzej czy później servery oficjalne padną, bo taka kolej rzeczy.

Tacy sami sceptycy jak ty mówili to samo o Diablo II i co... żyje, ba doczekał się kolejnego laddera. Więc może skończmy z tymi czarnymi osądami, jeśli tak nie wierzysz MGS-owskie servy to po co ta gadka.
kingOFspirit
Arnold

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 13:42

Tacy sami sceptycy jak ty mówili to samo o Diablo II i co... żyje, ba doczekał się kolejnego laddera. Więc może skończmy z tymi czarnymi osądami, jeśli tak nie wierzysz MGS-owskie servy to po co ta gadka, i zauważyłem że XBOX cenisz bardziej. Nie będę tworzył spory co jest lepsze X czy PS bo to nie te forum a po za tym chyba każdy woli opinie zostawić dla siebie. ;P

Nie cenie Xbox'a (bo nie jestem konsolowcem zacznijmy od tego) bardziej tylko wiem, że mają lepszą pozycję w porównaniu do Sony, co nie zmienia faktu, że i tak w porównaniu do nas PCtowców i tak mają przerąbane.

Wiesz Diablo 2 nie jest na konsole i dlatego się doczekał, ja do tych sceptyków nie należę.
Poza tym popatrz na MGO. Kiedy wyszedł Subsistance, a kiedy zamknęli servery MGO (a przecież była strasznie popularna i ludzie specjalnie kupowali Subsistance by móc grać online).

Jako, że Sony jest pazerne na pieniądze, to nie będzie im się chciało w nieskończoność utrzymywać serverów (za co przecież płacą). Więc kiedy wyjdzie MGO3 czy MGS 5 to servery MGO 2 padną, by ludzie musieli kupić MGO 3. Dla Sony to duża kasa, bo oni zarabiają głównie na licencjach, a kasę potrzebują, bo PS3 wcale tak dużo zysków w porównaniu do strat nie dało, to standard wśród konsol.

Tak więc z mojej strony to nie są czarne osądy tylko i wyłącznie doświadczenie oparte na wieloletnim badaniu rynku, a że jestem sieciowcem to coś o tym wiem.

Koniec tematu.

P.S. nie zmieniaj treści ;).
Ostatnio edytowano Cz sty 01, 70 02:00 przez Gac666xx, łącznie edytowano 2 razy
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » Wt cze 17, 08 13:44

Gac ma powody, bo w końcu Konami szybko odcięło dopływ tlenu pierwszego MGO ;)
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 14:09

Zaś tu możemy się żreć do woli :>.

Dla mnie osobiście taki cios jak z MGO byłby nie do przyjęcia. Kto by pomyślał, by po roku odcinać ludzi od możliwości gry Online, skoro do tego została stworzona.
Gdybym miał świadomość tego, że kupuję Subsistance i wiedziałbym, że data zamknięcia serverów jest bliska to na pewno bym się na grę nie zdecydował.
Nie po to kupiłem Team Fortress 2 czy ET: Quake Wars by żyć w przerażeniu, że może jutro już nie będę mógł grać.

To jest totalne splunięcie w twarz graczom.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » Wt cze 17, 08 14:22

Dlatego sądze, że tym razem Konami nie popełni tego błędu. Nie zapowiada się w najbliższym czasie na MGO3 ver. 7.02 plus zainteresowanie było ogromne. Dadzą nam spokojnie pograć.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 15:45

Tylko przez ile... 3-4 lata? Chciałbym widzieć oświadczenie Sony i Konami, że nie zamierzają usuwać serverów lub w przyszlości dadzą możliwość zakładania zupełnie własnych serverów.

Naturalną koleją rzeczy gier sieciowych jest schemat:

Gra wychodzi, promuje się oficjalnymi serverami. Po okresie czasu gdy już czas przejść dalej servery są zamykane, ale otwierają się servery graczy. Przez co gra dalej tętni życiem, nikt nie narzeka, że kupił grę i grać nie może.

Dlatego nie ważne jak starą grę PC odpalę po sieci to znajdę server do gry lub mam możliwość stworzenia własnego.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez metalsega » Śr lip 30, 08 22:34

Gac dobrze prawi, polać mu :D, ale myli sie w jednej rzezy z tego co wiem.

Serwery MGO to nie były serwery Sony, tylko konami. Sony o swoje gry dba jako tako :). Za przykład podam SOCOMa, w którego dalej można grać online na serwerach Sony chyba nawet. Do tego pozostaje możliwość postawienia swoich przy pomocy Xlink Kai. eszcze nie tak dawno grałem na serwerach Sony w Hardware Online Arena, gdzie było mniej niż 10 graczy, a gra jest za darmo. To konami się wypina na graczy. Pozamykało serwery po roku w MGO1 i wydali kompletnie inne MGO2 też po prawie roku od zamknięcia serwerów. Nie ma możliwości grania w MGO1, a wszystkie petycje i prośby fanów olewają. Fani nawet prosili o umożliwienie postawienia swoich serwerów lub płacenia dla konami za serwery, a i tak odmówiono. Dodac też trzeba, ze gra była bardzo popularna. Przebijał ją pod tym względem tylko SOCOM. Dodać też trzeba, ze PS2 miało strasznie słaby online. Ile posiadaczy grało online na swojej PS2? Malo.

Taka jest prawda niestety, dlatego pod tym względem PC ma najlepiej.
"World needs only one Snake and one Big Boss"
Metal_PL w MGO
metalsega
Arnold

Postprzez Gac666xx » Śr lip 30, 08 22:44

No fakt, pomyliłem się, że to nie Sony a konami trzymalo piecze nad serverami MGO. No ale wiadomo o co chodzi.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez metalsega » Śr lip 30, 08 23:49

Dlatego napisałem, zeby polać, bo dobrze prawisz :D
"World needs only one Snake and one Big Boss"
Metal_PL w MGO
metalsega
Arnold

Postprzez Gac666xx » Cz lip 31, 08 03:04

Pepsi to chętnie, bo mi się skończyła :).
Gac666xx
Big Boss

Powrót do Metal Gear Online