Tak to właśnie jest z RE4 : "gdzieś tam" w głowie miałem plany kupić tę gierkę od czasów obniżki jej ceny, ale praktycznie w ogóle nie miałem na nią zajawki. Ani po recenzjach, ani po trailerach, a już szczególnie mój zapał studziły niektóre opinie. Zawsze jest możliwość, że akurat ja będę należał do osób, dla których gierka nie jest niczym specjalnym

. Dodam, że serię RE bardzo lubię, skończyłem podstawową trylogię nie jeden raz. Wydaje mi się jednak, że argument o "trafianiu do fana RE" jest słaby, skoro gra tak bardzo odcięła się od korzeni.
Jeśli o mnie chodzi, to od dłuższego czasu gram coraz mniej. Krótko o gierkach, w które pykałem w te wakacje :
God of War 2, poziom God : drugie oblicze tej świetnej gry. Na tym poziomie oferuje dodatkowe godziny frajdy. Ciężka, ale satysfakcjonująca "przeprawa" (niestety, bonusy niesatysfakcjonujące).
Half Life 2 : pierwszy poważny tytuł na nowym PC. Jak dla mnie "objawienie"

. "Jedynka" nie była dla mnie niczym nadzwyczajnym (no ale skończyłem ją 9 lat po premierze

), ale zainteresowała mnie przedstawionym światem. HL2 ten świat niesamowicie rozbudowuje. To właśnie fabuła, klimat i postacie chyba najbardziej mnie w tej serii "jarają". Cytadela rządzi. Gameplay właściwie bezbłędny, czysta przyjemność z gry.
Skończyłem też dodatek Episode 1 (świetne zakończenie), drugi epizod już czeka. Coś czuję, że seria będzie jedną z najlepszych, jakie skończyłem.
Call of Duty 4 (PC) : jak dla mnie pierwsze uderzenie next-genowej grafiki w moim domu. Niesamowita oprawa ! Gameplay dobry, akcje bardzo dynamiczne (czasami aż za bardzo, trudno skupić się na wszystkim naraz) i klimatyczne (pierwsza poważna misja, na statku : kozackie). Jednak, mimo wszystko, gierka "leży" zainstalowana już prawie dwa miesiące, a chyba nawet jeszcze połowy nie "zaliczyłem". Ale to pewnie przez to, że mam innych zajęć pod dostatkiem.
GTA : Vice City Stories (PS2) : dłuższego posta napiszę kiedy indziej, teraz powiem, że klimatycznie dorównuje VC, muzyka świetna, grafika nie tak zła, jak się pisało, no i GTA to GTA. Dla mnie obowiązkowa gierka, akuat w oczekiwaniu na "czwórkę".
Zainstalowałem też Halo 1 na PC. Chociaż po zagraniu jakiś czas temu w demo nie miałem zbyt pozytywnego zdania, to teraz gierka mnie wciąga. Zobaczymy, co z tego będzie

. Widok "planety : okręgu" świetny.