www.savemgo.com

Tutaj rozmawiamy o MGO i MGO2

Moderator: GM

www.savemgo.com

Postprzez Shintaro » Śr wrz 24, 08 11:59

Witam, jestem tu nowy, ale pomimo tego chciałbym prosić Was o pomoc. Sprawa dotyczy oryginalnego Metal Gear Online, inaczej znanego jako Metal Gear Solid 3: Subsistence Online. Ta gra wyszła na Playstation 2 i proszę nie mylcie jej z nowym MGO, które wyszło na PS3. Myślę, że dla 80% użytkowników to jest jasne i nie trzeba tego tłumaczyć :icon_smile:
A więc, serwery MGO1(nazwa potoczna, dla rozróżnienia starego od nowego) zostały zamknięte w Europie prawie rok temu. Czekaliśmy z nadzieją na nowego Metala z opcją online ponad pół roku i niestety, ci którzy grali w MGO1, nie lubią nowego MGO. To tyczy się Polaków, ale i nie tylko. Problem jest powszechny w całej Europie, ba nawet w Ameryce Północnej. Również tam fani nie są zadowoleni i gdyby mogli, wrócili by do MGO tego na PS2. Dlatego też powstała strona www.savemgo.com która ma na celu zgromadzenie wszystkich niezadowolonych fanów. Także, jeżeli tutaj tacy są, proszę o pomoc. Nawet jeśli lubisz nowe MGO, a chciałbyś pomóc, wpisz się na petycję i pomóż nam! Petycja jest poważna, wszelike fałszywe wpisy są kasowane, bo jej pomysłodawca(MrGame20) podchodzi do tego poważnie, tak więc wpisy typu 'Scooby Doo' nie przejdą :icon_smile: Co jest ważne, to, że nasz plan obejmuje również kontaktowanie się z Konami. Najlepiej poprzez Community Support Page. Tak właśnie zrobił liqu!d i doczekał się odpowiedzi, wcale nie negatywnej.
http://savemgo.com/forums/viewtopic.php?f=3&t=15
Link ten mam nadzieję uciszy ludzi mówiących: 'daj sobie spokój, ta gra nigdy nie wróci' itd.oraz mam nadzieję, że przekona Was, że wasza pomoc nie pójdzie na marne.
Dziękuję, za uwagę i szczerze liczę na Waszą pomoc! :iconbiggrin:

EDIT:
moja przeglądarka zawiesiła się i podwójnie utworzyłem, temat, za co przepraszam, jeden z nich proszę skasować.
Ostatnio edytowano N sie 23, 09 11:34 przez Shintaro, łącznie edytowano 2 razy
Shintaro
Inkarnacja VR

Postprzez yawn » Śr wrz 24, 08 13:14

Konami i tak ma to gdzies, szkoda waszego czasu.
yawn
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Śr wrz 24, 08 13:21

Yawn powiedz mi, dlaczego to napisales? Dlaczego pomimo linku ktory podal Shintaro, a ktory na pewno sprawdziles bo przeciez o to prosil, napisales slowa majacego go zniechecic do dzialania?

Jestes mi w stanie wytlumaczyc dlaczego probujesz zniszczyc w nim chec dzialania?

Przeciez to takie cyniczne.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Śr wrz 24, 08 13:28

Dla mnie odpowiedź Konami oznacza mniej więcej tyle, że jeśli zacznie krzyczeć więcej chętnych, to oni te serwery przywrócą.
No to może będzie sens kupić Sbbsistence : ) ? Ja się pod petycją już podpisałem.

A słown yawna szkoda komentować.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez psy-ko » Śr wrz 24, 08 14:08

tak naprawde to mi to zwisa bo nie gralem w mgo ,ale pomoge :iconbiggrin:
psy-ko
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Śr wrz 24, 08 15:23

Wow, jestem pod wrażeniem, że w ogóle konami odpisało. Coś z tego może jeszcze być.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr wrz 24, 08 15:36

Inicjatywa godna pochwalenia , jeśli to się uda będe miał kolejny powód do zakupu MGS 3 SUBSISTENCE , panowie moderatorzy i admini przydałby się jakiś news na głównej do tej petycji.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Shintaro » Śr wrz 24, 08 15:41

A ja jestem pod wrażeniem Waszej reakcji :icon_smile: oczywiście jest to pozytywne wrażenie.

@ Yawn
Zgaduję, że nie zajrzałeś do linku, który podałem powyżej. Odpowiedź Konami jest zaskakująca, dla nas wszystkich. Wcale nie powiedzieli "nie" więc tym bardziej powinniśmy próbować. Jeżeli już trochę żyjesz na tym świecie, to wiesz, że jeżeli coś chcesz mieć, to musisz się o to upomnieć. My właśnie to robimy. Robimy to, bo gra jest warta świeczki, dla nas oczywiście. Musimy pokazać, że zależy nam na tej grze, jeżeli chcemy w nią zagrać.

Wszytko jest do zrobienia, nikt nie mówi, że będzie to łatwe i że serwery będą online od jutra.

Jeszcze raz dziękuję za wsparcie i Wasze odpowiedzi :iconbiggrin:
Shintaro
Inkarnacja VR

Postprzez yawn » Śr wrz 24, 08 15:44

kul napisał(a):Yawn powiedz mi, dlaczego to napisales? Dlaczego pomimo linku ktory podal Shintaro, a ktory na pewno sprawdziles bo przeciez o to prosil, napisales slowa majacego go zniechecic do dzialania?

Jestes mi w stanie wytlumaczyc dlaczego probujesz zniszczyc w nim chec dzialania?

Przeciez to takie cyniczne.

chyba tak, rotfl.
yawn
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Śr wrz 24, 08 15:54

przydałby się jakiś news na głównej do tej petycji

Jak tylko pojawi sie ten ktoremu nudno to wrzuci.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Śr wrz 24, 08 16:53

Słowo poszło w świat
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Śr wrz 24, 08 18:39

Oczywiście się wpisałem. Oby Konami się wreszcie zrozumiało, jak wielką zbrodnię popełniło :).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Ray » Śr wrz 24, 08 20:33

też sie podpisałem
a bozbycie sie serwerów to jak wyrzec się swojego syna
Ray
Pyro Bison

Postprzez Askel » Cz wrz 25, 08 17:07

Wybaczcie mi moją ignorancję, ale mam pytanie.

Dlaczego MGO1 jest lepsze wg niektórych niż MGO2 ?
Ja grałem tylko w MGO2, stąd moja niewiedza.
Przepraszam za lekki offtop, ale za to wpisałem się na stronie.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez MrPayne » Pt wrz 26, 08 11:12

Wpiszę się z czystego masochizmu. By żałować, że nie mam Subsistence'a. ;)

Ludzi typu Yawn znajdziesz wszędzie. Zawsze, kiedy chcę pisać o jakichś akcjach, znajdzie się mędrzec prawiący słowa typu "chłopcze, tu chodzi tylko o pieniądze, kiedyś to zrozumiesz", kiedy naprawdę czasem można dać tym "u góry" znać.

Nawet jeśli nie pomożemy w jeden sposób, możemy pomóc w inny - petycje do Capcomu w sprawie gier na PSP może nie dała wyczekiwanego RE, ale na liście wydawniczej pojawiły się DMC i nowe IP. Warto próbować
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Shintaro » Pt wrz 26, 08 12:07

Dzięki wielkie za newsa na głównej :iconbiggrin:

Ja mogę wyjaśnić dlaczego dla wielu osób MGO1 było lepsze niż MGO2.
Pierwszy powód to, że MGO1 było pierwszym, tytułem online w jaki grali. Jest to swego rodzaju sentyment. Ale sentyment ten nie jest bezpodstawny. Gra jest UNIKALNA. Przyznają to nawet ludzie mający po 30-40 lat na karku, którzy grają online bardzo długo, początkowo na PCtach, potem na konsolach. Gra była świetnie wywarzona, każda broń miała swoje zalety i wady. Dla przykładu AK-47 ma 30 kul w magazynku, ale za to ma duży odrzut podczas strzelania, co utrudnia celowanie. XM16E1 ma w magazynku 20 kul, ale za to ma mniejszy odrzut. I już tutaj jest zauważalne pole manewru dla gracza. Jeżeli ktoś był miłośnikiem headshotowania to używał XM16, jeżeli ktoś lubił kombinacje Auto Aim + granaty wybierał AK-47. Oczywiście, to nie oznacza, że gość z XM nigdy nie używał Auto Aim'a, a gość z AK nigdy nie headshotował. Chodzi o pole manewru dla gracza, dla tych z najwyższej półki broń nie miała już takiego znaczenia, bo opanował granie jedną i drugo niemalże do perfekcji. Inna sprawa: MGO1 miało więcej sposobów na zabicie przeciwnika. Zawsze miałeś możliwość użycią First Person View - czyli headshotowanie, drugą z nich był Auto Aim. Tak więc to uatrakcyjniło grę. Wbrew pozorom Auto Aim nie był taki łatwy w użyciu. Oczywiście każdy go używał, ale pozostaje kwestia tego, jak go używał. Wyjaśnie to bardzo łatwo. Typowy niedzielny gracz musiał wystrzelić od 12 kul z AK 47, żeby zabić przeciwnika używając Auto Aim'u. Ja potrafiłem to zrobić używając zaledwie 6 kul(Amerykanie twierdzą, że można było to zrobić za pomocą tylko 4 kul). To ma znaczenie, gdyż nie zawsze jest czas na przeładowanie broni. Idąc dalej tym tropem zwykły gracz potrafił zabić jednego lub dwóch przeciwników używając AK-47 i Auto Aim'a(gdyż zużywał około 12-15 kul na przeciwnika). Ja osobiście potrzebowałem 6 kul jak już wspomniałem wyżej. mam w magazynku 30 kul więc mogę zabić pięciu przeciwników bez przeładowywania broni, podczas gdy zwykły gracz tylko dwóch!
Do czego zmierzam? A do tego, że gra wynagradzała Ci spędzony z nią czas. Takich rzeczy było dużo więcej i uwierz mi -możnaby o tym napisać książkę. Wielki plusem tej gy był brak jakichkolwiek celowników pomocniczych. W oryginalnym MGO nie było Over the Shoulder View(mówię o tym celowniku pomocniczym w kształcie koła) oraz nie było linii pomocniczej podczas rzucania grantów. Wszystko wymagało pracy i praktyki. To sprawiało satysfakcję gdy wreszcie opanowałeś jakiś element. Rzucanie granatami, taniec itd.
Inny powód to mapy, MGO1 miało ich więcej, niż MGO2 ma. Ok wychodzą expansion packi, ale nie dla Poski jak wiecie. Można je zdobyć, ale jest trochę przy tym kombinowania. W przypadku MGO1 wkładałeś płytę do konsoli i grałeś bezstresowo. Ale to nie wszystko, jest jeszcze problem jakości map. I tu znowu te z MGO1 wygrywają. Były ciekawsze, zrobione z pomysłem, posiadały więcej nierównego terenu, co zmuszało graczy do nauczenia się jak celować. To była wielka sztuka w MGO1. Celowanie w FPV mówiło wiele o graczu. I znowu, jedni byli lepsi w celowaniu na równym terenie, inni na nierównym, na takich mapach jak Mountaintop. Ale to nie wszystko, dla każdego typu gracza była inna kamera(prawdą, jest, że MGO2 też jes posiada, ale PO jest bezużyteczne). Dla graczy lepiej czujących się na wyrównanym terenie był typ kamery zwany potocznie 'PO'(Player Orientation). Z reguły każdy na niej grał gdyż była to kamera domyślna w MGO1 i mimo wszystko prostsza dla początkujących. Dla graczy zaawansowanych i tych którzy lepiej czuli sie w celowaniu na nierównym terenie istniała inny typ kamery, a mianowicie tzw. 'CO'(Camera Orientation). Nie będę opisywał szczegółów działania obu kamer, gdyż nie jest to potrzebne, a zajęłoby dużo czasu.
Rzeczy takie jak grafika to już kwestia gustu. Oczywiście można powiedzieć, że MGO2 ma lepszą grafikę bo jest grą next genową. Ja osobiście wolę grafikę MGO1. Nie jest tak szczegółowa, ale kolorystyka jest dużo przyjemniejsza dla oka.
Gra wynagradzała Ci godziny z nią spędzone, ciągle odkrywało się coś nowego, co niezmiernie cieszyło. Zwłaszcza w takich trybach jak Sneaking Mode. Nowe MGO ma inny Sneaking, tu grają dwie drużyny przecwiko sobie i muszą znależć Snake'a. Zgaduje, że znasz reguły tego trybu mniej więcej. Otóż zdaniem wielu stary typ Sneaking'u był lepszy. Ja się pod tym podpisuje lewą i prawą ręką. Ten tryb miał taką głębię, tyle smaczków i możliwości, że aż trudno uwierzyć, że to możliwe aby twórcy tak genialnie to przewidzieli. Niesamowita głębia tego trybu ale i całej gry. Nigdy nie byłem znudzony tą grą, potrafiłem grać 6-8 godzin bez przerwy i wyłączałem konsolę tylko dlatego, że była już czwarta nad ranem, a ja musiałem na 8:00 iść do szkoły.
Na tym zakończę, bo tak jak powiedziałem, można by o tym napisać książkę, opisując każdą taktykę i odkrycie z osobna :iconbiggrin:
Dzięki za uwagę i mam nadzieję, że choć trochę wyjaśniłem Twoje wątpliwości. Niestety nie można tego opisać, w to trzeba zagrać, poświęcić masę godzin aby poczuć i zrozumieć :icon_smile:
Shintaro
Inkarnacja VR

Postprzez Johny Sasaki » Pt wrz 26, 08 12:58

Jakby co to sie tez podpisalem:)

Jak bede w robocie, to puszcze jeszcze ze 40 podpisow (2x20 kompow w kawiarence), ale to dopiero jutro;)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez MrPayne » Pt wrz 26, 08 13:02

Johny Sasaki napisał(a):Jak bede w robocie, to puszcze jeszcze ze 40 podpisow (2x20 kompow w kawiarence), ale to dopiero jutro;)

Jeśli kilka osób pójdzie za Twoim przykładem, to widząc ilość słowa "Poland" w petycji może Konami zawstydzi się nałożonymi na nas ograniczeniami w MGO i je zniesie. :P

Ech, marzenia ściętej głowy. :)
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Shintaro » Pt wrz 26, 08 14:52

Johny Sasaki napisał(a):Jakby co to sie tez podpisalem:)

Jak bede w robocie, to puszcze jeszcze ze 40 podpisow (2x20 kompow w kawiarence), ale to dopiero jutro;)

Jestem bardzo wdzięczny, ale muszę uprzedzić o tym, że jeżeli te 40 podpisów będzie na jedno nazwisko to zostaną one odrzucone. Problemu z IP itd. nie ma, jeżeli np. dwie osoby chcą wipsać się na listę, ale też nie do przesady :icon_smile: traktujemy sprawę poważnie i chcemy, żeby ta petycja była poważna, bo tylko wtedy Konami coś zrobi w tym temacie. Dlatego właśnie poprzednie petycje zostały odrzucone, ponieważ Konami odczytało je jako żart. Nikt nie nazywa się 'Scooby Doo'. Niestety ludzie wpisują różne rzeczy, sam nie wiem co mają na celu poprzez takie działanie. Zdecydowanie wolimy mieć mniej wpisów, ale, żeby były one prawdziwe i nie można było im czegokolwiek zarzucić. :iconbiggrin:
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i uwagę! :icon_smile:
Shintaro
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Pt wrz 26, 08 14:53

znajdzie się mędrzec prawiący słowa typu "chłopcze, tu chodzi tylko o pieniądze, kiedyś to zrozumiesz"

Bo tu chodzi głównie o pieniądze , przynajmniej dla Konami która jak się z pewnością okaże jeszcze zarobi na ewentualnej reaktywacji serwerów.
Najlepszym przykładem może być możliwa reedycja SUBSISTENCE'a w platynie , lub płatne konto na ich serwerach , tak sobie pomyślałem że ta petycja ma nawet na celu pokazanie KCJ że są osoby gotowe im płacić za wskrzeszenie tej gry.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Johny Sasaki » Pt wrz 26, 08 15:21

Shintaro napisał(a):jeżeli te 40 podpisów będzie na jedno nazwisko to zostaną one odrzucone

Dzieki Bogu w necie jest dostepna ksiazka telefoniczna, nie trzeba nawet zbytnio glowa ruszac zeby fake wymyslec jakis;d
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Flok » Pt wrz 26, 08 15:34

Mogliby na PSS wrzucić MGO1, nie grałem w to, ale po przeczytaniu opisu Shintaro nie mam wątpliwości, że gra jest warta świeczki.
Flok
Fire Trooper

Postprzez Shintaro » Pt wrz 26, 08 16:41

Saladyn, zgadza się, my jesteśmy gotowi zapłacić za grę, jeszcze raz. Brzmi to dziwnie, ale z drugiej strony jesteśmy świadomi tego, że nie ma nic za darmo.
Co do tej zapłaty za grę, to Folk trafił w dziesiątkę. Jeżeli ktoś z Was przeglądał forum savemgo.com to zapewne zauważył tam temat o "wrzuceniu MGO1 na PSS".
@ Johny Sasaki
To rozumiem! :iconbiggrin:
Shintaro
Inkarnacja VR

Postprzez Operator » Pt wrz 26, 08 17:31

I teraz żałuję że nie kupiłem Subsistance'a. Namówię moją klasę w której Metala popularyzujemy i może coś z tego będzie?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez yawn » Pt wrz 26, 08 18:29

MrPayne napisał(a):Ludzi typu Yawn znajdziesz wszędzie. Zawsze, kiedy chcę pisać o jakichś akcjach, znajdzie się mędrzec prawiący słowa typu "chłopcze, tu chodzi tylko o pieniądze, kiedyś to zrozumiesz", kiedy naprawdę czasem można dać tym "u góry" znać.

czuje sie dotkniety :/

odin: wszyscy Cie przepraszamy ;)
Ostatnio edytowano So wrz 27, 08 00:37 przez yawn, łącznie edytowano 1 raz
yawn
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt wrz 26, 08 19:09

Nie rozmywaj.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez KowalPL » Cz sty 08, 09 16:41

OK podpisywac dziekuje ;]

Rozmawialem z jedynym z europejskich gracz ktorzy byli na WC 08 i powiedzial mi on iz jeden z japnskich raczy pytal sie o MGO1 lecz nie dostal jasnej odpowiedzi wiec nie mozna nic zapewniac ani nic przekreslic.

Pisze na stronie petycji iz nawet wszyscy mieszkancy twojego domu z jednego IP moga siw wpisac po prostu chodzi o to aby nie bylo za duzo z jednego PC bo nie bedzie wziete to powaznie...

Piszcie cos na forum na SaeMGO a jesli chcecie wiecej rozmow o MGO1 a takze MGO2 to mozecie pisac (jak niedozwolona reklama to prosze o usuniecie linka) www.MGOForums.com t tym momencie najwiekszym servisie o MGO
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez Johny Sasaki » Pt sty 09, 09 08:56

Czy niedozwolona reklama to powinienes wiedziec, bo zaakceptowales regulamin tego forum. Aczkolwiek ten temat chocby z racji nazwy jest wyjatkiem.

Ja pisalem z adminem tmatej stronki, prosil nas o przetlumaczenie naszych wypocin dotyczacych MGO i MGO"2" i chce nam dac kawalek miejsca na forum w zwiazku z tym. Jacys zdolnie anglisci? Bo ja z polskiego na ang sobie srednio radze, a nie chce faila jakiegos zrobic.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez KowalPL » Pt sty 09, 09 11:23

Znam tam wszystkich adminow powiedz mi z kim rozmawiales to moge z nim pogadac i potlumaczyc tez moge jak trzeba

PS: Jaki masz tam nick
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez Johny Sasaki » Pt sty 09, 09 13:46

Nie mam tam nicka, bo sie tam nie udzielam. Ciesze sie, ze znasz wszystkich adminow, ale nie wiem po cholere masz z ktoryms z nich gadac. Prosil o przetlumaczenie tego co na tym forum napisalismy o MGO a nie o rozmowe. A jak mozesz przetlumaczyc, to nie krepuj sie, jak skonczysz to przekaze mail od niego i mu odpiszesz razem z tlumaczeniami.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Powrót do Metal Gear Online