Ptak

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Ptak

Postprzez Crusher » So wrz 27, 08 19:09

Witam mamy rannego ptaka potrzebujemy pomocy, czy ktoś wie jaki to jest gatunek? Ptak jest wielkości dogodnego wróbla, z długim szpiczastym dziobem. Proszę o nazwe i ewentualnie info czym się żywi...
Obrazek
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So wrz 27, 08 19:12

Zawieź go do najbliższego weterynarza jeśli możesz. W ten sposób mu nie pomożesz. Ptak jest wystraszony i nie będzie chciał jeść i tak. Jako amatorski znawca behawioryzmu ptaków piszę to dlatego, że jest to najlepsze wyjście.

Dodatkowo ze zdjęcia widzę, że ptak ma na 80% złamane skrzydło, jeśli weterynarz go nie naprostuje to już nigdy nie będzie latał i zdechnie marnie.

Zaraz poszukam co to za gatunek.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » So wrz 27, 08 19:14

ok dzięki za rade ogólnie to kolega go złapał mówiłem mu żeby dał go do weterynarza ale nie słuchał mnie z resztą o tej porze wterynarz już zamkniety a jutro niedziela i nie czynne :(
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So wrz 27, 08 19:19

Zadzwońcie do tego weterynarza. Jego obowiązkiem jest przyjąć lub dać radę, aż do poniedziałku.

Dodatkowo nie jestem pewien, ale najprawdopodobniej jest to gatunek chroniony. Zaś to grozi karami prawnymi, ponieważ gatunków chronionych nie wolno trzymać w domu. Jak najszybciej trzeba weterynarza powiadomić i żeby się tym zająć. Przy rozmowie telefonicznej możesz zaznaczyć, że wydaje ci się, że to gatunek chroniony.

PS. Gdzie mieszkasz to może uda mi się ustalić rodzaj ptaka.
Ostatnio edytowano So wrz 27, 08 19:54 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » So wrz 27, 08 19:28

właśnie dajemy go do jakiejś "pomocy dla zwierząt" bo na weterynarza trzeba płacić a my nie mamy kasy :( dadzą ptaka do Ciapkowa tam są weterynarze, wyleczą ptaszka. Dzięki za pomoc: temat można zamknąć/usunąć itd. Jeszcze raz dzięki...
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So wrz 27, 08 19:31

Ok mam jest to Kszyk

http://ptaki.info/abc/ptak.php?id=145

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożony utratą siedlisk przez osuszanie terenów podmokłych, zaniechanie koszenia łąk, zarastanie przez wysoką roślinność

NATYCHMIAST kontaktujcie się z weterynarzem.

Poza tym weterynarz nie ma prawa wziąc za to pieniędzy, poneiważ nie jest to zwierzątko domowe.
Ostatnio edytowano So wrz 27, 08 19:55 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
Gac666xx
Big Boss

Powrót do Pierdolnik