Twór tzw. PSP

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pt gru 12, 08 01:10

MrPayne napisał(a):Przecież to w odrębie jednego teamu, nie twierdzę przecież, że dyrektor artystyczny ma programować walki. :p

No właśnie nie jestem pewien, czy w obrębie teamu. Zawsze wydawało mi się, że jest w jakimś dużym zespole jedna ekipa grafików, która tworzy prerenderowane filmiki. Np w takim Square i FF - to wręcz widać, że całkiem inni ludzie robią grafikę gry, a inni prerendery. Choćby po nieraz całkiem innym designie.
Orientuje się ktoś, jak to rzeczywiście jest? Czy takie SquareEnix ma jedną ekipę odpowiedzialną za CGI, której zleca tworzenie przerwyników do gier tworzonych przez poszczególne grupy developerskie?

Sorry za offtop, ale temat wydaje mi się ciekawy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt gru 12, 08 03:04

Zwykle jest tak, że robi się coś na zlecenie. Pierwszy filmik do Dawn of War robiła zupełnie inna firma. W FF na 90% jest tak samo, ponieważ takimi filmami zajmuje się grupa minimum 20-30 osób i to w zupełnie innym miejscu. Może to być co prawda w samym Square Enix ale nie wydaje mi się by zatrudniali takich ludzi na stałe by od czasu do czasu robili filmiki, bo wiadomo, że nie w każdej grze owe występują. Po prostu jest to nieopłacalne.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Operator » Pt gru 12, 08 21:22

Może to grupka pracowników z Enix? (jak wiecie obie firmy się połączyły i dalej każda z ich "części" robi określone rzeczy [Final Fantasy - Square, Dragon Quest - Enix])
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez MrPayne » Pt gru 12, 08 22:10

Gac666 napisał(a):Może to być co prawda w samym Square Enix ale nie wydaje mi się by zatrudniali takich ludzi na stałe by od czasu do czasu robili filmiki, bo wiadomo, że nie w każdej grze owe występują. Po prostu jest to nieopłacalne.

Przecież to samo SE tworzyło FMV we wszystkich Finalach, nakręcili Spirits Within i Advent Children.

Używają prerenderów dość często, nawet jeśli nie w grze, to w trailerach i podobnych.

Zresztą jako rzecze wikipedia: "Square Pictures is now a consolidated subsidiary of Square Enix". Nakręcili wspomniane filmy, a po "wchłonięciu" ich włączyli ich do podzespołów, gdyż całe Square ma 11 studiów deweloperskich.

Mając takich ekspertów stać ich na sporą ilość tych przerywników. Widzieliście jakość ich animacji CG? Przepiękne, mają czym się chwalić, więc to robią.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » Pt gru 12, 08 23:37

hmm, a ja zaczynam mysleć nad GTA vice city stories, to wygląda jak pełnoprawne VC - pytanie jak ktoś grał - długie to?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Słonio » Pt gru 12, 08 23:45

Długie i naprawdę fajne, ze wszystkich części stawiam je na 2 miejscu po VC.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Gac666xx » Pt gru 12, 08 23:46

A jak w to się tam gra, jak się strzela, jeździ itp? Przybliżone choć troche do GTA 3 czy wszystko na autoaim?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So gru 13, 08 00:12

z tego co widzialem jest manualne celowanie, reszta jak w VC przynajmniej według filmików...
No ja się chyba zdecydowalem:D
uci
Uber Big Boss

Postprzez Słonio » So gru 13, 08 00:29

Jest i auto i manualne... Warto zagrać chociażby żeby zobaczyć jak Lance Vance jako młokos stawia pierwsze kroki w Vice City. Chyba nie tylko ja go lubię? 8)
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » So gru 13, 08 06:48

Słonio napisał(a):Jest i auto i manualne...
No na szczęście, inaczej niż w III i VC na konsole, gdzie jedne bronie mają autoaim, a inne manual (co było dla mnie, po zagraniu w nie na PC i wchłonięciu peesdwójkowego San Andreas, barierą wręcz nie do przejścia początkowo).

Grałem w konwersję VCS na PS2 i mi się nawet podobała, choć klimat miasta gdzieś mi uleciał. Generalnie czuć było, że gra pochodzi z uboższego sprzętu, ale myślę, że na PSP robi większe wrażenie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So gru 13, 08 15:34

hmm, a ja zaczynam mysleć nad GTA vice city stories, to wygląda jak pełnoprawne VC - pytanie jak ktoś grał - długie to?

Jest tak jak z LCS - brakuje notabene tylko SACS.
Czy długie? Cóż możesz grać kilkanaście jak kilkadziesiąt godz.
Jedno jest pewne , kilka razy PSP padnie .

A teraz informacja być może niewesoła dla Gaca i uci.

Sony wypuściło 4 tyg. temu nową falę konsol - modele 2004 oraz 3004.
Jeśli jest to 2004 vol. 2 i 3004 nie ma opcji na dziś dzień wgrać softu.

Jeśli kupiłeś uci - i Ty Gacu, jak chcesz - model (2004 tylko) rzucony ponad miesiąc do sklepów, to jest szansa. Jednak nikła. Poza tym sprzedawca na pewno będzie chciał wcisnąć te nowe - czyli jak z kiełbasą , powie wam "tak, to są te teraz najnowsze", a nie będzie wiedział, że chce się paradoksalnie te starsze.

Ja kupiłem Przyjacielowi 3004 i polecam - nieco lepszy wyświetlacz , z bundle z LR2 ( są tylko takie, lub z Buzzem oraz Lego Batman. Jest jeszcze opcja kupienia gołego piano black, ale mija się to z celem , cena jak za bundle - 649zł.

Inna opcja to silver - 499.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gac666xx » So gru 13, 08 16:55

Mnie to nie rusza. Ja PSP chce głównie dla emulatora ATARI i dla 5 gier normalnych. Ale z zaznaczeniem emulatora Atari, tak to nie ma sensu bym kupował :/.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So gru 13, 08 17:49

Właśnie wróciłem z Empiku. Praktycznie same 3004 - 649zł dla przypomnienia.
Więc jak Ci "wsie rad no" to atakuj.

Tylko nie polecam zestawów - niektóre po 140 zł , a właśnie kupiliśmy etui - 40 , ściereczkę , plus nakładkę na ekranik x 4 , kolejne 40 i słuchawki. W zupełności wystarczy.
Tylko nie polecam nakładek na klej. Mogą uszkodzić wyświetlacz.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez MrPayne » So gru 13, 08 20:56

Co do VCS - strawne, nawet mimo faktu, że fabuła ma słabsze momenty, a ending jest niezadowalający. Reni to najdziwniejsza postać, jaką spotkałem w grach w konwencji realistycznej, a cameo Phila Collinsa jest świetne. Gameplay też mocny (bo niezmieniony...?), ale biznesy potrafią dopiec skórę. Lepsze niż LCS, ale słabsze niż VC i nieco za SA.

Radio w tej części to jednak coś przepięknego. Lazlow najbardziej angażuje się w Vice City i to po prostu czuć.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » So gru 13, 08 22:31

ostatnio własnie widziałem VCS za 69 zł, po tym co panowie piszecie wydaje się to być dobrym zakupem na święta;)

Co do PSP słonio ja obecnie dysponuje 2004 ver.2
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 15, 08 11:27

Teraz już tylko jest dostępny tylko 2oo4 , lub 3oo4. Niedługo pozostanie samo 3004.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666xx » Pn gru 15, 08 13:01

Dlatego liczę na jakąś używaną :/.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pn gru 15, 08 19:28

VCS rocks !
kupilęm sobie na świeta, chwile zagrałem, poczułęm ten cudowny klimat VC...
natomiast co do GoW - świetne, ale krótkie:(
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » Wt gru 16, 08 17:57

Miłej gry - szkoda, że to dotychczas jedyna gra w serii, w której pojawia się znana gwiazda jako ona sama... Phil Collins genialnie wpasowuje się w klimat!

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Sylvan Wielki » Śr gru 17, 08 13:23

Gac666 napisał(a):Dlatego liczę na jakąś używaną :/.

Nie mazgaj się. Podobno już 3oo4 padło. A jeśli nie , to będzie tak w najbliższych miesiącach. To troszkę jak z nowym modelem x0 (lepsze chłodzenie, m. in.) Ileż to od wakacji do listopada czasu upłynęło?

Zasięgnę informacji Gac i odpowiem.

uci napisał(a):natomiast co do GoW - świetne, ale krótkie:(

natomiast co do GoW - świetne, ale krótkie:(

To teraz kup Castlevanie : Chronicles. Masz 2 gry (starą odsłonę i remake), plus jako bonus najlepszą cześć serii - SotN, którą przechodzisz kilkoma postaciami - za każdym razem gra się zupełnie inaczej.

Ewentualnie Valkyrie Profile jak chcesz mieć gry na więcej niz weekend , jak przy GoW. Opcji jest masa.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Śr gru 17, 08 13:32

Sylvan Wielki napisał(a):Ewentualnie Valkyrie Profile jak chcesz mieć gry na więcej niz weekend , jak przy GoW. Opcji jest masa.
Wyszło to na PSP? Jakaś nowa odsłona, czy konwersja z PSX? Zawsze chciałem w nią zagrać i nie wyszło. Mimo, że nie przepadam za jRPGami.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr gru 17, 08 14:43

ooo, niewiedziałem że ejst castelvania na PSP :D
uci
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Śr gru 17, 08 15:17

twilite kid napisał(a):Jakaś nowa odsłona, czy konwersja z PSX

O ile dobrze pamiętam jest to konwersja z PS2. Nie jestem pewien, w instrukcji do czegoś tam od SE widziałem kiedyś reklamę
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SALADYN » Śr gru 17, 08 15:46

http://gry.interia.pl/news/nadchodzi-nowe-psp,1229831

Castlevanie na PSP jak najbardziej polecam , miałem okazję pobawić się tym wydaniem i klimat poczciwej SOTN z szaraka dosłownie uderzył we mnie z siłą huraganu , no i jak wspomniał Sylvan mamy też klasyczne "Rondo of Blood" i jego remake.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666xx » Śr gru 17, 08 18:13

Po kiego grzyba tyle wersji PSP O_o.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez MrPayne » Śr gru 17, 08 19:09

Żeby dać wrażenie świeżości rynkowi, który wydaje coś nowego raz na miesiąc...

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Śr gru 17, 08 19:24

Chyba. I teraz weź się kobieto zdecyduj, który tu sobie PSP kupić...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz gru 18, 08 14:43

SALADYN napisał(a):no i jak wspomniał Sylvan mamy też klasyczne "Rondo of Blood" i jego remake.

I tak bonus przebija wszytko.

Gac666 napisał(a):Chyba. I teraz weź się kobieto zdecyduj, który tu sobie PSP kupić...

3004.

Po kiego grzyba tyle wersji PSP O_o.

I tak Gac w sklepie tego wyboru nie masz. Nie dostaniesz już 1oo4, za niedługo możesz zapomnieć o 2004 również.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666xx » Cz gru 18, 08 14:57

No ale 3004 jak na razie emulatorów nie wrzuce, więc walę taką sprawę. Mam możliwość kupienia 1004, co prawda uzywany ale tanio i juz karta 1gb, na poczatek starczy. Zresztą teraz bawię się 1004 Johnego siusiakiego i jest spoko. Miałem też w łapie bodajze 2004 albo 3004 (nie wiem dokładnie, koleś sam nie wiedział) i w sumie zero różnicy.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz gru 18, 08 15:04

Tak, ale różnica jest czy 2oo4 , czy 3oo4, bowiem wtedy już takowa jest.
Co do ewentualnej emulacji - kwestia czasu. Zresztą dziś/jutro, będę już wiedział co i jak.
Obrazek
Sylvan Wielki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole