Problem z udostępnianiem połączenia

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

Problem z udostępnianiem połączenia

Postprzez Kazuun » Śr lut 04, 09 08:20

No więc tak: net w konsoli jest poprzez drugą kartę sieciową w kompie. Wiadomo że trzeba potem udostępnić połączenie. I tu zaczyna się mały kłopot. Czasami zdarzało się tak, że po resecie kompa owo udostępnianie się wyłączało samoistnie. Do przeżycia, to 15 sekund roboty. Dziś rano tez się tak zrobiło, no to standardowo jadę z procedurą i nagle klops. Wywala się TAKIE ŁADNE OKIENKO, które kompletnie nic mi nie mówi.
Sprawdziłem też ustawienia IP, Maski itp z połączenia które odpowiada za dodatkową kartę sieciowa do której podpięta jest PS 3.

Tam wpisałem (znalezione gdzieś w necie - działało):
Obrazek
...zatwierdziłem. Udostępniam połączenie i wciąż klops. Sprawdzam jeszcze raz IP i DNSy i okazuje się, że one się kasują po każdej próbie udostępnienia połączenia, a ustawienie przerzuca się samoistnie na opcję: Uzyskaj adres IP automatycznie

Internet to dialog 4 mb. Nie wiem na ile to ważne, ale mam tez zainstalowane Hamachi (wyłączałem je itp i nie pomagało), jednak wcześniej nie sprawiało to żadnych problemów.

Jako, że w sprawach sieciowych jestem dupa to nic dziwnego, że próby mojego kombinowania nie pomagają. Ktoś ma jakiś pomysł ? Z góry wielki dzięki za jakieś słowa porady.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Śr lut 04, 09 09:20

Dziwna sytuacja.

Kup sobie router, przynajmniej nie będziesz miał konfliktów i nic nie będziesz musiał udostępniać. Możliwe, że Ci dostawcy zmienili usługę korzystania i teraz masz jedno IP i jak udostępniasz i wykrywa drugie urządzenie to jest klapa.

Zobacz czy jak podłączysz PS3 samo do internetu to czy będzie działać. Jeśli jedno i drugie osobno działa to jest możliwe, że jest jak napisałem.

Inna sprawa, że mógł Ci firewall zablokować albo wirus pozmieniać i blokuje.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lut 04, 09 09:41

To jest najgorsze co może spotkać użytkownika PS3... Niedawno się z tym bawiłem sporo, a i wczoraj też musiałem wszystko naprawiać bo nie chciało mnie połączyć nie wiadomo czemu :/ A demko RE5 czekało na PSN :D
Tutaj z tego co widzę to masz wszystko dobrze wpisane. Pamiętaj, że na konsoli wpisujesz tak samo z tym, że IP i bramka na końcu zamiast 1 ma mieć 2
Jeśli wszystko masz dobrze wpisane i nie działa, to spróbuj jakoś zrestartwać ustawienia, odpinając kabel od konsoli czy coś nie wiem i jeszcze raz od nowa.

Ja mam neo i też sieciówką się łączę. Mimo, iż specjalnie kupiłem nowy router do tego celu, a tu się okazało, że skrosowany kabel jest tylko potrzebny... I teraz nowiuśki router stoi na półce nie używany. Może ktoś chce kupić ;) ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr lut 04, 09 10:07

Gac666 napisał(a):Możliwe, że Ci dostawcy zmienili usługę korzystania i teraz masz jedno IP i jak udostępniasz i wykrywa drugie urządzenie to jest klapa.

Oj co Ty gadasz... Komp i konsola znajdują się w całkiem innej sieci niż komp w sieci dostawcy. Wystarczy jedno IP od providera i można łączyć spokojnie kilka kompów w nowej lokalnej sieci.

W takich śmiesznych sytuacjach warto zdać się na windowsa i DHCP. W ustawieniach sieciowych masz coś takiego jak 'Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie'. No i trzeba skonfigurować wg tego, co mówią, jako sieć udostępnianą wybrać połączenie zewnętrzne z netem, wybrać opcję, że ten komputer łączy się bezpośrednio z internetem a inne łączą się poprzez niego. Po skonfigurowaniu w konsoli [w PS3, nie z wiersza poleceń : )] uruchom automatyczne przydzielanie IP.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Śr lut 04, 09 13:41

Powiem tak: jakie to wszystko poje....chane :P
Nie wiem jak, nie wiem kiedy, nie wiem czemu... ale się naprawiło. Samo.

Odpuściłem rano, poszedłem z psem na spacer, do sklepu, obejrzałem coś w TV, po czym siadłem do kompa i od niechcenia walnąłem Udostępnianie połączenia... i zadziałało. Głupie to jakieś :P

PS: mimo, że problem rozwiązany to jakby można topicu nie zamykać, bo a nóż widelec się komuś w przyszłości przyda (a szkoda zakładać podobny temat), lub znajdzie się ktoś kto może będzie miał pomysł na wyjaśnienie nam skąd takie jaja się biorą :)
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Śr lut 04, 09 14:18

Pabian napisał(a):Ja mam neo i też sieciówką się łączę. Mimo, iż specjalnie kupiłem nowy router do tego celu, a tu się okazało, że skrosowany kabel jest tylko potrzebny... I teraz nowiuśki router stoi na półce nie używany. Może ktoś chce kupić ?

No a jaki ten ruter? Szkoda żeby stał nieużywany, przecież wygodniej Ci chyba rozdzielić nim neo na kompa i konsolę (o ile ruter ma modem ADSL)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lut 04, 09 16:17

NETGEAR WGR614
Za nówke zabuliłem 99zł.
Nie mam potrzeby jego podpinania. Gdybym miał PSP to już co innego. A tak to co najwyżej jeszcze telefonem mogę się połączyć
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666xx » Śr lut 04, 09 19:24

twilite kid napisał(a):
Gac666 napisał(a):Możliwe, że Ci dostawcy zmienili usługę korzystania i teraz masz jedno IP i jak udostępniasz i wykrywa drugie urządzenie to jest klapa.

Oj co Ty gadasz... Komp i konsola znajdują się w całkiem innej sieci niż komp w sieci dostawcy. Wystarczy jedno IP od providera i można łączyć spokojnie kilka kompów w nowej lokalnej sieci.

W takich śmiesznych sytuacjach warto zdać się na windowsa i DHCP. W ustawieniach sieciowych masz coś takiego jak 'Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie'. No i trzeba skonfigurować wg tego, co mówią, jako sieć udostępnianą wybrać połączenie zewnętrzne z netem, wybrać opcję, że ten komputer łączy się bezpośrednio z internetem a inne łączą się poprzez niego. Po skonfigurowaniu w konsoli [w PS3, nie z wiersza poleceń : )] uruchom automatyczne przydzielanie IP.

Tak? To dlaczego pomimo wielu prób w sieci aster nie mogę podłączyć więcej niż 1 urządzenie (nie ważne czy komp, czy np. PDA)? No dlatego, że mam 1 IP na urządzenie, jak podłączam drugie to jedyne miejsce gdzie moge wleźć to wilga.aster.pl czyli rejestracja dodatkowego lub nowego urządzenia. Wszystko zależy od dostawcy. Nawet nie pomaga udostępnianie komputera przez drugą sieciówkę czy switch, bo tak też robiłem. Cwaniaki są, wykrywają 2 MAC adressy to blokują ten, który pierwszy był podłączony. Stąd moje stwierdzenie o dostawcy wyżej.

A router się przydaje, bo jak wyjdzie tego typu problem jak Kazuunowi to przy routerze to nie występuje.

No i całe szczęście, że się naprawiło.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kazuun » Śr lut 04, 09 23:11

N00bowskie pytanie. Router to nie tylko WiFi ? Bo wtedy dochodzi konieczność karty WiFi do kompa itp. A po drugie jeżeli nie WiFi, a przez kabel to komp nie musi być wtedy włączony, tak jak przy karcie sieciowej? I czy naprawdę router to taki banał w "działaniu" ? :)
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Cz lut 05, 09 00:06

Router to nie wifi. Sam router tylko jakby służy do "łączenia" różnych sieci i przerzucaniu pomiędzy nimi pakietów. Najczęściej wygląda to tak, że mamy dwa interfejsy - z jednej strony podłączamy się do netu (w zalezności od tego, jaki to interfejs) poprzez Ethernet czy tam kablem telefonicznym, a z drugiej mamy wyjście na switch. Oprócz switcha z drugiej strony możemy mieć też właśnie wifi. Wszystko to znajduje się w jednym urządzeniu, na które mówi sie potocznie ruter, ale najczęśniej jest to kilka rzeczy w jednej obudowie.

Czyli - z jednej strony podpinasz się do netu, z drugiej tworzy się sieć wifi. W tej sieci możesz mieć i PS3 i kompa, wszytsko łączy się z netem niezależnie (do tego jest ruter). Grasz online na PS3 i równocześnie masz wyłączonego kompa. Równie dobrze możesz się łączyć kablem, jeśli w ruterze jest switch ethernetowy.

A czy to proste w działaniu? Z reguły wszystko "samo" się robi. Nic z czym sobie nie można by poradzić po przeczytaniu instrukcji czy krótkim poguglowaniu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Cz lut 05, 09 01:08

No właśnie.. czyli jak rozumiem potrzebna mi jest karta sieciowa na WiFi, tak ? A to kolejne wydatki... i łącznie wyjdzie pewnie koło 400 zł...
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Cz lut 05, 09 01:30

Nie. Nie potrzebna, chyba że sobie umyśliłeś, że koniecznie chcesz kompa podłączyć bezprzewowodowo.
Konsola poprzez wifi (PS3 jak mniemam), a pecet po kablu.

Z tymi cenami to trochę nie do końca się orientujesz :>. Zwykły ruter z ethernetowym wyjściem na świat to wydatek rzędu 100zł. Ruter z modemem ADSL (do neostrady, netii itp) to chyba niecałe 200zł (na allegro widzę ładnego Dlinka za 150). Nic droższego bardziej profesjonalnego na użytek domowy nie jest potrzebne.
A karta sieciowa wifi? Taka za 50zł wystarczy w zupełności (btw myślałem że to tańsze jest).

Bardzo drogie to nie jest, wygoda ogromna. Sprawisz sobie drugiego kompa, PSP czy coś - będzie jak znalazł.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez bucky » Cz lut 05, 09 10:55

mogę potwierdzić, ponieważ sam działam na sieci WiFi w domu - jeden ruter, model z kablówki podpięty do niego, a ja jednocześnie i bez problemu śmigam na laptopie, narzeczona na swoim laptopie oraz dodatkowo PS3 śmiga i nie mamy żadnych problemów, tak jak mówili moi przedmówcy jednorazowy wydatek rzędu 200zł a radość z życia wielka...
bucky
Fire Trooper

Postprzez Kazuun » Cz lut 05, 09 14:09

Znowu się wzięło i spaprało... normalnie aż brak mi sił...... :(
A środków na router brak, ych.

[EDIT]
Nie ma to jak w przypływie spontaniczności zrobić format, by naprawić problem z plejakiem xD
Kazuun
The End

Postprzez bucky » Pt lut 06, 09 08:55

hehe najprostsze sposoby są zawsze najlepsze ;)
bucky
Fire Trooper

Postprzez Gac666xx » Pt lut 06, 09 13:01

Czyli tak jak mówiłem na początku, problem z softwarem. Zdarza się to nagminnie =='.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt lut 06, 09 13:44

Glebnę... znowu się skichało _-_
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Pt lut 06, 09 14:14

Hah... lol. Tak to jest już z windowsowymi sieciami ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt lut 06, 09 14:37

Mi się coś kiedyś "samo" pochrzaniło z portami, że zablokowało mi XBL, kiedy podłączałem Xa do kompa kablem. Ukombinowałem się i w końcu oczywiście samo się naprawiło. Od tego czasu problemów nie stwierdzono.

Btw, próbowałeś zrobić automatyczną konfigurację sieci windowsem, tak jak Ci pisałem?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt lut 06, 09 14:48

Kazuun spokojnie. Nie wiem czyja to wina, ale mam to samo :/ W tym tygodniu jakoś ze 3 razy mi padło :\ Błąd DNS mi wyskakuje.
Gdybyś miał neo to powiedziałbym, że to ich wina, ale nie masz, więc nie wiem co się dzieje. Nikt inny nie ma problemów z PSN ?

Jak nie może Cię połączyć to odrazu sprawdzaj czy masz włączone udostępnianie połączenie. Nie wiem czemu, ale cholerstwo samo się wyłącza. Jeśli to nie pomoże, odczekaj, reset kompa i jeszcze raz spróbuj.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Kazuun » Pt lut 06, 09 15:22

twilite kid napisał(a):Btw, próbowałeś zrobić automatyczną konfigurację sieci windowsem, tak jak Ci pisałem?

Próbowałem. Przez chwilę coś tam sprawdza, myśli.. po czym wywala info, ze coś mu nie pasuje, nie może ukończyć kreowania sieci i kreator zostanie zamkniety. Próbowane wielokrotnie.

Pabian napisał(a):Jak nie może Cię połączyć to odrazu sprawdzaj czy masz włączone udostępnianie połączenie. Nie wiem czemu, ale cholerstwo samo się wyłącza. Jeśli to nie pomoże, odczekaj, reset kompa i jeszcze raz spróbuj.

Sprawdziłem. Co ciekawe.. było udostępnione, wszystkie IP i DNSy na kompie wpisane prawidłowo, nic sie nie przestawiło.. a i tak się nie łaczyło. Wyłączyłem Udostępnianie, zeby włączyć jeszcze raz... i od tego momentu leży. Chociaż zdążyłem demko K2 ściągnąć.......... ;/
Kazuun
The End

Powrót do Problemy Techniczne