PSX czy PSone?

Moderator: GM

Postprzez ColonelAI » Pn maja 04, 09 20:30

twilite kid napisał(a): PSX (nie PSone, ludzie - szacunku! na PS2 też mówicie PStwo?).

PSX (PlayStation Experimental) nie jest oficjalną nazwą, dlatego też nie używam jej. Jak już kogoś obrażam to mogę mówić PS. ; )

Obrazek

PSX we własnej osobie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Lost » Pn maja 04, 09 20:37

Znaczy się pierwszy model szaraczka(ten, którego znamy wszyscy pod swoją postacią "pierwotną") nazwany został właśnie PSX, ale uważam, że każdy powinien nazywać swoją konsolę po swojemu bez jakichkolwiek narzucanych przez osoby trzecie przydomków. ;)
Lost
Zanzibar

Postprzez Kazuun » Pn maja 04, 09 20:58

Zarówno poczciwy szaraczek jak i ten dziwoląg SONY sprzed lat oficjalnie nosiły nazwę PSX.

A podążając tropem tego co mówił Lost. Ja zawsze swoją PS2 i PS3 nazywałem tak samo - 'czarnulka'. Tak przyjemnie kojarzy się z murzynkami lub mulatkami :)
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez ColonelAI » Pn maja 04, 09 21:10

No to dlaczego na PSS mamy PS One Classics? Nie lubię cytować Wiki, no ale dobra:

"Skrót PSX nigdy nie został oficjalnie użyty do nazwania konsoli PlayStation. Litera X została dodana do skrótu PS podczas prac nad konsolą gdy ta była jeszcze w fazie planowania. Mimo to, skrót PSX został rozpowszechniony przez samych graczy oraz czasopisma komputerowe, które używały tego skrótu w stosunku do konsoli PlayStation."

Ten klocek który został wydany w 1994 roku to po prostu PlayStation (PS), a nie PSX. Gdzieś to już czytałem, chyba w PSX Extreme, że PSX to zawsze była nazwa potoczna.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Pn maja 04, 09 21:17

Ta, ale mówić, że "gra wyszła na PSone" to jak mówić, że "gra wyszła na Xbox 360 Elite Falcon". To po prostu jeden z modeli tego samego sprzętu. Wkurza mnie to, że tylu ludzi uparło sie mówić na PlayStation 'PSone' po wydaniu właśnie małej białej konsolki. Sam taką posiadam, ale przeciez nie powiem, że MGS ukazał się na PSone, bo przecież PSone wtedy jeszcze nie było. Kiedy wyjdzie mała wersja PS3, chyba nikt nie zacznie wspominac o MGS4, które wyszło na PSthree?
Mówimy o systemie, nie o konkretnym modelu. Trzeba to rozróżnić, Lost.
A PSX był takim niewypałem, że szkoda nawet wspominać. Zresztą PSX już wcześniej było rzeczywistą nazwą kodową Playstation, która się później zadomowiła, nawet kiedy znikneło to X.

I nikt nie mówi o obrażaniu. Dżizas, co to tak ostatnio wszyscy zaczęli wsadzać w czyjeś usta własne nadinterpretacje.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Pn maja 04, 09 21:19

Ale nazwa PSX przetrwała do dziś i jest pewna część graczy, która swoje konsole tak nazywa. Wracając do Person - czy niema czegoś w stylu "koksimy" party przez 2hrs. by bossa utłuc ?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ColonelAI » Pn maja 04, 09 22:02

Może samo Sony oficjalnie przyjęło nazwę Ps one. MGS wyszedł na PS. Nigdy PSX nie zostało oficjalnie przyjęte dla pierwszej konsoli Sony. Nikt mnie nie przegada.

Co do Persony. Expeinie się przydaje, jak w każdym jRPG, ale nie można mówić o 2 godzinach walki non stop. Aż tak źle nie jest.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Lost » Pn maja 04, 09 22:30

Twilite:
No dokładnie, dlatego można powiedzieć, iż PSX to jest to samo, co PSone, które jest wersją odnowioną tego pierwszego... jeden kij... mnie wkurza, jak ludzie widzą problem tam, gdzie go nie ma. ;d
Lost
Zanzibar

Postprzez kotlet_schabowy » Śr maja 06, 09 01:01

Świetnie to ujął twilite, w 100 % się zgadzam.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez greyfox » Śr maja 06, 09 09:51

Panowie, mówcie co chcecie ale jeżeli nie jesteście w stanie zauważyć X'a w logo playstation, to ja nie wiem. Btw ów logo jest wykorzystywane do tej pory :D A znaczek X jest na przecięciu literek P i S :]
Obrazek
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Śr maja 06, 09 10:02

Apropo logo PlayStation:

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr maja 06, 09 20:28

Dobrze, że jest takie jakie jest teraz.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Operator » Cz maja 07, 09 16:05

To pierwsze w drugim wierszu nie byłoby takie złe...
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ColonelAI » So maja 09, 09 16:19

Przeglądając nowy numer Neo Plus na nazwę PS one natknąłem się 2 razy.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So maja 09, 09 16:37

Oni jakiś niedługi czas po pojawieniu się PSone zaczęli używac teo określenia. Dobrze ponad 5 lat.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So maja 09, 09 16:51

Wszyscy tak robią, nazwa PSX już dawno odeszła w niepamięć. Herezja.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Gry i Konsole