Koniec ekskluziwów

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Wt sie 05, 08 14:07

ja napisał(a):Ludzie z Clover cośtam gdzieś zaczęli robić. Ale teraz nie przypominam sobie, gdzie to czytałem, także linka nie wrzucę...

Sie mi przypomniało.

Oczywiście jest to krwawa sieka na Wii - Mad World.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » Śr sie 06, 08 13:49

Ludzie z Clover cośtam gdzieś zaczęli robić. Ale teraz nie przypominam sobie, gdzie to czytałem, także linka nie wrzucę...

Spieszę poinformować, że zacny team Clover został niestety rozwiązany w ramach cięć budżetowych, miała na to duży wpływ komercyjna klapa niedocenionego Okami.

Ja mam głęboko gdzieś exlusive'y, wolałbym żeby gry wychodziły na wszystkich next genach. Chciałbym zagrać w Splinter Cell conviction czy PGR 4.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Uzion » Śr sie 06, 08 14:02

To po co tyle konsol? ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Śr sie 06, 08 14:08

By była konkurencja i nie było monopolu.

Ale myślę, że już wszyscy są tym zmęczeni.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr sie 06, 08 14:37

Old Snake napisał(a):Spieszę poinformować, że zacny team Clover został niestety rozwiązany w ramach cięć budżetowych

Tak tak tak, ale czytaj co pisałem powyżej. Ludzie, ekipa, których większość wchodziła w skład Clover robi teraz Mad World na Wii. Zupełna zmiana klimatu : ).

A za Okami na Wii chyba odpowiadał inny team. I pewnie ewentualny sequel byłby robiony już przez kogoś innego niż jedynka na PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » N sie 10, 08 21:39

twilite kid napisał(a):A za Okami na Wii chyba odpowiadał inny team.

Owszem - Ready at Dawn, ongiś twórca GoWa na PSP.

A firma zwie się bodajże platinumgames (celowo z małej litery). Równorzędnie tworzą cztery gry na różne systemy, ale mają problemy z wydawcami - albo nie chcą wydać (bo to gra tych "nadambitnych"), albo ingerują w prace - vide Sega i "sugestie", co w MadWorld nie spodoba się w ESRB i PEGI.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Pn wrz 29, 08 15:36

http://gry.interia.pl/news/nowy-super-projekt-sony,1185408
Wiele osób czeka na nową produkcję tego teamu developerskiego , teraz trzeba wyczekiwać TGS-a.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez odin » Pn wrz 29, 08 19:29

Bo lansem jest mieć xboxa360, ps3, ps2, wii, NDS, i pc za 8k :) Monopol w tym wypadku byłby dobrym rozwiązaniem, żeby ujenolicić rynek.
odin
od internetu mi urwiesz!

Postprzez uci » Pt lut 06, 09 13:53

Ano poszła ostatnio informcja jakoby Capcom rezygnował z ekskluziwów i zajął się wydawaniem gier multiplatformowo, co ma zaowocować wydaniem Dead Raising 2 na PS3, a co za tym idzie możliwe też pojawienie się Ace COmbat 7

Jak dla mnie to miła informacja ;]
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » Pt lut 06, 09 14:13

Dla mnie też, bo Capcom robi dla PC ostatnio coraz więcej XD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt lut 06, 09 14:44

uci napisał(a):Dead Raising 2 na PS3

Jedyneczki zazdrościłem, dwójką raczej nie pogardze. Ace hmmm wyśmienicie. Ale co A X nic nie dostanie od PS3 ze stajni Capcomu ?
W zasadzie to już chyba naprawę koniec ekskluzywnych gier. Wszystkie większe tytuły wychodzą na obie konsolę. Nie licząć oczywiście tych gier, które sami sobie robią. Bo wątpię, że ujrzymy God of War 3 na X360 albo kolejne Halo na PS3
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt lut 06, 09 19:29

to wiadomo że sa tytuły połączone z marką;)

Ale miło że capcom przeszedł na multiplatformowość, miło wiedzieć że dead 2 bedzie na PS3, czy to że kolejny ace, DMC, lost planet itd. nie bedzie tylko exclusivem na Xa
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » N cze 14, 09 16:30

Tak szczerze to byłby niezły fail dla X360

Raczej dla polityki Microsoftu. Choć fakty są takie że jednak im udało się podkupić wiele tytułów. Zresztą era gier na wyłączność już dawno za nami. Nie mniej mojemu Xboxowi to nic nie odejmuje więc ten fail, to raczej śmiech budzi niż obawy bo graczom to i tak nic nie zmienia.

Jeszcze niech Fable 2 i Forza wyjdą na PC i nie zostanie żaden tytuł jednoznacznie kojarzący się z Xboksem.

Dla kogoś kto kupuje konsolę tylko dla gier na wyłączność lub głównie dla nich to musi być ból. Swoją drogą, to zapomniałeś o wielu grach. Choćby tytuły od Mistwalkera, które kiedyś trza będzie zakupić przynajmniej w moim mniemaniu tudzież dodatki do GTA 4, za które mógłbym zagryźć.

Sentymentalizm do ekskluzywnych gier też jest już nie na miejscu. Weźmy choćby to iż kupiłem 360'tkę dla gier które całkiem niedawno należały bezsprzecznie do podwórka Sony, a po drodze wiele kolejnych gier z tegoż podwórka stamtąd uciekło.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » N cze 14, 09 17:04

twilite kid napisał(a):Tak szczerze to byłby niezły fail dla X360. Jeszcze niech Fable 2 i Forza wyjdą na PC i nie zostanie żaden tytuł jednoznacznie kojarzący się z Xboksem.

Ale czasy nastały....

Dlaczego byłoby wielkim szokiem gdyby Fable 2 miał wyjść na PC? Przecież pierwsza część była w wersji rozszerzonej i sprzedała się jak ciepłe bułeczki.

ColonelAI napisał(a):
twilite kid napisał(a):Tak szczerze to byłby niezły fail dla X360. Jeszcze niech Fable 2 i Forza wyjdą na PC i nie zostanie żaden tytuł jednoznacznie kojarzący się z Xboksem.

Ale czasy nastały....

Tak już było przecież za czasów pierwszego Xboxa. Dziwne to jest, że na tegorocznych targach L4D 2, Alan Wake, SCC są przedstawiane jako exy na 360. Przynajmniej Tretton na konferencji Sony zapowiedział FFXIV jakoby PS3 było jedyną konsolą, która będzie miała ten tytuł w 2010.

L4D 2 exclusive na X'a? Chyba tylko jesli chodzi o konsole, bo nie wierzę, że jeden z największych hitów multi Valve'a nie doczekał się kontynuacji na PC.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N cze 14, 09 18:24

Raczej dla polityki Microsoftu. Choć fakty są takie że jednak im udało się podkupić wiele tytułów. Zresztą era gier na wyłączność już dawno za nami. Nie mniej mojemu Xboxowi to nic nie odejmuje więc ten fail, to raczej śmiech budzi niż obawy bo graczom to i tak nic nie zmienia.
Tu chodzi o wizerunek konsoli. I gry, które mają się tylko z nią kojarzyć.
Zresztą wiedz, że to właśnie tytuły na wyłączność sprzedają sprzęt.

Nie chodzi o sentymentalizm. Chodzi o to, żeby w świadomości graczy marka Xbox 360 kojarzyła się z grami, w które można zagrac tylko na tej konsoli. To jest też budowanie sobie zaufania pod kolejną generację.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N cze 14, 09 18:35

Moim zdaniem zaufanie powinno się budować solidnością, dobrą gwarancją i obsługą klienta i ewentualnymi peryferiami oraz bogatymi możliwościami online, a nie rodzajem gier.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » N cze 14, 09 19:20

Czym byłoby Sony czy Nintendo bez swoich kultowych serii? To właśnie gry budują wizerunek konsoli i mają przemawiać do odbiorcy. Wykonanie konsoli oraz wsparcie jej usługami i online to także ważna sprawa, ale to właśnie gry tworzą konsole.

Gacu chodziło mi o to, że Alan, Splinter oraz L4D2 wychodzą zarówno na PC i 360, a ludziom się wmawia, że to tylko na Xboxa.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » N cze 14, 09 19:23

Gacu chodziło mi o to, że Alan, Splinter oraz L4D2 wychodzą zarówno na PC i 360, a ludziom się wmawia, że to tylko na Xboxa.

Kumam. Co mnie niemiłosiernie wkurza, bo zawsze jest tak, że jak jest nawet jakaś konwersja z konsoli na PC to w wielkiej tajemnicy i do końca nie wiesz czy wyjdzie czy nie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N cze 14, 09 19:58

ColonelAI napisał(a):Czym byłoby Sony czy Nintendo bez swoich kultowych serii?
Dokładnie dokładnie!!! Plus kiedyś Sega.

Te marki kojarzą się z pewnymi grami, seriami.
Z czym kojarzy się Microsoft? z RRODem, Windowsami i Girsami [edit] + Halo oczywiście, racja... to jest mocny punkt[/edit]?No ludzie... Teraz chcą przypakować Natalem. Ale wątpię czy się to uda.
Ostatnio edytowano Pn cze 15, 09 00:12 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » N cze 14, 09 23:44

Szkoda, że Sega nie robi już konsol, ale tyle razy dostała już po tyłku, że nie mają po co wracać do gry.

Wracając do MS. Nie oszukujmy się, 360 zdobył taki duży kawałek tortu głównie dzięki cenie i wystartowaniu przed PS3 i Wii. Ludzie rzucili się na pierwszego nextgena, a Sony musiało przyspieszyć premierę PS3, która wyglądała jak wyglądała. Teraz idą łeb w łeb, a Wii zaskoczyło wszystkich i bije rekordy. 360 miał już tylu właścicieli, że wydawanie gier ekskluzywnych na PS3 nie było opłacalne. Dlatego też Assassin's Creed i GTAIV wyszły także na konsolę MS. Teraz Xbox jedzie na rozpędzonym koniku łapiąc się przy okazji casuali. Wszystkie studia pouciekały, atak kolejnych Halo rozpoczęty. Teraz Sony i Nintendo mają okazję zaatakować exami na co się zresztą zapowiada. Sony zrozumiało wreszcie, że konsola to gry, a nie Blu-ray.

Platforma Games for Windows jest traktowana przez Microsoft jak niechciane dziecko. Masz zabawki dla świętego spokoju. Przynajmniej tak to wygląda.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Pn cze 15, 09 13:51

twilite kid napisał(a):Tu chodzi o wizerunek konsoli. I gry, które mają się tylko z nią kojarzyć.
Zresztą wiedz, że to właśnie tytuły na wyłączność sprzedają sprzęt.

Wiesz, dla mnie to już naprawdę dawno temu się skończyło - jeszcze w czasach monopolu Sony, owszem, gdy debiutował Gamecube i Xbox, sporo gier odróżniało dane platformy. Lecz co ma zrobić gracz taki jak ja, dla którego wszystkie ulubione serie już osiągnęły status multi? Takie słowa o wizerunku już nic nie znaczą. Co do systemsellerów - to też już chyba jest mit, przynajmniej pamiętam jak to było po wyjściu MGS 4, że jednak na sprzedaż PS 3 nie za bardzo to wpłynęło.

ColonelAI napisał(a):GTAIV wyszły także na konsolę MS

Seria GTA już znacznie wcześniej zawitała na Xboxie, Sony miało tylko czasową ekskluzywność.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn cze 15, 09 14:54

Saladin01 napisał(a):Lecz co ma zrobić gracz taki jak ja, dla którego wszystkie ulubione serie już osiągnęły status multi?
Ale wciąż się rozwijamy i jakiś tytuł, nowa seria jest Cię w stanie zachęcic do kupna konsoli.
Myślisz, że gdyby nie Halo 3 (o którym zapomniałem, to rzeczywiście potężna marka), X360 sprzedałby się w USA w takich ilościach?

A na sprzedaż konsoli niekoniecznie musi być boom. To jest dośc płynne. Żeby zagrać w MGS4 ludzie kupowali konsolę już wcześniej ; ).
Ale racja - prawdziwych system sellerów już nie ma. Aczkolwiek to jednak wciąż gry (i cena, priorytet zależny od zamożności graczy) mają szansę przekonać kogoś do kupna tego lub innego sprzętu. Gdyby Mass Effect i Alan Wake miały być na PS3 to nawet nie pomyślałbym o kupnie X360 ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Pn cze 15, 09 15:52

Gac666 napisał(a):bo zawsze jest tak, że jak jest nawet jakaś konwersja z konsoli na PC to w wielkiej tajemnicy i do końca nie wiesz czy wyjdzie czy nie.
I zawszę coś utną, na przkład Stubbs the zombie, co-op był w wersji konsolowej a w persocomowej zapomnieli tak? z GTA SA to samo (chociaż patch na to gdzieś w sieci sobie leży...)
ColonelAI napisał(a):a Wii zaskoczyło wszystkich i bije rekordy.
I tak Dual Screen bije rekordy... Sto milionów sztuk... GBC jeszcze nie pobiło, ale brakuje tylko 16 milionów.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ColonelAI » Pn cze 15, 09 17:05

Mówimy o stacjonarkach. Saladin01 to właśnie MGS4 przyczynił się do wzrostu sprzedaży konsoli w zeszłoroczne wakacje.

Ekskluzywność jest bardzo ważna moim zdaniem. David Cage powiedział, że jego przyszłe projekty będą powstawały na PS3 ze względu na wsparcie firmy. Jeśli ludzie po Heavy Rain przekonają się do jego twórczości to także przekonają się do konsoli.

Żeby zagrać w MGS4 ludzie kupowali konsolę już wcześniej ; ).

Albo później. ;)
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Pn cze 15, 09 17:16

ColonelAI napisał(a):Saladin01 to właśnie MGS4 przyczynił się do wzrostu sprzedaży konsoli w zeszłoroczne wakacje.

Czytałem analizy, a było ich sporo, pokazujące coś odwrotnego (o innych grach również). Ale jak chcesz, ja konsol jak własnych matek, traktować i bronić nie będę.

Ale wciąż się rozwijamy i jakiś tytuł, nowa seria jest Cię w stanie zachęcic do kupna konsoli.

W sumie, może acz tych naprawdę nie ma dużo i nawet wiele nowych tytułów (pokroju Girsów czy Halo) niespecjalnie mnie rusza. Z drugiej strony jest Mass Effect, które może i wyszło na PC ale dla mnie ta platforma jest zupełnie nietrafiona i niewiele znaczy, raz że tytuły multi z konsol niekończenie na kompie się ukażą (FF XIII), dwa cena i ciągłe pakowanie kasy w sprzęt. Podobnie jest z Alanem Wake - wszak twórcy obiecują środowisko bycze a la GTA, a nie jakieś dwanaście godzin interaktywnych cutscenek. Na starość zostałem pragmatykiem.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Pn cze 15, 09 17:53

Tak czytałem blisko rok temu. Może te informacje były nie prawdziwe, ale prawdą jest, że te wyniki sprzedaży potrafią dziwnie się różnić.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Sylvan Wielki » N sie 30, 09 22:07

Z tymi tytułami na wyłacznośc nie jest tak źle. To znaczy dla sprzętu Sony. Do końca roku kilka pewniaków, które są przy tym prześlicznymi grami - vide Raczet i Klank, Uncharted 2, GT5, niedługo później GoW III.

xo trochę na lodzie. Bowiem cóż mu zostaje? Halo odst? Blach.... Alan Wake? Tez nie bardzo.

Ciekawe jak potoczą się losy nowego Diablo III.

Dragon Age ma status multiplatformowej - nie licząc najpopularniejszej, najfajniejszej konsoli ....
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez ColonelAI » N sie 30, 09 22:18

Ciekawi mnie sprzedaż Heavy Rain. Gra cieszy się dużym zainteresowaniem, ale jak pokazała historia nie zawsze to decyduje o ilości sprzedanych kopii. Sylvan nie zapominaj o Eye Pet który w cenie 50 euro wraz z PS Eye może się nieźle sprzedać.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Hal » N sie 30, 09 23:49

Oraz o Last Guardian, na którego czekam bodaj z największym utęsknieniem.

Jednym słowem, PS3 wreszcie pokazuje pazur w bitwie current-genów.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez ColonelAI » Pn sie 31, 09 08:16

Tak samo kampanię reklamową mają konkretną. Dobrze życzę PS3 bo moim zdaniem jest to konsola, którą obecnie w cenie 299 euro po prostu potrzeba mieć. Też czekam na The Last Guardian, ale pewnie wyjdzie w IV kwartale 2010.
ColonelAI
Raging Raven

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole