Sprzęcior

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Gillian » N lis 01, 09 22:22

Pabian napisał(a):Wyjście D-Sub (tak to się chyba nazywa) dzięki któremu będe mógł np. zapisywać filmy z gier z PS3
Nie. Ty chcesz żeby był zainstalowany jakiś framegrabber, ergo szukasz laptopa z tunerem tv. D-sub to zwyczajne analogowe wyjście VGA na monitor.

Pabian napisał(a):CPU: Chyba jakiś 2 rdzeniowy wezmę, żeby chociaż miał co najmniej 3,2 GHz
Nie znajdziesz laptopa z 3.2GHz ; ). Chyba że mówisz sumarycznie? W takim razie dzisiaj 2x1.6 to słabo, nawet ciężko będzie taki znaleźć ; ). Standard teraz w lapkach to conajmniej 2x2.0. Jeżeli chcesz na tym śmigać w PSie czy w CADach to celowałbym wyżej. No i oczywiście szukaj pełnego wsparcia procesora dla systemów 64bit i takiego też Windowsa bierz. Nie wszystko jeszcze wspiera architektury x64, ale to kwestia czasu. W7 akurat dobrze sobie radzi z programami pisanymi pod x86. No i w przypadku systemu 64bit bierz 4GB ramu, dzisiaj pamięci nie są jakieś drogie.

2000 to mało, a Acera czy FujiSiemensa nie ma co brać, bo to syfy.
Jest też kwestia współczynnika pancerności takiego lapka ; ). Mógłbyś celować w drogie Delle czy ThinkPady o wzmocnionej konstrukcji i ze świetną gwarancją, ale to wydatek zaczynający się od ok 4000. Bardzo fajne są teraz np Delle Studio, do 3000 powinieneś wyrwać świetny model spełniający Twoje wymagania (choć nie wiem jak z tunerem).

Wiadomo, za 2k też coś kupisz i też powinno wszystko śmigać, ale zawsze lepiej dołożyć i mieć sprzęt o ten rok aktualniejszy.

Btw, Twoja uczelnia może nie współpracuje z MS w programie MSDNAA? Dowiedz się, miałbyś wszystkie Windowsy za darmo ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn lis 02, 09 00:01

Odezwij się do mnie po świętach to w sklepie kumpla dostaniesz fajną ofertę :).
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn lis 02, 09 09:18

No racja. Chodziło mi o wejście video. Teraz to już chyba standard, ja go nie mam w Radeonie 9250 ;]

Btw, Twoja uczelnia może nie współpracuje z MS w programie MSDNAA? Dowiedz się, miałbyś wszystkie Windowsy za darmo ; ).

No tak :) Czyli OS jest zbędny ;>

Spoko odezwę się Gacu, tylko który to po Świ etach ? 26 grudzień ?

E: Właśnie sprawdziłem 7 jeszcze nie ma.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn lis 02, 09 11:05

Mówię, w przyszłym roku, w okolicach lutego-marca. Laptopy wejdą nowe to znajdziesz akurat taki model jak wymieniłeś, teraz to zapomnij za taką cene. Jak mój kolega usłyszał te wymagania to jednogłośnie stwierdził, że nie ma szans.
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lis 02, 09 13:11

Pabian napisał(a):E: Właśnie sprawdziłem 7 jeszcze nie ma.
Jak nie ma jak jest? Kilka moich znajomych ściągało.

Pabian napisał(a):Chodziło mi o wejście video. Teraz to już chyba standard
Nie w laptopach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn lis 02, 09 13:36

Ja już działam na 7mce od kilku dni ;) ale Windows 7 i laptop to jeszcze troche trzeba poczekać.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lis 02, 09 17:57

Gac666 napisał(a):ale Windows 7 i laptop to jeszcze troche trzeba poczekać.
Żeby kupić w zestawie.
Ale i tak teraz kupując lapka z Vistą dostaje się upgrade do Siódemki za kilkadziesiąt złotych.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn lis 02, 09 18:05

Gac666 napisał(a):Jak nie ma jak jest? Kilka moich znajomych ściągało.

Może u nas też jest, ale strony nie zaaktualizowali. Chociaż i tak słyszałem, że to jakoś lipnie jest rozwiązane. Jeden klucz bez możliwości reinstala (!) Ale nie wiem dokładnie.

twilite kid napisał(a):Pabian napisał/a:
Chodziło mi o wejście video. Teraz to już chyba standard
Nie w laptopach.

A to szkoda, już się napaliłem :)

Gac666 napisał(a):Mówię, w przyszłym roku, w okolicach lutego-marca

Postaram się wytrzymać, z jednej strony to dobrze bo kasy wiecej uzbieram.

Słyszałem, że 7mka jest bardzo dobra, więc fajnie byłoby odrazu zacząć na nim pracować.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn lis 02, 09 19:11

Ja z 7mki jestem zadowolony. Wszystko jak na razie działa bez problemu.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn lis 02, 09 20:31

Acha noi wejście na karty pamięci też by się przydało, ale to chyba też już standard. Przynajmniej w takim sprzęcie co chce kupić
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Pabian01 » Cz lis 05, 09 13:38

Przypadkowo otwarłem gazte na stronie z reklamą laptków.

http://img4.imageshack.us/img4/6817/p1010148e.jpg

Chyba nie aż taki zły. Dziś skoczyłem do Avans i rzeczywiście nawet nie mają tak drogo. Widziałem podobnego do tego za taką samą cene tylko, że miał 4GB RAMU, ale z Vistą był.

Czasem na końcu "Metra" są bardzo tanie laptopy, tylko, że te ceny to chyba bez VATu są. Kojarzycie ?

Aha i jeszcze pytanko. Bluetooth to też już we wszystkich jest ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Cz lis 05, 09 15:42

Nie jest we wszystkich.

Nie kupuj laptopa z gotowym systemem, bo potem sobie będziesz pluł w brodę jak będziesz chciał ten system zmienić.

Poza tym jak kupować Laptopa to Asusa, bo to najlepsza firma na rynku w tej kategorii.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz lis 05, 09 18:33

Gac666 napisał(a):Nie kupuj laptopa z gotowym systemem, bo potem sobie będziesz pluł w brodę jak będziesz chciał ten system zmienić.

Tak słyszałem, że gwarncje się traci.

Ale chyba trudno taki dostać bez systemu, poza tym jak będzie tam siedzieć 7[czy Vista + plyta z 7] to wątpie bym ją zmieniał
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz lis 05, 09 18:45

Pabian napisał(a):Poza tym jak kupować Laptopa to Asusa, bo to najlepsza firma na rynku w tej kategorii.
Nie żartuj. Asus nijak się ma do Della czy ThinkPadów Lenovo.

A ten Samsung z gazetki średniacki jest, choć w tej cenie może i niezły. Na Twoim miejscu szukałbym matrycy o wyższej rozdzielczości (minimum 1440x900), bo zawsze to lepiej mieć więcej miejsca, kiedy pracuje się na inżynierskim sofcie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lis 05, 09 19:04

Delle to może i dobre są, ale cenowo i serwiso są beznadziejne, o Lenovo zdania nie mam. Mówiąc w tej kategorii miałem na myśli przedział cenowy.

Sam fakt, że na serwisie kumpla Asusów nie widać świadczy o tym, że są solidne. Z Dellem ni lenovo nie ma on styczności w swoim sklepiej, bo nie opłaca się im ich sprzedawać, ale z tego co mi mówi to wiem, że bywają jaja na serwisach, a sam serwis trwa sporo.

Ale chyba trudno taki dostać bez systemu, poza tym jak będzie tam siedzieć 7[czy Vista + plyta z 7] to wątpie bym ją zmieniał

Nie jest trudno, tylko nie ma co szukać w jakichś Saturnach itp. W ogóle odradzam kupowanie w jakichkolwiek "nie dla idiotów" tylko zapłacić nawet te 100zł więcej ale w porządnym sklepie komputerowym. Nie będzie żadnych przekrętów ani problemów z gwarancją. Zdarza się często, że w marketach sprzedają sprzęt o zupełnie innych specyfikacjach niż podane (np. że niby płyta główna ma dual channel)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz lis 05, 09 19:12

Twilight, ale skąd wiesz jaką rozdziłke ma ten model ?

Gacu to jednak napiszę pod koniec lutego do Ciebie :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz lis 05, 09 19:18

Gac666 napisał(a):Delle to może i dobre są, ale cenowo i serwiso są beznadziejne
Ceny myślę że są w porządku patrząc na jakość. A serwis? Aktualnie Dell ma najlepszą gwarancję na rynku. Zgłaszasz usterkę, następnego dnia przyjeżdża serwisant do domu i naprawia. Jest to nastawienie stricte na klienta biznesowego, ale aktualnie chyba wszystkie laptopy, nawet domowe multimedialne, mają taką gwarancję.

Natomiast ThinkPady od lat cieszą się opnią niezniszczalnych pancernych laptopów. Wzmacniana metalowa konstrukcja, klawiatura z odpływami zabezpieczającymi przed zalaniem itp.

Gac666 napisał(a):Nie będzie żadnych przekrętów ani problemów z gwarancją
Przecież już od kilku lat sklep nie ma żadnego wpływu na gwarancję przy kupnie sprzetu. Za wszystko odpowiada producent i to do producenta kieruje się takie wnioski. Jaja może są, kiedy nieświadomy klient idzie do Saturna bo mu sie laptop popsuł.

Pabian napisał(a):Twilight, ale skąd wiesz jaką rozdziłke ma ten model ?

Ma przekątną 15.6". Teraz takie przekątne mają lapki z matrycami 16:9. Czyli na 99% jest to 1366x768.

Zresztą, ćwierć sekundy w googlu i...
http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... 519-XA01PL
Ostatnio edytowano Cz lis 05, 09 19:22 przez Gillian, łącznie edytowano 2 razy
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lis 05, 09 19:19

Spx... dam cynk kumplowi by się rozglądał za jakimś sprzętem z twoimi specyfikacjami to coś się może znajdzie.

twilite kid napisał(a):
Ceny myślę że są w porządku patrząc na jakość. A serwis? Aktualnie Dell ma najlepszą gwarancję na rynku. Zgłaszasz usterkę, następnego dnia przyjeżdża serwisant do domu i naprawia. Jest to nastawienie stricte na klienta biznesowego, ale aktualnie chyba wszystkie laptopy, nawet domowe multimedialne, mają taką gwarancję.

Natomiast ThinkPady od lat cieszą się opnią niezniszczalnych pancernych laptopów. Wzmacniana metalowa konstrukcja, klawiatura z odpływami zabezpieczającymi przed zalaniem itp.

Tak przyjeżdża do domu następnego dnia i siedzi Ci na głowie. Zaś usterki fizycznej i tak nie naprawi więc go tak czy siak musi zabrać. Zaś sprzęty są dużo droższe porównując do innych marek o tych samych specyfikacjach.

Ale dobrymi specyfikacjami thinkpady już nie grzeszą.

Twilite kid napisał(a):Przecież już od kilku lat sklep nie ma żadnego wpływu na gwarancję przy kupnie sprzetu. Za wszystko odpowiada producent i to do producenta kieruje się takie wnioski. Jaja może są, kiedy nieświadomy klient idzie do Saturna bo mu sie laptop popsuł.

Ma, zależnie jaki to sprzęt jest. Fakt, że laptopy wysyła się bezpośrednio do producenta, ale jednak wygodniej jest iść do sklepu gdzie się kupiło i dać im do ręki niż wysyłać samemu.

Zaś akcja sprzed roku gdzie koleś kupił laptopa w Mediamarkcie po czym wysłał na gwarancji i okazało się, że laptop nie zgadza się z tym co mu sprzedali i gwarancję gdzieś po prostu wcięło.

Zaś akcje z innym sprzętem w rzeczywistości niż napisane to zdarza się nie raz.

No ale nie ważne. Nie zmienia to faktu, że i tak nie polecam kupować w takich miejscach.
Ostatnio edytowano Cz lis 05, 09 19:28 przez Gac666, łącznie edytowano 1 raz
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn sty 04, 10 21:42

Wstrzymuję się z zakupem jak mi Gacu radziłeś.

Jednak zerknąłem jak tam wyglądają ceny i nie jest aż tak źle. Myślę, że np.
http://www.allegro.pl/item864035782_ace ... 7_gry.html byłby okej. [Taki szczegół, ale dobrze by było gdym mógł odebrać go osobiście]

Także te sta nie są najgorsze moim zdaniem:

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... B1236%5D=5

mega długi link xD
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pn sty 04, 10 22:34

Trzymaj się z dala od Acerów. Moja rada taka ; ). To chyba najgorsza marka na rynku.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt sty 05, 10 00:44

Acer? Nie no najbardziej de best laptopy ^^. Tylko 8 na 10 sprzedanych wraca na serwis :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lut 03, 10 10:25

A Samsungi są wporzadku ? Bo ostatnio sporo ich widuję.

Ostatnio ceny dosyć mocno spadły, więc Gacu jakbyś mógł to zorientuj się w temacie ;)

Aha i jeszcze jedno, podobno procki o co chodzi z tym Core2Duo i Dual Core ? Ten pierwszy wydajnieszy ? Jak tak to wolałbym właśnie niego :happy7:

Takto reszta jak pisałem wcześniej: 4GB Ramu, bardzo dobra zintegrowana karta grafika albo jakaś normalna [to akurat ma spory wpływ na cene]. WLAN i jednak Win7 by się przydał. Bluetooth też byłby dobrym atutem.

Budżet powiedzmy, że te 2200 zł [Oczywiście jakieś 50 zł czy 55 bym mógł dołożyć]
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Śr lut 03, 10 13:46

Zapomnij o bardzo dobrej grafie za 2200zł... seriously. Conajmniej 3000zł musisz wydać. Za 2200zł kupisz bardzo dobrego desktopa, ale nie laptopa.

Poszukam cos, moze sie znajdzie ale wątpię.

Samsungi, nie bardzo. Na prawde warto kupić tylko i wyłącznie Asusy, bo inne typu dell czy hp są ok, ale są duzo droższe.

Core2duo a dual core to inne nazewnictwo. Core2duo używa sie w intelach, dual core w amd, ale ludzie nazywają to jak chcą ;).
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lut 03, 10 14:09

Czyli, że nie kupię z jakoś fajną grafiką :/ No nic to chociaż jakaś dobra zintegrowana.

Gac666 napisał(a):Za 2200zł kupisz bardzo dobrego desktopa, ale nie laptopa.

Deskop ? Laptop ? Nie łapię.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Śr lut 03, 10 15:49

Desktop to jest komputer stacjonarny.

Dziś będę wiedział co i jak. Kumpel mi przebąkiwał o 2gb ram i radeon 4570 za niecałe 2200.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr lut 03, 10 18:02

Wiesz to Allegro, wiadomo ciut taniej. Ale zwykle gorzej z gwarancją.

2gb jest zawsze możliwość rozbudowy do 4gb więc to nie problem.

Z drugiej strony mówię, Radeon 4570 to nie jest wcale super karta, porównywalna może z GF 6600 GS (desktopowy), czyli jak na dzisiejsze standardy słabiutko (taki COD 6 na minimalnych detalach).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Wt lut 09, 10 19:36

Czy ja wiem, gwarancja door to door więc dzwonię i przyjeżdzają a potem odwożą. Przecież też nie mogę zakładać, że coś się zepsuje odrazu.

A gdybym kupował 2 [jeden nieco lepszy] to byłaby jakaś zniżka ? ;)
Chyba jednak skuszę się na jakiegoś z allegro. Oczywiście zapytam tutaj o zdanie.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Wt lut 09, 10 20:53

Wiesz, zniżka to niestety trudno bedzie, ewentualnie moze jakis gratis.

Ale jak chcesz to możesz kupować na allegro, ciężko z tym konkurować niestety.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz lut 11, 10 14:48

Byłem dziś u mnie w Neonecie i był jeden dosyć interesujący model.
Szybka piłka i na ich stronie wita nas właśnia promocja owego lapa
http://neonet.pl/33912.xml

Nie jestem pewny, ale w sklepie miał chyba 250 GB dysk. Tak czy siak, co o nim sądzicie ? Opłaca się ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik