MGS a Emulacja

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS a Emulacja

Postprzez Half » Cz cze 19, 08 20:42

Z powodów czysto technicznych jestem zmuszony zakupic na Allegro MGS w wersji PSX.

I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy emulacja pozwoli mi całokowicie przejśc grę? Chodzi mi na przykład o walkę z Mantisem gdzie musimy gdzie musimy podłączyc Dual Shocka pod drugie złącze USB. Ogólnie: czy na emulatorze da się w całości przejśc MGS'a.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez kul2 » Cz cze 19, 08 20:51

Bez najmniejszych problemow.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Half » Cz cze 19, 08 20:55

Aha dziękuje.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez phsx » Śr gru 09, 09 17:07

Sorry, że odkopuję śmierdzącego trupa ale może ktoś się tu interesuje emulacją PS2? Bo mam oryginalne i MGS3 i MGS3:S i chciałem je przejść sobie ponownie a konsoli nie mam (kasy na nią też), sprawdzałem na liście kompatybilności na stronce pcsx2 jest zaznaczone że MGS3:S ma status fully playable i mam odpowiedni numer SLUS płytki, problem tkwi jedynie w konfiguracji/ściągnięciu odpowiedniego builda emulatora (mógłby być i nie oficjalny)+pluginów i konfiguracji tego pieroństwa. Ktoś wie coś na ten temat? :)
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Simon » Śr gru 09, 09 20:02

Musisz poczytać na http://pcsx2.net/.
No albo polskie google jeśli angielski nie łaska:P
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez phsx » Śr gru 09, 09 22:34

Łaska łaska, próbowałem kilkukrotnie ale qpa wyszła z tego, no nic poszukam jeszcze na forach pcsxa.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez box » Cz gru 10, 09 14:05

polecam emulator o nazwie emuraiden + program Alkohol 120% aby można było zrobić obraz gry i nie wykorzystywać napędu przy graniu oraz założyć sobie dysk wirtualny też w alkoholu gra nie ma prawa się zacinać ani nie ma problemów z systemem emulator był przeze mnie testowany na Windowsach xp, 98, me, 2000 oraz na makintoszu i lunixie

bez Alkohola gra się też dobrze ale poco zużywać napęd na długie gry
w emuraiden jest łatwa opcja ustawienia klawiaturologi oraz można podłączyć Joypad pod kompa i też można ustawić jak się chce mogę udzielić w tej sprawie pomocy na pw
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez ArecaS » Cz gru 10, 09 19:52

Emuraiden jest tylko na do emulacji PSX i jeżeli mnie pamięć nie myli, nie działa na Windowsie XP. Tyle mojego.

Co do emulacji PS2, odradzam. Jest to do zrobienia, ale perfidnie trudna sztuka (z ePSXe nieraz ciężko było ustawić pluginy, a na PCSX2 jest jeszcze gorzej). Nerwów stracisz co nie miara. Pamiętam jak u kumpla jakieś pół roku temu próbowaliśmy Tekkena 5 na nowiutkim kompie odpalić. Gówno wyszło. Przy 4 FPS nie szło grać, a nic więcej wycisnąć już nie umieliśmy. Jeżeli nie masz kasy, to pożycz PS2 od jakiegoś kumpla. Na bank prędzej któregoś namówisz, nim skonfigurujesz emulator. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez box » Cz gru 10, 09 22:52

to może na twoim ale na moim xp działa Home edition i profesjonalu może zależy to od sprzętu jaki się ma. na ps2 widziałam jakiś świetny emulek na youtubie koleś pokazywał wszytko jak krok po kroku skonfigurować emula do ps 2
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez phsx » Pt gru 11, 09 14:20

W mojej wiosce / na moim osiedlu nie uświadczysz kogoś kto ma PS2. Z tą konfiguracją to sobie doskonale zdaję sprawę z tych trudności i dlatego pytałem bo sam już się z tym siłowałem z 10 godzin i nic nie wyszło godnego uwagi, pobiegałem Snejkiem po 1 lokacji ale mało fpsów było więc zaniechałem. Wiem, że da się bo na youtube widziałem i na jakiś forach czytałem, że MGS3 działa i spokojnie można ukończyć.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Simon » Pt gru 11, 09 14:33

ArecaS napisał(a):Emuraiden jest tylko na do emulacji PSX i jeżeli mnie pamięć nie myli, nie działa na Windowsie XP

Tak, Emuraiden emuluje tylko PSX, ale nie masz racji, że nie działa w XP - sam go odpalałem i to w Home Edition.

Cóż phsx, musisz szukać i czytać różne fora i tutoriale, innej rady nie ma. No chyba, że odłożysz 250PLN na konsolę na allegro...Tak czy siak, życzę powodzenia.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez phsx » Pt gru 11, 09 15:52

Ta ostatnio kupiłem NGC, pograłem w REmake, rozpocząłem TTS i jakoś mi się nie chce grać, na razie poczekam bo i tak mnie czeka wymiana pcta bo mam zepsuty mobo i święta idą więc wydatki minimalizuję. Poza tym zawsze lubiłem robić sobie skriny z gry czego na PS2 nie zrobię :) Ale ostatnio ponoć progres w nowych buildach emulatora jest znaczny więc jest nadzieja.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez ArecaS » Pt gru 11, 09 18:55

Łatwiej podpiąć PS2 do PC i tak zrobić skriny niż skonfigurować PCSX2. Inna rzecz, że przy pełnych 50-60 FPS trafienie odpowiedniego ujęcia rzeczywiście jest trudniejsze. ;)

A tak w ogóle, to miło by było znać parametry Twojego PC. Z tym raczej łatwiej będzie pomóc (a na pewno można ocenić czy masz szanse ;)).
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez phsx » Pt gru 11, 09 20:50

Na razie jedyne cure jakie ja widzę to czekanie na lepiej działającą wersję emulatora. Mój cfg zbyt okazały nie jest. ATHLON X2 5200+ @ 2,7GHz, 4GB RAM (XP czyta 3), Geforce 9800GTX+ overclocked edition.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Gac666 » So gru 12, 09 00:02

phsx powinno ci spokojnie działać na tym sprzęcie... coś musi być nie tak z samym emulatorem. Może nie lubi grafik 9800, bo nikt pod nie nie robił emulatora?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez phsx » So gru 12, 09 15:20

To raczej kwestia taka, że z tego co czytałem ogólnie pcsx2 lubi się bardziej z prockami intela, gadałem z gościem na youtube który nagrywał swoje filmiki z SOTC z PCSX2, on miał właśnie intela jakieś dualkora ~3,6GHz. Poza tym mam taki mały problem, że wgrałem nowy firmware/update biosu w mainboardzie i od tego czasu coś mi się popsuło z portami usb czasem odstawiają dziwne balety a dodatkowo w niektórych grach mam wydajność mniejszą niż powinienem. Sądzę że po updacie3 tego nieszczęsnego biosu coś się spieprzyło i dlatego niedługo będę wymieniał całego pcta, ale na razie mnie nie stać.
Co do tej emulacji to na razie poszperam po forach jak już pisałem i dam znać czy jest jakiś progres.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Faja » So gru 12, 09 16:27

Kup se PS2 a nie kombinuj z emulatorem. Emulator jest jak wibrator, niby fajnie, ale nie zastąpi prawdziwego odpowiednika.

Poważnie rzecz ujmując to z tym trochę roboty jest. Komp musi być dobry, a i tak pewności nie masz, ze Ci coś pójdzie. Co do Intelów to pewny bym taki nie był bo na moim dualkorze MGS3 lotoło w 12 FPS, więc sobie darowałem.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » N gru 13, 09 01:37

Phsx, a nie próbowałeś wgrać starszego biosu? Czasem pomaga w naprawie takich "krzaków".
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez phsx » N gru 13, 09 12:47

Nie nie próbowałem bo teraz juz mam stracha, z robieniem czegokolwiek z biosem :) Poza tym nie mogę zrobić rollback'a bo ja wgrałem bios nowy dlatego, że mi nowej karty graficznej nie czytało czy coś w tym stylu. Nie sorry, procesora, wcześniej miałem 1core i 2core czytało jedynie po updacie biosu.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Gac666 » N gru 13, 09 13:10

Uuu to jakaś dziwna sprawa.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez phsx » N gru 13, 09 23:06

Nigdy nie miałem szczęścia do sprzętów zawsze wszystko mi siada albo kupuje zdupane :(
phsx
Sniper Wolf

Powrót do Problemy Techniczne