Wybory Prezydenckie 2010

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Askel » Śr maja 26, 10 00:03

Może lata już nie te...

Anywayz. Nie ogarniam hype'u, który powstał w związku z Korwinem-Mikke. Nie wiem, czy jest ogólny, wiem, że wśród części moich znajomych - na pewno. Powtarza się w zasadzie sytuacja z każdych innych wyborów, bo w sumie...zawsze było to samo. Ale hm. Naprawdę tego nie rozumiem.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Snake. » Śr maja 26, 10 20:03

Przy okazji szkoda że premier Tusk nie wywiązuje się choćby z części obietnic, mam tu na myśli choćby w obliczu powodzi właśnie pomysł - charytatywny SMS bez VAT.

by Raiden.

A to ciekawe! Bo ja śledzę ten wątek, i z ostatnich informacji wynika, że Ministerstwo Finansów zamierza jeszcze w maju sporządzić i wydać rozporządzenie zwalniające dobroczynne esemesy i połączenia z VAT. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
A jeśli chodzi o VAT z esemesów na teraz, to uzbierany podatek również trafił na cele charytatywne. Mówiono o tym wczoraj.
Swoją drogą wczoraj w programie Tomasza Lisa na TVP (nie wiem może ktoś oglądała ?) zaprezentowali nam się zwykli szarzy ''obywatele'' i ''patrioci'' tego kraju którzy o mało co nie zlinczowali i nie zmieszali z błotem dziennikarza. Niemniej pokazali się z bardzo ''dobrej'' strony...

Zawsze Go oglądam i rzecz jasna znałem opinię o Nim krążące w stosownych kręgach. Zresztą, wystarczy przejść się w pobliżu Pałacu Prezydenckiego i posłuchać rozmów. Dla ludzi o mocnych nerwach :)
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Śr maja 26, 10 20:50

Snake. napisał(a):A to ciekawe! Bo ja śledzę ten wątek, i z ostatnich informacji wynika, że Ministerstwo Finansów zamierza jeszcze w maju sporządzić i wydać rozporządzenie zwalniające dobroczynne esemesy i połączenia z VAT. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

by Snake.

A to ciekawe! Bo akurat o tym nie słyszałem. Jak na razie konkretnej daty by wydać to rozporządzenie nie ma, czyli dalej wszystko rozbija się o planowanie i obietnice. Szkoda że zwykły czary obywatel w tym wypadku osoba poszkodowana przez powódź musi czekać, na coś co już dawno powinno być załatwione i wejść w życie. Ale jak to mówią ''Mądry Polak po szkodzie'', swoją drogą nie miałem zamiaru wprowadzać kogoś w błąd.

Zawsze Go oglądam i rzecz jasna znałem opinię o Nim krążące w stosownych kręgach. Zresztą, wystarczy przejść się w pobliżu Pałacu Prezydenckiego i posłuchać rozmów. Dla ludzi o mocnych nerwach :)

Również znałem tą opinie i zachowanie ludzi, czy też zwolenników PiS mnie osobiście nie zdziwiło. Nie ukrywam jednak że po tym co usłyszałem, nie tylko wstyd jest być obywatelem tego kraju ale wstyd się przyznawać że jest się patriotą. Skoro ci ludzie się za takich uważają, to chyba lepiej nim nie być.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Śr maja 26, 10 21:19

A to ciekawe! Bo akurat o tym nie słyszałem. Jak na razie konkretnej daty by wydać to rozporządzenie nie ma, czyli dalej wszystko rozbija się o planowanie i obietnice.

Rozporządzenie wchodzi w życie 15 dni od momentu zgłoszenia, więc skoro MF wyda je w maju, to można sobie obliczyć, że będzie działać w pierwszej połowie czerwca. Przeczytaj rozporządzenie, jest w biuletynie informacji publicznej.
Szkoda że zwykły czary obywatel w tym wypadku osoba poszkodowana przez powódź musi czekać

Na co musi czekać?
Ale jak to mówią ''Mądry Polak po szkodzie'', swoją drogą nie miałem zamiaru wprowadzać kogoś w błąd.

Wiem.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Śr maja 26, 10 21:52

Snake. napisał(a):Na co musi czekać?

Ogólnie rzecz biorąc na pomoc i krew mnie zalewa, bo od 1997 roku czyli od czasu powodzi tysiąclecia zrobiono mało lub nie zrobiono właściwie nic by historia się nie powtórzyła. Jednak historia lubi się powtarzać i za błędy z przeszłości czasami płaci się surową cenę. Szkoda jednak że na ogół nie płacą ją ci którzy są rzeczywiście winni zaniedbań..., a tak swoją drogą czy waszym zdaniem słusznie że nie wprowadzono jeszcze stanu klęski żywiołowej ?
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr maja 26, 10 23:02

Gdyby nic nie zrobiono, to ta powódź zebrałaby większe żniwo. Nigdy nie da się wyeliminować w 100% zagrożenia.

a tak swoją drogą czy waszym zdaniem słusznie że nie wprowadzono jeszcze stanu klęski żywiołowej ?
Słusznie. Państwa na to nie stać, a niektórzy bardzo lubią swoje prawa obywatelskie i prywatną własność i nie chcą mieć tych praw nawet częściowo odebranych.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Śr maja 26, 10 23:17

twilite kid napisał(a):Gdyby nic nie zrobiono, to ta powódź zebrałaby większe żniwo. Nigdy nie da się wyeliminować w 100% zagrożenia.

Jednak sam przyznasz że skutki powodzi małe nie są i na odbudowanie mostów i dróg potrzeba będzie czasu. Oczywiście zagrożenia w 100% nie da się wypełni wyeliminować ale od 1997 roku można było uważam zrobić tyle, by chociaż zniwelować lub zmniejszyć szkody wyrządzone przez tegoroczną powódź. Innymi słowy można by było zrobić tyle by chociaż w jakiejś części, w jakimś stopniu zabezpieczyć się na przyszłość.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr maja 26, 10 23:27

Raiden napisał(a):ale od 1997 roku można było uważam zrobić tyle, by chociaż zniwelować lub zmniejszyć szkody wyrządzone przez tegoroczną powódź.
Tak jak mówiłem - myśle, że gdyby nic nie zrobiono, zalałoby znacznie większy obszar i byłoby gorzej. Sam w swojej okolicy zaobserwowałem duużo zmian od tamtego czasu i np Nowego Targu i okolic nie zalało.

Z jednej strony racja, głupotą okazało się budowanie nowych domów na terenach zalewowych. Ale nie można mówić, że nic nie zrobiono, by choć częściowo zapobiec wiekszej tragedii. Bo coś zrobiono. Choćby zrobiono więcej i tak fizycznie wielu obszarom by to nie pomogło. Powód do narzekań zawsze się znajdzie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake. » Cz maja 27, 10 17:59

Ogólnie rzecz biorąc na pomoc

Z tego co słyszymy, to natychmiast otrzymali/otrzymają doraźną pomoc w różnych wysokościach, zależy, czy będą potrzebowali rzeczoznawcy, czy nie. Zaufajmy władzom, myślę, że robią co mogą.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Cz maja 27, 10 18:21

twilite kid napisał(a):Człowieku, dajesz dwa razy ten sam link, a teraz bredzisz o jakiejś niepamięci. Chyba sam cierpisz na niepamięć i nie pamiętasz, co gdzie wklejasz.

Rozumiem emocjonalny ton, celowo tego nie zrobiłem. Popełniłem błąd i przyznaje się do niego, któż błędów jednak nie popełnia.

Mam tylko nadzieje że nie skończy się tylko na obiecanej sumie do 6 tyś czy też na 6 tyś, bo za taką sumę nowego domu wybudować się nie da. Trzeba jeszcze brać pod uwagę również fakt, że część poszkodowanych przez powódź nie była ubezpieczona. Jasne trzeba się ubezpieczać, trzeba ubezpieczać majątek w postaci domu ale też powiedzmy otwarcie nie każdego na to stać. Z tym zaufaniem do władz to ja uważam że jest akurat różnie, najważniejsze to teraz to by pomoc sprawie docierała do poszkodowanych przez powódź.

Wracając do wyborów, na fali ostatnio jest Andrzej Lepper. Nie tylko dlatego że spotyka się z wyborcami na bazarach, ale też dlatego że zorganizowano debatę pomiędzy nim a Kornelem Morawiecki. Dodatkowo Lepper przyjął taktykę krytykowania PiS i Jarosława. Wiele osób zastanawia się czy to naprawdę przestępca, czy to naprawdę kandydat na prezydenta?

A tak swoją drogą chciałem zapytać co sadzicie o filmie / dokumencie / reportażu Solidarni 2010 ?
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Cz maja 27, 10 19:29

A tak swoją drogą chciałem zapytać co sadzicie o filmie / dokumencie / reportażu Solidarni 2010 ?

Nie będę przeklinał.
Cały komentarz.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Askel » N maja 30, 10 11:23

http://www.youtube.com/watch?v=P3Qvx8cC ... r_embedded

Przedwyborcza pożywka, będzie na czym psy wieszać, i są Wasze manipulacje, bla bla.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 15:47

Ano są , kolejny przykład "misji TVP" i za to niektórzy chcą wręcz by płacić abonament.

Niemniej wiem już na kogo będę głosował w pierwszej turze wyborów prezydenckich, wiem też że nie będę głosował w drugiej (a zapewne do niej dojdzie). Po tych wszystkich spotach, przepychankach muszę stwierdzić że była to jednak w miarę spokojna kampania wyborcza. Przed nami teraz cisza wyborcza i wybory, zobaczymy co z tego wyniknie. Nie jestem jednak optymistą, wydaje mi się że naród jest ogłupiony, ogłupiany i otumaniony.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez box » Pt cze 18, 10 15:49

już mnie wnerwiają te spoty, a tak poza tym to na pewno nie będę głosowała na Komorowskiego.
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 15:51

box napisał(a):a tak poza tym to na pewno nie będę głosowała na Komorowskiego.

No to pozostaje ci głosować albo na resztę przedstawicieli partii w sejmie, albo na kogoś z poza ''bandy czworga''
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez box » Pt cze 18, 10 16:02

niema nikogo normalnego na tej liście do wyborów żadna osoba nie przekonuje mnie aby na niego zagłosować.
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez uci » Pt cze 18, 10 16:20

ale lepiej samemu zagłosować na mniejsze zło niż zeby to inni wybrali za nas
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Pt cze 18, 10 16:59

Raiden napisał(a):Ano są , kolejny przykład "misji TVP" i za to niektórzy chcą wręcz by płacić abonament.

Podobala mi się wypowiedź Olechowskiego, który mówi, że jest zwolennikiem abonamentu, bo skoro Europa płaci i zyje to czemu my mamy nie płacić. Tylko jego wizja to wizja telewizji "kulturalnej", co mi się podoba. Bo przypomnijmy sobie TVP sprzed ponad 10 lat i porównajmy z obecną. Jest niby ta TVP Kultura ale ona wcale taka publiczna nie jest...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 17:42

Ja też byłbym zwolennikiem płacenia abonamentu, gdyby TVP należycie realizowła swoją ''misje'' i nie był bym przekonany że kasa z abonamentu jest przez nią marnotrawiona. I również gdybym nie był przekonany że TVP faworyzuje głównie jedną z partii politycznych, a oglądając program Jan Pospieszalskiego chyba wiadomo o którą chodzi.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez solidus grabczas » Pt cze 18, 10 19:53

Abonamentowi telewizyjno radiowemu stanowcze i zdecydowane: NIE! Nie podoba mi się idea że mam płacić abonament za fakt że telewizor przetrzymuję dla konsoli i filmów a do tego licząc każdy odbiornik radiowy to w ogóle porażka bo trzeba brać poprawkę na telefony i Mp3 Playerki (w końcu tuner radiowy jest). Nawet jeśli jest już to niech zmienią przepisy, bo fakt że masz abonament w jakiejś kablówce/telewizji cyfrowej nie zwalnia cię z płacenia abonamentu TVP i jest to co najmniej parodia.
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666 » Pt cze 18, 10 20:11

Ja tam chętnie byłbym za. TV nie używam radia także. Tak więc mi to wsio ryba. Zaś i tak trzeba płacić za kablówkę itp itd, czemu nie mieć w tym pakiecie TVP, która może wreszcie byłaby rzetelną stacją?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Wt cze 22, 10 23:38

Pierwsza tura wyborów za nami, zaskoczenie ? dobry wynik Janusza Korwina Mikke pomimo tego że ''reżimowa TV'' mało go jednak pokazywała w przeciwieństwie do innych kandydatów. Największy przegrany / przegrani ? Olechowski, Pawlak, Lepper. Liczyłem że zdobędą większe poparcie. Podsumowując Lewica cieszy się bo coś drgnęło za sprawą Napieralskiego, choć zobaczymy na jak długo. Przed nami druga tura wyborów, którą jednak sobie daruje.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Poprzednia strona

Powrót do Pierdolnik