Stealth Camo./Żabki.

Posty dotyczące MGS 3 i Subsistence

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Stealth Camo./Żabki.

Postprzez Konsola » Pt maja 21, 10 17:00

Witam.

Otóż po zabraniu [jak widać nie] 64 żabek nie jestem szczęśliwym posiadaczem Stealth Camo. Owe żabki zbierałem według tutoriala ze strony Zanzibar pomagając sobie filmikiem na YT, pokazującym dosłownie ich pozycje. W przypadku żabek na motorze - pomagałem sobie Directional Mic'em, zatem jestem w 99% pewny, że zebrałem wszystkie, a jednak okazuje się, że nie. Stąd kilka pytań.
1)Stealth Camo. pojawi się od razu w New Game w plecaku?
2)Czy zaliczona żabka to żabka trafiona TYLKO raz, czy coś w tym stylu? Czasami po prostu dla pewności strzelałem dwa razy.
3)Czy istnieje jakiś wskaźnik progress'u? W każdej chwili mogę sprawdzić ile już żabek ustrzeliłem?
4)Załóżmy, że na niefarcie jednak nie udało mi się zdobyć wszystkich 64 [bo jakie inne rozwiązanie?] czy zaczynając grę z tego save'a, gdzie zapisałem stan kończąc ją ostatni raz pozostanie mi zestrzelić wszystkie od nowa, czy tylko te brakujące?
5)Jeżeli tylko te brakujące, to jak je rozpoznam?
6)Ponoć łatwiejszym sposobem na zdobycia Stealth Camo. jest przejście gry ze statami 0 alarmów i 0 zabić. Czy chodzi o ten czerwony alarm + boss'ów też nie można zabijać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Konsola
Ultra Box

Postprzez Askel » Pt maja 21, 10 17:24

1) Tak, powininen się pojawić od razu. (Albo dopiero przy Snake Eater, ale tego nie jestem pewny.)
2) Wystarczy, że strzelisz raz, ale jeśli trafisz więcej razy, nic się nie stanie.
3)Nie.
4)Do niektórych miejsc nie wrócisz, ładując save'a, więc jeśli np. zapomniałeś o jakiejś w czasie virtuous mission, a save będziesz miał po rozpoczęciu operacji snake eater - nie ustrzelisz pominiętych. Rozppczynając grę od nowa, nawet jeśli nie będziesz musiał strzelać do poprzednio trafionych, to jak zapamiętasz, które trafiłeś, a które nie? Jeśli jakieś przegapiłeś w lokacji (ew. w pobliskich lokacjach) związanych z ostatnim savem, to proponuję ustrzelić wszystkie okoliczne bo znów - jak zapamiętasz które już ustrzeliłeś, a które nie.
5) Trafione poprzednio żabki nie wyróżniają się. Wyglądają tak samo jak nie trafione.
6) Chodzi o Alert, Caution się nie liczy. Bossów też nie możesz zabijać.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Konsola » Pt maja 21, 10 17:41

Dzięki za odpowiedzi wyżej. Niestety Stealth Camo. nie ma w plecaku ani na początku gry, ani w operacji Snake Eater [okrutne rozczarowanie] stąd kolejne pytania.
1)Czy w MGS3 nie ma w przypadku New Game tak jak w MGS2 [na 99%], czyt. - kończysz grę np. na Normal, robisz load tego save'a, gdzie skończyłeś grę i ten load to New Game, ale z wyborem trybów trudności. Tutaj jeśli przejdziesz grę na Normal'u, to wszystkie kolejne New Game z tego ostatniego zapisu to będą New Game, ale już automatycznie na Normal'u?
2)Nie mam sił zbierać znowu żabki. Czy ten drugi sposób to "TYLKO" 0 alarmów + 0 kill'ów, nic więcej? [pytam dla pewności]
3)AD4. Chodziło mi o taką sytuację: Skończyłem grę, nie ma Stealth Camo., jestem co do niektórych żabek pewny w 101%, czy grając New Game [load po skończeniu gry] wszystkie żabki trzeba zabijać od nowa, czy tylko te brakujące? [ponieważ oglądam te filmiki na YT jeszcze raz i zaczynam mieć wątpliwości co do jednej]
Konsola
Ultra Box

Postprzez uci » Pt maja 21, 10 18:46

trzeba zestrzelić za każdym razem wszystkie, natomiast jak ci sie uda to pod koniec gry wyskakują ci opisy przedmiotów które zdobyłeś, to znak że do game+ masz stealth.

Nie wiedziałem że są 2 sposoby na żabki ale najlepiej to po prostu przejść gre:
0 zabić, 0 alarmów + zebranie wszystkich żabek
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Konsola » Pt maja 21, 10 22:15

Kolejne pytanie na temat żabek. Cytuję ze strony:
GA-KO - Chyornyj Prud - Przy zakładaniu informuje nas o nie znalezionej zielonej żabce.

Dowiedziałem się, że owy strój mhm "kumka", kiedy to znajduję się w lokacji, gdzie jeszcze nie ustrzeliłem żabki. I tutaj pytania:
1)Czy żabki, które ustrzeliłem przechodząc grę, są już zaliczone na tym zapisie, na którym teraz gram New Game?
2)Wszystko wskazuje, że tak, ponieważ w którejś już lokacji ubierając GA-KO nic się nie dzieje.
3)Odnośnie używania GA-KO. "Kumka", on niezależnie gdzie byśmy nie stali, czy musimy być niedaleko żabki?
Ostatnio edytowano Cz maja 27, 10 10:41 przez Konsola, łącznie edytowano 4 razy
Konsola
Ultra Box

Postprzez SALADYN » Pt maja 21, 10 23:22

Żabki w Snake Eater to jedna z najbardziej masochistycznych zabaw jakie dane mi było doświadczyć w MGS'ach , jest bardzo prosta zasada nie ustrzeliłeś jednej i nie wiesz której musisz powtarzać zabawę jeszcze raz i tyle , pewność musisz mieć na 100%.

Co do opisu z Zanzibaru to ręczę za niego głową , bez niego nie dałbym rady wszystkich znaleźć.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Konsola » So maja 22, 10 01:54

To tak, 5 minut temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Stealth Camo. Dziękuję wszystkim za rady i odpowiedzi, oraz pozwolę sobie odpowiedzieć na swoje pytania, na które odpowiedzi nie dostałem, a nuż komuś się przydadzą. [imao dosyć istotne fakty jeśli ktoś będzie się brał za szukanie Stealth Camo.]
2)Nie mam sił zbierać znowu żabki. Czy ten drugi sposób to "TYLKO" 0 alarmów + 0 kill'ów, nic więcej? [pytam dla pewności]

Otóż są dwa sposoby.
-TYLKO żabki, czytaj 64 i nic innego Cię nie interesuje.
-0 alarmów + niekonicznie 0 kill'ów. Na internecie sam widziałem filmiki, gdzie liczba zabitych równała się 1. Antycypuję, że był to jakiś boss, ale jak widać, wcale nie trzeba mieć kompletnego 0 kill'ów.
[wiadomo, że można próbować 2 sposobów naraz ale to czyste szaleństwo według mnie]
3)AD4. Chodziło mi o taką sytuację: Skończyłem grę, nie ma Stealth Camo., jestem co do niektórych żabek pewny w 101%, czy grając New Game [load po skończeniu gry] wszystkie żabki trzeba zabijać od nowa, czy tylko te brakujące? [ponieważ oglądam te filmiki na YT jeszcze raz i zaczynam mieć wątpliwości co do jednej]

Tak, tak, jeszcze raz tak.
Odpalamy New Game, zbieramy 30 żabek, kończymy grę, zapisujemy, robimy load tego zapisu = zaczynamy grę "od nowa" i owe 30 żabek jest już ustrzelonych. Niestety, tylko Nasza pamięć decyduje o tym, które to są. [w moim przypadku zabrakło mi jednej]
3)Odnośnie używania GA-KO. "Kumka", on niezależnie gdzie byśmy nie stali, czy musimy być niedaleko żabki?

GA-KO - wykrywacz nieustrzelonych żabek. Działa na 99% w każdym miejscu danej lokacji. [nawet jeśli jesteśmy przy wejściu, a żabka jest na końcu]. Aktywuje się go poprzez ubranie. Jeżeli w danej lokacji nie ustrzeliliśmy żaby - kombinezon "zakumka" 3 razy, ale dużo krótszymi dźwiękami, niż zastrzelona żaba. GA-KO nie działa kiedy wejdziemy z nim z lokacji numer 1, do lokacji numer 2. Trzeba go w nowym miejscu "przebrać". [nie ma konieczności wychodzenia z menu. Po prostu ustawiamy inny strój - potwierdzamy - zmieniamy na GA-KO - potwierdzamy] Zauważyłem też, że im bliżej żabki jesteśmy, tym głośniej GA-KO "kumka", ale jest to bardzo mała różnica.
Jeżeli ktoś jest/był w takiej sytuacji jak ja, czyt. brakuje tylko jednej żaby, dla niego wybawieniem jest tylko fakt, że w danej lokacji się ona znajduje.
Dokładną lokalizację już zapewnia opis na stronie, który również jak i SALADYN potwierdzam.
PS. Wszystkie informacje dotyczą wersji Subsistence.
Konsola
Ultra Box

Postprzez uci » So maja 22, 10 15:29

dobrze wiedzieć na przyszłość z tym liczeniem żabek
uci
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Śr lip 28, 10 15:37

Sam osobiście też podjąłem się tego karkołomnego cyrku z żabkami. Udało się za pierwszym razem, ale kto wie, czy podczas etapów na motorze nie byłem bliski zniszczenia telewizora padem, w razie jakby mi "przypadkiem" wypadł z rąk. Tak czy owak, dodałbym jeszcze dwa tipsy:

Wybór broni nie ma znaczenia - zatem w etapach na motorze(wyłączając pas startowy, gdzie jest to raczej kwestia snajperki albo niczego) polecam nie pieprzyć się i potraktować te zielone sukinsyny wyrzutnią rakiet. Strzał w przewalone drzewo sprawia, że siedzący metr obok eksplozji zielony gnój skrzeczy z bólu.

Użycie kamuflażu GA-KO jest nieocenione jeszcze z jednego względu - można nasłuchiwać, z którego kierunku dochodzi dźwięk, obracając się podczas "kumkania". Mając stereo, moment podczas obrotu, kiedy dźwięk przechodzi z jednego głośnika w drugi to moment, kiedy żabka jest na kierunku dokładnie przed nami(lub za, zależnie od kierunku obracania się i z którego kanału w który przechodzi kumkanie).

Pozdrawiam wszystkich żabo-sadystów.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Logitech » Wt sie 03, 10 00:04

Tak jak zostało już powiedziane w temacie również polecam osobom polującym na Stealth Camo zarówno strzelanie do żabek jak i przechodzenie gry bez alarmów i zabójstw. W moim przypadku bardzo się zdziwiłem gdy na final score wyświetliło mi 4 morderstwa (dałbym głowę że nikogo nie potraktowałem z ostrej amunicji, a przy The Sorrow pojawili się tylko bossowie zabici przez staminę. Na szczęście 64 żabki uratowały sprawę.

Skoro już jesteśmy przy obalaniu mitów to kilka moich uwag, które stoją w sprzeczności z częścią artykułów na stronie i niektórymi wypowiedziami na forum. W MGS3 można zdobyć jednocześnie wszystkie bonusowe przedmioty podczas jednokrotnego przejścia gry. Testy przeprowadzałem na MGS3 Subsistance, poziom European Extreme.

http://mgs.gram.pl/readarticle.php?article_id=83
Jeżeli nie zjemy Tsuchinoko nie zdobędziemy EZ Gun'a
Wystarczy mieć go żywego w plecaku. Do zdobycia EZ Gun'a wcale nie trzeba go zjadać. Zresztą to samo tyczy się papugi itd.
Jak złapać Tsuchinoko? (...) Bardzo prawdopodobne, że nie złapiemy go na pierwszą pułapkę (czasami łapie się dopiero na dwudziestej), dlatego warto jest zastawiać kilka pułapek na raz. Kiedy na jakąś pułapkę natrafi niechciane zwierzę, można je wyrzucić, a pułapkę odzyskać wczołgując się na nią, i postawić ją ponownie.
Wystarczy 1 pułapka i mamy 100% skuteczności złapania za pierwszym razem tego węża. Gdzie? Długa plansza z drutami kolczastymi i psami. Dlaczego akurat ten obszar? Oprócz piesków nie ma na niej żadnych innych zwierząt a przejście z jednego końca na drugi jest dosyć czasochłonne - przy moim ślamazarnym stylu gry na European Extreme prawie zawsze zdąży się złapać zanim dojdę na drugi koniec (raz zdarzyło mi się, że musiałem wyjść i wejść ponownie do lokacji).

Gdzieś ktoś pisał, że można złapać drugiego Tsuchinoko po zjedzeniu pierwszego - z moich testów wynika, że nie ma takiej możliwości.

http://mgs.gram.pl/readarticle.php?article_id=85
Brakuje w opisie pożywienia The Pain Hornet's nest - niezbędnego do otrzymania EZ GUN.

Reasumując:
Sposób na zdobycie wszystkich przedmiotów za jednym podejściem:
- EZ GUN - jedzenie (nie koniecznie spożyte)
- Stealth Camo - alarmy/żabki
- IFP - żywy Tsuchinoko
- wszystkie camo bossów i Mosin - wiadomo.
Logitech
Machinegun Kid

Postprzez shalashaska » Cz lut 02, 12 21:01

uci napisał(a):trzeba zestrzelić za każdym razem wszystkie, natomiast jak ci sie uda to pod koniec gry wyskakują ci opisy przedmiotów które zdobyłeś, to znak że do game+ masz stealth.

Nie wiedziałem że są 2 sposoby na żabki ale najlepiej to po prostu przejść gre:
0 zabić, 0 alarmów + zebranie wszystkich żabek

Psa można zabić? Nie obowiązuje nas czas 5 godzin?
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez uci » Cz lut 02, 12 23:55

zwierzeta sie nie liczą (ale lepiej walić usypiaczami bo jeszcze trafimy nie to co trzeba) a czas 5 godzin to tylko na najwyższą notę.

Co do notki Logitecha - końcowa jazda na motorze i ostrzał z karabinu mogą odpowiadać za niechciane zabicie.
uci
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid 3 i Subsistence