Zakupy na PSN

Moderator: GM

Re: Zakupy na PSN

Postprzez Coldman_9 » Śr lis 07, 12 23:43

PANOWIE, mam problem.

1) Chciałbym zapłacić za grę w PSN np. 47 zł, ale wpisując dane z karty w mBanku (w konsoli) wywala mi błąd. Numerki się zgadzają, adres również. Nie wiem tylko, gdzie leży problem - czy to wina braku polskich znaków w PS Store, czy może nie wiem co wpisać w State/Province?

2) Jeśli miałbym zrobić to na kompie, to mam drugi problem - zapomniałem hasła PSN. Maila z tego konta mam i teoretycznie mogę zmienić hasło. Do tego wymagana jest data urodzenia. Podaję ją i wywala mi błąd, że nieprawidłowa! Oszaleć można...

Proszę o pomoc w tej sprawie.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Cz lis 08, 12 00:01

Sony - where amazing happens.

Z kartą może być tak, że bank wymaga każdorazowo podania ręcznie kodu CVV i dlatego odrzuca transakcje. Ja tak miałem z kartą z PKO BP. Np przy zakupach na steamie, kiedy podawało się dane karty w momencie zakupu wszystko było ok, ale np na zavvi, paypal czy PSN, gdzie dane karty podajemy raz, a później kasa sama się pobiera, to nie działa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz lis 08, 12 00:09

Przez ten motyw z datą urodzin przepadło mi całe Welcome Back choć ostatnio gdy próbowałem znowu to wszystko przeszło tyle że Welcome Back już dawno nieaktywne, ja bym próbował do skutku.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman_9 » Cz lis 08, 12 00:13

Tzn. non-stop wklepywać swoją jedyną i słuszną datę urodzin?
Coldman_9
Vamp

Postprzez ArecaS » Cz lis 08, 12 00:18

Johan napisał(a):PANOWIE, mam problem.

1) Chciałbym zapłacić za grę w PSN np. 47 zł, ale wpisując dane z karty w mBanku (w konsoli) wywala mi błąd. Numerki się zgadzają, adres również. Nie wiem tylko, gdzie leży problem - czy to wina braku polskich znaków w PS Store, czy może nie wiem co wpisać w State/Province?

2) Jeśli miałbym zrobić to na kompie, to mam drugi problem - zapomniałem hasła PSN. Maila z tego konta mam i teoretycznie mogę zmienić hasło. Do tego wymagana jest data urodzenia. Podaję ją i wywala mi błąd, że nieprawidłowa! Oszaleć można...

Proszę o pomoc w tej sprawie.

A rzeczona karta może w ogóle służyć do płatności przez internet? Otóż nie wszystkie karty w mBanku mają taką możliwość.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Coldman_9 » Cz lis 08, 12 00:21

Wydaje mi się, że tak. Problem jest chyba taki, że cholera wie, co w Polandzie wpisać przy State/Province...
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Cz lis 08, 12 00:23

Województwo.
Btw masz konto w PSN na Polskę? Spróbuj ustawić taki sam adres konta jaki masz na karcie, bo to też może być problem. I przestaw język Stora na polski, może też coś pomoże. Ja różnie kombinowałem i dopiero interwencja w banku wyjaśniła sprawę (tzn to CVV).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz lis 08, 12 00:38

Johan napisał(a):Tzn. non-stop wklepywać swoją jedyną i słuszną datę urodzin?

Raczej spróbować za jakiś czas lub próbować odgadnąć hasło, ja mam pewien ograniczony zasób haseł i ich kombinacji więc może jakaś zaskoczy.

twilite kid napisał(a):Spróbuj ustawić taki sam adres konta jaki masz na karcie, bo to też może być problem

Tak możliwe że to jest przyczyna, sam tak miałem bo postanowiłem sobie że nie będę podawał wszędzie moich prawdziwych danych i w miejsce adresu powpisywałem jakieś głupoty w stylu "wuj was to obchodzi" a potem mi wyskoczyło że karta nie współpracuje.
SALADYN

Postprzez uci » Cz lis 08, 12 00:41

ja bym tez poczekał z tym do jutra bo dzisiaj robią updejta (+ sporo gierek idzie w obniżkę) w PSS i nie wszystko może śmigać (jak wspomniany przez TK infamous)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Aszyn » Cz lis 08, 12 00:47

Karta w mBanku nie służy do płatności online. Chyba, że coś się u nich zmieniło. Ja tam musiałem zamawiać kartę, taką przezroczystą, specjalnie do płatności online - taka karta zachowuje się jak kredytowa.
W ING banku także trzeba takową kartę zamówić, tylko że tu jest ona wylącznie wirtualna. Dostajesz numer karty, CVV2 i jazda.
Każda z tych kart kosztuje kilkadziesiąt zł na rok.

Udało mi się natomiast płacić kartą dodaną do konta Alior sync, ale tutaj byłem świadomy, że Alior daje taką kartę, która działa jak kredytówka, a nawet jest wypukła. Można tym płacić wszędzie - na amazonie, paypalu, psstore i innych miejscach.

W Polsce płatność kartą jest niepopularna, szczególnie teraz, gdy powstały wszystkie te płatności natychmiastowe typu PayU - te portale to właśnie odpowiedź na potrzebę przelewów natychmiastowych sklepom, w których zakupy można było realizować tylko kartami kredytowymi - debetówki nie działały. W Polsce mało kto z tego korzystał. Przypominają mi się czasy, jeszcze tak z 4 lata temu, że jak się cokolwiek chciało kupić na brytyjskich, czy amerykańskich stronkach, to tylko karta kredytowa, czasem paypal.
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Simon » Cz lis 08, 12 00:49

Jesli robisz pierwszy raz ta karta zakupy to upewnij sie czy jest ona kredytowa.
Bo jesli jest tylko platnicza to mozesz miec problem.
No i telefon do COK Sony.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez ArecaS » Cz lis 08, 12 00:58

Znaczy, karty płatnicze w mBanku dodawane do eKonta mają możliwość płatności online. Tylko dlatego zmieniłem Izzykonto na eKonto. Możliwości takiej nie mają karty z Izzykonta. Do tego w mBanku można mieć wirtualnę eKartę (ta przezroczysta, o które Dwight pisał), która swoje kosztuje, ale ma za to wygodne zarządzanie limitami i służy tylko do płatności przez internet. Sam taką mam i na PSN działa - moje FF5 jest tego dowodem.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz lis 08, 12 01:07

Można załatwić sobie kartę prepaidową w BZWBK bodajże za złotówkę. Można mieć Alior Sync za darmo (i do końca roku za darmo cachback 5%, potem trzeba będzie jakieś warunki już spełniać). Także to żaden problem i w roku 2012 już nie powinno się płacić za takie luksusy jak karta kredytowa - trzeba po prostu znaleźć dobrą ofertę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Cz lis 08, 12 10:50

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM. Przejdę się do mBanku i odpalę sobie tę przezroczystą kartę. Bo bulić non-stop po 100 zł na zdrapkę PSN, jak chcę kupić grę za 29 zł, na dłuższą metę mnie wykańcza :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez Simon » Cz lis 08, 12 17:11

Taaa a z kartami tez jest хуй. 20 40 60 80 100zl i inaczej ani rusz. Dżapańskie cwaniaki...wkurza mnie to dokumentnie.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Faja » Cz lis 08, 12 17:16

poważnie? a jakie byś chciał mieć 1,2,3,4,5....100...200?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lis 08, 12 17:27

Ja bym chcial miec tak ze place tyle ile cos kosztuje jak np na Steam.
Ale i tak lepsze to niz durne Microsoft Points.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz lis 08, 12 17:36

No ale tak jest przecież, jeno dolna granica to 20 PLN
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Cz lis 08, 12 19:30

Gowno jest.
Albo co 5zl albo dokladnie tyle, ile potrzebuje a wiec np mam 13 ale potrzebuje dodatkowe 21 na gre za 34 to zasilam 21 a nie 40 (bo 20 nie starczy).
Moze tobie to obojetne, mnie nie. Tym bardziej, ze to ewidentny zabieg by zawsze zasilac wiecej niz potrzebujesz.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Cz lis 08, 12 21:35

Karty zdrapki to dobry sposób na zdobycie przy okazji nowego pudełka na jakąś zmasakrowana grę z allegro, tylko taki pozytyw przychodzi mi do głowy co do tego systemu :)
W dzisiejszych czasach niestety bez karty kredytowej lepiej nie podchodzić do zakupów online.
SALADYN

Postprzez Faja » Cz lis 08, 12 23:10

Simon napisał(a):Gowno jest.
Albo co 5zl albo dokladnie tyle, ile potrzebuje a wiec np mam 13 ale potrzebuje dodatkowe 21 na gre za 34 to zasilam 21 a nie 40 (bo 20 nie starczy).
Moze tobie to obojetne, mnie nie. Tym bardziej, ze to ewidentny zabieg by zawsze zasilac wiecej niz potrzebujesz.

to se karta podepnij i nie jojc
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Pt lis 09, 12 00:18

Co mam sobie podpiac? I w czym to pomoze? Oswiec mnie ale zrob to logicznie.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Aszyn » Pt lis 09, 12 02:05

Simon, z tego co piszesz Ty i faja, rozumiem, że Ty twierdzisz, że nie da się płacić kartą wyznaczonej kwoty, natomiast faja twierdzi, że się da. Mnie się wydaje, tak jak faji, że się da płacić każdą kwotę powyżej 20zł. Jak gra kosztuje 47zł, to tyle zapłacisz, ale jak kosztuje 12, to z konta pobierze Ci 20 i zostanie Ci potem 8 do wydania w PSN.
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez SALADYN » Pt lis 09, 12 02:26

Przy korzystaniu z karty kredytowej jeśli chcesz kupić dajmy na to avatar za 1 zł to z karty pobierze ci 20 zł bo niżej są za wysokie koszta obsługi transakcji, reszta zostaje do wykorzystania w portfelu np na 19 innych avatarów, za gre która kosztuje 21 zł to z karty pobierze 21 zł a portfel bedzię pusty, czego tu nie rozumiecie ?
A Simon ma na myśli system zdrapek który przy cenie gry 21 zł wymaga zakupu dwóch zdrapek za 20zł co może wydawać się nielogiczne ale przecież reszta zawsze nam zostaje do dyspozycji, nikt tu nikogo nie dyma, peace.
SALADYN

Postprzez Simon » Pt lis 09, 12 03:27

Wyglada na to, ze nikt nie rozumie o co mi chodzi.
Po pierwsze, nie mowie o zdrapkach bo i ch nie uzywam - mowie o zakupach karta kredytowa.
Po drugie, tak, czuje sie dymany bo ten system wyglada tak, jakbyscie chcac zaplacic karta 42zl z hakiem za litr wódy musieli zaplacic 60 i po prostu te niecale 18 ktore by zostaly, dany sklep bral sobie na poczet kolejnych zakupow w przyszlosci np na zakup dodatkowego 0,5 litra kiedys-tam o- ktorejs-tam.
I nie ma tu znaczenia, ze te srodki ci zostaja na potem bo i tak bedziesz zazwyczaj musial zasilic konto wieksza kwota niz trzeba - zostalo ci 18 a potrzebujesz 7 zl wiecej no to jeb - 2 dyszki trza zasilic. To takie bledne kolo i konca nie widac.
Dla nich to swietna strategia bo za kazdym razem cos ugraja, w wielu przypadkach ponad 50% wiecej nizli normalnie zostawilbys w ich kieszeni. No a was satysfakcjonuje, ze cos tam zostanie w portfelu.
Mi sie to nie podoba, a tlumaczenie ze od minimalnej kwoty transakcji w wysokosci np 5zl jest za duza prowizja nie ma racji bytu. Jakbym kupil na allegro czytnik kart za 1,50 i dal 3zl za wysylke czyli razem 4,50 to takze zaplacilbym karta bo szybciej i wygodniej i jakos mozna i nikt nie robi problemu. Wiele sklepow (zazwyczaj tych skromnych i o malych obrotach) nie naklada zadnych minimum transakcyjnych i jakos zyja. Tak wiec jest to tylko i wylacznie widzi-mi-sie gigantow.
Reasumujac, to jest dojenie dodatkowej kasy jak zreszta cala ta cyfrowa dystrybucja z DLC na czele.

Dodatkowo, jesli tak samo jak ja nikt nie doczytal, to informuje ze utwory singstar pobierzecie tylko na jeden aktywny system a wiec w tym przypadku arrivederci zrzutka. Kto wie czy nie stanie sie tak ze wszystkim a ceny zostana te same lub - to juz wtedy RIP cyfrowki - wzrosna.
Rzeklem, taka moja opinia i sie nie zmieni.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Faja » Pt lis 09, 12 07:08

Simon napisał(a):Wyglada na to, ze nikt nie rozumie o co mi chodzi.
Po pierwsze, nie mowie o zdrapkach bo i ch nie uzywam - mowie o zakupach karta kredytowa.

tak jak w przypadku dishnored słyszałeś czy wiesz z własnego doświadczenia ? lol

Nie daleko bo wczoraj zakupiłem sobie dwie pozycje, każda za 18 PLN i zgadnij ile mi pobrało z karty?
Wg Ciebie powinno 40PLN, a ja twierdzę, że 36PLN. Na potwierdzenie jakbyś nie wierzył masz screena:
Obrazek
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt lis 09, 12 09:19

Masakra dalej nie rozumiecie. Kupuje cos za 11zl. Musze wplacic 20zl. Zostalo 9. Chce kupic cos za 10zl to musze znow wplacic 20 i zostanie mi 11. Bede chcial cos kupic za 15zl to znow musze przelac 20 i tak w kolko.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pt lis 09, 12 09:53

WTF?!? Nie wierze wlasnym oczom. Jak to mozliwe, ze mi pobiera 20 40 i 60 a tobie 36? Coś tu, jawnogrzesznica, nie gra.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Faja » Pt lis 09, 12 09:55

Ja wiem o co loto tłajlajt, piłem do przykładu simona z tym, że nie doładujesz 21 tylko od razu 40
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Pt lis 09, 12 09:58

Powiesz mi jak to mozliwe czy bedziemy znowu pisac krocie postow?
Ja mam MasterCard a nie Vise. To ma jakies znaczenie? Zglupialem i czuje sie dymany po dwakroc.
Ostatnio edytowano Pt lis 09, 12 10:01 przez Simon, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole