Najtrudniejszy METAL GEAR ?

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Najtrudniejszy METAL GEAR ?

Postprzez Hard » N cze 10, 07 08:26

Witam serdecznie w tym temacie. Chciałbym was spytać jaki jest waszym zdaniem najtrudniejszy Metal Gear w historii, łącznie z krótkim (lub długim, jak kto chce) uzasadnieniem.

Zacznę od siebie. Uważam, że najtrudniejszy jest pierwszy Metal Gear Solid. Tylko w nim miałem większe problemy, np. przy torturach czy walce z Metal Gearem. Myślę, że dość dużym utrudnieniem zważając na kamerę jest brak trybu celowania w pierwszej osobie. (wykluczam Twin Snakes)

Liczę na wasze opinie :)
Hard
Machinegun Kid

Postprzez solidus grabczas » N cze 10, 07 12:33

mi z MGSów najbardziej chyba jednak podpadł MGS3 bo o ile w jedynce był jeszcze radar w 3 bez niego adrenalina tak mnie ogłuszała że nie dałem rady grać więc póki co tytuł sobie odpuściłem i nie wiem czy do niego kiedykolwiek wrócę...

zaraz ktoś będzie się mnie o to czepiał ale co tam może jakoś przeżyję
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Bizon » N cze 10, 07 13:26

Ja radzę sobie w MGS3 bez radaru świetnie. Moim zdaniem zwiększa to klimat, musimy więcej nasłuchiwać i się rozglądać.

Najtrudniejszy MGS... Hmm...
Za pierwszym razem na pewno MGS1.
Pamiętam jak nie umiałem przejść Heliport'a przez dobrą godzinę jak pierwszy raz grałem. Eh... jak to było dawno temu...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Infernal Warrior » N cze 10, 07 13:37

Bez wątpienia MGS1 a to za sprawą nowości tej gry.
Dla większości z nas MGS1 to pierwsza część w jaką graliśmy. Niemało kłopotów sprawiło każdemu z nas skradanie się. Sztuka ta była ciężka do opanowania gdyż w tych czasach była to jedyna gra oferująca taki typ rozgrywki.
W każdej następnej części już było dużo łatwiej a to ze względu na doświadczenie zdobyte w "jedynce". W MGS2 czy MGS3 już łatwiej opanować system gry ( skradanie się, posługiwanie się bronią tylko gdy jest to niezbędne ), a to za sprawą wielu godzin spędzonych nad MGS1.

Dla mnie... MGS1 ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Old Snake » N cze 10, 07 17:40

Mi tam MGS1 nie sprawiał trudności jako, że byłem już przygotowany do skradanek (amiga:Hostages, Fire Force), a na pieca pogrywałem w leciwego już Thiefa. Myślę, że najtrudniejszą częścią był jednak Metal Gear 2: Solid Snake. Lekkie trudności miałem też z MGS3 ale to raczej przez inteligencje przeciwników niż przez brak radaru.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez barth » N cze 10, 07 21:30

Moje zdanie już znasz - MG2:SS, dlaczego też wiesz, jak inni chcą wiedzieć, muszą poprosić ;)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Solid Snake 1989 » N cze 10, 07 21:46

MGS- ale tylko za pierwszym razem. Pamiętam jak na szczycie communication tower 1 próbowałem zdjąć z PSG1 helikopter bo nie wiedziałem że trzeba było wyciągnąć linę (pomimo tego że Snake mówi o linie <lol>). Albo Psycho Mantis kiedy przeją kontrolę nad Meryl.
You got to live your life.
You got to find your own way.
Find your own flavour
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez sonofbigboss » N cze 10, 07 23:20

Uwazam ze definitywnie MGS3 jest najtrudniejsza odslona gdyz sa tam innowacje w porownaniu z poprzednimi czesciami typu brak radaru , bardziej czujni straznicy, uzupelnianie staminy, rany do leczenia, wlasciwie brak uzupelniania paska z zyciem ;)

Gra jest dluzsza, takze walki z bossami sa bardziej skomplikowane ;)

Oczywiscie mozna powiedziec ze kazdy MGS jest trudny gdy sie gra na wysokich poziomach trudnosci lecz kazda czesc mozna dosc latwo rozpracowac i grac bez wiekszych stresow.
sonofbigboss
Okres próbny

Postprzez Zychu(snipershit) » Pn cze 11, 07 23:46

MGS 3 jest trudniejszy od MGS 1, ale najwiecej trudnosci sprawila mi Pierwsza czesc, z wiadomych powodow. To byla moja pierwsza gra z seri wiec wszystko bylo nowe, i skradanie i bossowie
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez ciastkoo » N sie 19, 07 14:46

Oj dobrze pamiętam że strasznie sie z ojcem trudziłem nad jedynką. Tak jak np. Walka z PsychoMantisem (nie wiedziałem ze pada można przełączyć) albo z 1h się męczyłem jak zadzwonić do Meryl (kumpel mi powiedział ze mam do niej zadzwonic, ale zapomniał mi nr podać).

Trójka sama w sobie też jest trudna. Brak radaru, AI przeciwników etc.

Najłatwiejsza wydała mi się 2. Jakoś tak w 2 dni ją przeszedłem na Normalu za pierwszym razem (gdzieś ok. 4 h).

Metal Gear 2: Solid Snake no powiem szczerze że ciężka była ale miałem wtedy 10 lat :P

Pozdrawiam,
ciastkoo :hello1:
ciastkoo
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » N sie 19, 07 14:59

ciastkoo napisał(a):Jakoś tak w 2 dni ją przeszedłem na Normalu za pierwszym razem (gdzieś ok. 4 h).

skipowałeś filmiki -.-'

Poza tym dla mnie najtrudniejszą była jedynka. Ale to przez wzgląd na brak styczności z takimi grami i trudność w przystosowaniu się do skradankowego stylu grania. Dwójka jako gra była już dużo trudniejsza, ale z doświadczeniem z MGS1 można było sobie poradzić. Natomiast trójka jak dla mnie trzyma poziom trudności dwójki.
Ostatnio edytowano N sie 19, 07 15:10 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sage » N sie 19, 07 15:00

w cztery godziny to mogłeś przejść co najwyżej bez oglądania żadnego filmiku, a w to jakoś nie wierzę.

Najtrudniej grało mi się w dwójkę, z jakiegoś powodu nie mogłem się przyzwyczaić do sterowania. nie mówię o ustawieniu klawiszy or sth, tylko o samo to jak postać odpowiadała. To było jakby.. zbyt czułe. Z początku myślałem że trójka będzie trudna, a jednak długo mi nie zajęła. Dużo mniej niż 2 i 1, to pewne.

chociaż na normalu żaden metal nie jest specjalnie trudny, więc nie ma specjalnie o czym mówić.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez komar737 » Pn sie 20, 07 00:25

MGS2. Przegiete walki z szefami byly naprawde przegiete. Mowa o EE, oczywiscie.
komar737
banan

Postprzez Rafał » Cz sie 23, 07 18:21

Mi najbardziej kłopoty sprawiły walki z MG - Ray'ami w MGS2. Ile ich tam było, chyba z kilka, albo kilkanaście, musiałem podchodzić do tej walki prawie cały dzień ;/. Natomiast w MGS, trochę trudności sprawiła mi walką z Rexem, ale mniej niż z Rayami w 2. Z tego wynika że MGS2 był ciut trudniejszy. W 3 bossowie mogli wydawać się trudni. Ale ja mam na nich patent. He he, może to głupie, ale Volgina i The Boss traktowałem z chusteczek nasączonych chloroformem i zadawałem ciosy. Bardzo łatwo było ich pokonać.
Obrazek
"Ktokolwiek wygra, ta walka się nie skończy. Przegrany zostanie uwolniony od pola walki, jednak zwycięzca na nim pozostanie. Będzie musiał żyć jak wojownik, aż do swojej śmierci..."
Rafał
Coward Duck

Postprzez GRAY » Pt sie 24, 07 22:24

MGS 4 ... joke
moim zdaniem ... to nie mam zdania grałem tylkow MGS MGS2 MGS: sohns oof liberty wiec nie mam porownania ale mysle .. dla mnie najtrudniejszy byl mgs oczywiscie EXTREME
GRAY
Machinegun Kid

Postprzez Blady » So sie 25, 07 00:20

Nigdy nie zapomnę walki z Solidiusem na EE...na Boga, nie wiedziałem jak się za niego zabrać- w końcu zadzwoniłem do Otacona, który poradził, bym atakował go na odlew z lewej strony, bo ma tam opaskę- zyskiwałem dzięki temu potrzebne ułamki sekund...

MGS3 też miał trudne momenty, głównie dlatego, że w Groznyl Grad nie było za czym się chować chodząc od budynku do budynku, a kamera nie pozwalała mi niczego dostrzec...no i walka z The End....chyba z 3 razy mnie zaszedł, zanim zaniechałem snajperskiego pojedynku i pakowałem mu serie z AK w plecy...good times...

Trudno powiedzieć, każda część miała jakieś trudne elementy elementy - TTS schodzenie po linie, MGS2 pływanie z Emmą na plecach a MGS3 eskortę Evy...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Sashh » So sie 25, 07 13:34

MGS3 - sporo wody w Wiśle upłynęło nim zaskoczyło u mnie używanie kamuflażu. Do tego brak radaru i kamera.
Sashh
Coward Duck

Postprzez phsx » So sie 25, 07 19:00

Ja miałem mały problem z Ray'ami i duży problem gdy Solidus dusi Raidena.
To w dwójce, a w pierwszej części pamiętam, że nie wiedziałem jak sejwować i grałem aż do walki z Sniper Wolf bez sejwa, swoją drogą trudnej walki, pamiętam jak wpadałem w panikę jak miała mnie na muszce :) Ale i tak najgorzej wspominam pomieszczenie zaraz przed walką z Ocelotem. Nie umiałem znaleźć tych ścian do wysadzenia i przez to MGS leżał na półce, a w tych czasach neta nie miałem jeszcze.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Snake_VR5 » Pn kwi 26, 10 14:26

zzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 23:56 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Tidus93x » Pn kwi 26, 10 14:46

Sons of Liberty na Extreme to był max hardzior, ale najtrudniej przechodziło mi się MGS3, jako że trzeba było się nieźle nagimnastykować by omijać patrole, no i często kończyło się to ucieczką. MPO na Extreme - walki z bossami też nie było takie łatwe :P
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » N sie 29, 10 11:14

Podczas przechodzenia po raz pierwszy i samotnie trybu fabularnego w "Peace Walker", Peace Walker Battle 2. Bez naprawdę bardzo mocnych wyrzutni to solidny hardkor, bynajmniej na moje "standardy".
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez snakeshake » N sie 29, 10 11:29

MGS 3 Brak radaru oraz innych potrzebnych rzeczy i walka z The End....
MGS 2 to samo tylko że pływanie z siostrą otacona na plecach i walka z solidusem.
snakeshake
Inkarnacja VR

Postprzez Albi_Saint » Cz paź 21, 10 17:55

U mnie zdecydowanie MGS ze względu na to, że zabrałem się za niego po MGS3 a wtedy pewne archaizmy w rozgrywce bardzo mi ją utrudniały. Nie wiem dlaczego się czepiacie poziomu trudności "trójki", wcale taka trudna nie była. A i radar był tylko, że w innej formie. Obecnie przechodzę dwójkę i muszę powiedzieć, że jest całkiem trudna.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez Helerek » Cz paź 21, 10 22:15

Powiem tak, mgs peace walker to najprostszy mgs, zrobiłem wszystkie misje na S solo i extra opsy, bez trudu. Jednakże zrobić długą 2 godzinną misję bez potknięcia to co innego.
MGS 3 trochę był trudny, ale jak już się przyzwyczaiłem to git.
PS: Mój styl gry to używanie CQC itp. nie uśpić wszustkich z mk 22.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez SaladinAI » Pt paź 22, 10 18:10

MGS 3 - za wspinaczkę po drabinie....
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » So paź 23, 10 15:47

Dla mnie chyba jednak jedynka jest najtrudniejsza. Patrząc na to w ten sposób, że w pierwszym MGSie mamy najwięcej ograniczeń, np w przeciwieństwie do 2 i 3 nie możemy nikogo uśpić więc przejście na najlepszy ranking jest o piekło trudniejsze. W 2 i 3 wszystkich możemy likwidować na odległość. Kiedyś jak miałem tylko jedynkę to jak dosiadłem się u kumpla do MGS2 to nie wiedziałem co się dzieje. Ciągle miałem alarmy, nie umiałem celować z oczu, a Hold up wydawał mi się czymś niemożliwym. I mimo że jedynkę przeszedłem ponad 100 razy wiem że jak teraz do niej wrócę na poziomie Extreme, nie uda mi się jej przejść i zapewne zatrzymam się na schodach. No właśnie, skoro o tym mowa. Wystarczy porównać to jak trudno w jedynce jest biegać i strzelać jednocześnie. Ile razy było tak że zamiast biegać i strzelać tym famasem Snake kładł się na tych nieskończenie wysokich schodach, a mnie to doprowadzało do szału. Bo trzeba trzymać X i Kwadrat jednocześnie. W 2 i 3 mamy L1 i to jest o niebo wygodniejsze. W jedynce gdy strażnik nas zobacze od razu jest alarm. W 2 i 3 możemy jeszcze powstrzymać strażnika przed wezwaniem posiłków. Do tego jest wiele wiele innych ułatwień w stosunku do pierwszego mgsa. Podsumowując MGS jest najtrudniejszą częścią serii. Przynajmniej moim zdaniem.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » So paź 23, 10 22:54

KaLwA888 napisał(a):W jedynce gdy strażnik nas zobacze od razu jest alarm. W 2 i 3 możemy jeszcze powstrzymać strażnika przed wezwaniem posiłków.

To że strażnik musi najpierw wezwać wsparcie jest akurat dużym plusem nowszych części serii bo podnosi poziom realizmu.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Wt paź 26, 10 22:21

Wszyscy tak narzekają na poziom trudności w Peace Walkerze, a ja nie miałem problemu z samotnym ukończeniem. Szczerze mówiąc, jak grałem z kumplem to wydawał się raczej kulą u nogi ;p

Mimo to, jeśli doliczyć Extra Ops, Peace Walker staje się chyba najtrudniejszą do ukończenia częścią (w single player).

Nie zapomnę też jak się męczyłem z MGS2 na Extreme. To pierwsza gra, którą ukończyłem na takim poziomie trudności. Peruki Raidena pomogły - dzięki nim nie oszalałem w połowie. Walka z Solidusem zostawiła trwały ślad w mojej psychice ;p. W dodatku to mój pierwszy MGS. Pamiętam oburzenie, kiedy skończyłem Tankowiec i dopiero na Big Shell pojawiły się instrukcje jak sterować xD. Widać wyraźnie, że pierwotnie Tankowiec nie miał być dostępny od początku (tylko po tym, jak Snake opowiedział Raidenowi, co się tam naprawdę stało, czyli po śmierci prezydenta - Grand Game Plan). Niestety moja wersja nie raczyła spytać, czy grałem w poprzednie odsłony :). Zatem dla mnie najtrudniejsza część to
SONS OF LIBERTY
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Helerek » Wt paź 26, 10 22:36

Dla mnie PW to najprostsza część. Wszystkie misję na S wysolowałem, a z kumplem nie jest to trudne na multi.
Najtrudniejszy mgs? Nie wiem zawsze gram na normalu i się bawię w ninje itp. Wszystkich usypiam albo omijam albo zabijam ;p. Zależy od mojego zadowolenia :3.
MGS 1 chyba. Nie da się usypiać więc trzeba unikać. To już było trudne :3.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez SALADYN » Śr paź 27, 10 16:41

Panowie nie ma co porównywać poziomu trudności PW do innych części serii , levelowa budowa tej gry rozdrabnia ją na takie przyjemne epizody jak Pooyan mission czy hardcorowe walki z Gear Rex'em przy czym hardcore trwa tylko do pewnego czasu kiedy skompletuje się odpowiedni sprzęt na misję i wyuczymy się odpowiedniej ścieżki czy myku na jej bezbłędne zaliczenie , PW jest po prostu poza konkurencją.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Następna strona

Powrót do Wszystko o serii