Raiden a Snake

Tutaj możecie porównywać wszystkie częsci, dyskutować o nich i wymyslać najróżniejsze tematy dotyczące każdego Metal Geara

Moderatorzy: Infernal Warrior, GM

Raiden a Snake

Postprzez Sage » N lip 24, 05 23:45

Nie, nie pytam si?, kogo bardziej lubicie, bo i tak prawie wszyscy odpowiedz?, ?e Snejka ;d. Chodzi mi raczej o zastanowienie si? nad obiema postaciami, nad ich wyst?pem w serii i rol? w mgs4.

[shadow=red,left]Raiden [/shadow]

Wiele osób narzeka na Raidena. Mówi?, ?e to peda? (chocia? by? z Rose), prawiczek (cho? mia? z ni? dziecko) i ogólnie denerwuj? si? na jego prezencj?. Mi akurat ona nie przeszkadza, wr?cz przeciwnie. Wiele gadania by?o o tym, ?e w jego modelu w mgs2 nie by?o penisa i j?der. Brawo za sam pomys? sprawdzenia tego, poza tym nie wydaje mi si?, ?eby w ielu grach by?o to uwzgl?dniane.
Raiden by? dla mnie ?wietnym pomys?em. Czemu? Bo obali? mit "Tylko Snejk mo?e uratowa? Ziemi?!". Wkurza?o mnie to do?? mocno, nigdy nie lubi?em rozwi?zania mówi?cego, ?e tylko jeden cz?owiek jest w stanie uratowa? ?wiat. MGS2 pokazuje, ?e nie tylko Snejk jest do tego zdolny.

[glow=red,2,300]Snejk[/glow]

No tutaj to ja nie musz? niczego pisa? ;d. niech kto? inny teraz co? napisze, ja chyba id? spa?.

Tak, wiem, ?e pewnie sko?czy si? to jak?? ma?? wojenk?. No có?, starajcie si? by? spokojni...
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Odp: Raiden a Snake

Postprzez Zombie_Snake » Pn lip 25, 05 12:13

Sage napisał(a): Chodzi mi raczej o zastanowienie si? nad obiema postaciami, nad ich wyst?pem w serii i rol? w mgs4.

Hmmm...
Co do Raidena masz racj? Sage. Te? nie wiem dlaczego wszyscy sie na niego uwzieli. Mo?e to przez te blond w?osy? Niewa?ne.
My?l?, ?e skoro akcja mgs4 dzia? si? b?dzie kilka lat po mgs2 to Snake i Raiden b?d? dzia?a? razem. Wspomaga? si? itd. Trudno w danym momencie okre?i? ogólnie ich rol? w nowej produkcji Konami, ale s?dze, ?e b?d? ze sob? ?ci?le powi?zane.
Mam wiele przypuszcze? na ten temat. Mo?e Snake umrze a Raiden b?dzie próbowa? go pom??i?? Mo?e na odwrót? Chocia? w?tpie z t? odwrotno?ci?, gdy? to Snake nie ma nikogo oprócz Otacona i reszty przyjació?. No mo?e Meryl, i ewentualnie dziecko Olgi, je?li je znalaz? w mi?dzyczasie.
Mo?e Raiden i Snake rami? w rami? b?d? walczy? z nowym MG (chocia? w?tpie w jego powstanie). Na pewno ?aden z nich nie b?dzie dzia?a? sam. Na razie tylko to mog? powiedzie?. :-\
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Mr_Zombie » Wt lip 26, 05 11:03

Co do Raidena to si? ludzie g?ównie czepiali pewnie jego wygl?du. Ostatnio by?a u mnie kuzynka (jakie? 13 lat) i gra?em sobie akurat w MGS2. Ona s?dzi?a, ?e Raiden to babka :/.

Ale wracaj?c do tematu. Zgadzam si? z Sage. Wi?kszo?? ludzi s?dzi pewnie, ?e jedynie komandos w stylu Rambo mo?e by? bohaterem gry akcji i do tego jeszcze ratowa? ?wiat. Kojima natomiast zaserwowa? nam ch?opaka, który sam gubi si? w sytuacji, wszyscy go wykorzystuj? do w?asnych celów, a on jest jedynie nie?wiadom? tego marionetk?, która w ko?cu próbuje zerwa? si? ze sznurków (ale co si? jej nie uda?o - wci?? jest zale?ny od Patriotów; je?eli zginie -> zginie dziecko Olgi).
Raiden by? mi?? odmian? od przypakowanego go?cia z kwadratow? g?b? co rusz rzucaj?cym mocnymi tekstami (?eby nie by?o - lubi? Snake'a :)).

Co do jego roli w MGS4 - uwa?am ?e b?dzie chcia? zrobi? to, o czym w?a?nie wspomnia?em. Ca?kowicie uniezalezni? si? od Patriotów (bo w?tpie, by kierowala nim ??dza zemsty czy co? takiego).

A Snake? Snake znowu b?dzie ratowa? ?wiat :]. W ko?cu to jego hobby.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez DanteTDH » Cz lip 28, 05 08:58

Raiden - posta?, która niestety nie do ko?ca mi podesz?a po rozpocz?ciu gry. Stan ten jednak zacz?? si? zmienia? wraz z mijaj?cymi minutami, sp?dzonymi przed konsol?. Zarozumia?o?? oraz pewno?? siebie zamieniona zosta?a w tward? wol? walki, nie tylko z wrogiem namacalnym, ale równie? tym wewn?trz siebie. Kiedy nagle okaza?o si?, ?e ca?? misj? Raidena kierowali Filozofowie (po MGS3 mo?emy sobie pozwoli? na zamienne u?ywanie nazwy tej organizacji), a jego dowódca by? tylko wytworem "czego?", wielu z nas za?ama?oby si?, lecz Raiden podj?? wewn?trzn? walk?, co pisz? jako plus dla niego.
Generalnie Raiden za?apa? si? na najbardziej zakr?con? fabu?? w dziejach gier video i wyszed? z tego bez szwanku, wi?c cho?by ze wzgl?du na to szakunec ;)

Snake - wiadomo, ?e w czasie, kiedy dzieje si? akcja MGS2, Snake jest legend?. Wida? to z podej?cia Raidena, dodatkowo gracz czuje t? emanuj?c? si?? przez pierwsze momenty pojawienia si? Davida. Wspaniale poprowadzona posta?, która dzia?a w tle, jednak jest filarem udanej akcji na Big Shell.

Co do wyst?pienia tych postaci w kolejnej cz??ci MGS - marzy mi si? postapokaliptyczna wizja, gdzie Stany Zjednoczone targane s? ogniami zamieszek i rozbojów. Powodem tego jest pojawienie si? nowego Metal Geara, który by? budowany w tajemnicy przez Patriotów, aby wzbudzi? takie reakcje u ludzi. Maj? w tym swój cel - by? mo?e to nowy eksperyment, mo?e maj? zamiar ujawni? si? ?wiatu, lecz tylko w postaci osoby, która ma go zbawi? w ich imieniu. Tym samym przylgn??aby do nich plakietka zbawców ludzko?ci, co daje szerokie pole manewru.
Nowy Metal Gear by?by kolosem poruszaj?cym si? majestatycznie na dwóch nogach - ogólnie klimat, który naoko?o siebie by roztacza?, kojarzy?by si? z przera?eniem spowodowanym pojawieniem si? maszyn obcych w najnowszym remake'u Wojny ?wiatów. Robot by?by nie do zniszczenia przez obecn? bro? stosowan? przez armi? USA, u?ycie bomby atomowej za? nie wchodzi?oby w rachub?. Dodatkowo Metal uzbrojony by?by w najnowsz?, eksperymentaln? g?owic? atomow?, b?d?c? w stanie zniszczy? gigantyczn? po?a? terenów Stanów Zjednocznych, a pokry? py?em radioaktywnym ca?? jego powierzchni?.
Wiem, ?e to trywialne ukazanie nowego Metala, ale wierz?, ?e HK wykombinowa?by co? racjonalnego, co sprawi?oby, ?e nowy Metal Gear by?by nie do powstrzymania konwencjonalnymi ?rodkami.
W?ród ca?ych tych zamieszek pojawi?by si? Snake, klimat w jakim by si? dzia?a akcja jest zbyt obszerny by opisa? go przy tej okazji, wi?c mo?e nast?pnym razem :)
- Bla? - bla bla bla bla bla.
- Bla, bla bla blablabla bla.
- Bla - bla.
DanteTDH
Fire Trooper

Postprzez Teddy » Cz lip 28, 05 14:29

DanteTDH napisał(a):Raiden - Zarozumia?o?? oraz pewno?? siebie zamieniona zosta?a w tward? wol? walki, nie tylko z wrogiem namacalnym, ale równie? tym wewn?trz siebie.

Raiden zarozumia?y i pewny siebie?? Ho ho we? mnie nie roz?mieszaj.

DanteTDH napisał(a):Kiedy nagle okaza?o si?, ?e ca?? misj? Raidena kierowali Filozofowie (po MGS3 mo?emy sobie pozwoli? na zamienne u?ywanie nazwy tej organizacji), a jego dowódca by? tylko wytworem "czego?", wielu z nas za?ama?oby si?,

Filozofowie przybrali ostateczna nazw? Patrioci i tak mamy sie do nich zwraca?. Pozatym z czego tu sie za?amaywa?? Z w?asnej oboj?tno?ci? Raiden by? zwyk?ym pionkiem pos?anym na odsiecz, dosta? skrócony briefieng a swojego dowódcy nie widzia? na oczy.

DanteTDH napisał(a):Co do wyst?pienia tych postaci w kolejnej cz??ci MGS - marzy mi si? postapokaliptyczna wizja, gdzie Stany Zjednoczone targane s? ogniami zamieszek i rozbojów. Powodem tego jest pojawienie si? nowego Metal Geara, który by? budowany w tajemnicy przez Patriotów, aby wzbudzi? takie reakcje u ludzi. Maj? w tym swój cel - by? mo?e to nowy eksperyment, mo?e maj? zamiar ujawni? si? ?wiatu, lecz tylko w postaci osoby, która ma go zbawi? w ich imieniu. Tym samym przylgn??aby do nich plakietka zbawców ludzko?ci, co daje szerokie pole manewru.
Nowy Metal Gear by?by kolosem poruszaj?cym si? majestatycznie na dwóch nogach - ogólnie klimat, który naoko?o siebie by roztacza?, kojarzy?by si? z przera?eniem spowodowanym pojawieniem si? maszyn obcych w najnowszym remake'u Wojny ?wiatów. Robot by?by nie do zniszczenia przez obecn? bro? stosowan? przez armi? USA, u?ycie bomby atomowej za? nie wchodzi?oby w rachub?. Dodatkowo Metal uzbrojony by?by w najnowsz?, eksperymentaln? g?owic? atomow?, b?d?c? w stanie zniszczy? gigantyczn? po?a? terenów Stanów Zjednocznych, a pokry? py?em radioaktywnym ca?? jego powierzchni?.
Wiem, ?e to trywialne ukazanie nowego Metala, ale wierz?, ?e HK wykombinowa?by co? racjonalnego, co sprawi?oby, ?e nowy Metal Gear by?by nie do powstrzymania konwencjonalnymi ?rodkami.
W?ród ca?ych tych zamieszek pojawi?by si? Snake, klimat w jakim by si? dzia?a akcja jest zbyt obszerny by opisa? go przy tej okazji, wi?c mo?e nast?pnym razem :)

No tak i gra zamienia?by si? w zwyk?? przesycon? mordobiciem napierdalane, a urok skryto?ci i taktyki prysn??by jak bania.. eh za du?o kina my friend ;)
Obrazek
Wiem jak pasować do siebie mają części..
Teddy
Half Empty

Postprzez DanteTDH » Cz lip 28, 05 14:51

Zapraszam Teddy'ego do mojej wypowiedzi: http://www.metalgearsolid.pl/forum/index.php?topic=21.0 , ?eby? zobaczy?, ?e nie chodzi mi o "napierdalan?".
Co do zarozumia?o?ci Raidena - This is Snake, bla bla bla, looks that there are no enemy sentries posted here - pos?uchaj sobie po jego g?osie, jak Jack cwaniakuje (pierwsza rozmowa przez codec z Campbellem). Poza tym on przecie? przeszed? zajebisty trening, z czego jest ca?kiem dumny podczas rozmowy ze Snakiem (there's pain sensation in VR i inne pe?ne pretensje texty do Snake'a, kiedy ten mówi mu, ?e VR jest do bani). Poza tym ogólny sposób jego wypowiedzi w pocz?tkowej fazie gry wskazuje na to, co pisz?, lecz niestety nie znam jej na pami??, ?eby teraz posypa? przyk?adami jak z r?kawa.
A co do za?amki Raidena - nie mówi? o przypadku, kiedy ko?czy si? w psychiatrkowie, tylko o trudnej sytuacji, kiedy dowiadujesz si?, ?e co?, co prowadzi?o Ci? przez kilkana?cie godzin i udawa?o Twego szefa, okaza?o si? bezcielesn? form? ?ycia, która chce panowa? nad ?wiatem. Zajebista perspektywa.
Do Komitetu M?drców mog? zwraca? si? jak chc? - i Filozofowie, i Patrioci. To i tak jedno i to samo.
- Bla? - bla bla bla bla bla.
- Bla, bla bla blablabla bla.
- Bla - bla.
DanteTDH
Fire Trooper

Postprzez Zombie_Snake » Cz lip 28, 05 19:16

Hmmm... Mo?e jeszcze przed MGS4 Raidena opu?ci Rose z dzieckiem i popadnie w kompleksy, zacznie pi? b?dzie chcia? :o ?ci?? w?osy i stanie si? wrakiem cz?owieka, a jego losy zaczn? si? bagatela tym, ?e Snake wyci?ga go z kicia?
Mo?e nie przesadzajmy,shall we?

PS. Chocia? to jest mo?liwe ;)
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Dymek » So lip 30, 05 10:02

Nie mia?em przyjemno?ci zagra? w MGS2 (fuck) ale gdy us?ysza?em ?e zamiast Snakem ?azi si? Raidenem...szlag ,mnie trafi?. A co do tej zniszczonej USA o której pisa? DanteTDH, to wcale nie musi by? ?le. To by jeszcze bardziej utrudnia?o gr?, a co z kolei da nam wi?ksz? satysfakcj?.bohaterowie: Snake legenda (niektórzy ?o?nierze na jego widok by mdleli albo uciekali) :) Raiden ju? do?wiadczony ale jeszcze gnojek. No i jeszcze jaki? tajemniczy typek nam pomagaj?cy (oby Grey Fox) . Fajna by by?a lokacja np: w nowojorskiej dyskotece. Ta?cz? tam ludzie muzyka dudni a Snake musi niezauwa?ony co? wykra?? hehe ;)
Dymek
Uber Big Boss

Postprzez Liu Shang » N lip 31, 05 09:10

Tak,a Snake musi wykra?? super mega odjechan?,jeszcze z drugiej wojny ?w,paczk? Lucky Stricków (papierosy) ;D ;D

Sorry za offtop
"Ponury ?wiat Niebezpiecznych Przygód" - Taa...lasek za moim blokiem chyba...
-------------------------------------------
Obrazek -Virond- Jestem tylko nic nie znacz?cym elfem z dalekiego rodu...
Liu Shang
Black Color

Postprzez Zombie_Snake » Pn sie 01, 05 10:32

To by?by niez?y pomys?. Tyle tylko, ?e Snake ubrany by by? w cywilne ciuchy, i musia?by dosta? si? na zaplecze by podejrze? wymian? handlow? pomi?dzy Rusk? Mafi? (Patriotami jak wiemy z MGS2) a jak?? organizacj? (bad guys team) by zdoby? jakie? tam info. Nagle kto? zauwa?a Snake'a i ten musi ratowa? si? ucieczk?. Wpada na t? dyskotek? a tam zaczyna si? strzelanina. Dodatkowo Rationy powinny przywraca? tylko stamin? tak jak w MGS3 i nie mo?na zabi? ?adnego cywila. Nagle przez dach wpada Raiden i zaczyna ciacha? wszystkich HF Blade. Po chwili podnosi AKS porzucony przez ruska i k?adzie ogie? zaporowy. Razem ze Snakiem wybiegaj? z dyskoteki, przed któr? czeka Otacon w furgonetce. Wsuadaj? i daje gaz do dechy. Wtedy Snake zapala papierosa i z usmiechem na ustach pyta si? Raidena: "What took you so long?"
Raiden wzrusza ramionami.
Wtedy Otacon: "What did you find out Snake?"

Wg mnie to powinno by? co? w rodzaju Tankera z MGS2 czyli jakiego? wprowadzenia przed w?a?ciw? gr?.
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Dymek » Pn sie 01, 05 15:34

albo zamiast ci??arówki Snake ucieka z Raidenem po dachach, skacz?c z jednego na drugi
Dymek
Uber Big Boss

Postprzez Zombie_Snake » Pn sie 01, 05 18:47

Dobre :D
A za nimi skacz? ?o?nierze ruskiej mafii. Nagle ko?cz? im si? dachy. Wtedy nieoceniony Otacon wylatuje Kasatk? tak by mogli wskoczy? na pok?ad. Kasatka jest oczywi?cie przerobiona i ma stacjonarne karabiny M60 na pok?adzie. Raiden chwyta za jednego i rozwala rusków.
Po chwili odlatuj?, a Snake na to:
"I'm to old for this."
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Dymek » Pn sie 01, 05 20:23

zaraz ten text jest Blade'a ;)
No i Snake skacze do przodu robi?c uniki przed nabojami (tak jak Morfeusz) i spada na stragan pe?en warzyw, i dzieki pietruszce prze?ywa. I mówi
"shit (dla bardziej wulgarnych fuck) im damn good"
Dymek
Uber Big Boss

Postprzez Snake VR » So wrz 30, 06 19:45

Raiden i Snake dwie rózne postacie , mi osobiscie Raiden nie przeszkadza lubie go choc nie jest tak doswiadczony jak Snake to jednak ma duze umiejetnosci no i pos?uguje sie mieczem tak jak Cyborg Ninja.Fakt ze to m?okos ale w MGS 4 to sie zmieni tak mi sie wydaje
Snake VR
banan

Postprzez Bizon » So wrz 30, 06 19:54

Kurna, kole? niez?y jeste?!

W tym temacie nie by?o posta od ponad roku! :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Sage » So wrz 30, 06 20:20

co nie znacyz, ?e nie wolno juz w nim pisa? ;]
Mnie tam bardziej cieszy fakt, ?e nowy user nie próbowa? znowu zjecha? raidena, jak to si? zwykle dzia?o.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666x » So wrz 30, 06 21:59

Bizon kurna niez?y jeste?! Prosisz si? o kolejne ostrze?enie!
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 30, 06 22:25

O co ci chodzi, ja raz dosta?em ostrze?enie od kul'a za to ?e napisa?em posta w temacie nie aktywnym od pó? roku, wi?c teraz mi si? to przypmnia?o i postanowi?em tu odpowiedzie?...

Za co ostrze?enie?
Bizon

Postprzez Gac666x » So wrz 30, 06 22:29

Za g?upie teksty.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 30, 06 22:36

Aha, przepraszam.
Postaram sie opanowac nast?pnym razem...
Bizon

Postprzez kul2 » So wrz 30, 06 22:50

Ludzie spokojnie. Bizon faktycznie ostatnio troche nam szalejesz, wrzuc na luz :) A moze chcialbys pomoc w jakims dziale? ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » So wrz 30, 06 22:58

Dobra, od dzisiaj b?d? spokojny, sami tego chcieli?cie :D
Bizon

Powrót do Wszystko o serii