W związku z Waszymi pytaniami czuję się w obowiązku napisać o tym jak wypełnić dane w PSS. A zatem:
Rejestrowanie karty w PSS za pierwszym razem:
Przede wszystkim wybieramy w prawym górnym rogu "View Cart" (czyli po polsku: Koszyk).
- potem w prawym górnym rogu wybieramy "Add Funds" (Dodaj fundusze)
- Credit Card
Card Type: np Visa (zależne od tego co macie)
Card Holder: Jan Kowalski
Card Number: XXXXXXXXXXXXXXXX
Expires: data wygaśnięcia karty. Najpierw miesiąc, potem rok (np: 01 2011)
Card Security Code: 3 lub 4 cyfrowy numer na odwrocie karty, nadrukowany na pasku.
Street Adress 1: Matejki 5
Street Adress 2: (puste)
Street Adress 3: (puste)
City: Lodz
State/Province: (puste)
Postal Code: kod pocztowy w formacie: XXXXX (czyli bez myślnika, ot ciąg 5 cyfr)
Jeżeli tak wpiszecie dane to nie ma możliwości, żeby wam nie zadziałało. Jeśli jednak wyskoczy błąd jakiś, to:
a) sprawdźcie czy się nie kopsneliście w numerze, czy nazwie czegoś
b) Wasza karta nie może obsłużyć płatności PSS. Jeśli nie macie pewności czy karta powinna działać, zapytajcie konsultanta w banku. Niektóre banki wymagają np stałych dochodów na konto, żeby móc wydać taką kartę. Ja swoje konto specjalnie zmieniłem zakładając nowe poprzez internet (http://www.inteligo.pl) i mnie karta działa bez problemu.
Po wypełnieniu możemy dodawać do naszego portfela sumy: 20, 40, 60, 100, 200 i 370 zł (tak przynajmniej widnieje u mnie).
Rejestrowanie nowej (drugiej) karty w PSS:
Może się zdarzy, że kartę Wam skradną, lub straci ona wazność. Jak zmienić jej dane na dane nowej karty?
Wchodzimy w XMB w:
PlayStation Network --> Account Management --> Account Information --> Billing Information.
W tym momencie system poprosi nas o podanie hasła. Wpisujemy to samo hasło którym logujemy się do PSN. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie by zmienć dane.
To by było na tyle. Ktoś ma pytania, to pisać, chociaż sądzą, że wszystko opisałem dość jasno. Jak się spodoba, można przykleić.