GRY ( na blaszaka i konsole )

Moderator: GM

Postprzez greyfox » N kwi 12, 09 19:52

Słyszeliście może o grze Alpha protocol ?Jej trailer ukazał się niedawno na amerykańskim PSS - zassałem z ciekawości, ot co to nowego nie wymyślili ....
Ku mojemu zaskoczeniu wygląda to całkiem nieźle. Mogę nawet powiedzieć że przydały by się niektóre takie rozwiązania w mgs'ie.
Oto kilka ciekawych linkow do YT:
http://www.youtube.com/watch?v=nB6VsdhGzJs
http://www.youtube.com/watch?v=AgJMdZD6vXE
PS:
Zauważcie że nazywają to grą rpg, co w połączeniu z akcjami "stealth" wyglądać może bardzo interesująco.
Znowuż muza w trailerze przypomina tą z pierwszego matrixa ....
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Operator » Śr kwi 15, 09 14:35

Co do Yoshi's Island - kiedyś jak miałem okazję go przejść to miałem... 224 życia, kto da więcej?

[ Dodano: Pią Kwi 17, 09 14:34 ]
A tak BTW. czy ktokolwiek z was grał w Ghost Recon Advanced Warfighter na PS2 ? Czy jest warte zakupu?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666xx » Pt cze 19, 09 17:47

Wreszcie jakieś newsy na temat Crysis'a na konsole:

http://www.cdaction.pl/news-6852/cryeng ... czeta.html

Porównanie graficzne engine'ów 2 (który jest na PC i został na nim stworzony Crysis) oraz engine 3 (który jest na PS3 na który jest robiony Crysis)

Moim zdaniem? Porażka... Graficznie byłoby ok gdyby nie fakt, że obiekty pojawiają się tak blisko ryja, a to przecież było świetne na PC, że można było strzelać do beczek, które są daleko i w ten sposób eliminować przeciwników...

Tak więc jeśli będzie tak ograniczona widoczność (w porównaniu do praktycznie nieograniczonej widocznosci w PCtowej wersji) to nawet bym tego nie ruszał, bo nie ma sensu. To tak jak z Far Cry na Wii, porażka na całej linii.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Hal » Pt cze 19, 09 18:10

Heh, wystarczy poczytać komentarze. Pecetowcy i ich kompleksy lepszej grafiki.

Zawsze miałem z tego niesamowitą grzanę.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gac666xx » Pt cze 19, 09 18:47

No mnie osobiście też to śmieszy, ale jednak patrząc tutaj to po prostu porażka na całej linii dla gry, bo powinna zostać inaczej zrobiona. Gdyby to miały być wąskie korytarze itp itd to czemu nie, spisałoby sie, ale takie rzeczy w tak otwartej grze?

A komentarze są jakie są, bo to strona CDaction, a tam sami pctowcy siedzą.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pt cze 19, 09 23:30

Ja proponuję poczekać na Crysisa 2 który to będzie multiplatformowy i pewnie dobrze wykorzysta ten silnik. Ta prezentacja na PS3 może pochodzić z jeszcze ze wczesnej wersji. Zobaczymy, ale potrzeba powiedzieć, że blacharze to niezłe problemy w życiu mają.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Pt cze 19, 09 23:34

No ale Crysis na konsole ma specjalnie napisany Cryengine 3, więc lepiej nie będzie już raczej, co jest smutne.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » So cze 20, 09 00:00

Ja tam poczekam na grę. Jeszcze potrzeba dodać, że Crysis wymaga dosyć mocnego kompa by móc grać na tych ustawieniach High.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » So cze 20, 09 01:04

No u mnie bardzo ładnie chodzi na maksymalnych detalach. Dzisiaj taki komp nie kosztuje więcej niż 2000zł, a przecież można grać na ciut niższych detalach ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » So cze 20, 09 01:14

W ogóle halo wokół tej gry jest męczące. Grałem tylko chwilę w to i specjalnie mnie nie zachwyciło, ot kolejny FPS, kolejny "super kombinezon", no i grafika przełomowa, ale czy w tym tkwi siła ? Wiadomo, że pewnie fizyka też miażdży (nie zdążyłem się przekonać), więc tu plus. Ale takie patenty, jak opisany przez Gaca, nie są dla mnie przesądzającymi o ocenie.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » So cze 20, 09 01:23

Hmm "kolejny super kombinezon"

Heh, w którym FPSie mogliśmy rzucać przedmiotami wielkości człowieka na duże odległości, biegać conajmniej 3 razy szybciej niż przeciętny olimpijczyk, posiadać kamuflaż optyczny oraz który pozwalał dobrze chronić przed pociskami? Jakoś sobie nie przypominam. No i oczywiście, w której grze mieliśmy tak świetną fizykę.

Dobra gra na pewno nie jest przełomowa, chyba, że o grafikę tylko chodzi, ale jej konstrukcja czyli otwarty teren i sporo możliwości to coś o czym marzył każdy fan MGS'a kiedy słyszał Kojime i jego "otwartą junglę".

Spróbujcie się poskradać po jungli w Crysisie, nie ma nic lepszego.

http://www.youtube.com/watch?v=MIzmhHYIf-o
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Hal » So cze 20, 09 01:29

No widzisz, ale to wszystko, co tak zachwalasz to jedynie warstwa techniczna. W pewnym wieku gracz przestaje przywiązywać większą wagę to tego typu kwestii (przynajmniej u siebie coś takiego dostrzegłem).
Ja na ten przykład oddałbym wszystkie najbardziej wypasione graficznie gry za skromne, nieostentacyjne Okami czy Ico, których urok nie tkwi w milionach polygonów czy megahiper zaawansowanej fizyce.

No ale o gustach się nie dyskutuje.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gac666xx » So cze 20, 09 01:42

No ale nie zachwalam przecież tylko grafiki a gameplay, który jest pomijany w każdy możliwy sposób przez wszystkich recenzentów, bo w głowie im tylko grafika.

Ja w Crysisie niesamowicie dobrze się bawiłem, momentami stałem w jednym miejscu i rzucałem czym popadnie w budynki tylko po to by patrzeć jak się rozlatują.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » So cze 20, 09 07:19

Heh Okami i Crysis dzieli taka przepaść że aż trudno mi to opisać , w każdym razie również wolę coś ambitniejszego od gry w której ludzie tylko świetną grafikę widzą.

Gacu ciesze się że w tym kraju mamy chociaż jednego normalnego PC-towca ;)
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez kotlet_schabowy » N cze 21, 09 00:12

Gac, nie chodzi mi o konkretne umiejętności idące za tym kombinezonem, bo te z pewnością twórcy gry starają się urozmaicić.
Chodzi mi o sam zamysł, wyjściowy pomysł.
Ok, gampelay stoi na wysokim poziomie, widocznie do mnie specjalnie nie trafił. FEAR też oceny dobre zdobywało, a nie wiem czy do połowy doszedłem, kiedy ta gra mnie po prostu zmęczyła. Nie wiem, może przejadły mi się FPSy, albo potrzebuję bardziej wciągającej fabuły, ciekawych postaci (na to liczyłem w FEAR, no ale się przeliczyłem).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » N cze 21, 09 01:07

Ok kumam, ale to znów rozbijamy się o fakt, że w dzisiejszych czasach o nowatorskie rozwiązania trudno, bo wszystko praktycznie już było.

Ja FEAR'a przeszedłem, ale też mnie znudził głównie przez monotoniczne walki od pomieszczenia do pomieszczenia (pomimo dobrego AI to i tak wszystko wyglądało tak samo).

Ja zaś z drugiej strony fabułę zwykle mam gdzieś, też zależy od produkcji w sumie. Taki System Shock to fabułę wciągam nosem, ale już Crysis to "meh", bo gram w niego dla frajdy gameplayowej, nie dla fabuły.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N cze 21, 09 14:45

ColonelAI napisał(a):Ja tam poczekam na grę. Jeszcze potrzeba dodać, że Crysis wymaga dosyć mocnego kompa by móc grać na tych ustawieniach High.

Kolega stwierdził, że wygląda "tak se". Zaprosiłem go do siebie i pokazałem na moim sprzęcie 94870x2, plus i7 920 do pomocy), z "tak se", przemianował na "o kur**, wygląda lepiej niż FC2 na moim x360".

Ale fakt, faktem, wymagania ma olbrzymie, by cieszyć się w pełni.

Gac666 napisał(a):Ja w Crysisie niesamowicie dobrze się bawiłem, momentami stałem w jednym miejscu i rzucałem czym popadnie w budynki tylko po to by patrzeć jak się rozlatują.

Popieram. Daje przyjemność ot, sama z siebie. Zupełnie jak bawienie się z GTA IV.
Tu nie ma sznurka jak w takim CoD4. Konsolowcy w ogóle jej nie doceniają - tz. zaczną jak sequel będzie na x0/PS3.
Takie marudzenie, niczym nie poparte - bowiem w większości, ci od psioczenie nie spędzili zapewne nawet 4 min przy grze.

Ok, gampelay stoi na wysokim poziomie, widocznie do mnie specjalnie nie trafił. FEAR też oceny dobre zdobywało, a nie wiem czy do połowy doszedłem, kiedy ta gra mnie po prostu zmęczyła.

Ja podobnie miałem, ale z Far Cry 2. Bardzo dobra gra, ale na dłuższą metę nuży - i te ciągłe respawny i pościgi co rusz.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gac666xx » N cze 21, 09 15:20

Ja Far Cry2 odłożyłem po godzinie grania... nuda niesamowita przy tej grze...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn cze 22, 09 20:04

Moi drodzy. Gram troche na Xbox'sie 360 i mam juz za soba gry:
1. Oblivion
2. Gears of War 1 i 2
3. Bioshock
4. Mass Effect
5. Halo 3
6. Viking: Battle for Asgard
7. Lost Odyssey
8. Fallout 3
9. Fable II
10. Assassin's Creed

Przychodzi poczatek wakacji i odczuwam bezradnosc. Czy moglibyscie mi podsunac cos godnego polecenia na X'a?
Albo nie dostrzegam dobrych tytulow, albo serwisy swieca pustkami..
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » Pn cze 22, 09 20:16

A GTAIV gdzie?
A Orange Box gdzie?

Tyle ja ze swojej strony mogę polecić po tych kilku grach, jakie do tej pory widziałem ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Wt cze 23, 09 09:31

Ano. O GTA IV nie pomyslalem.
Wczesniej przeszkoda byla dla mnie cena, mam nadzieje, ze teraz nieco opadla. Dzieki.
Uzion
The Fury

Postprzez SALADYN » Wt cze 23, 09 10:12

Dead Rising ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Operator » Wt cze 23, 09 11:46

A Eternal Sonata? xP
Operator
Laughing Octopus

Postprzez Lost » Wt cze 23, 09 12:01

Left 4 Dead? ;)
Lost
Zanzibar

Postprzez Gillian » Wt cze 23, 09 12:45

A ja inaczej - jak oceniasz Fable II? Bo przymierzam się do kupna po przejściu Bioshocka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Wt cze 23, 09 13:15

PGR4?
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Uzion » Wt cze 23, 09 18:27

twilite kid napisał(a):A ja inaczej - jak oceniasz Fable II? Bo przymierzam się do kupna po przejściu Bioshocka.

Z gory mowie, ze moja opinia na temat tej gry jest subiektywna. Jesli jedynka Cie zadowolila, to zapewne bedzie tak i z jej sequelem.
Mnie osobiscie perelki Molyneuxa nie przypadly do gustu.

Tak wiec o Fable II. Mial byc otwarty swiat i troche lepiej im to wyszlo, jednak etapy znow zamykaja sie w loadingach. Poruszanie sie po nim tez nie zachwyca, sam gubilem sie czesto w grze, nawet porzadnej mapy nie dostaniesz. W opcjach wszystko zamyka sie do wyrazonych w liscie lokacjach (jest opcja quick travel).
Same poruszanie sie po statystykach, przedmiotach, umiejetnosciach postaci etc. jest tragiczne. Mogli to wszystko o wiele lepiej skatalogowac i zrobic bardziej przystepnym, intuicyjnym dla gracza. Uwidoczniony brak przemyslenia.
Co do samej rozgrywki. Wyglada podobnie jak w swoim poprzedniku. Dodano wiele nowych smaczkow do swiata takich jak, kupowanie sklepow, domow, mozesz nawet zostac krolem miasta i znow zenic sie 8 razy, miec armie dzieci.
Strasznie nie podoba mi sie gra pod wzgledem kreowania glownego bohatera. Nie ma to zadnej unikatowej osobowosci. Charakteryzuje sie wiecznie glupim usmiechem na twarzy i wachlarzem zenujacych gestow. A jak zjesz kawalek miesa, chociazby w celu uzyskania pkt zycia to jeszcze bedziesz walczyl z nadwaga, dopoki nie zdobedziesz ogromnej ilosci "wyszczuplajacego" selera, ktorego nie dosyc ze jest malo na targowiskach, to jeszcze trudno jest go znalezc.
Walka jest zrobiona calkiem niezle, sporo dynamiki. Mozesz uzywac miecza, czarow (woli) i broni dystansowej. Troche irytujace sa losowe momenty, w ktorych spowalniany jest czas. Zdaza sie, ze nie robisz nic nadzwyczajnego, a tu nagle pojawia sie super ujecie w bullet time'ie. Byly momenty, gdzie gra mi dosc srogo zwalniala, ciezko przemieszczalo sie tez po ekranie bohatera.
Jedną z najbardziej gryzacych mnie rzeczy, jest infantylny sposob w jaki przedstawiany jest swiat. Nie potrafie dostrzec zednej glebi, a czegos sie spodziewalem po slynnym "marzycielu"
Albo sie ta gre lubi, albo nie. Zalezy jak przypada Ci jej styl.
Jedynka mi sie nie spodobala, dalem szanse dwojce i watpie zebym siegnal w przyszlosci po cos jeszcze ze stajni Molyneuxa.

Ale jak juz mowilem wczesniej. Ja jestem z gory negatywnie nastawiony. Poczytaj troche recenzji, popytaj jeszcze kogos, poogladaj filmiki na YT i zdecyduj.
Uzion
The Fury

Postprzez Operator » Cz cze 25, 09 10:42

Moje pytanie z SB zostało zignorowane więc napiszę je tu: Czy jest jeszcze jakiś inny Splinter Cell z trybem kooberacji oprócz Chaos Theory?
Operator
Laughing Octopus

Postprzez ColonelAI » Cz cze 25, 09 10:48

Na konsole czy PC?
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Cz cze 25, 09 11:13

Ten tryb co-op to tylko na wybranych planszach. Nie przejdziesz sobie całej gry z kumplem.
W Double Agent jeśli dobrze pamiętam również była kooperacja.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole