jest tyle kombinacji konfiguracji sprzętowej, tyle nowych kart itd, że optymalizacja jest nie możliwa.
Wiesz, że tu się mylisz? Nie ma czegoś takiego jak optymalizacja pod wszystko. Optymalizację się robi 3-5 stopniową (po to jest jakość tekstur i inne opcje) i każdy z tych poziomów jest zoptymalizowany na daną półkę sprzętową (są wyjątki, GTA 4

). Piszesz bzdury twierdząc, że ludzie niby mieliby robić optymalizację na każdy sprzęt ;P. Trwa to praktycznie tyle samo co na konsolę ale to szczegół

, ba nawet sobie developerzy folgują i kładą na to lachę od czasu do czasu ;P.
Co do monitora/telewizora. Ok spoko ale gdzie te kanape dasz i ten monitor by ci było bardzo wygodnie i te 24" nie sprawiały, że patrzysz na ekran 14" (dobra wiem czepiam się ;P, ale ty też) ? Dlatego mówię telewizor, bo to jest przeznaczone do konsoli.
Kotlet wiemy już wszyscy, że musimy kupować PCty częściej, ale zauważ, że jeśli ktoś gra i zbiera kolekcję gier (tak jak ja) to tak czy inaczej mu się to zwraca i stać go na ten sprzęt.
Na PC występują problemy, których nie ma na konsolach, i to jest fakt.
Zgodzę się, ale nie zgodzę się w pełni. Na konsolach też są problemy i dużo trudniej je naprawić (jesteśmy zdani na łaskę serwisu, producenta czy sprzedawcy gier jak chociażby regenerowanie płyt).
Na dodatek, niekiedy dochodzi do sytuacji, że łatwiej rozpocząć rozgrywkę na piracie niż na oryginale
Punkt dla Ciebie

to mnie też wkurza, ale nie widze problemu piracenia oryginałów

(ot 3 kliknięcia więcej).
Po drugie, spoko, masz wygodny fotel itd, możesz dokupić pada (warto zwrócić uwagę, że jak nie będzie to oryginalny pad do x360, to można mieć sporo problemów z bezstresowym graniem)
No ja bym tylko i wyłącznie dokupił xboxowego pada, ba mam nawet dwa. W 80% gier na PC da się teraz spokojnie grać na padzie od X'a, więc jesli ktoś nie lubi klawiatury i myszki (lub ma niewygodne biurko, tanią klawiature i myszke z bazarku czy też niewygodne krzeslo, whatever ;P) to może śmiało grać. Ba, nawet do niektórych gier jest to wymagane (DMC 4 bez pada nie podchodź), no ale w Guitar hero metallica nie pograsz na padzie i jest to wymóg nie?

Sprzęt ma prawie dwa lata, peryferia
Taka mała poprawka, sprzęt to hardware, peryferia to myszka/klawiatura/kamera/dildo

.
Jeszcze mam jeden argument co do PC.
Nieważne jak stary staroć chcesz odpalić na PC to pójdzie, tak czy inaczej. Na konsolach jest z tym problem.