PC vs Konsole

Moderator: GM

PC vs Konsole

Postprzez deadspace6 » Pt mar 26, 10 13:13

Czemu nie to samo? Jakoś RE5 nie ucierpiał, a nawet zyskał i inne tytuły przykładem. Nieważne czy na konsoli czy na PC, dopóki to nie jest odwałka jak z Fifą to jest to ten sam tytuł.

Dla mnie liczy się to że rozsiadam się wygodnie na kanapie, wciskam przycisk PS na padzie i minute później już gram. Jasne - można kupić pada do PC i zainwestować w maszynę kilka tysięcy, ale i tak po roku zaczną wychodzić gry, które potrzebują mocniejszej maszyny.

A jeśli chodzi o Wiedźmina 2 to jestem pełen podziwu dla CDP. Jednak polak potrafi.
Na konsole jest już prawie pewny to nie ma żadnego problemu.
Ostatnio edytowano Pt mar 26, 10 19:19 przez deadspace6, łącznie edytowano 1 raz
deadspace6
Fortune

Postprzez Gac666 » Pt mar 26, 10 16:45

Dla mnie liczy się to że rozsiadam się wygodnie na kanapie, wciskam przycisk PS na padzie i minute później już gram. Jasne - można kupić pada do PC i zainwestować w maszynę kilka tysięcy, ale i tak po roku zaczną wychodzić gry, które potrzebują mocniejszej maszyny.

Kupiłem 2 lata temu sprzęt za tyle ile ty dasz za konsole i DOBRY telewizor LCD (a nie jakies gówno czy CRT rodziców), a na grach zaoszczędziłem 3/4 tej sumy (mając już na koncie ponad 70 oryginalnych tytułów, wszystko nówki premierówki), a sprzętu nie wymieniałem do dziś nic (oprócz monitora i słuchawek ;P) a wszystkie gry śmigają mi bez zarzutu na najwyzszych detalach (ok pomińmy kwestie GTA4, ok ;P? Ciii). Cena? 3200zl, łał... ale kurna drogo, nie licząc tego, że przez te 2 lata zaoszczędziłem jakies 2000zl na samych grach... Jedyny tytuł o jaki się muszę martwić to Metro 2033, które pójdzie mi tylko na detalach wyższych niż na X360, o najwyzszych detalach niestety mogę zapomnieć, no ale mówi się trudno.

minute później już gram.

A ja 30 sekund wcześniej patrząc na to jak się ACII wczytuje na PS3 w porównaniu do mojego PC :D. No ale nie o to chodzi.

Chodzi o to, że Konsola jest tania, ale ma drogie gry, a PC jest średnio drogi i ma bardzo tanie gry. Obie rzeczy z grami sobie dobrze radzą i jak sobie policzysz to OBIE rzeczy są w podobnym przedziale cenowym.

No chyba, że chcesz mieć powiedzmy kolekcję 50 gier na konsoli to niestety przepłacisz jakies 4000zł w stosunku do PC tworząc taką samą kolekcję. Uwzględniając cenę samej konsoli, gier, telewizora, zestawu audio w stosunku do ceny komputera, gier na niego, monitora i również zestawu audio.

Obrazowo:

Konsola ps 3 - 1100zł
Telewizor - 2000zł (HD ready lub Full HD jak masz szczęście)
Zestaw audio - 600zł
50 gier - 10000zł (liczac ceny 189zł-229zł, nie mówie o kupowaniu uzywek, kupowaniu na ebayu ani odsprzedawaniu kolekcji)
Suma - 13700zł

PC - 3000zł
Monitor 24" - 1200zł (1080p, TFTN, 2ms czas reakcji matrycy, 70000:1 kontrast, takie rzeczy to telewizory za 4koła w góre mają)
zestaw audio - 600zł
50 gier - 5000zł (licząc ceny premierowe wahające się od 89zł do 119zł)
Suma - 9800zł

O w dupe, mam jakies 4000zł na wydatki :D. Czyli mógłbym sobie kupić konsolę i monitor i kilka gier których na PC nie ma, hmmm... A nie czekaj, monitor mi zbędny... mam 24".

rozsiadam się wygodnie na kanapie

Ach uwielbiam stereotyp graczy PC co to siedzą zgarbieni przy biurku. Nie wiem jak ty, ale ja siedze sobie wygodnie przy mega wyprofilowanym i wygodnym fotelu :>.
Gac666
Big Boss

Postprzez deadspace6 » Pt mar 26, 10 18:23

No dobra, niech ci będzie:) ale jeśli chodzi o gry to nie do końca się zgodzę. Ja na PS3 kupuje zawsze nówki i pomijając kilka gier których nie mogłem się doczekać wszystkie w foli kupiłem za ok. 90-100zł. Oczywiście wszystkie kupione były co najmniej dwa miesiące po premierze...
deadspace6
Fortune

Postprzez Faja » Pt mar 26, 10 18:57

Ja się też wtrące :] teraz to gry na PC wyglądają o wiele lepiej niż na konsoli - Metro 2033 - albo są lepiej wydane na PC - Battlefield: Bad Company 2 - loto o lokalizację, której na PS3 ni ma.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt mar 26, 10 19:13

deadspace6 napisał(a):No dobra, niech ci będzie:) ale jeśli chodzi o gry to nie do końca się zgodzę. Ja na PS3 kupuje zawsze nówki i pomijając kilka gier których nie mogłem się doczekać wszystkie w foli kupiłem za ok. 90-100zł. Oczywiście wszystkie kupione były co najmniej dwa miesiące po premierze...

Mówiłem, że nie biorę pod uwagę nie premierówki. Takie gry 2-4 miesiące po premierze mogę kupić już za 25-50zł, więc wiesz przepaść jeszcze większa ;P.

Ja się też wtrące :] teraz to gry na PC wyglądają o wiele lepiej niż na konsoli - Metro 2033 - albo są lepiej wydane na PC - Battlefield: Bad Company 2 - loto o lokalizację, której na PS3 ni ma.

Wiesz... tak jest od lat tak na prawde odkąd są konwersje z X360. GTA 4 (choć paskudna konwersja) może wyciągnąć grafikę i detale jakich się nie śniło konsolom (tylko wtedy trzeba bestie a nie komputer), Mass effect 1 i 2 w wyższych rozdzielczościach (tekstury także) oraz lepszych efektach, Batman: AA oraz Mirrors Edge z physx :>. Co byś nie wymienił na X360 i co było skonwertowane na PC jest lepsze na PC.
Nawet RE 5, którego tu bronie non stop jest dużo bardziej dopracowany, wyższe rozdzielczości, lepsze cieniowanie, wygładzanie AA i pierdoły typu poprawienie interfejsu i idealne sterowanie na klawiaturze i myszce.
Obadajcie sobie jak wygląda DMC 4 na konsolach a jak na PC, ostatnio to odpaliłem w 1600x1050 przy maksymalnym AA, teksturach itp. Płynność 60kl/s i w górę, a obraz jak żyleta.

Seryjnie opłaca się mieć i konsolę i PCta. Na konsolę kupować gry, które na 100% nie pojawią sie na PC (seria god of war chociażby), a resztę kupować na pieca :).

Co mnie ogólnie wkurza w konsolach? Fakt, że niby sprzedają konsole po kosztach i nic na nich nie zarabiają firmy, które je tworzą.

Co z tego skoro płacimy w X360 za dysk 80gb tyle samo pieniędzy co za dysk 500gb na PC TEJ SAMEJ FIRMY... To jest dla mnie totalnie nielogiczne.
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » Pt mar 26, 10 20:34

Gac666 napisał(a):Mirrors Edge z physx

Ta. Do dziś się zastanawiam, jakim cudem mój trzyletni Wiedźmin odpalił Crysisa z detalami ustawionymi na high z rozdzielczością 1680 na 1050 a z Mirror's Edge z tym silnikiem (1360 na 768) nie.
I wiesz co Gac? Muszę przyznać Ci rację. Posiadanie persocona i konsoli jest b. dobrym pomysłem. Na PS2 - "ekskluziwy". Na PC - reszta. Oraz Team Fortress 2 ma dodatki tylko na PC ;D .
Ostatnio edytowano So mar 27, 10 17:26 przez Operator, łącznie edytowano 1 raz
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666 » So mar 27, 10 00:21

Żeby nie było, że jestem gołosłowny, oto pi razy drzwi lista moich gier zebranych w przeciągu jakichś 6 lat. Dodatków do tytułów nie liczę osobno oraz nie liczę wszystkich gier z Playów, CDA itp itd. 90% tych gier to wydania premierowe, 5% to reedycje, a pozostałe 5% to kupione gdzieś od kogoś używane (przeważnie oldschool).

Jeśli liczyć gry z czasopism to wypadałoby dodać 1nkę przed 61, ale jako, że tylko 10% to perełki to powiedzmy, że będzie tego +10 gier ;P. Moja luba ma też koło 40 własnych tytułów, ale nawet dokładnie nie wiem co ma, poza tym ich nie kupowałem więc nie liczę ;P.

1. Aliens vs Predator: Gold Edition
2. Aliens vs Predator 2 + Primal Hunt
3. Aliens vs Predator 3: Hunter Edition (kolekcjonerka)
4. Arcanum
5. Assassins Creed
6. Assassins Creed II (kolekcjonerka)
7. Baldurs Gate 2 + Tron Bhaala
8. C&C: First Decade (wszystkie 12 gier C&C) + C&C: Generals + Zero Hour
9. C&C 3: Tiberian Wars
10. Chrome
11. Chronicles of Riddick: Escape from Butchers Bay
12. Cold Fear
13. Counter Strike: Source
14. Dark Messiah of Might & Magic
15. Descent 3
16. Doom3 + Doom3: Resurrection of Evil
17. Doom: Ultimate Trilogy
18. Earth 2160
19. Fallout
20. Fallout 2
21. Fallout: Tactics
22. Fallout 3
23. Fallout 3 Collectors Edition
24. Fallout 3: GOTY
25. F.E.A.R.
26. Gears of War
27. Grand Theft Auto: Antologia
28. Grand Theft Auto: Vice City
29. Grand Theft Auto: San Andreas
30. Grand Theft Auto IV
31. Half Life 2 + HL2: Episode 1 + HL2: Episode 2
32. Incubation
33. Jagged Alliance: Deadly Games
34. Jagged Alliance 2: Gold Pack
35. Metal Gear Solid 2: Substance
36. Painkiller Black edition
37. Planescape: Torment
38. Portal
39. PREY
40. Quake: The Offering (Quake + Scourge of Armaggon, Dissolution of Eternity)
41. Quake 2 (Quake 2: The Reckoning, Ground Zero)
42. Quake 4
43. Quake Wars: Enemy Territory
44. Resident Evil 4
45. Rogue Trooper
46. Soldier of Fortune 2
47. Splinter Cell: Chaos Theory
48. Space Hulk: Vengeance of the Blood Angels
49. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (kolekcjonerka)
50. S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky (kolekcjonerka)
51. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
52. Street Fighter 4
53. Supreme Commander + Forged Alliance
54. Supreme Commander 2
55. Team Fortress 2
56. Throne of Darkness
57. UT2004: GOTY
58. Warhammer 40k: Dawn of War + Winter Assault + Dark Crusade + Soulstorm
59. Wiedźmin
60. World of Warcraft + WoW: The Burning Crusade
61. X-Com: Apocalypse

Szacowana wartość? 4752zł (+/- 300zł), dokładnie już nie pamiętam co i ile kosztowało, ale dużo raczej się nie pomyliłem.
Gac666
Big Boss

Postprzez Boras » So mar 27, 10 11:27

Ja mam ps3 i w miarę kompa
AMD Phenom 9550 Quad-Core, 2,21 GHZ, 3 Gb RAM, GeFoce 9600 GT
po to żeby grac w gry które nie są wydane na ps3 :) tylko muszę sobie dokupić pada od xO i mam już dwie konsole :D
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666 » So mar 27, 10 12:38

No mój 2 letni sprzęt to:

AMD X2 5000+ (2.66ghz)
GF 8800 GTX 768mb OC
4gb DDR 2 800mhz
600gb HDD (2 dyski)

Crysis na maxymalnych detalach wyciąga średnio 35 klatek.
GTA 4 chodzi na średnich detalach bardzo znośnie.

Do tego mam już 2 pady do xO, więc np. granie w Street Fighter 4 to wiecie :D great success :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » So mar 27, 10 19:51

Tyle gier na półce...znaczy tyle pieniędzy na półce. Krew by mnie zalewała za każdym razem jak bym na to spoglądał. Widzę, że nie masz tam czegoś co ja mam, a chcę sprzedać ;)

Dokładnie mam takie samo zdanie na temat gier na PS3 - tylko tytuły, które nie są na PC.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » So mar 27, 10 21:15

A co masz i co chcesz sprzedać :P?

Anyway no fakt, kasy poszło, ale ile by poszło na konsole ;P. Anyway lubię swoją kolekcję, po większość gier od czasu do czasu sięgam, więc to nie jest tak, że leżą.

Nie lubię sprzedawać swoich rzeczy i raczej nigdy nie pozbędę się tej kolekcji ;P.
Tak samo ze zbieraniem figurek, jak podliczyć to pewnie z 4000zł już na to wydałem, no ale nie po to zbieram by je sprzedawać ;P.
Gac666
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » N mar 28, 10 21:06

Panowie, jak tak podchodzić do sprawy to ŻADNE ale to żadne hobby się nie opłaca.

Gacu:Spoko teraz wydatki wyglądają tak ładnie, jednak przez czas życia konsoli kompy kupisz przynajmniej 2 to raz, dwa w pewnym momencie złapiesz się na tym że jeśli oszczędzasz kasę to już nie wszystkie gry działają tak samo. Na dłuższą metę cenowo i jedno i drugie wychodzi podobnie, nie liczę ludzi co potrafią grać non stop w takiego WoWa, ci mają ze sprzętem jeszcze taniej.

Temat chyba przez każdego przewałkowany tysiące razy, z mojej strony na pytanie konsola czy pc odpowiedź jest jedna: To zależy od wielu czynników.

Osobiście na ten moment ja wolałbym kupić konsolę, bo na niej gram sam więcej. Na PC zostały mi gry online/LAN do grania ze znajomymi. Zresztą więcej gier na które mam zajawki wymaga pada, tym bardziej że bijatyki w moim serduchu zawsze bardzo wysoko stoją.

Wspomniany przykład ACII tutaj prowadzi jeszcze do innej rzeczy. Konfigurować dobrze kompa to trzeba jednak jeszcze umić. Ja aż tyle cierpliwości nie mam i wolałbym rezać na konsoli. Ale to tylko potwierdza że jestem bardziej graczem konsolowym niż PeCetowym.

Chociaż najlepszy kompromis to brak kompromisu a posiadanie zarówno konsoli jak i PieCa ^^
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666 » N mar 28, 10 21:47

Czas życia konsoli ? Znaczy mówisz o generacjach czy od padniętej konsoli do nowej ;P?

To już jest czynnik zewnętrzny, masz pecha to konsole kupujesz nową po roku, masz szczęście to leży latami.

Co do wymian sprzętu, owszem na PC raz na 4 lata to mus, ale zauważ, że minęły 2 lata a ja dalej gram na najwyższych detalach i tylko jakieś 5% gier mnie zmusi do zmniejszenia detali. Skoro teraz większość gier jest robiona na wszystkie platformy to niestety ten trend "nowa gra, nowy sprzęt, bo nowe efekty" stoi w miejscu, więc aż tak często sprzętu zmieniać nie trzeba.

Sprzęt zmienię zapewne gdzieś za rok i to też nie wszystko, a raczej samą grafikę (albo dorzucę drugą), tyle :). Reszte mam wystarczająco szybką by sobie poradziła z najnowszymi tytułami, które wyjdą w przyszłości. To nie jest tak, że jak zmieniasz komputer to zmieniasz wszystko (znaczy się zdarza się to jeśli trafiamy na punkt wymiany technologicznej sprzętu).

Ale żeby być szczerym to powiem tak. Od 2004 roku zmieniałem komputer 2 razy, z czego część starego sprzętu sprzedałem za niezłe pieniądze więc 1/5 ceny mi się zwróciła. W między czasie dokupowałem jakies dyski twarde i peryferia i tyle. Praktycznie tylko w momentach przed wymianą komputera były momenty, że komputer mi nie wyciągał max detali.

Poza tym... co jak co, konsola to zabawka, PC to także narzędzie pracy, w tym i mojej pracy, więc potrzebuję szybkiej bestii :).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » N mar 28, 10 21:59

Prawda jest też taka, że PC świetnie nadaje się też do grania, ale przede wszystkim w rzeczy, które na konsolach nie wychodzą. Z PC jest ten problem, że wydawcy ostatnio bardzo lubują się w utrudnianiu życia pecetowcom serwując dziwaczne zabezpieczenia (które wymagają czasem wręcz crackowania) albo zrypane konwersje.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N mar 28, 10 22:34

Ja tam lubię crackować, płyt wkładać nie muszę wtedy :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » Pn mar 29, 10 17:08

twilite kid napisał(a):albo zrypane konwersje.

To się odbija też w drugą stronę: Czemu nie zrobią konwersji na konsolę? Bo zabraknie przycisków na padzie (punkt dla persoconów).
Operator
Laughing Octopus

Postprzez kotlet_schabowy » Wt mar 30, 10 22:07

Dobra, po kolei.

Co do pierwszego posta Gaca w temacie : rzecz w tym, że nie muszę kupować telewizora (na dodatek full hd) do nowej konsoli, bo mogę mieć ten monitor, który opisałeś, zarówno do PC jak i konsol. Chyba, że ktoś ma takie jazdy, że musi mieć obydwa sprzęty na raz "pod kontrolą", no ale tego nie liczę).
Nawet gdyby pominąć tę kwestię, to mogę mieć konsolę i po prostu kupić monitor LCD zamiast telewizora. Tak czy inaczej, dam wspomniane przez Ciebie 1200 zł zamiast 2000 zł.

Po drugie, spoko, masz wygodny fotel itd, możesz dokupić pada (warto zwrócić uwagę, że jak nie będzie to oryginalny pad do x360, to można mieć sporo problemów z bezstresowym graniem), ale domyślna forma sterowania, to klawiatura i myszka. Chyba nie zaprzeczysz, że w większość gier pykasz w ten sposób. Ja nie lubię tej pozycji, rąk ułożonych w odpowiedni sposób, wymaganej stosunkowo małej odległości od monitora.
Kiedy się da, to pykam na padzie za 20 zł (GTA4, Wolverine, ostatnio Mirror's Edge), ale nie wiele gier go obsługuje, a jak już to przyciski często są pomieszane (dziękuję za rady w stylu "użyj xpaddera", bo to dla mnie właśnie kwintesencja tego, czego nie lubię w PeCetach).

Gram na PC, bo tylko tak mogę teraz zaliczać gierki nowej generacji. Bez wahania mogę napisać, że KAŻDĄ grę, którą przeszedłem na PC, wolałbym skończyć na konsoli.
Sprzęt ma prawie dwa lata, peryferia słabsze niż Gacowe (dałem za niego ok 1500 zł). Póki co spokojnie ciągnie nowości (GTA4 to inna historia, ale mimo wszystko da się grać).
Jednego jestem pewien : nie zagram na tym sprzęcie komfortowo w następne GTA (nie mówię dodatkach). Konsola wyprodukowana w 2006 uciągnie zarówno GTA4, jak i jego następce/następców.
Adekwatna sytuacja była z poprzednią generacją. Twój komp mógł uciągnąć GTA3, ale nie dał rady z SA (teoria, która miała potwierdzenie w wielu domach). Taki przykład daję, żeby zobrazować żywotność generacji konsol. 5-6 lat to okres, w którym konsola będzie "na czasie". PC w połowie tego okresu zacznie się dławić przy nowościach.
Oczywiście, w 2012 roku kompy będą technologicznie prezentować dużo lepszą jakość niż obecne konsole (ba, już to powoli jest widoczne). Rzecz w tym, że dopóki nie pojawi się nowa generacja konsol, to na poprzednie będą ukazywać się świetne gry, wyciągające maksimum możliwości technicznych. Dopóki jakaś nowa konsola nie narzuci tempa, i tak nie będzie czego zazdrościć PCtowcom (uogólniam trochę).

Kolejna sprawa :
Na PC występują problemy, których nie ma na konsolach, i to jest fakt. Nie uznaję argumentu typu "jak ktoś jest ogarnięty/nie jest leniuchem, to sobie poradzi", bo nie w tym rzecz. Porównujemy dwie platformy, i konsole zawsze będą prowadziły pod względem komfortu grania. W pewnym stopniu pojawiły się już patche, ale to nadal dosyć zautomatyzowana i wygodna opcja.
Na dodatek, niekiedy dochodzi do sytuacji, że łatwiej rozpocząć rozgrywkę na piracie niż na oryginale, co już w ogóle jest dla mnie śmieszne.
Nie da się uniknąć pewnych problemów z graniem na PC, z prostego powodu : jest tyle kombinacji konfiguracji sprzętowej, tyle nowych kart itd, że optymalizacja jest nie możliwa. To naturalne, ale nadal bolesne. Nie wiem, czy mógłbym wymienić dwie z dziesięciu ostatnio kończonych na PC gier, w przypadku których nie musiałem się fatygować po forach w poszukiwaniu rozwiązania jakiegoś technicznego problemu.

Zgadzam się z argumentem o cenie gier, z tego też powodu na razie nie decyduję się na żadną konsolę. Kiedy już coś nabędę (PS3), to pewnie w multiplatformowe gierki będę pykał na PC. Takie życie.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez deadspace6 » Wt mar 30, 10 22:22

No to nareszcie ktoś się ze mną zgadza:] Żeby nie było niejasności - nie jestem fanbojem PS3 i wrogiem innych platform z PC na czele.

Wiadomo PC ma swoje zalety, np. mody ale to i tak kwestia gustu.
deadspace6
Fortune

Postprzez Pabian01 » Wt mar 30, 10 22:42

Gacu bez przesady. Zestaw audio 600 zł ? Gry na PS3 premierówki też są tanie, jak się poszuka to w dniu premiery się kupi za 179 zł. Potem maleją. W miesiąc gdzieś do 140.
ze Ci się chciało tak alfabetycznie...no chyba, że tak masz gdzieś na półce ułożone pedancie :P 3xFallout3 :)

Gac666 napisał(a):Poza tym... co jak co, konsola to zabawka, PC to także narzędzie pracy, w tym i mojej pracy, więc potrzebuję szybkiej bestii .

I to jest argument na plus za PC

kotlet_schabowy napisał(a):Chyba, że ktoś ma takie jazdy, że musi mieć obydwa sprzęty na raz "pod kontrolą", no ale tego nie liczę).

Przecież są monitory z odpowiednią ilością wejść. Konsola i PC spokojnie mogą być jednocześnie podłączone.

Ja grając, ba nawet włączając konsole czuję swoisty klimat, czuję się tę całą społeczność. Preferuję także granie na leżąco :P
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Wt mar 30, 10 22:45

jest tyle kombinacji konfiguracji sprzętowej, tyle nowych kart itd, że optymalizacja jest nie możliwa.

Wiesz, że tu się mylisz? Nie ma czegoś takiego jak optymalizacja pod wszystko. Optymalizację się robi 3-5 stopniową (po to jest jakość tekstur i inne opcje) i każdy z tych poziomów jest zoptymalizowany na daną półkę sprzętową (są wyjątki, GTA 4 :P). Piszesz bzdury twierdząc, że ludzie niby mieliby robić optymalizację na każdy sprzęt ;P. Trwa to praktycznie tyle samo co na konsolę ale to szczegół :), ba nawet sobie developerzy folgują i kładą na to lachę od czasu do czasu ;P.

Co do monitora/telewizora. Ok spoko ale gdzie te kanape dasz i ten monitor by ci było bardzo wygodnie i te 24" nie sprawiały, że patrzysz na ekran 14" (dobra wiem czepiam się ;P, ale ty też) ? Dlatego mówię telewizor, bo to jest przeznaczone do konsoli.

Kotlet wiemy już wszyscy, że musimy kupować PCty częściej, ale zauważ, że jeśli ktoś gra i zbiera kolekcję gier (tak jak ja) to tak czy inaczej mu się to zwraca i stać go na ten sprzęt.

Na PC występują problemy, których nie ma na konsolach, i to jest fakt.

Zgodzę się, ale nie zgodzę się w pełni. Na konsolach też są problemy i dużo trudniej je naprawić (jesteśmy zdani na łaskę serwisu, producenta czy sprzedawcy gier jak chociażby regenerowanie płyt).

Na dodatek, niekiedy dochodzi do sytuacji, że łatwiej rozpocząć rozgrywkę na piracie niż na oryginale

Punkt dla Ciebie :D to mnie też wkurza, ale nie widze problemu piracenia oryginałów :) (ot 3 kliknięcia więcej).

Po drugie, spoko, masz wygodny fotel itd, możesz dokupić pada (warto zwrócić uwagę, że jak nie będzie to oryginalny pad do x360, to można mieć sporo problemów z bezstresowym graniem)

No ja bym tylko i wyłącznie dokupił xboxowego pada, ba mam nawet dwa. W 80% gier na PC da się teraz spokojnie grać na padzie od X'a, więc jesli ktoś nie lubi klawiatury i myszki (lub ma niewygodne biurko, tanią klawiature i myszke z bazarku czy też niewygodne krzeslo, whatever ;P) to może śmiało grać. Ba, nawet do niektórych gier jest to wymagane (DMC 4 bez pada nie podchodź), no ale w Guitar hero metallica nie pograsz na padzie i jest to wymóg nie? :D

Sprzęt ma prawie dwa lata, peryferia

Taka mała poprawka, sprzęt to hardware, peryferia to myszka/klawiatura/kamera/dildo ;).

Jeszcze mam jeden argument co do PC.

Nieważne jak stary staroć chcesz odpalić na PC to pójdzie, tak czy inaczej. Na konsolach jest z tym problem.
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » Śr mar 31, 10 15:47

Gac666 napisał(a):Nieważne jak stary staroć chcesz odpalić na PC to pójdzie

Teraz żadnej ze stron poprzeć nie chcę, ale chciałbym zwrócić uwagę, na to, że z odpalaniem wieeelu gier z dosa na nowych komputerach są problemy. Ta, wiem, że jest Dosbox, ale tu chodzi o takie uruchamianie ich "po Bożemu". Czasami trza się ostro namęczyć by coś włączyć. Np. Daggerfall, którego ostatnio ściągnąłem z okazji ileśtam-lecia serii. Aby to uruchomić to trza najpierw w Dosboxie zamontować płytę i dysk, z czym jest sporo roboty, potem to zainstalować; a na koniec za każdym razem montować to wszystko od początku, za każdym razem jak chce się zagrać.
Operator
Laughing Octopus

Postprzez Gac666 » Śr mar 31, 10 15:57

Tak, ale da się :). A na wii odpalisz wszystkie gry z NES'a i SNES'a? Ciężko ;).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Operator » Śr mar 31, 10 16:44

No nie. Można było by bawić się z VC, ale to i tak tylko część...
Dlatego zaznaczyłem, że tamtym stwierdzeniem nie popieram ani konsol, ani PC.
A tak btw. czy wszystkie gry od Westwood'u (Windowsowe) można "naprawić" wciskając flagę Windows na początku (Red Alert, Blade Runner, reszta części C&C [tych starszych])?
Operator
Laughing Octopus

Postprzez Gac666 » Śr mar 31, 10 17:15

Ja mam First Decade (12 tytułów Command & Conquer), która wyszła kilka lat temu i wszystko działa, wystarczy zainstalować.

Zaś co do innych tytułów to np. na Win 7 wystarczy dać tryb kompatybilności z XP lub wcześniej i prawa administratorskie i leci. Dużo więcej gier odpala się poprawnie dzięki Win 7.

A co do naprawania poprzez "flagę", nie wiem nie używam ?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Re: PC vs Konsole

Postprzez Gillian » Cz sie 09, 12 08:51

Kupiłem sobie ostatnio Skyrim na PC. Normalnie w sklepie. W pudełku za gotówkę.
I teraz okazuje się, że równie dobrze mógłbym stracić dostęp do swojej pudełkowej gry, podobnie jak do innych gier, które kupiłem normalnie w pudełku w sklepie.

Rozchodzi się o nieszczęsnego Steama, który zmienił ostatnio regulamin. I teraz nie kupujemy już gier - kupujemy subskrypcję :). Zastanawiam się tylko jak to jest z grami, których nie kupuję via Steam, ale z takimi, które korzystają ze steamowego DRM. Bo praktycznie rzecz biorąc nie zgadzając się na nowy regulamin, tracę dostęp do moich gier. Nie wiem jak to jest rozwiązane prawnie, ale coś mnie tknęło. Do tej pory Steam mi się podobał. Taka konsola w PC. Mam wszystkie gry w obrębie jednej platformy - odpalam i gram, mam achievementy itp. Ale jeżeli pojawia się groźba, że mógłbym stracić dostęp do gier kupionych w sklepie, bo w sumie za to zapłaciłem (za dostęp do usługi) jak się okazuje?
Nie wiem czy ten Skyrim nie będzie ostatnia kupioną przeze mnie grą, jaka korzysta ze Steamworks. Co prawda w razie draki mogę mieć wszystko w czterech literach - pudełko z grą stoi na półce, więc nie miałbym oporów przed crackowaniem. W sumie to samo dotyczy tez gier z DRM Ubisoftu, którego już na dobre olałem i ACIII na pewno kupię na konsolę.
Pozostaje jedynie kupować gry bez niebezpiecznych dla klienta DRM lub po prostu gry na konsole. A że żal, kiedy w domu stoi PC, który jest w stanie odpalić grę w dużo lepszej jakości? Hmm... równie dobrze można mieć na półce grę z konsoli, a na PC kopię z torrenta. Bo skoro tak sobie ze mną wydawcy pogrywają (wcześniej bodajże można było uzyskać częściowy dostęp do Steam czyli do gier ale nie do sklepu czy jakoś tak w razie braku akceptacji regulaminu) to nie powinienem mieć skrupułów.

[nie widzę steamowego tematu, a chyba taki był - w razie czego przeniosę posta]
Gillian
Uber Big Boss

Re: PC vs Konsole

Postprzez Gac666 » Cz sie 09, 12 19:51

No jest to kontrowersyjny temat, ale szczerze mówiąc mnie zlewa. Jak ja gry kupuję to nie na raz, a na zawsze. Jestem kolekcjonerem i tytułów się po prostu nie pozbywam :). Na steamie nigdy nie dało się odsprzedawać gier, a nowa ustawa, która to umożliwia po prostu steama nie obejmie i tyle. Nigdy nie łudziłem się, że gry ze steama będę mógł odsprzedać.

Z drugiej mańki jeśli gry nie korzystają ze steama to jak najbardziej można je odsprzedawać.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Gry i Konsole