Mundial 2010

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Mundial 2010

Postprzez Hal » Cz cze 17, 10 00:03

Tutaj będziemy sobie dyskutować o wydarzeniach mających teraz miejsce w RPA.

Wasze typy, przemyślenia, wrażenia itp. etc. Ogólnie wszystko, co związane z tegorocznym mundialem.

Jak na razie ilość udanych spotkań można policzyć na palcach jednej ręki. Dzisiaj odbyły się dwa ciekawe mecze (z udziałem Chile i La Furia Roja), w tym jeden zakończył się sporą niespodzianką. Najparwdopodobniej po fazie grupowej odpadnie gospodarz. Nie liczyłbym jednak na to, że ograniczy to ilość uporczywych Wuwuzeli na trybunach stadionów;)

Moim faworytem, pomimo dzisiejszej porażki, nadal pozostaje Hiszpania. Ilość talentu na centymetr kwadratowy murawy jest w tej ekipie porażająca. Mam jednak nieodparte wrażenie, że turnieju nie wygra nikt z typowanego przez wielu duetu Hiszpania - Brazylia. Może będą to Niemcy, którzy zaprezentowali się ze świetnej strony w pierwszym meczu i są typową drużyną skrojoną pod turniej?

Na kogo stawiacie?
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gillian » Cz cze 17, 10 00:20

Ja tradycyjnie stawiam na to, że tytuł obronią Włochy ; ). Ewentualnie Holandia. Ale to są takie moje sympatie. Na Francję to zupełnie nie liczę. Tym bardziej na powtórkę mojego wymarzonego finału 2006 (choć nie wiem czy rozstawienie pozwala na taką ewentualność). Wtedy mogłem postawić na ten finał, bo tak mi się marzyło i tak się dokonało ; )

Szkoda mi dzisiaj było RPA, ale cóż...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Cz cze 17, 10 00:58

Na Francję to zupełnie nie liczę. Tym bardziej na powtórkę mojego wymarzonego finału 2006 (choć nie wiem czy rozstawienie pozwala na taką ewentualność)

Pozwala, z tym że spełniony musi zostać jeden z dwóch warunków:

1) Włosi wygrywają grupę F, a Francuzi grupę A.
2) Obydwie ekipy zajmują drugie miejsce w swoich grupach.

Ale rzeczywiście, trudno liczyć na to, że podzielona wewnętrznie drużyna Francji osiągnie finał. No i brakuje lidera z prawdziwego zdarzenia. Takiego jak przed czteroma laty.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez solidus grabczas » Cz cze 17, 10 10:08

Zazwyczaj nie przejmuję się mocno tematem piłki nożnej ale
Hal Emmerich napisał(a):Nie liczyłbym jednak na to, że ograniczy to ilość uporczywych Wuwuzeli na trybunach stadionów;)

Nie zdziwię się jak w którymś momencie kibicom z poza RPA pęknie przysłowiowa żyłka i będzie zwyczajna zadyma przez to, kolega z bloku obok się już wcześniej do tego dorwał to w końcu dostał czymś cięższym na wyciszenie. Wuwuzele to już nie tyle fenomen samego mundialu ale MEME z cyklu jak najłatwiej wyprowadzić kogoś z równowagi x).[/quote]
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Re: Mundial 2010

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 17, 10 11:12

Hal Emmerich napisał(a):Na kogo stawiacie?

Argentyna, bo jest bardzo silna w ataku. Jest Messi, Higuaín, Agüero, Tévez, Milito to chyba zresztą jedyna drużyna na tych mistrzostwach tak silna w ofensywie. Argentyńczyk pod wodzą szalonego i kontrowersyjnego Diego Maradony, spokojnie rozpoczęli swoją drogę na turnieju. Wygrali i stworzyli ładne widowisko z Nigerią.

Anglia, cenie wysoko ich ligę i uważam ze jest ona obecnie najlepsza na świecie. Anglikom przydał by się sukces, mają dobrych i doświadczonych zawodników. Gorzej z bramkarzem który pozbawił ich zwycięstwa w meczu z USA, liczę jednak że z teoretycznie słabszą Algierią i Słowenią zdobędą komplet punktów.

Wybrzeże Kości Słoniowej, ma jednak trudną grupę i w pierwszym meczu nie zagrał Didier Drogba. Liczę jednak że WKS powalczy do końca i jakoś wyjdzie z grupy, którą po części uważam za grupę śmierci. Uważam że Brazylia i Korea Płn. są jak najbardziej w zasięgu WKS, więc szansa na wyjście z grupy jest.

twilite kid napisał(a):Na Francję to zupełnie nie liczę

Niestety złota generacja piłkarzy francuskich która wygrywała skończyła się w 2002 roku, od tego czasu co była jakaś większa impreza to zawodzili. Francja miała już swój mundial i swoje pokazała notabene zdobywając mistrzostwo w 1998 roku.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz cze 17, 10 11:20

Raiden napisał(a):Niestety złota generacja piłkarzy francuskich która wygrywała skończyła się w 2002 roku, od tego czasu co była jakaś większa impreza to zawodzili. Francja miała już swój mundial i swoje pokazała notabene zdobywając mistrzostwo w 1998 roku.
Nie zapominaj o ostatnim finale : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 17, 10 11:22

Pamiętam tylko jak Zinedine Zidane walnął z główki :)

A tak swoją droga na razie podobały mi się dwa mecze, mianowicie Argentyna - Nigeria i Nowa Zelandia - Słowacja. Pierwszy był szybki i widowiskowy, drugi pokazał wielką ambicje Nowo Zelandczyków i grę do końca (bodajże w 93 minucie meczu wyrwali Słowacji zwycięstwo) Najładniejsza bramka to jak dla mnie do tej pory ta wczorajsza, którą zdobył Diego Forlán w meczu RPA - Urugwaj.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Cz cze 17, 10 13:14

solidus grabczas napisał(a):Zazwyczaj nie przejmuję się mocno tematem piłki nożnej ale
Nie zdziwię się jak w którymś momencie kibicom z poza RPA pęknie przysłowiowa żyłka i będzie zwyczajna zadyma przez to, kolega z bloku obok się już wcześniej do tego dorwał to w końcu dostał czymś cięższym na wyciszenie. Wuwuzele to już nie tyle fenomen samego mundialu ale MEME z cyklu jak najłatwiej wyprowadzić kogoś z równowagi x).
[/quote]

Mnie już uj strzela od tego badziewia... słysze w TV na dole jak teść ogląda i słychać to buczenie non stop aż mam ochotę wyskoczyć z balkonu.
Gac666
Big Boss

Postprzez Tidus93x » Cz cze 17, 10 16:01

Dzisiaj nieźle dała w kość Argentyna Korei Południowej. Jeśli oni tak dalej będą grać, to mogą mieć jakieś szanse. Jednak ja wciąż mam nadzieję na obudzenie się Anglików.
Żałuję braku moich ulubionych teamów, czyli Czechów oraz od jakiegoś czasu Kostaryki (peacewalkeroza atakuje!)
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 17, 10 17:00

E tam Korea Poł. była tłem dla Argentyny, niemniej zachowała realne szanse na awans z grupy z drugiego miejsca. Dużo zależy jednak od trwającego meczu Grecja - Nigeria, wynik tu może być ciekawy dla dalszego rozwoju wydarzeń. Jeśli wygra Grecja to moim zdaniem szanse Korei rosną, bo nie sadzę żeby w ostatnim meczu w tej grupie Grecja wygrała z Argentyną. Jeśli wygra Nigeria to czeka nas pasjonujący mecz o awans, pomiędzy właśnie Nigerią a Koreą.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Cz cze 17, 10 21:54

Argentyna, bo jest bardzo silna w ataku. Jest Messi, Higuaín, Agüero, Tévez, Milito to chyba zresztą jedyna drużyna na tych mistrzostwach tak silna w ofensywie. Argentyńczyk pod wodzą szalonego i kontrowersyjnego Diego Maradony, spokojnie rozpoczęli swoją drogę na turnieju. Wygrali i stworzyli ładne widowisko z Nigerią.

Argentyna, która nie jest drużyną, a uszytą z wielkich talentów grupą. Indywidualności rzadko są w stanie zwyciężyć mistrzostwa. Zarówno Italia jak i Hiszpania, ci pierwsi w 2006, drudzy w 2008 roku, stworzyli zespół i ostatecznie zwyciężyli.

Ignorując natrętne, rozwścieczone zapewne przez wulkan Ejauasdpofspodghjghjfgodfgodfkgpsokul, który postanowił rzygnąć, pszczoły, których lot słychać codziennie, oglądam ten przedziwny turniej i muszę powiedzieć, że jest to dla mnie Afromundial Drużyn Słabszych i Skazanych Na Porażkę [ADSSNP], które w niebagatelny sposób zawstydzają tych, tylko teoretycznie superextrawypasionychnamiazgę. DSSNP pokazują, że w sporcie liczą się ambicje i DRUŻYNA, a nie pojedyncze rajdy czy to Messiego lub Krystyny, dla której najlepszy zestaw kosmetyków poproszę... przykro to pisać, ale ten Afromundial oglądam z delikatnym zażenowaniem i szczerze mówiąc czuję coraz większą niechęć do tych wałkowanych super-wyjadaczy i faworytów, lansowanych przez media. Dlatego, zgodnie z sercem, wbrew rozsądkowi, kibicuję każdej słabszej drużynie w starciu z "gigantami" :) Won z gwiazdorstwem, witaj ambicjo i jedności!

{rozsądek twierdzi, że turniej wygrają wuwuzele i kibice, tak niesamowicie zachowujący się na trybunach :)].

HURRRRRRRRRRRRRRRRRRA!!!!!!!!! MEKSYK-FRANCJA 2:0.
Na Francję to zupełnie nie liczę

Oni to w siatkówkę mogą próbować, Henry ich podszkoli i voila ;)
Ostatnio edytowano Cz cze 17, 10 22:16 przez Snake., łącznie edytowano 1 raz
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gillian » Cz cze 17, 10 22:15

Nie wierzę. 2:0 ...
Nic z tej Francji już nie będzie. Ale porażka...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Cz cze 17, 10 23:02

Zmiana generacyjna. Dość powiedzieć, że w reprze jest jeszcze Henry, który pamięta mundial z 98'. No i ten Domenech cały nie budził wielkiego zaufania kibiców Tricolores...

Najbardziej mi żal Erica Abidala. Lubię tego piłkarza, a dziś zawalił praktycznie obydwie bramki.
Hal
Zanzibar

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 17, 10 23:22

Snake. napisał(a):Argentyna, która nie jest drużyną, a uszytą z wielkich talentów grupą. Indywidualności rzadko są w stanie zwyciężyć mistrzostwa.

A Niemcy to typowa turniejowa drużna i co z tego, mecze nie zawsze wygrywa się kolektywem a właśnie indywidualnościami które mogą przesądzić o losach meczu. I te Argentyna bez wątpienia ma, co potwierdziła dzisiejszym meczem z Korea Poł., który wygrała 4:1. Zupełnie też nie rozumiem twojego podejścia czy odbioru Mistrzostw Świata, ale ok.

twilite kid napisał(a):Nic z tej Francji już nie będzie

Nie ma się co dziwić, a na obecną złą grę Francuzów na tych mistrzostwach składają się dwa elementy. Pierwszy zmiana generacyjna, bo to nie jest Francja 98 tylko RPA 2010. I drugi taki iż drużyna jest kłócona wewnętrznie, a takim drużyną ciężko się gra niestety.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Hal » Pt cze 18, 10 00:08

Dlatego, zgodnie z sercem, wbrew rozsądkowi, kibicuję każdej słabszej drużynie w starciu z "gigantami"

Zgoda, ale miło byłoby też żeby taka drużyna grała ciekawy, miły dla oka futbol, a nie ograniczała się wyłącznie do murowania bramki i utrudniania gry przeciwnikowi. To nie jest dobre dla turnieju, dla nas - kibiców, ale także i dla piłki nożnej. Np. takie Chile, Korea Płd, Meksyk, czy Urugwaj mają bardzo ciekawy pomysł na grę, ilość gwiazd ograniczoną do minimum, a mimo to prezentują więcej niż satysfakcjonujący poziom. Nie chowają się za podwójną gardą, a próbują w jakiś sposób 'nadpocząć' swojego rywala, na czym zyskuje widowisko.
Hal
Zanzibar

Postprzez Snake. » Pt cze 18, 10 15:22

Zupełnie też nie rozumiem twojego podejścia czy odbioru Mistrzostw Świata, ale ok.

Twoje zdanie, Twój odbiór, twoje podejście. Ja mam swoje, swój i swoje. Nie musisz go rozumieć.
Np. takie Chile, Korea Płd, Meksyk, czy Urugwaj mają bardzo ciekawy pomysł na grę, ilość gwiazd ograniczoną do minimum, a mimo to prezentują więcej niż satysfakcjonujący poziom. Nie chowają się za podwójną gardą, a próbują w jakiś sposób 'nadpocząć' swojego rywala, na czym zyskuje widowisko.

Takie drużyny miałem na myśli ;) O, patrz, Serbia wygrała z Niemcami :)
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 15:39

Snake. napisał(a):Nie musisz go rozumieć.

Ale chociaż staram się

O, patrz, Serbia wygrała z Niemcami :)

Akurat Niemcy sami są sobie winni, byli nieskuteczni. Chyba za bardzo po gładkiej wygranej z Australią uwierzyli że mogą ''przenosić góry'', ta pycha się szybko jak się okazuje zemściła. Lukas Podolski mógł właściwie zapewnić remis swojej drużynie, ale jak się nie wykorzystuje karnego w takim punkcie meczu i na tak ważnej imprezie.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Hal » Pt cze 18, 10 18:58

Panowie, mundial rozpoczął się na dobre. Od chwili, kiedy zagrało Chile, praktycznie wszystkie mecze są bardzo interesujące. Oby tak dalej.

Choć przyznam, że mam wrażenie, iż kunktatorstwo powróci ponownie, tym razem w fazie pucharowej.
Hal
Zanzibar

Postprzez Snake. » Pt cze 18, 10 19:22

Wróci jak na podeście pozostaną wielkie-szychy i nikt więcej. Jak na razie "młodzieniaszki" rwą do przodu :)
Oby tak dalej.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gac666 » Pt cze 18, 10 20:15

Gac666
Big Boss

Postprzez Hal » Pt cze 18, 10 20:22

Hal
Zanzibar

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 21:27

Hal Emmerich napisał(a):To jest boskie

Dobra dobra Anglicy na razie też nie rozpieszczają jeśli chodzi o dobrą grę i emocję w pierwszej połowie, grają za wolno i ślamazarnie. I to z kim z Algierią, która przez te pierwsze 45 grała ambitnie i odważnie. Coś nie dobrego dzieje się z Anglikami, mam nadzieje że w drugiej połowie zwycięża i nie będą to już męczarnie z ich strony.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » Pt cze 18, 10 22:31

Jestem oczarowany Anglikami.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 22:34

Snake. napisał(a):Jestem oczarowany Anglikami.

Ja również, przykład na to jak pięknie można iść w ślady Francji na tych mistrzostwach. Większych męczarni, frustracji, ślamazarnej gry i braku pomysłu na nią jeszcze w RPA nie widziałem. Anglicy są na dobrej drodze by wracać do domu, pozostaje mi liczyć że po tym wstydzie zespół ten się pozbiera a Fabio Capello zmobilizuje i tchnie w niego nowego ducha. Anglicy mają jeszcze jeden mecz i szansę na rehabilitacje w oczach kibiców, jednak to co jutro napisze angielska prasa będzie miazgą.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So cze 19, 10 15:01

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake. » So cze 19, 10 22:21

Powiem tyle odnośnie Kamerun-Dania...

AMBICJA i SERCE.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » So cze 19, 10 23:25

Duńczycy to po frajersku stracili bramkę , ale trzeba przyznać że są ambitni i waleczni. A tak przy okazji Anelka poprztykał się z Domenechem, został wyrzucony z kadry i wraca do domu. W sumie dobrze, ten tonący okręt jakim jest teraz Francja niech sobie tonie z trenerem na czele.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Snake. » N cze 20, 10 17:56

Teraz jestem jeszcze bardziej zakochany w Nowej Zelandii ^^ To tylko pokazuje, ze jest to mundial tych, ktorzy zostawiaja serce na murawie :)
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Snake_VR5 » N cze 20, 10 21:54

No cóż jak na razie Nowej Zelandii to najbardziej ambitny zespół z tych teoretycznie bez szans na awans z grupy, Włoska bramka bez Gianluigiego Buffona nie jest już tym samy. Oglądam właśnie już pewnie przegrany mecz Wybrzeże Kości Słoniowej, niby wielkiej tragedii nie bo gra z Brazylią. Jednak liczyłem na lepszą grę WKS, no cóż może liczą że im się powiedzie z Koreą w ostatnim meczu i że wynik meczu Portugalii z Brazylią będzie dla nich korzystny.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Hal » N cze 20, 10 23:17

Zobaczcie, co dzieje się w obozie Francji:

http://www.youtube.com/watch?v=tWkK9z_pL54&feature=player_embedded

Ponoć Evra podejrzewał Duverne'a o to, iż to właśnie on jest donosicielem Domenecha. Całkowicie chora sytuacja w drużynie. Istnieją poważne obawy o to, czy Francja w ogóle zagra swój trzeci, no i prawdopodobnie ostatni mecz na mundialu w RPA.
Hal
Zanzibar

Następna strona

Powrót do Pierdolnik