VGA 2010

Moderator: GM

Postprzez Old Snake » Wt gru 14, 10 17:31

No i co z tego, że na silniku gry. Widać ewidentnie, że są uzyte modele Highpoly i efekty, których PS3 nie bardzo pociągnie (taki ładny piasek chociażby). Szczególnie jeśli porównać to do gameplayu wrzuconego przez deadspace6 powyżej.

Gacu, przed Uncharted 2 też nie wierzyli, że da się zrobić tak ładny śnieg (chyba najlepszy śnieg ever) i lód. Po U1 zbierałem szczękę z podłogi ale po dwójce to musiałem szukać gałek ocznych (leżały koło szczęki). Ty przypadkiem nie grałeś u mnie w U1?

Gra na pewno bedzie fajna jak ktoś lubi takie tytuły, ale nie wiem czym tu się szczególnie podniecać.

Tu się z tobą zgodzę, bo nie każdemu musi przypasować taki rodzaj rozgrywki, aczkolwiek mnie, fana kaskaderskich popisów Indiana Jones'a, ta gra mnie oczarowała. Z niecierpliwością będę czekał na kolejną część.
Od siebie dodam, że Uncharted pomogło mi przekonać narzeczoną do chwycenia za pada, była to chyba pierwsza gra na konsoli, którą sama skończyła (z lekką pomocą pod koniec). Na dwójkę to chyba czekała z większą niecierpliwością niż ja, hehe.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Wt gru 14, 10 17:48

Gacu, przed Uncharted 2 też nie wierzyli, że da się zrobić tak ładny śnieg (chyba najlepszy śnieg ever) i lód.
Nikt nie zaprzecza. Tylko że ten trailer jest prerenderowany. Podobnie jak cutscenki w poprzednikach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt gru 14, 10 20:31

twilite kid napisał(a):
Gacu, przed Uncharted 2 też nie wierzyli, że da się zrobić tak ładny śnieg (chyba najlepszy śnieg ever) i lód.
Nikt nie zaprzecza. Tylko że ten trailer jest prerenderowany. Podobnie jak cutscenki w poprzednikach.

Za moich czasów jak powstawały pierwsze gry na PSX to wszystko co było na silniku to było na silniku, prerenderowane to były filmiki w pierwszych God of Warach bo nie były robione na silniku. Wszystko co jest na silniku nie jest prerenderowane i ja takiej wersji będę się trzymał. Także mylisz się Piotrek co do scenek w poprzednikach.
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt gru 14, 10 21:43

Ano nie mylę się, chyba że mylą się też panowie z Naughty Dog.

Owszem narzędzia czy też silnik jest użyty ten sam, ale te scenki zostały najpierw wyrenderowane na stacjach graficznych i na płytce z grą występują jako pliki filmowe. Konsola tego nie liczy. Przy okazji dodane jest AA, parę efektów, lepsze tekstury itp.
Scenki real-timeowe liczone przez konsolę masz np w MGS4.

Smutne jest tylko to, że ludzie sie napatrzą na cutscenki w Uncharted i potem wołają jakie to PS3 jest mocne. Może i jest, w końcu film na blu-rayu odtworzy.

I jaki Piotrek?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt gru 14, 10 23:41

twilite kid napisał(a):
I jaki Piotrek?

No chyba tak masz na imię nie? Przynajmniej ja mam tak Cie wpisanego w telefon. W sumie to nie wiem dlaczego nie napisalem jak zawsze tłajlajt.

Poza tym mi się wydaje, że ludzie nie twierdzą po napatrzeniu się na cutscenkie tylko na to jak gra wygląda. Zgodzić się mogę, że są to prerendery na silniku, ale CGI bym tego nie nazwał.
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr gru 15, 10 00:58

To przeczytaj sobie definicje CGI ;]

Wiesz jesli weźmiesz wymodelujesz stickmana i nie użyjesz tekstur to i tak będzie to CGI jeśli format docelowy to "filmik". Przykładowo każdym CGI jest machinima z World of Warcraft, gdzie ludzie biorą gotowe już modele i je tylko animują.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr gru 15, 10 01:53

Faja napisał(a):Przynajmniej ja mam tak Cie wpisanego w telefon.
To żeś się pomylił. Literka dalej w alfabecie ; )

Poza tym mi się wydaje, że ludzie nie twierdzą po napatrzeniu się na cutscenkie tylko na to jak gra wygląda.
Ludzie się dzielą na tych bardziej rozagrniętych w temacie i tych mniej. A najczęściej tych drugich jest więcej. O czym świadczy mnóstwo dyskusji, w których ludzie są święcie przekonani, że cutscenki w U2 są liczone przez konsolę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr gru 15, 10 09:15

Szczerze mówiąc to mam to w dupie czy jest to liczone real-time czy prerenferowane.
Skończmy tą dysputę już, bo do niczego to nie prowadzi.
Tłajlajt to czemuś się nie odzywał jak dzwoniłem do Ciebie i mówiłem Ci Piotrek :D

Gacu wg definicji CGI to wszsytko co zostało stworzone przez komputer i ma związek z grafiką jest CGI.

Anyway, jeśli Res3 będzie miał taką grafikę jak ma na trailerze i kawałku gejmpleja to będzie to pierwsza giera z tak realistyczną grafiką. Mam nadzieję, że skończy się era kolorowych do bólu gier.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr gru 15, 10 11:11

Zgodzić się mogę, że są to prerendery na silniku, ale CGI bym tego nie nazwał.

Teraz przeczysz camemu sobie.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Śr gru 15, 10 11:30

Gac666 napisał(a):
Zgodzić się mogę, że są to prerendery na silniku, ale CGI bym tego nie nazwał.

Teraz przeczysz camemu sobie.

Ja tylko napisałem post wcześniej jak się to ma do definicji CGI. Idąc dalej można powiedzieć, że wszystkie FMV cutscenki są CGI.
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr gru 15, 10 11:50

Faja, bylem w markecie i kiepsko slyszalem: p
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole