Mam problem z kartą pamięci. Jakiś czas temu (chyba dwa lata temu w wakacje) kupiłem sobie nowiutkiego ps2. Niedawno za to kupiłem sobie grę JAK X również na ps2 i już przy pierwszym odpaleniu zaczęły się problemy z zapisem. Gra nie potrafiła stworzyć profilu gracza (a zapis taki zajmuje prawie 1mb) i musiałem podchodzić do tego kilka razy. Jak w końcu udalo się zapisać i zaczynałem grać, przejechałem powiedzmy dwa wyścigi, zaczynało się zapisywać i nie było tego zapisywania końca. Nawet podczas przejeżdżania kolejnych wyścigów ikonka zapisu wciąż pozostawała. Zaniosłem grę i kartę pamięci do kolegi i tam zapisywało bez problemu.
Trochę później wpadłem na pomysł by pozbyć się auto-save'a. Trochę to źle zorganizowane bo gra sama narzuca tą opcję, więc musiałem po kazdym zapisie wyjmowac kartę i przed zapisem wkładać ją z powrotem. Trochę uciążliwe ale da się grać. No i nagle bam, zapis zamienił się w fioletowy cube którego w żaden sposób nie mogę wywalić z karty pamięci, a co najgorsze zajmuje tyle samo co zwykły zapis z gry czyli prawie 1mb. Jak na kartę ps2 o pojemności 8mb to duża ilość. Zeby jeszcze poprawić sytuację podczas próby naprawienia tego powstał mi kolejny corrupted file zajmujący znów tyle samo. Czyli już dwa mega. Dodatkowo coś podobnego stało mi się z profilami z gry Killzone, co razem zajmuje jakieś 3mb. Tyle miejsca na karcie mi wcięło i nie wiem czy jest jakiś sposób na odzyskanie go bez przerabiania konsoli? Wiem że sposobem na to jest sformatowanie karty ale to opcja która nie ma miejsca na oryginalnej konsoli.
Teraz moje pytania:
- czy ktoś z was wie czy istnieje na ps2 tytuł który oferuje sformatowanie karty pamięci (jak miało to miejsce w przypadku niektórych gier na PSX np Nightmare Creatures II)
- czy jet to wina mojej konsoli (znaczy czy jest zepsuta)? model to: 90004, nieprzerabiana. Warto zaznaczyć jeszcze jedną rzecz. Nie wiem czy to może mieć wpływ, ale w pewien sposób udało mi się grać na nieprzerobionej konsoli ps2 w pirackie tytuły z PSX. Robiłem to w ten sposób (dla ciekawych), że wkładałem oryginalną grę z PSX do konsoli z zaślepką i w momencie gdy pojawiało się logo ps na czarnym tle szybko zamieniałem na piracką grę (wszystko bez otwierania klapki - zaślepka). O dziwo ten sposób działa ale tylko w przypadku gier na PSX. Jeśli chodzi o regiony Ntsc i Pal to trochę inaczej się je uruchamia i ntsc nie działa bezbłędnie ale można grać.
Czy w ten sposób mogłem zepsuć soft konsoli? Może właśnie w tym tkwi problem? Nie wiem, ale u innych działa normalnie. Z drugiej strony wątpię żeby można było tak łatwo zepsuć soft czy coś innego.
Na koniec powiem jeszcze że jedynie z tymi grami miałem taki problem i że są to edycje platynowe. Aha i że zapisy z Killzone'a zepsuły mi się podczas usuwania profilów gracza przez grę nie przez homebrew konsoli.
Czy ktoś zna sposób na przywrócenie dawnej świetności mojej oryginalnej karty pamięci do ps2?