Co najbardziej przypadlo Ci do gustu w MGS1?

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez kALWa888 » Wt lis 08, 11 16:04

Był gotowy na śmierć, ale czy za Snake'a i Meryl to trudno powiedzieć. Powiedział przecież, że zostaje nawet mimo ataku na bazę. To raczej gotowość na śmierć. Że później atak cofnęli to już inna sprawa. A na pogodzenie się Otacona ze śmiercią miał wpływ utracenie ukochanej osoby. Muszę dodać jeszcze, że wątek w pierwszym MGSie jest o niebo lepszy od tego z trzeciej części. Tam Eva jedynie wykorzystała Snake'a by chcicę zaspokoić, Meryl w Snake'u kocha się chyba nawet od dzieciństwa, może o tym świadczyć jej uwielbienie do osoby Davida. Wątek miłosny w MGS jest bardzo wysublimowany, nie tak dosadny jak w MGS3. Dlatego jest tak piekny.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Snake_VR5 » Wt lis 08, 11 16:18

kALWa888 napisał(a):Był gotowy na śmierć

Jak zobaczył Cyborga Ninja w sali komputerowej to też był na nią gotowy ;)

Tam Eva jedynie wykorzystała Snake'a by chcicę zaspokoić

A czy czasami nie chodziło o mikrofilmy zawierające dane na temat Dziedzictwa Filozofów i Shagohoda ?
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Wt lis 08, 11 16:22

A no chodziło, ale scena łóżkowa na końcu miała na celu i zaspokojenie chcicy jak i zdobycie materiałów. Tak czy siak, w kontekście MGS3 trudno w ogóle mówić o wątku miłosnym. Bo to nic innego jak wykorzystanie nie tylko ze strony Evy zresztą.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » So gru 03, 11 01:53

LLThug napisał(a): Lecz zawiodłem się dopiero na końcu (szczególnie między scenkami).

LLThug napisał(a):ale idą dziwne teksty typu "Snake ubierz się bo na zewnątrz może być zimno", czy te miłosne wątki z Meryl wcale nie przypadły mi do gustu.

To teraz poddaj się na torturach i zobacz sobie drugie zakończenie w moim mniemaniu zdecydowanie lepsze.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Osvelot » So gru 03, 11 11:08

Co najbardziej przypadlo Ci do gustu w MGS1?

Szczegółówe twarze postaci :,D
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez facecamo » So gru 10, 11 11:28

Ale chyba nikt nie napisał najważniejszego. Otóż, Snake lata po zimnej Alasce, w głośnikach gwiżdże zimny wiatr a my siedzimy w naszym bezpiecznym sanktuarium z padem w ręku :icon_smile:
facecamo
Revolver Ocelot

Postprzez Spuczan_ » So mar 10, 12 02:31

W pierwszym MGS urzekło mnie przede wszystkim:

1) ciekawa fabuła - ja naprawdę chciałem wiedzieć co dalej. Zaintrygowała mnie śmierć szefa DARPA oraz Bakera. Z każdą minutą robiło się coraz ciekawiej;

2) bohater oraz nacisk na skradanie - Snake od razu przypadł mi do gustu; uwielbiam załatwiać przeciwników po cichu a wcześniej nie miałem takiej możliwości;

3) bossowie - walki z bossami w 1ce to majstersztyk. Do tej pory rozpływam się w zachwytach nad tymi pojedynkami. Psycho Mantis i Sniper Wolf to najwyższy poziom jeżeli chodzi o ten aspekt w grach;

Pewnie znalazło by się jeszcze kilka rzeczy które urzekły mnie w MGS ale nie chcę wypisać czegoś na siłę. Ta gra to przykład gierki idealnej która zaintrygowała mnie od momentu w którym zobaczyłem pierwszego screena.
Spuczan_
Black Color

Postprzez kALWa888 » N mar 11, 12 02:47

Nom, u mnie to samo :). Fajnie, że walki z bossami są rodem z gier platformowych, opierają się na bardzo podobnych zasadach. I fabuła jest naprawdę bardzo dobra. Na dobrą sprawę teraz, nie potrafię wskazać żadnych luk w fabule oczywiście nie biorąc pod uwage późniejszych gier z serii. Ale to właśnie w jedynce Snake jest taki jakiego lubię najbardziej.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Pn mar 12, 12 14:12

Wiem, co jeszcze mi się podobało tak bardzo, że aż prawie najbardziej.

Oprócz zajebiście szczegółowych twarzy na modelach 3D. (ojezu, ta ekspresja, to skupienie Octopusa przebranego za Siginta, kiedy próbuje ci tłumaczyć to i owo, byleby nie powiedzieć ci za dużo, ta agonia na twarzy Bakera, jezu, to było coś)

Wyśmienite było to, jak gra równocześnie pięknie kontrastowała z Metal Gear Awesome, równocześnie robiąc to samo, co w tamtej wybitnie zabawnej animacji. Znaczy się - to było niepowtarzalne uczucie, najpierw wciągnąć nosem dwie części naprawdę solidnej parodii, a potem krztusić się, jak w grze dzieje się to samo, ale na poważnie - mając przed oczami sceny z MGAwesome.

Rzekłę.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez kALWa888 » Pn mar 12, 12 15:33

Czegoś nie rozumiem. Jak można naśmiewać się z gry która jest tak stara i to jeszcze naśmiewać się z jej grafiki? Przecież MGS na tamte czasy to była jedna z najlepiej wyglądających gier. Prawda, że nie było praktycznie żadnej mimiki twarzy, ale ja osobiście nie znam gier, w których jakąś szczególną by stosowano. I mówię tylko o 1998 roku. Więc akurat ten zarzut jest dość dziwny. Sprawa wyglądałaby inaczej gdyby stosowano cutscenki w formie animowanych CG. Ale wtedy gra mieściłaby się chyba na 9CD o ile nie byłaby skrócona.

Co do MGA to animacja rozsmieszyła mnie jedynie w kilku momentach, wysmiewając rzeczy których NIE WIDZIAŁO się podczas pierwszego przechodzenia a nawet już kilkukrotnego. Ale naprawdę momentami była dość smieszna, tyle że MGA to parodia (nie najwyższych lotów zresztą), nic więcej. I to ogromna róznica jaka dzieli grę z animacją jutóbową
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Cz mar 15, 12 00:21

To nie był zarzut, jajca sobie robiłem z tymi twarzami :F

A co do MGAwesome - no cóż, przeżycie było unikalne, bo odwróciłem kolejność. Więc parodia mnie w umiarkowany sposób rozbawiła, a potem jej kawałki z opóźnionym zapłonem atakowały mnie w grze, toteż było to coś diametralnie innego.

Polecam spróbować.

A NIE. NIE MOŻECIE, ZA PÓŹNO, GRALIŚTA W MGS1 :,D

PS. Nie wspominałbym o tych twarzach w ogóle, ale nie mogłem wytrzymać, jak gdzieś przeczytałem że twarz Snejka w MGS1 była ponoć stylizowana na Christophera Walkena. Nie wiem do teraz, czy chodziło o cokolwiek, co Shinkawa narysował, czy właśnie o twarz Snejka w 3D - rzecz polega na tym, że wyobrażenie sobie tego drugiego przyprawiało mnie o histeryczne wręcz pochrząkiwanie przeplatane parsknięciami.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez kALWa888 » Cz mar 15, 12 00:32

No i wszystko jasne :F. A mi jakiś chyba długi kij towarzyszył, chyba trochę zesztywniałem ;)

Prawda jest taka, że trudno do kogoś porównać te twarze jakie mamy w MGS1. No może z jakimś umiarkowanym rezultatem coś z tego wyjdzie. Gdzieś była rozmowa na ten temat, bodajże w temacie MGS4. Konwersacja dotyczyła Siginta, który w czwórce okazał się być szefem DARPA.
Ostatnio edytowano Cz mar 15, 12 00:35 przez kALWa888, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Cz mar 15, 12 00:34

kALWa888, you've been ocwelled.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Cz mar 15, 12 00:36

Oj tam, I don't feel like ocwelled. Besides, I don't give a damn about it. :P
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Cz mar 15, 12 15:16

OH YES

Obrazek

CHRISTOPHER WALKEN FACE CAMO

Osobiście cieszę się, że w MGS4 zdecydowali się na to nawiązanie, doceniając najlepszy element MGS1.

:)
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SaladinAI » Cz mar 15, 12 17:44

STOP! Teraz już wiemy czemu Raiden nie rozpoznał Snake'a w dwójce.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » Cz mar 15, 12 18:23

I w ten oto sposób najgłupszy temat z forum zostal rozwiązany xD
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Pt mar 16, 12 18:49

Saladin01 napisał(a):STOP! Teraz już wiemy czemu Raiden nie rozpoznał Snake'a w dwójce.

!!! :U
Exactly!

W chwili zwątpienia popatrzył na Pliskina, pomyślał:
Obrazek
"Nieeee, to nie może być on..."
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez 9900NT » N kwi 01, 12 23:54

Ogólnie wszystko przypadło mi do gustu. Nie wiem ile to zasługa gry a ile sentymentu do niej. Jedyne co dla mnie było żałosne i wciśnięte na chama to miłość Otacona do Sniper Wolf.
9900NT
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Pn kwi 02, 12 16:14

9900NT napisał(a):Jedyne co dla mnie było żałosne i wciśnięte na chama to miłość Otacona do Sniper Wolf.

Żeby tylko w tej części...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Osvelot » Wt kwi 03, 12 13:52

Ale przynajmniej dzięki temu wiem, co to jest syndrom sztokholmski. Pozwoliło mi to w sumie zrozumieć wiele relacji w codziennym życiu, wyjaśniło zachowanie wielu osób, które do tej pory było niezrozumiałe. I tak, z reguły to są w pewien sposób żałosne przypadki, więc ten z Otaconem paradoksalnie wydaje się być jak najbardziej na miejscu.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 03, 12 15:01

A w drugiej części poznałeś co to miłość kazirodcza. Pozwoliło Ci to w sumie zrozumieć wiele relacji w codziennym życiu, wyjaśniło zachowanie wielu osób, które do tej pory było niezrozumiałe. I tak, z reguły to są w pewien sposób żałosne przypadki, więc ten z Otaconem paradoksalnie wydaje się być jak najbardziej na miejscu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez 9900NT » Śr kwi 04, 12 00:41

Tu już nawet nie chodzi o kazirodztwo w 2 części i zakochanie się w Sniper Wolf w 1 części jako tako, tylko o "grę" Otacona. W MGS1 śmiać i płakać (również ze śmiechu) chciało mi się jak Otacon 'pocieszał' Snake'a (gdy wybraliśmy uratowanie Otacona a Meryl=śmierć), że on również stracił Sniper Wolf i będzie z nią po śmierci na zawsze. ...bleeeh. W 2 części jego szlochanie jest bardziej zrozumiałe bo umarła mu siostra. Ale również dy on beczał to ja pękałem ze śmiechu .... Nie grałem jeszcze w 4 bo nie mam konsoli lecz mam nadzieję, że podobnej sytuacji z nim nie ma :|
9900NT
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Śr kwi 04, 12 00:51

9900NT napisał(a):Nie grałem jeszcze w 4 bo nie mam konsoli lecz mam nadzieję, że podobnej sytuacji z nim nie ma
Nie wiem co powiedzieć...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr kwi 04, 12 01:01

twilite kid napisał(a):
9900NT napisał(a):Nie grałem jeszcze w 4 bo nie mam konsoli lecz mam nadzieję, że podobnej sytuacji z nim nie ma
Nie wiem co powiedzieć...

Prosto z mostu żeby sie chłopak przygotował na zawód, sytuacja sie powtarza i jest jeszcze bardziej żenująca niż poprzednio, Otacon to psychopata śmiejący z śmierci najważniejszych kobiet w jego życiu i tym razem jego głupich min nie mozna wytłumaczyć jakimiś ograniczeniami sprzętowymi.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez 9900NT » Śr kwi 04, 12 01:04

Hmm w takim razie nacieszę się jeszcze 2 i 3 częścią :P Nie no żart, 4 wygląda fenomenalnie na 'gejmplejach' na YT a na Otacon'a przymknę oko. Ale to i tak w przyszłości ;)
9900NT
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Śr kwi 04, 12 01:09

9900NT napisał(a): Nie no żart, 4 wygląda fenomenalnie na 'gejmplejach' na YT
To jeśli już mówimy prosto z mostu...
Może i fajnie wygląda, ale gra się w to jak w grę z poprzedniej generacji. Także dużej różnicy nie odczujesz przesiadając się od razu z 2 i 3 ; ). Tylko nie graj w międzyczasie w jakąś bardziej współczesną grę, bo być może zaczniesz sobie zadawać pytania, typu "dlaczego mam używać nosa, bo mi palców brakuje, kiedy w grze XYZ zostało to tak mądrze pomyslane".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez 9900NT » Śr kwi 04, 12 01:14

Hmm no to mnie zdziwiłeś lekko. No nic. Nie będę się zagłębiał w to dalej i psuł sobie fabuły oglądając kolejne filmiki na YT. Kiedyś dorwę to w swoje łapy i napiszę parę słów w odpowiednim wątku.
9900NT
Machinegun Kid

Postprzez geenoff » Śr kwi 04, 12 01:19

twilite kid napisał(a):"dlaczego mam używać nosa, bo mi palców brakuje, kiedy w grze XYZ zostało to tak mądrze pomyslane".

...aj tam aj tam mi sie gra fenomenalnie,wszystkie butony wciskaja sie same-automatycznie w sumie najlepsze sterowanie i tyle (moze dlatego że jestem maniakalnym maniakiem tej serii?)
Co do MGS4 zajebista gra a bossowie wymiatają jak nigdy madafakagit!
Obrazek
geenoff
Vulcan Raven

Postprzez uci » Śr kwi 04, 12 08:41

TK to nałogowy maruda na MGS4 więc nie należy go brać do końca na poważnie ;)

fakt mnie też guziki klikały się same a całe sterowanie jest przyjemniejsze już tylko w PW
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid